Amacımız, misinanın mantarın bir ucuna yakın ve yandan çıkmasını sağlamak. Bunu yapmaktaki amacımız ise, mantarın kaldırma merkezini ayarlamak. Böyle yapınca mantar suda yataya daha yakın duracaktır. Bir çinekop takımına yem takın. Akıntısı olmayan bir yerde suya sokun. Göreceğiniz şey size olayı izah edecektir. Yem çomak gibi dim dik duracak, mantar tepede, yem aşağıya sallanıyor olacaktır. Biz biliriz ki balıklar suda böyle amuda kalkmış gibi durmaz. Eğer mantarı kenarından takarsanız, yemin ağırlığıda makul olursa, kaldırma kuvveti mantarın yatay durmasını sağlar. Yani yüzen bri balık gibi durur ve görünümü düzelir. Akıntı çoksa bunu akıntı sağlayabilir kendisi. Fakat gerçekten ciddi bir akıntı gerekir. Bu mantar, bilhassa çok derinde iyi netice verir. Zira derin suda akıntı pek olmaz. Küre kısmı denge sağlar falan filan. Velakin, bundan daha iyileri var. Biraz bekleyin, onları anlatayım en iyisi.
değerli bilgilerin için teşekkür ederiz serdar abi. yeni versiyon yapımı pratik mantar tarifleri çok iyi olacak. Akıntılı sular için olan tarifi yapması gerçekten zor. (dremel vs gerek)Silindir biçimli olan nisepeten kolay olsa da boncuk kesme işi sıkıntı. Acaba boncuk kullanmadan düz mantarı tam ortadan matkap ile delip üst koşesinden çıkartsak. Mermi çekirdeğine benzeyen boncuklu üst kısım olmadan kullanmayı denesek salınımı ve sudaki yatay duruş çok mu kötü etkilenir? Veya üst köşesine bir kıstırma saplasak belkide az akıntıda yatay durmaya zoryacak mantarı? ne dersin?
Az akıntılı sularda, lüfer kıyıda olmaz, açığa bakmanız lazım. Bu boncuk filan aslen takımın daha uzağa atılabilmesini sağlar. Şurada bir başka mantar tarifi var: http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=28267 Bunu deneyebilirsin. Ön tarafını illa o şekilde çukur yapman gerekmiyor. Ama yaparsan daha iyi akıntı alır, daha iyi olur. Kendi adıma bunları şu an kullanmıyorum. Ha, bunlardan daha değişik modeller kullanıyorum, gene eski usul mantar değil.
Serdar bey mantar konusundaki açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederim hata yapmamak adına şöyle anladığımı söylemek istiyorum. 1- Mantarın ortasından gelen deliğe, yemi taktığımız kısım. Mantarla, şırınganın kıyısından açtığımız delikten ise kancasız kısım, yani ana bedene giden köstek çıkacak. 2- Rezistans teli konusunu güncelliğini koruyormu? Yoksa gündemden düştü mü ? Zira 2-3 yıl önceki bir tespitiniz idi bu .. Yanlış anlamayın şunun için soruyorum. Birincisi birkaç yıl olmuş bu konu. Bende bu tür el emeği uğraşlara, araştırmalara ve bunu yapanlara ve bunları kendine saklamayıp burada paylaşanlara çok büyük saygı duyuyorum. İkincisi ise bu konuda, yani malzeme konusununda 2-3 yıldır çok büyük ilerlemeler oldu. Eskiden sizin gibi bu işe gönül vermiş ustaların malzeme yokluğundan, çaresizlikten bu işe kafa yorup yapılan bu tür araştırma ve buluşlar, şimdilerde onların yerini tutabilen malzemelere bırakmış olabilir mi ? Kısacası rezistans teli yine favoriniz mi, ? Yoksa uğraşmayın artık, onun yerine şu malzemeyi kullanın gibi bir öneriniz olabilir mi ? Tespitleriniz nelerdir. ?
