Istavrit Avi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında KEMALKOMAN tarafından paylaşıldı.

?

Hangi yoğunlukta balık avına gidiyorsunuz ?

Anketin kapanma tarihi 11 Ekim 2008.
  1. Her gün

16,3%
  2. Her hafta sonu

33,7%
  3. Ayda bir iki kez

39,5%
  4. Yılda bir iki kez

10,5%
  1. YiqiT

YiqiT Yiğit

Favori Kamış:
    Foreva Alba Star : )
    En İyi Avı:
    Şuan Yok : (
    Önerin için Saol Deniycam Başka Üstadlarımızda Soruma Cevap Verirse Daha İyi Bilgilendirme olucağını Sanıyorum.. Şimdiden Saolun..

2. chaqaron

chaqaron Osman

Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6,960 levrek 7 kg gelmedi heralde balık dısarda kaldıgı için su salmıs olacak:D
    kıyıdan deneme verım alamassın atıs mesafesi baya düsüyor
    kıyı için

köstek 7 cm
    köstek sayısı 10
    kanca 8numara mustad kırmızı kanca 10 tane
    tüyleri kafana göre bağlarsın
    kursun : valla 25 le 75 arası degisio yanlız 7 liden sonra 50 gramın altında kullanma caparinin suda yaptığı salınım hareketi c seklinde oluo bu da balıkların saldırması engellio
    not:çapari baglarken diger olta takımlarındaki gibi kancanın dusuru köstegin bedene göre durusu köstegin bedene sarma gibi bi durum yapmaması gerekir bunlar olursa balık verımı duser

3. YiqiT

YiqiT Yiğit

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Ben hazır takım alıyorum zaten.Kendim takım yapmıyorum, yapmıyorum değil gerçi yapamam :D sorumla ilgilendiğin için ayrıca teşekkür ederim..Yeşil üylü çapari varda bende pek verim alamadım tuttuğum yerde genellikle beyaz tüylü kullanıyorlardı bende size soriyim dedim bir simli beyaz tüylü bir çapari alıcam bir de böyle deneyelim. Ayrıca 30 luk OSKAR kurşun kullanıyorum.. Bir şey daha bedende 10 tane köstek var kurşunun ağırlığını en az 50 ye mi çıkarmam lazım ?

Son düzenleme: 3 Ekim 2008
  4. chaqaron

chaqaron Osman

Favori Kamış:
    shimano
    En İyi Avı:
    6,960 levrek 7 kg gelmedi heralde balık dısarda kaldıgı için su salmıs olacak:D
    50 yap hem atıs mesafesı artsın hem daha ii durur suda

ben kıydan avlanırken 65 kullanıyorum bazen 75 cunku benım avlandıgım yerde mın 80 metre atmak gerekiyor capariyide beden 30 luk yapıyorum alsan dayanmaz zaten benım atmaya calıstıgım mesafeye 5 atarsın 6 da kopuyo:D
    o yuzden elde yapmak en iiyisi senin avlandıgın bölgeyi bilmedigim için pek bişi de diyemicem ama 10lu capari için 50 gr idealdir tabi caparinin boyuda önemli ama 30 gr az gelir gibime gelio capari suda duzgun durmaz c sekli yapar suzulme duzgun olmadıgı için iyi de olmaz bir de ben makine yi kursun dustugunde kapayıp boslugu alırım tabı 65 75 gr kursun kullandıgımda cabuk dibe batmasın suzulsun diye yaparım bunuda;) yardımcı olabildiysem ne mutlu bana

5. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    ITALCANNA 4,20 kamış, DAIWA EMBLEM 5000 makina, DAM ATP 160 makina, BANAKS SX 2000 makina
    Yiğit bu konuda kesin bir şey söyleyemem. Ancak yanımda ikisinide bulunduruyorum. Genelde yeşil kullanıyorum. Kapalı havalarda beyazın daha verimli olduğunu gördüm.

6. YiqiT

YiqiT Yiğit

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Teşekkür Ederim Fatih Abi :)

7. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    ITALCANNA 4,20 kamış, DAIWA EMBLEM 5000 makina, DAM ATP 160 makina, BANAKS SX 2000 makina
    Geldiler sanırım

İstavrit haberleri gelmeye başladı. Ne yazıkki tatil boşa geçti.

8. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    hayal mi

9. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:

10. Haritacı

Haritacı Fatih Kaya

Favori Kamış:
    goldfish makina,markasız kamış
    En İyi Avı:
    15 cm'lik istavrit,yanımda hassas tartı yoktu:)
    sarıyer kireçburnu tarabya arası son 1 haftadır hareketli.çok çok fazla değil ama iyi durumda.ancak çapariyle tutmak çok zor.sıyırtma ile teker teker alıyorsunuz.

bide akşam yem yapmak içinmi bilmiyorum ama bazı adamlar ince çapariyle minik minik balıkları kovalara atıyolar.şu ana kadar 2 kişiyi uyardım bi dayak ymediğim kaldı.onu geçtim beşiktaş iskeleseinin yanında (bahçeşehir üni önü)adam kovadan aldığı canlı balığı! bıçakla ikiye ayırdı:( ya sanki beni kesti şerefsiz,balığın kılçığı meydanda ve çırpınıyor.Allah için dilsiz şeytan olmak var ama ben o gün cesaret edipte adama bağıramadım,hatta hiç bir şey diyemedim.sonrdan çok pişman oldum.

dün ise başka bir adam kireçburnunda çaparisini çekti küçücük bir istavrit.ancak adam balığı kancadan kurtarmadan o kendisi kurtuldu kaldırıma düştü.afedersiniz ama eşşek kadar adam oltayı suya geri yolladı arkasına bile bakmıyor.20 m imesafedeyim balık çırpınıyo öylece kaldırımda.dayanamadım 1 dakka sonra oltayı topladım balığı aldım suya geri attım.herkes bana bakıyor,balığı çeken adam ise ''-iyi yaptın '' dedi.ya çok avlanınca vicdan katılaşması mı oluyo artık bilmiyorum ama çok kızıyorum.

11. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    anket

Ankete katılan bütün arkadaşlara teşekkürler.

12. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Karaköy den istavrit haberleri geliyor. Ama rapor yazan yok. karaköy esnafı telefonla millet istavriti kırdı diyor. Raporlar boş. Bende diyorum ki esnaf yada ilgisi olmayan biri bir kaç istavrit görür. Ooo der abartır. Raporlara bakıyorum ciddi birşey yok. Artık canım burnuma geldi. Bu cumartesi gidip kendim görmek istiyorum.

13. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Aşiyan

Bugün aşiyana gittim. 4-5 saat kadar olta sallayanlarla birlikte kaldım ve sohbet ettim. Birkaç kefal tutan dışında hiç bir şey görmedim. Yalnız bir önceki gece yemli çinekop almışlar diye bir haber dolaşıyordu. Aşiyan sahilini bu kadar yalnız ve bu kadar fakir görmek üzdü beni. Yeniden canlanacağı günleri bekliyorum.
    Saygılar.

14. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Istavrit Başliyor

Cumartesi günü arnavutköy den Balta limanı na kadar turladım. Bir hafta öncesine göre daha fazla istavrit tutulduğunu gördüm. Hava durumunada bakılırsa artık zamanı. Sular biraz daha soğuduğunda artık istavrit başlayacak.

15. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Istavrit Baliği Hakkinda

Trachurus mediterraneus

Marmara ve Karadenize özgü bir türdür Akdenizde de bulunur. Yurdumuzda istavrit sarıkuyruk veya sarıkanat istavrit olarak bilinir bu ve diğer tüm istavritlerin küçüklerine kıraça denir. Yabancı dillerde adı Mediterranean horse mackerel (İng.) chernomorskaya stavrida (Rus Ukr.) stavrid (Rom.) safrid (Bul.) gibi isimlerle geçer. Bu türün bir alt türü olan T. Mediterraneus ponticus daha çok Marmara da olmak üzere Karadeniz'de de bulunur. İki türün ayrımı pek amatör işi değildir. ama yandaki resimde üstte olan T. Mediterranus alttaki ise alt tür olan T. Mediterraneus ponticus'dur. Son zamanlarda her iki tür de T. Mediterraneus bilimsel adı ile tanımlanmaktadır. Sırt rengi diğer istavtrit türlerine göre daha koyudur siyaha kaçar yanları ve karnı beyazdır. Küçük pulları vücuduna çok iyi işlemiştir kazımaya gerek yoktur. Sırt yüzgeci çiftlidir yan yüzgeçleri oldukça gelişmiş uçları sivri kuyruk yüzgeci çatal yapılı ve kuvvetlidir. Dikenli yüzgeci yoktur ancak anüs yüzgeci önünde iki adet küçük sert dikeni vardır temizlerken dikkat edilmez ise ele batar. Boylu balıktır 60 santime kadar büyürse de genelde 18-25 santim boylarına rastlanılır. Kafası ve gözleri iri ağzı büyük ve körüklüdür. Etobur balıklardandır. Başlıca gıdası kendisi ile aynı sularda bulunan hamsi çaça sardalya gibi pelajik balıkların yavruları yumurtaları ve planktonlardır. Kendisi de pelajik balıklardandır kışı derinlerde yazı daha sığlarda geçirir bu arada 40-500 metre derinliklere kadar gezinir bazen su yüzeyinde rastlamak da mümkündür. Genelde büyük sürüler halinde gezer. Marmara'daki bazı sürüler baharda Karadenize çıkar sonbaharda geri döner. Yine de Marmara'nın yerli balıklarından sayılır. Üremeleri Nisan-Temmuz arası olur. Bir dişi 100-120 000 kadar yumurta yapar. Yumurtalar küresel ve pelajiktir. Çıkan yavrulan 2 5 mm olurlar boyunda ve pelajik olarak yaşarlar. Eti pembeye kaçar renkte ve lezzetlidir. Tavası haşlaması buğulaması kurutulmuşu (çiroz) tuzlanmışı yapılır. Bol av veren ekonomik değeri yüksek olan bir balıktır.

