Vallaha ahtapot konusunda çok deneyimsizim. Daha önce hiç kullanmadığım bir av aracı. Ama küçük ahtapot ile kıyıya yakın yerlerden kuzu yavruları aldıklarını duydum. Ayrıca bunların çok büyükleri ile de kılaca gittiklerini biliyorum, ama onlar bayağı bir büyük oluyor ve tüylerle zenginleştirilmiş. Ahtapot konusunda belki Namık sana yardımcı olabilir. Çünkü onun kullandığını biliyorum. Hatta kuzu avına ilk beraber başlarken bunlardan birini kayaya takıp kopartmıştık. Hatırladın mı Namık, ne heyecan yaptırmıştı bize...
Ikinizede Uyari Bu sefer Tebligatlari ben yazacagim ha ona göre Rasgele Not: Serkancigim, Kamislar konumunda yazdigim cevaplari okudunmu ?
Lambuka, kuzu vs. bilmemde, bilhassa açık parlak yeşil ve sarı olanları, bilhassa simliler, çinekop/lüfer avında tercih edilen şeylerdir. Elbette bunların hepsine bluefish diyen ABD Civarında. Orada bunlar "bluefish lure" olarak tanınır. Yani, lüfer yemi isterseniz, bunlardan verirler. Bait derseniz, o zaman daha ziyade crankbait akla gelir, kaşık alırsınız. Tavsiye edilen, kaşıklar ve bu tür ahtapotların sarı/yeşil olanlarıdır, ama renkleri parlak, canlı olacak.. Elinizde varsa, bugün yarın çinekop bollaşacak, bir deneyin derim. Ben deneyeceğim, kendi icadım olanı da, böylesi de var elimde, geçen sezondan beri sabırla o günleri beklerken baya bir imalat yaptım, acayip acayip şekillerde..
Serdar Bey, Gönderdiğim resimde 112 nolu modelin renkleri uygunmudur sizce? Anlattıklarınızdan o renkler tercih edilebilinir gibi geliyor...
Kamış, konusu benim için kapandı abi.... İsteyen istediğini alsın ister Çin malı, ister Somali malı...
Yanlış anlaşılsın istemem. Lüfer için, kaşıklar öncelikli tavsiyedir. Ucuz, basit, parlak metal kaşıklar. Bunlar yeterlidir aslında. Fakat, bunlar ahtapot demeyelim, squid, yani kalamar benzerleri, kaşığın iş yapmadığı balığın dibe yakın gezdiği durumlarda daha iyi iş yapar. Lüferler bir istavrit sürüsünü çevirmişse, alttan, yandan dalar, tam bir kıyım yaparlar ve yüzeye yakın gezerler. Kaşıklar, rapalalar dipte pek etkili olmaz. Ama bu cins yemler diptede son derece etkilidir şeklinde biliyorum. Elbette olaya dünyanın öbür ucundaki değil burdaki lüferin ne düşüneceği. Bunlar genelde daha fazla hit alır ama, bilmem hiç lüfer yemle uğraşırken gördünüz mü? Atlar üstüne, iğne batsa bile, yieyeceğim, parçalayacağım diye boğuşur durur. O yüzden bu plastiklerin o pek keskin dişlere dayanıklılığı bir sorundur hep.. Bu iş için, örneğin şu sayfadaki bilgiler size bir örnek olabilir. Ama oradaki 112'de tahminimce iş yapacaktır. Hele biraz simli, parlayan yeri varsa.. http://www.seawolfetackle.com/index.php?pid=05103-04
Serkan, bilgiler için çok sağol. Ah bir de Antalya kıyılarında çıksada bu lüfer bizde yakalasak.... Belki bir gün İstanbul'a yolumuz düşer de tanışırız bu yakışıklı balık ile.