Sen saygı duyuyorsun, sağol ama, biz küfür işitiyoruz genelde. Bu gibi takımlar, abartmıyorum, milyarlar harcanarak geliştiriliyor. Emeğimizi sayma, bir sürü maliyeti oluyor. Evde belki 1000 TL tutarında boncuk var en azından. Ve hiç bir yerde yazmıyor, şöyle olmalı diye. Hepsi dene, yanıl, uğraş et derken bu hallere geliyor. Rezistans telinden daha iyi alternatif var bir kaç tane. Ama kimisini uygulamak zor, kimisinide yapması zor ki anlatması da zor. Ve bu konulara ilgiyi görüyorsunuz da, yerlerde sürünüyor. Yani, ne bu mantarlar burada kaldı, ne de rezistans teli vs. kaldı. Hepsi çok çok daha ileri seviyelere çıktı. bunlar o gün görülen bir sürü eksiği giderdi. Klasik takımlardan daha iyi iş yaptı ama, bunlardan daha iyisini yapacağımzı şeyleri görmemizi sağladı ve bizde yaptık. Ama bunları anlatıp birde insanlara laf anlatmak, tiye alınmak ve dahası küfür işitmek var ortada. O yüzden daha yeni ve iyi olanları anlatmak için pek bir motivasyonum yok.
Serkan bey, Eminim ki bu platformu takip eden ve sayıları çok büyük bir oranda olan "ustalar" size saygı duyuyorlardır. Bu kadar emeğe ve bilgilendirmeye en azından kuru bir teşekkürle dahi olsa saygı duymayanlar, bu işe sevdalanmamış, vizyonları dar, ufukları gri olanlardır.. Bu işe gönül vermeyen ve hiçbir zamanda vermeyecek olanlardır. Onlarla uğraşmaya değmez. Siz o yüzden bu parazitleri fazla kaale almayın ve canınızı çok fazla sıkmayın. Onlara bu tür yenilikler her zaman komik ve abes gelir. Bu işe kafa yorup emek harcayanlara da deli derler. Sizin takımlarınız çalışsın çalışmasın Benim için fark etmez. Malzemeyi aldım yapıyorum. İnşallah sizin malzemenizle tutulmuş ilk lüferimi de burada yayınlayacağım. Emek ve çabalarınız karşısında saygıyla eğiliyorum.
Metin abi, hayatında şuraya aha bakın amma balık tuttum diye bir kaç balık resmi asmaktan fazlasını yapmamış olanlarla uğraşmaktan bıktım. Al bak mesela: http://balikavi.net/forum/search.php?searchid=2810063&pp=25 Bu elemanın bu gne kadar balıkçılığa katkısı ne olmuş? Bir misian alıp denemiş, review'mi yazmış? Bir balığın niteliklerine dair bir bilgi mi vermiş? Daha iyi netice verecek bir teknik, düzenek vs. mi geliştirmiş? Ne yapmış, gitmiş, balık tutmuş, amanda nasıl tuttum diye koymuş. Bir kaç kişi de, "Ooo süper, şahane" diye şak şak etmiş. Bu adamın gelip bana laf sokma kaygısının altında ne vardır sizce? Alın bir diğeri daha, benim için yazdıklarına bak şimdi: Bu mesajından bir kaç mesaj öncesi, 0.16 misina ile bir köpekbalığının resmini asmıştım mesela. görür mü, görmez, gözü başka yerinde çünkü. Neymiş efenim, bizde pratik yokmuşta. diyeceğim bir şey, gg olacak, pratik yoksa o balığı kim tuttu? İşte benim uğraştığım bunlar. Bunlar gibi bir sürüsüne, o binbir emekle öğrendiğin şeyi anlattıktan sonra birde böyle laf işit. Buyur bak, bu iki eleman bugüne kadar, balıkçılığa ne katmış? Ben hiç bir ... katmadıysma, en azından aha bu mantarı katmışım. İş yapar, yapmaz, başka bir tartışma. Ama kendilerinden ve egolarından başka hiç bir şey katmamış insanlarla böyle uğraşmak bıktrıyor işte abi, hepsi bu. Sen olsan ne yaparsın abi? Bu gibi tiplerle muhatap olmak adına, bildiğini ayan mı edersin, yoksa, çok ta şeyimde der, bildiğini kendine mi saklarsın.