Trachurus trachurus
    Yurdumuzda istavrit veya karagöz istavrit diye bilinirken yabancı kaynaklarda Atlantic horse mackerel horse mackerel (İng.) chincard (Fra.) common scad (USA) esfer (Sur.) grizosavrido savridi (Yun.) gibi isimlerle bulunabilir. Yurdumuzdaki tüm sularda bulunur. Daha çok Marmara balığı sayılmakla beraber yazları Karadenize çıkarak yemlendiği sonbaharda da Marmara'ya döndüğü bilinmektedir. Ege ve Akdeniz'de de sıkça rastlanır. Akrabası T. Mediterraneustan biraz daha enli ve tombul olmasından başka; yanal çizginin üstündeki ikinci bir hat belli belirsiz nokta nokta kafadan kuyruğa kadar uzanır diğerinde bu hat birinci sırt yüzgecinde biter. Sırtı mavimsi gri-siyah renkte yanları ve karnı beyazdır. Yüzgeçleri akrabası ile aynı şekildedir kafası normal ağzı körüklü ve büyüktür. Beslenme alışkanlıkları karagöz istavrit ile aynıdır. Pelajik balıklardandır kışları 600 metre derinlere kadar çekilirken yazları su üstüne kadar çıkabilirler. Büyük sürüler halinde bulunurlar. Ege ve Akdeniz'de hemen hemen yıl boyunca yumurta dökebildiği tespit edilmiştir; Marmara ve Karadeniz de yaşayanlar ise genelde Nisan-Temmuz arası yumurta dökerler. Bir dişi 140 000 kadar yumurta dökebilir yumurtalar pelajiktir ve açıldıklarında 5 mm. boyunda yavrular çıkar. ömrü 14 yıl kadardır ortalama boyları 20-25 santimdir yurdumuzda 50 santimlikleri yakalanabilirken açık denizlerde 70 santim boy ve 2 kilo ağırlığa kadar olanları yakalanmaktadır.
    Marmara ve Karadeniz'de yakalananların eti çok lezzetlidir. Tavası haşlaması buğulaması yapılır; kurutulmuş ve tuzlanmış olarak da tüketilir. Ekonomik değeri çok yüksektir.

Trachuruc picturatus

Akdenize özgü bir türdür hatta daha çok Atlantik okyanusunun batı kıyılarında rastlanırken doğu Akdenizde bu arada yurdumuzun Akdeniz kıyılarında da tesadüf edilir. Marmara ve Karadenize çıkmaz. Yabancı kaynaklarda blue jack mackerel (İng.) Blue scad (ABD) chicharro jurel (İsp.) isimleri ile geçer. 0-550 metre derinliklerde büyük sürüler olarak gezerler. Diğer türlere oranla daha büyük ve çıkıntılı kafa yapısına sahiptir. gözler iri ağzı körüklüdür. Sırtı mavi laciver yanları ve karnı beyazdır. Yüzgeçleri akrabalarına benzer kuyruk yüzgeci diğer türlere oranla daha incedir. Vücut yapısı torpil gibidir ufak pulları vücuduna işlemiştir kazınması gerekmez. Beslenmesi diğer türlerle aynıdır. Üremesi sarıkanat istavrit gibidir Akdeniz de ve Atlantikte yumurta döker. 60 santim boya kadar ulaşır. Ortalama ömrü 15 yıl kadardır.
    Eti sularımızdaki diğer türler kadar lezzetli olmamakla beraber tavası çok nefistir. Ayrıca haşlaması buğulaması yapılır; kurutulmuş ve tuzlanmış olarak da tüketilir. Ekonomik değeri çok yüksektir.

