istavrit çaparisi için köstek

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında orcun67 tarafından paylaşıldı.

1. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    önerilerin için çok teşekkür ederim. açıkça söylemek gerekirse ibrişim kullanmayı tercih ediyorum çünkü bi acelem yok sadece kendime takım yaptığım için sıkıntı olmuyo yetiştirme gibi bi derdim olmadığından.

2. eyüp koçar

eyüp koçar Eyüp Koçar

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 4,20 250 gr.
    Favori Makine:
    okuma av65
    En İyi Avı:
    Çoğundan yakaladım ama trofe gelen olmadı
    Orçun Bey hazırladığınız köstekler çok güzel umarım gönlünüzdeki avı yaparsınız. Naçizane birkaç tavsiyem olacak, ben köstek misinasında 0,14, bedende 0,25 fc kaplama hikaru kullanıyorum. 150 mt. 6-7 lira civarı yani iyi bir misinayla aynı neredeyse. Sonuç ise mükemmel, 150 gr. kurşuna bile banamısın demiyor görünmezlikse görünmezlik, sağlamlıksa sağlamlık. Bir de bir takımda birkaç çeşit farklı renklerde köstek kullanın faydasını göreceksiniz.

3. kerempek

kerempek kerem

ben de bunu değerlendirmeye alacağım :) teşekkürler.

4. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    çaparide farklı renkler kullanıyorum ilk başlarda balık hangisine daha çok vurursa onun çoğunlukta olduğu takımları kullanıyorum.

5. Rengarenk çapari iş yapar mı?

çaparide farklı renkler kullanıp, balığın tercihini tespit etme fikri çok akıllıca gibi gelse de bu konuda farklı ve farklı olmasına rağmen kendince mantıklı fikirler de okudum. Mesela; çaparinin hep aynı renk olması, balığın gözünde sürü izlenimi vermesi gerektiği, farklı renklerin bunu engelleyebileceği gibi.
    Biliyorum ki, bu tür konularda tecrübe kazanmak epey bir emek istiyor.

Konu ile ilgili tecrübe, bilgi veya kaynağı olanlardan paylaşım beklerim.

6. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    Aslında bu yorumlar balığın az ve nazlı olduğu dönemler için geçerli balık bol olduğunda pek renk ayırt etmiyo. Bol olduğu durumlarda genelde balığı tutma oranı uzak atış kabiliyeti (tabi balık uzaktaysa) yada balığın hangi derinlikte olduğunu tarama yöntemiyle alakalı bişey. Ama balığın nazlı olduğu dönemlerde kullandığın misinanın bile etkisi oluyo Aslında çapari yapımı çok tecrübe gerektiren bi iş. Amatörce yaptığımız takımları kullanarak tecrübe kazanıyoruz yani deneme yanılma yöntemi yada üstatların görüşleri çerçevesinde kendimizi geliştire biliriz.

7. Bana ilginç gelen bir konu da şu;

İstavrit çaparileri genelde yeşil, azınlıkla beyaz, istisnai olarak da diğer renklerde yapılıyor. Oysa istavritin doğal yemleri nedir diye bakınca, geçenlerde Muvaffak ağabeyin mesajından alıntı ile ;
    http://www.bridgat.com/files/RE_DRIED_SMALL_SHRIMP_TINY_SHRIMP_SMALL_PRAWN_1.jpg

Eee neden bu renk (koyu krem veya bej) çapari yapılmıyor?

Acaba balıklar renk körü olduğundan dolayı yeşili bu renk gibi mi görüyor?

8. kerempek

kerempek kerem

ben de tam o renk köstek vardı. muvaffak beyin mesajından sonra bir tane çapari yaptım bu hafta sonu deneyip bildiririm.

:)

9. E hadi rastgele.
    Neticeyi merakla bekliyorum.

10. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    âbi nasıl bagladın, birde sen anlat. ben sizinkiler kadar guzel yapamıyorum

11. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    yaptıklarından bi resim paylaşsana

12. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çaparilerin gayet güzel bağlanmış,üstelik kullandığın floşun rengide çok iyi.

13. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    yorumların için teşekkür ederim abi senin gibi bi ustanın yaptığım çapariyi beğenmesi beni mutlu etti. Çapari yapımından devam ederek inşallah öğrediklerimi daha ileri taşıyıp daha değişik avlar yapabilirim.

14. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
  15. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
  16. TheHawk

TheHawk Yasin

Favori Kamış:
    Albastar
    Favori Makine:
    Yeniyim ama okuma ve alba meşhur :)
    En İyi Avı:
    2 kg fazla istavrit,3 kg fazla mezgit
    Hocam çaparilerin gayet güzel.Benim bir sorum olacak.Ben köstek yapıyorum bedene falan bağlıyorum yani tam anlamıyla çapari ancak köstek ve beden boyu standart olmuyor.Köstek ve beden misina boyları kaç cm olmalı ?
    Soruyorum çünkü yaptığım takımlar köpüğe rastgele sarımla ancak duruyor hazır çapari gibi değil.Düzenli olmasını nasıl sağlarım yardımcı olur musun ?

17. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    bu takımı 0,25 mm beden, 0,15 mm köstekten yaptım. köstek boyları 15 cm, bedendeki düğüm araları da 20 cm. köstek aralarını ve köstek boylarını ayarlamak için bir tahtanın üstüne istediğin aralıklarda çivi çakman yeterli olacaktır.

18. TheHawk

TheHawk Yasin

Favori Kamış:
    Albastar
    Favori Makine:
    Yeniyim ama okuma ve alba meşhur :)
    En İyi Avı:
    2 kg fazla istavrit,3 kg fazla mezgit
    Teşekkür ederim hocam.Bir sorum daha var.Yaptığımız takımı hazır takımlar gibi köpüğe sarılmasını biliyor musun resimli anlatır mısın ?
    Yaptığım takımları rastgele sarıyorum güzel olmuyor,şekli değişiyor ve karışıyor bazen takım kutumda.

19. özcan bolat

özcan bolat özcan

Favori Kamış:
    LINEAEFFE 4.50 mt sörf kamış
    Favori Makine:
    okuma salina 2
    konu güzel çapariler güzel bende bir katkıda bulunayım :)köpüğü tıpkı hazır takımlarda olduğu ince ve uzun olarak kesin , ölçü şu 15 cm ise köstek boyu sizin köpükler bunvdan 2/3 cm uzun olmalıki sarabilesiniz ,diyelimki 17 cm uzunluğunda köpüğümüz bunun birtarafına bıçak falçatavb .ikitane çentik atıyoruzki buralara yaptığımız düğümleri sıkıştıracagız .ilkin kurşunu bağlayacagımız düğümü çentiğe sıkıştırıp başlıyoruz sarmaya ,sonra iğneye sıra geldimi takacaksın çentik olmayan kısma ,aman dikkat sonra gergin bir şekilde sarmaya devam sırası geldikçe iğneleri saplamaya ve sarmaya devam sonunda geldik çaparinin sonuna onuda çentiğe sıkıştırınca olay bitiyor :) çok basit bir iki yapınca el alışıyor

20. orcun67

orcun67 orçun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    ben çaparileri sararken elektrik borusu kullanıyorum genelde. Köpükden daha dayanıklı oluyor tekrar tekrar köpük kesmek zorunda kalmıyorum vede kullanılan çaparileri köpüğe sardığımda paslanmalar oluyordu boruda böyle bi sıkıntı olmuyor hemde çantada daha ay yer kaplıyor.