Hayda lüfer mantarı nasılmış diye bakalım dedik, konunun kendisi mantar olmuş. Adam kendisinden yana bir yorum görünce atmış tutmuş arkamdan. Sayın Köylü, Ben 6 yılda toplam 8 mesaj atıp başkalarına parazit diyenlere benzemem. Ben bugüne kadar foruma kendi çapımda fazlasıyla katkıda bulundum. (Sende olmayan) raporladığım avlar bölümümde 2 sayfa rapor başlığım var. Her bir raporda kullandığım takımları ve aldığım sonuçları tüm detaylarıyla paylaştım. Bunun dışında balık türleri, balıkçılık teknikleri ve balıkçılıkla ilgili her türlü konudaki bilgilerimi binlerce mesajla paylaştım. Benden acemi olanlara öğrettim, benden usta olanlardan da öğrendim. Senden farklı olarak da, sadece okyanusta bir damla olduğumun, ben olmasam da bu forumun ve balıkçılığın aynı şekilde devam edeceğinin de farkındayım. Bir mantarın altına 2 iğne takınca kendini büyük bir buluş yapmış zannetmişsin. Bir çıkıp sahilleri gez, insanlar lüfer ve sarıkanat avlamak için neler kullanıyorlar gör. Ben dün gece yarım saatte 4 tane yemli takım bağladım, bu akşam da gidip bu takımlarla Boğaz'dan kısmetimi alacağım. Senin yaptığın takım bana daha fazla balık yakalatır mı? Ben kendi bağladığım takımla 10 tane yakalarken senin bağladığınla 20 tane yakalayabilir miyim? Sana sorduğumuz sadece bu ama sen nedense garip tepkiler verip duruyorsun. Bilimsellikten, deneysellikten bahsedip duruyorsun. Peki nerede senin yaptığın takımların deneyi? Kaç balık yakaladığını test etmezsek işe yarayıp yaramadığını nasıl anlayacağız? Gördüklerimize bakalım, geçen yıl da benim takımlarım şöyledir böyledir diye attın tuttun. Balığa geldin, bizim teknenin yanına diktiğimiz sopa ipekle 3 tane zargana yakalarken sen hiç tutamadın. Sonra zarganayı kesip bu süslü takımlarına bağladın. Ne lüfer geldi ne çinekop. O zaman ben neden kulak temizleme çubuklarıyla, boncuklarla, kılla tüyle uğraşıp bu takımları yapayım? Ben el sanatlarına değil balıkçılığa ilgi duyuyorum, o yüzden sonuç alınan takımları öğrenip denemek isterim. Bununla birlikte bu güne dek senin açtığın konulara gelip de senin takımlarınla dalga mı geçtim, senin yaptığın çalışmaları mı eleştirdim? Ama sen gelip benim arkadaşlarımla konuştuğum konulara giriyorsun, küçümseyici laflar ediyorsun, cevabını alınca da arkadan konuşuyorsun. Kısacası olmuyor Serdar Bey, olmuyor.
Aret boş boş laf ediyorsun sadece. Balıkçılıktan zerre anlamadığın ayan zaten. Sen hiç zargana takımına kurt takıp teknenin ardından çekerek tutulduğunu gördün mü? Hiç mi okuman yazman ve çalışan kafan yok senin, hep demiyor mu zargana anlatanlar, zargana vurunca oynar, bırakırsın sarmayı falan diye. Ben tutmadıysam, sen tutabildin mi? Balık olan yer aha burası dediniz, gittik. Ben tutamadıysam, sen hiç tutamadın. Ve evet, benim takımlarımla, senin 10 tuttuğun yerden 20 tutarsın, bundan da emin ol. Sen böyle tepki filan verdiğin yok Aret. Sen sadece balık tutmatyı bir halt sanan adamın tekisin. Sana 0.16 ile baltabaşı çekersin diyoruz, sen gidip peki nerde hana resmi? Hadi ordan... Sen inanasın diye noter mi götüreceğiz balığa? Bak, yi bak, ben hiç çıkıp ben süper usta büyük avcııymda, sen 10 tutarken ben 20 tutarım diyor muyum Aret? Size hep, beyler, o değilde, böyle bir takım kullanırsnaız, 10 yerien 20 tutarsınız demiyor muyuz? Siz ise çıkıp amanda hani nerde o balıklar? Diyeceğim şimdi bir şey, olmayacak. Dün sordun, hana senin 0.16 ile tuttuğun balık diye, bizde koyduk, başımıza kıvırmasyon uzmanı oldun birdenbire. Sana bizim takımla tutulmuş 20 balık koysak, gene kıvıracak, hangi halden aldın diyeceksin, bilmiyoruz sanki. Eğer o kada rgüveniyorsan takımına, buyurur gelirsin aha buraya. Nedne burası, zira burası lüfer yok denen yer aha sana. Sıkıyorsa maçan, gelri yanımda atarsın oltayı, görürüz bakalım, tutabiliyor musun, tutamıyor musun, hep beraber. Ha, ben de gelirim boğaza, görürsün bakalım neymiş olan. Bana amanda aha 3 balık, yok 15 balıkla gelme aret. Bana geleceksen, herkesin balık yok dediği günde bende bunları yakaladım diye gel. Herkesin tuttuğu, balığın tutacka adam aradığı günde balık tutmuş olmakla, hiç bir şey olmuş olmuyorsun.