İstavrit balıkları denizlerdeki lüfer palamut orkinos gibi balıkları en büyük besin kaynağıdır. Bu nedenle bu tür balıklar için çok iyi yem olurlar. Amatör balıkçıların yaprak sülük şak şak tek göz olarak en çok kullandıkları balıklardandır. Yaşadığı tüm sularda genelde uzun göçler yapar göçmen balık olarak bilinir. Tüm türlerinin yüzme kesesi vardır. Hepsinde yanal çizgi üst üste dizilmiş sert plaka şeklinde pullardan oluşmuştur. Türlere göre yan çizgideki pul sayıları farklı olabilir. Tüm istavritlerin ağızları yumuşak ve körüklü olduğundan çaparide balık varken sertçe sallanırsa veya toplarken hızlı toplanırsa istavridin dudağı yırtılıp kurtulabilir.

NERELERDE BULUNUR:
    İstavrit balığının yukarıdaki tanıtımından da anlaşılacağı gibi su yüzeyinden 600 metre derinliklerde bulunur ve devamlı hareket halindedir. O nedenle şurada bulunur burada bulunur diye önceden ahkam kesmek doğru olmaz. Ama prensip olarak bulunduğu sularda dibin durumundan bağımsız olarak 15 metreden 60 metreye kadar olan derinliklerde aranmalıdır.

16. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Istavrit Hakkinda

AVLAYALIM:
    İstavrit deyince akla ilk gelen takım elbette çaparidir. Çapari nedir nasıl yapılır uzun uzun Olta takımları ve uygulamaları sayfasında anlatıldığından burada tekrarlamadan istavrite özgü inceliklere değineceğiz. Ama sadece çapari deyip geçmemek gerekir istavritin yemli takımla da avcılığı yapılır. Buna göre istavrit avı:
    a. Çapari
    b. Yemli
    c. Sıyırtma ( Atıp çekme )
    d. Çarpma
    gruplarında ayrılabilir.
    a. Çapari
    İstavritin çapari ile avcılığında kullanılan çapari genelde beyaz tüylüdür bununla birlikte kolyoz için kullanılan kırçıllı tüylü çaparilere vurduğu da olur. Hatta parlak kırmızı çıplak iğnelerle kıraça istavrit yakaladığımı bilirim. Son yıllarda tüy yerine sarı yeşil veya beyaz simli iplikler bağlanarak da çapariler yapılmaktadır. Bu şekilde renkli simlerle çapari düzenlemek okyanuslarda avlanan yabancı amatörlerin uzun zamandır kullandığı bir yöntemdir. Hatta daha çok simli iplik yerine plastik parçalar kullanmaktadırlar bu tür bir çaparide kullanılan iğnelerin resmi kolyoz sayfasında vardır. Eğer tüy kullanılacaksa o takdirde martı ördek kaz gibi uçucu su kuşlarının kanatlarındaki veya kuyruklarındaki kalem tüylerden alınan parçalar bağlanır. Kalem tüyden (telek) parça alınmasında çeşitli yollar vardır. Benim kullandığım usulde çaparide kullandığım iğnenin veya bir büyük numarasının ağız açıklığı kadar genişlikte parçalar koparırım; bunu için iğneyi ağız açıklığı tüy ile dolacak şekilde kalem tüye saplar ve ağız içinde kalan kısmı diğer tüylerden ayırır sonra da ayrılan kısmı telekten sıyırırım. Tüyün boyu o kadar önemli değildir iğneden kısa olmasın yeter uzun ise iğne boyuna uygun olarak yani tüyün ucu dirseği bir miktar geçecek şekilde bağlanır iğne palası üstünde kalan fazlası kesilir. İstavrit çaparisinde olta 040-050 beden 035 köstekler 020-025 olur; köstek boyları 10-12 santimdir ve üst üste binmemelidirler. İğneler 4-6 numara genelde kalaylı düz iğnelerdir. Simli ipliklerde yapılan çaparilerde siyah iğneler kullanılmaktadır hatta yakın zamanda bazı tüylü çaparilerde de siyah iğne kullanıldığını gördüm. İğnenin renginin verimi etkilemediği kanatindeyim bu nedenle genelde kalaylı iğneli çapari kullansam da siyah iğnelilere de hayır demem. İskandil 80-150 gramdır. İstavrit çaparisi eskiden 15-20 iğneli olurdu ama kullanım zorluğu nedeni ile son zamanlarda daha yaygın olarak 10 iğneli çapariler neredeyse standard hale gelmiştir.
    Çapari uygulaması karadan ve sandaldan olmak üzere iki çeşittir. Karadan yapılan uygulamada makinalı kamışlı takım kullanılması doğru olur. El oltası kullanıyor iseniz ve şansınız da varsa her üç beş atıp toplamadan sonra karışacaktır şanssızsanız ilk atışta karışacak ve açılmayacaktır. Karadan çapari kullanılırken takım yukarıda anlatılan gibi hazırlanır ağırlık sulara akıntıya göre 80-150 gıram gerekirse ve kamış da yeteri kadar kuvvetli ise siz daha ağırını da kullanabilirsiniz. Kamış iskandile uygun kapasitede 3 5-4 5 metre boyunda olmalıdır. Makinaya gelince kıyıdan çaparicilik fazla miktarda olta ipi gerekemektedir o nedenle makina 040 misinadan 150-200 metre alabilmelidir. Bu da aslında o iş için gerekenden daha büyük bir makina bulundurmayı beraberinde getirir. Kıyıdan kamış yardımı ile mümkün olduğunca uzağa atılan çaparinin akıntı ile sürüklenmesi ve dibe doğru inmesi beklenir bu arada makinanın sarma teli ilk atıştan sonra etraftaki diğer balıkçıların durumuna göre bir müddet açık bırakılıp kapatılır. Çok fazla açık tutulursa diğer çaparicilerin oltalarına dolanma riski vardır hemen kapatırsanız da kısa mesafeyi taramış olursunuz. Artık duruma göre ayarı siz yapacaksınız. Takımın sarma teli kapandıktan sonra da bir müddet dibe inmesi beklenir fakat dibe değmeden sarmaya başlanır. Bekleme esnasında elle olta ipini tutarak veya hafifçe çekerek oltada balık olup olmadığını anlarsınız. Kıyıdan avcılıkta en önemli olan etraftaki yayalara araçlara ve diğer balıkçılara zarar vermeden avlanabilmektir. İstanbul boğazı kıyı balıkçıları bu işin en büyük ustalarıdır.
    Kıyıdan avlanırken her zaman atıp çekme uygulaması olmaz köprü iskele gibi yerlerden yapılan çapari bazen sarkıtma gibi de kullanılır. Bu halde makinasan salınan çaparinin kullanımı aşağıda anlatılan sndaldan kullanıma benzer.
    Sandaldan kullanılan çapari genelde el oltası olarak düzenlenir ama isteyen makinalı kamışlı takım da kullanabilir. Sandaldan salınan çapari her bir kaç kulaçta durdurulur takım bir kaz kez kol boyu yukarı kaldırılıp indirilir böylece kösteklerin hareketlenerek açılması böylece balığın görmesi sağlanır. Dibe inene kadar bu şekilde çeşitli derinlikler denenir. Dibe inene kadar vuruş olmaz ise dipte de bir müddet sallanan çapari çekilerek tekrar indirilir. Büyük bir sürüye denk gelindiyse balığın vurduğu derinlikte olta işaretlenir ve devamlı o civarda avlanılır. Sürü büyük değilse bunun garantisi olmaz balığı her seferinde aramak gerekir. Bazen iniş sırasında veya yeme atlarken sallanan çaparinin diğer iğnelerine aykırı yakalanan balıklar alışık olmayan amatöre "topladık ne varsa" sevinci yaşatır ama çıkan genelde kuyruktan veya sırtından yakalanıp aşırı direnç gösteren tek bir istavrittir. Yalnız bu olay sık sık oluyor ve balık vurmuyor ise bir terslik var demektir ilk olarak çapariyi değiştirin bu da olmaz ise yemli takımı deneyin.
    Balığın sandaldan indirilen çapariye atlamadığı veya az olduğu dönemlerde dipten yaklaşık 1 kulaç kadar yukarıda tutulan çapari rölantide hareket ettirilen motorun peşinden sürütülür. Bu arada takımın uçmamasına tekneye hemen hemen dik gelmesine dikkat edilir. Sürütme sırasında açılan köstekler balığa görüntü vererek oltaya vurmasına yardım eder. Bundan da bir şey çıkmaz ise toplayıp dönün o gün balık yok demektir.
    Sandaldan çapari yaparken eğer açık sudaysak büyük tekneler ve akıntı tehlike oluşturmuyorsa sandalı demirlememek alargaya bırakmak en iyisidir şartlar uygun değilse sandal demirlenir veya motor ya da kürek yardımı ile yerinde tutulmaya çalışılır. Bu durumda sandalda bir de yardımcı gerekir.