Lambuka avı neden yasak ?? Sevgili Arkadaşlar, Lambuka avının neden yasak olduğunu bilen varmı ??. Deniz Lambuka kaynıyor. Sırtı çekerken 60 - 70 cm lik lambukalar sırtıya saldırıyor ama tutmak yasak. Neden ?? Sevgiler Banu
Bilgim yok ama, yaşadığı denizlerde sayısı azalmış olabilir ve tekrar çoğaltılmak isteniyordur. Ya da üreme dönemindedir.
Forumda arama yaparsanız, daha önce bu konu hakkında yazılan görüşleri bulacaksınız. Sirküleri hazırlayanlar, sebepleri açıklayıcı bir bilgi vermiyorlar. Yorumumuz: lambukanın yasaklanması, fazla yendiğinde zehirleyici etki yaptığı ihtimaline dayanıyor. (Bu doğru olmayabilir)
Sevgili Mahir abi, Yorumun için teşekkürler. İngilizce siteleri biraz araştırdım ve balığın zehirliliğinin dünya sularında farklılık gösterdiği örneğin hawaii'de zehirsiz, karayiplerde zehirli olduğu görünüyor. Gökovadakiler zehirli mi bilemem .Daha enteresan birşey gözlemledik; Gökova körfezinde Turna (Baraküda) da aşırı bir azalma var, bu yıl hiç tutamadık, halbuki çok olurdu, acaba Lambuka çok saldırgan bir balık olduğu için onları kaçırmış olabilirmi ???!! Sevgiler Banu
haklısın reis im . sitemizde daha önce işlenmiş konu ve balığın tehlikesine dair açıklama da yapılmış.http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=2631&page=3&highlight=lambuka serdar abimiz yapmış açıklamayı.ona da teşekkürü borç biliriz
Sevgili Reha, Lambuka budur, yabancı bir sitede buldum bu resmi ( çok net olmazsada anlaşılıyor ). Almanca bilenlerde bu linkten lambuka hakkında bilgi alabilirler. http://www.urlaub.de/dolphin.0.html Sevgiler Banu
Arkadaşlar Lambuka'nın yasaklanması konusunda ben hiç bir gerekçeye rastlamadım. Red List'e batım, dünyada da korunmasna yönelik bir çaba yok. Red List Status: Not in IUCN Red List Bizim sularımıza yeni gelen fakat gayet yaygın bir oseanik tür. Kişisel görüşüm avlanmasında bir sakınca yok ve yasak gereksiz. (Şu anda geçerli kanunlarda yasak deniliyora da yasaktır, boynum kıldan incedir) Gelecek sirküler döneminde ilgileniriz. Son 10 yıldır tekne arasından sırtıda bir kaç kere yakalama fırsatım oldu. Bunlar daha çok tesadüfi avlardı. Arkadaşın yelkenlisiyle takılırken güverteye düşen uçan balıkları yem ederek, bilimsel çalışma için bulunduğum trol teknesinin akasından sırtı bırakarak 3 kg ya kadar olanlarına denk geldim. Etini az bekletip, fleto yaptıktan sonra ızgara yapınca yenilbilir bir lezzet çıkıyor. Tazeyken sert, ekşimsi bir lezzeti var.
Siteden okuduğum kadarıyla Lambuka türü azalmakta olan bir balık değil, bilakis çokça tutulmakta ve geri salınmakta. Bence Sirküleri hazırlayan yetkililere bu yöndeki gerekçelerini sormalıyız ve bir sönraki sirküler dönemine yasağı kaldırılması gerekliliğini bildirmeliyiz diye düşnüyorum. Bunu Lambukanın çıktığı yerdeki arkadaşlar daha güzel bir dille anlatabilirler bence. Sivil toplumun yasamaya katılımını bu yolla sağlayabiliriz az da olsa. Zaten onlarında bizden bişeyler beklediğine inanıyorum.
Sevgili arkadaşlar, Vallahi onu bunu anlamam, bu sirküleri hazırlayan allah bilir, yüzmeyi bile bilmeyen ankaradaki hazretler, herhalde lambuka'yı dolphin fish diye görüp, yunus , olduğunu zanedip,avlamak yasaktır demiştir ... Sevgiler Banu