Bırak bu lafları yahu çok büyük balıkçıyım farklıyım diyen ben değilim ki, sensin. Hiç balık olmayan günde sen de sıfır çektin, o zaman senin yaptığın takımların farkı ne diyorum sana. Ben o gün olta bile atmadım, laf kalabalığıyla üste çıkmaya çalışma. Boğaz'a gel istediğin zaman yan yana olta atarız, her zaman beklerim.
Bende sıfır çektiysem, send eçektin. Sen benim dediğin yere geldin mi balığa? Ben senin balık var dediğin yere geldim, yoksa bunda kabahatimiz ne? bizim balık olur deyip gittiğimiz yerde balık oluyor, herkes yok derken gene tutuyoruz. Var mısın sen benimle cidden kapışmaya? İşte sana gidilecek balığın olmadığı yer, Eskihisar. buyur gel bakalım kim tutuyor, kim tutamıyor?
Beyler Sakin olalım Lütfen Rica ediyorum Sizler bize lazımsınız Bu şekilde tartışmalarla bir yere varılacaksa bende müdahil olayım Komple olsun bitsin ya Herkesin bellikonularda ustalığı var. varki balıkla uğraşıyoruz Çok rica ediyorum Saygıda ve Sevgide kusur etmeyelim. Birazcık hatrım varsa Çok rica olur beyler etmeyin.
30 senedir avlandığın yerde tabi benden fazla balık tutarsın, ciddi mi yazıyorsun yoksa şaka mı yapıyorsun anlamıyorum ki Geçen sene bizim mekanımız olan Tarabya'ya gitmiştin de ne kadar kurşun varsa denizde bırakmıştın hatırlarsan, her horoz kendi çöplüğünde öter, bunun takımla ustalıkla hiç bir alakası yok.
Evet, giderim ve bırakırım da. Sende oradan çıkar, bana amanda pratik yok, blaığa gitmiyor zart zurt der durursun öyle. Balığa gitmeyen adam kurşun mu bırakır, 100km yoldan gelip? Ben oraya kurşun ubir kere bırakırım, öğrenirim neresi neymiş, dibi böyle, akıntısı şöyle ve o orada biter. Bir daha kapamaz orası benim kurşunumu. Ve sana teklifim dilediğin her yer için geçerli. Ama kafana filan çalmam sendne fazla tutarsam, anlıyorsun sen ne dediğimi... Varsa, maçan yiyorsa, gelirsin yanımda balığa. İster senin dediğin yere, ister benim dediğim. Sen diyorsan balığa şuraya gideceğiz, hiç tutmazsak sen kaybedeceksin. Tutarsak en çok tutan kazanacak. Var mısın?
Ben varım ARET beni vekil tayin etti .. varmısın hodrimeydan...... az tutan takımlarını denize bırakır komple
İstediğin zaman istediğin yere gel, Boğaz'da yemli, çapari, sahte avı, İstanbul Marmara kıyısında gece avı veya varsa İstanbul'da tercih ettiğin herhangi başka bir balığın avı, herhangi bir cumartesi önceden haber et gidelim.