b. Yemli takım
    İstavrit avında yemli takım daha çok kıyılarda iskele köprü duba üstelerinden avcılıkta kullanılır. Takımın yapılışı çaparide anlatıldığı gibidir. Tek fark iğneler tüysüz ve kesinlikle kalaylıdır. Yem olarak lokma kesilmiş hamsi gümüş baklava kesilmiş sardalya hamsi zargana istavritin kendi eti gibi parlak beyaz derisi olan balıklar kullanılır ve bunların parlak derili etli kısmı kullanılır. Kabukları temizlenmiş karides eti kum kaya kurtları da yem olarak kullanılır istavrit midyeye vurmaz. Takım genelde 4 en fazla 5 iğneli olur. Yemlenen takım dibe yavaş yavaş indirilir genelde iniş esnasında vuruş olur inene kadar vuruş olmaz ise dibe inen takımda iskandil dibe oturtulur olta hafif gergince apiko tutulur sallamadan vuruş beklenir.
    Bazen Eylül ayında lüfer kofananın önüne katıp sürdüğü iri Karadeniz istavriti hem Karadeniz'in boğaz girişinde hem de Marmara'nın İstanbul boğazına yakın taşlık kırmalıklarına yayılır. Bu balık bildiğimiz istavrit türlerinden farklı olmayıp sadece onların irisidir genelde de karagöz istavrittir. Akıntı altlarında 040 olta 035 bedene dizilen 025-030 yarım kulaç kösteklere 1-1/0 iğneler bağlanır ve akyemle yemlenerek indirilir. Köstek sayısı genelde iki bazen de üçtür. Akıntı ile takımdan açılıp salınan köstekler bol bol iri istavrit toplar.
    Yemli takımlarla sandaldan avlanma sırasında sandal demirlenmelidir. Tek demir üstünde kalmak yeter tonoza gerek yoktur.
    c. Sıyırtma (atıp çekme)
    Genellikle İstanbul boğazında İstavrit kolyoz şimdi kalmayan uskumru gibi balıkların avında kullanılan bu takımn ne olduğu oltacılıkta kullanılan malzemeler sayfasında vardır buraya göz atabilirsiniz burada tekrar anlatmaya gerek yok.

d. Çarpma
    İstavritin de çarpma avı olur mu? Demeyin çünkü olur. Biraz yukarıda çapariyi anlatırken çapariye bile çarpma balık yakalandığını anlattık ama orada amaç çaparicilik bu defa ise amaç açık açık çarpma ile balık yakalamak. Bu aslında bir fırsatçılık. Nasıl ki açık denizde büyük yırtıcılar küçük balıkları sardığında alttan onlar üstten de martılar nasipleniyorsa kıyılarda da martının yerini bizler alacağız.
    Özellikle İstanbul boğazında lüfer kofana palamut gibi balıkların sardığı istavritler rıhtım duvarlarına yaslanır etrafını saran yırtıcıların korkusu ile çok yoğun bir şekilde bir araya toplanır sağa sola yüzer daireler çizer bazen de süratle akıp geçer. İşte bu durumda martı gibi davranan amatörler çarpma takımları ile indir birdir bazen tek tek bazen çift çift istavritleri toplarlar. Takım biraz aşağı salınırsa sürüye dalan lüfer kofanalardan da alma ihtimali az değildir. İstanbul boğazında yalılarda oturan meraklılar evlerinin önüne gelen bu fırsatı değerlendirip leğenlerle kepçelerle de balıkları toplayabilirler. Biz amatör olarak çarpmadan ileri gitmeyelim derim.

İstavrit hemen hemen her ülkede bilinen avlanan ekonomik değeri çok yüksek balıklardandır. Amatör avcılık dışında uzatma gırgır manyat ağları ile de bol miktarda avlanır ve pazarlanır. Etinin lezzetli olması nedeni ile de rağbet görmektedir.

17. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Istavrit Baliği Hakkinda

İSTAVRİT

Perciformes Carangidae
    Trachurus trachurus

Carangidae familyasından olan istavrit balığının denizlerimizde Trachurus meditterenaeus, Trachurus picturatus ve Trachurus trachurus bilimsel adlarıyla tanımlanan üç türü mevcuttur. İstavrit balığının küçüklerine “kraça” adı verilir. Denizlerimizde hamsiden sonra en fazla bulunan istavrit balığı yazın ılıman denizlerin sahil bölgelerinde yaşar. Kışın ise 100 metre derinliğe kadar olan kesimlere çekilir.

İstavrit balığının gövdesi yanlardan biraz basık ve füze şeklindedir. Kafası gövdesi ile orantılı büyüklükte olup ağzı ufaktır. Açılınca körük biçimini alır.
    Dişleri kesici veya batıcı olmayıp kadife gibidir. İstavrit balığının pulları ufaktır ve derisine iyice intibak etmiştir. İki adet sırt yüzgecinin birincisi üçgen şeklindedir. İkinci sırt yüzgeci ve anüs yüzgeci çatal biçimindeki kuyruk yüzgecine doğru uzanır. Anüs yüzgecinin önünde iki adet ufak diken vardır. Karın yüzgeçleri öne doğru yatar, bunlar orta büyüklükteki göğüs yüzgeçlerinin altındadır. Yanal çizgisi çok belirgin ve birbiri üzerine sıra halinde yerleşmiş çok sert küçük levhalardan oluşmuştur. İstavrit balıklarının türlerine göre sırtları yeşilimsi, koyu gri ile karışık yeşilimsi ve mavi, yan tarafları gümüşi, karınları ise beyazdır. Ortalama boyları 14 cm.’dir. Karadeniz’de yaşayan ve son yıllarda kaybolan uzman istavritlerin boyları 60-65 cm.’i bulur.

Karagöz İstavrit (Trachurus meditteraneus)

İstavritin bu türü Marmara Denizi’nin balığıdır. Yaz başlarında bir kısım sürüler Karadeniz’in Boğaz girişine yakın sahalara çıkıp, eylül sonunda yine Marmara’ya dönüş yaparlar.

Balığın karakteristiklerinden biri de şudur: yanal çizgisinin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi birinci sırt yüzgecinin sonuna kadar devam eder. Diğer bir türü olan Trachurus trachurus’ta ise bu çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden uzanır. Azami boyları 40 cm.’dir.

Sarıkanat İstavrit (Trachurus trachurus )

Yaz boyunca Karadeniz’de plankton ve balık yavrulanyla beslenen bu tür istavritler kasım başında İstanbul Boğazı’na doğru göçlerine başlarlar.
    Büyük sürüler halinde akan bu balıklar, Tekirdağ ve Marmara’ nın güney sahillerine kadar yayılırlar. Ege ve Akdeniz’e inmezler. Marrnara’da yattıktan sonra nisan sonlarında Karadeniz’e gitmek için İstanbul Boğazı’na doğru harekete geçerler. Bu göç haziran ortalarına kadar devam eder. Bu tür istavrit, yumurtasını kısmen Marmara’da, kısmen de Karadeniz’de döker. Azami boyları 50 cm.’dir.

Trachurus picturatus

Ege Denizi’nde yaşayan istavrit balıklarının bu türleri Marmara’ya çıkmazlar. Azami boyları 25 cm. ‘dir. Kuyruk yüzgeçleri diğer türlere oranla daha ensizdir. Kafa, gövdeye oranla oldukça iri ve bombelidir. İstavrit balıklarının yaşam süreleri yaklaşık on beş yıldır. Yüzme keseleri vardır. Başlıca gıdalarını planktonlar, çaça, çamuka, hamsi ve diğer balıkların yavruları oluşturur. 0.8 mm. çapındaki yumurtalarda kırmızımsı bir yağ damlacığı bulunur. Bu sayede yumurta yüzeye yakın bir yerde batmadan kalır.
    Yumurtadan çıkan yavruların boyu 2.5 mm. olup boylan 10 mm. olunca yüzgeçleri gelişmeye başlar. İkinci yıl sonunda türlerine göre ortalama boylarını bulurlar.

İstavrit Avı

İstavrit balığı, torik, lüfer, orkinos gibi saldırgan balıkların başlıca yemidir.
    Büyük sürüler halinde yayıldıklarından dolayı gerek büyük balıklar, gerekse amatör ve profesyonel avcılar için verimli av verirler.

İstavrit akyem olarak kullanılan balıkların başında gelir. Yaprak, tam göz, yarım göz, şakşak, mama olarak veya canlı halde birçok ayda yem olarak kullanılır. Anüs yüzgeci bir jiletle kesilip çıkarılırsa “kuyruk altı” tabir ettiğimiz yem elde edilir. Bu küçük parça, bir kamışın ucuna bağlı oltadaki sinek iğnesine takılıp kıyıdan denize sallandırılır. Seri hareketlerle “kuyruk altı” dediğimiz minik yüzgeç parçası su üstünde kaydırılırken kıyıda dolaşan istavritler bunu küçük bir balık yavrusu sanıp oltaya atlarlar. Bu suretle taze ve canlı yem olarak pek çok istavrit kıyıdan tutulur. Kıyıdan yapılan bir av şekli de yine aynı kuyruk altı “at-çek” diye adlandırdığımız takımın iğnesine takılıp çinekop, izmarit ve istavrit avında kullanılır.
    Büyük balıklar tarafından kovalandığında rıhtım kenarlarını sıyırırcasına süren ve sürüler halinde kaçan istavrit balıkları ağzı geniş kepçelerle de yakalanırlar.

İstavrit Çaparisi

İstavrit genellikle amatör balıkçılar tarafından çapariyle avlanır.
    Balık avcılığına gönül verenlerin ilk tuttuğu balıklardandır. Avı kolay, zahmetsiz ve hareketlidir. İyi kullanıldığında tüm kösteklerdeki iğneler balıkla dolabilir. Av mahalline gelindiğinde çapari dikkatlice ve yavaşça denize koyverilir. 5 kulaçtan sonra çapari dibi buluncaya kadar, oltayı tutan kol aşağıdan yukanya doğru yumuşakça kaldırılıp, indirilerek balık sürüsünün kaç kulaçta olduğu aranır. Balıklar tüylü kösteklerdeki iğnelere atlayıp takılmaya başlayınca o seviyede olta yine bir-iki kez yumuşakça indirilip kaldırılır. Bu suretle hem çaparinin dolması sağlanır, hem de balığın bulunduğu derinlik tespit edilmiş olur. Hep aynı yere indirebilmek için oltayı yukarı almadan o anda elde tutulan bölümüne kolay çözülebilecek bir ilmik atılıp işaretlenir ve olta yavaşça yukarı çekilir. İstavritin ağzı kolaylıkla yırtıldığı için oltayı hızlı çekmemek lazımdır. Balıklar içeri alınıp iğnelerden temizlenir. Yeni çapari kullanan kişiye sandaldaki arkadaşlarının yardım etmesi ve balıkları iğneden kurtarması iyi olur.
    Çaparinin dişle tutulup balıkların iğneden çıkarılması hatalı bir harekettir. Olta her an dişler arasında kaybedilir ve iğneler dudağa veya yüze kolaylıkla batar. İstavrit çaparisi genellikle on beş-yirmi beş kösteklidir. Ancak yeni başlayanlar için, kullanılması kolay olduğundan on köstekli takım tavsiye edilir.

İstavrit çaparisinde olta 50-100 metre 0.40 numara, beden 0.35, köstekler ise 0.30 veya 0.25 olur. İğneler ise kalaylı ve 6 no.’dur. lğnelere beyaz renkte hindi, kaz veya martının kuyruk, kanat tüyleri kırmızı ibrişimle bağlanır. Köstek boyları 13 cm., aralıkları ise yine 13 cm.’dir. Bu takımda suların derinliği ve akıntıya göre 150-240 gr. ağırlığında iskandil kullanılır.
    Av sırasında düğümlenen veya sarılan köstekler düzeltilmeli ve olta suya, bundan sonra koyverilmelidir.

İstavritin eti oldukça lezzetlidir. Tavası ve buğulaması rağbet görür.

18. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Istavrit Baliği Hakkinda

AŞAĞIDAKİ bilgilerin hepsi çeşitli site lerden alıntı yıpılarak oluşturulmuştur. Bilgiler tartışmaya açıktır. Yanlış eksik yada abartılı olabilir. Değişik bir bilgisi olanlar kendi bilgilerini ekleyerek bunlarında doğru olup olmadığını taştışmaya açabilirler. Böylece hep birlikte eksiklerimizi tamamlamış oluruz.

SELAMLAR.

Son düzenleme: 11 Kasım 2008
  19. KEMALKOMAN

KEMALKOMAN Fatih

Favori Kamış:
    Boğaz karın kokusunu aldı. İstavritçiler hazır olun. Geçen yılki istavrit avı notlarıma baktım. Tarihlerde tutuyor. Yine bol istavritli günler geliyor.
    Bayılıyorum bu istavrit avına.

20. caner_1907

caner_1907 Caner Yıldırım

Favori Kamış:
    Sportex ve Shimano
    Favori Makine:
    Shimano Makine =)
    En İyi Avı:
    Haskefal(6 Kg)Ahtapot(1 Kg)Pullu Sazan(750 Gr.) 103 tane çıplak mezgit =)
    ne zaman olur bu istavrit??

ben yazın tutuyordum