Resimdeki sistem. Ben klipsli fırdöndüleri kullanarak bir tane şamandırayla işimi hallediyorum. Farklı renklerde slikonları çıkarıp takmada kolaylık sağlıyor. Sen tek renk kullanacaksan şamandıradaki fırdöndülü kısıma misinayı direk bağla. 1,5 m civarıda ara beden yapıp slikonu bağla.
Bu iyidir, ama bazı yerlerde pek verimli olmaz. Bunun yerine, şeffaf zargana toplarından kullanılabilir. Bunların içine su doldurulur. Şeffaf olduğu için balığı pek ürkütmez. Biri diğerinden kesin daha iyi denemez, ama yerine/zamanına göre şeffaf şamandıra veya bulrag bariz daha iyi sonuç verir. Geri kalan kısım aynı olabilir. Ama o şekilde bolca fırdöndü, klips vs. olması, pek iyi bir şey değil. Bir takım ne kadar sadeyse, o kadar iyi iş yapar bence.
Hocam hepsinden mevcut bende. Şeffaf olandan da kulandım. Bu klipsleri kullanmak zorundayım. Ya 4 tane şamandıra taşıyacağım yada sistem bu şekilde olacak. Rapala halkamda fırdöndü yok zaten. Görünen sistemde kamışdan gelen misina takılmış vaziyette olan sadece 1 adet fırdöndü vardır. Klips düğümler sağlamca ne gibi bir sakıncası olabilirki? Ki buda mecburiyetten keyfi değil.
Etmeyin, birazcık yaratıcı olun. Öncelikle ne zararı olur? Şeffaf topu, levrek veya her neyse, göremesin, dikkatini çekemesin diye kullanıyoruz. Yoksa aksiyon vs. olarak bulrag daha iyidir zaten. O yüzden de bazen biri, bazen diğeri daha iyi olur. Aynı durum bulrag için farklı şekilde cereyan eder, silikona ulaşacak aksiyonu bozar. Diğer yandan o fırdöndüler, bulabileceğin en kötü, en berbat fırdöndüler zaten. Biraz küçük, sağlam, kaliteli fırdöndüler kullanmaya bakman lazım. Benim genelde kullandığım, 7 mm boyunda fırdöndülerdir, taa o kadar ufak. En fazla 10 - 15 mm olur. Peki silikonu değiştirmek gerekince? Bu silikonu iğne tutmuyor mu? Eee, o zaman silikonu iğneden çıkar, yerine yenisini tak. Yanında karışmaya müsait bir sürü misina vs. olacağına, kutuda güzelce duran silikonların olsun. Ki biz böyle yapıyoruz zaten. Bu arada, bulragı yanlış kullanıyorsun gibi görünüyor. Bu da ayrı mesele.
Hocam yine elimde okumanın klipsli fırdöndülerindende var. Bunlar kafi geliyor. Elimde varsa değerlendiriyorum. Yani çalışmalarında herhangi bir problem yok. Açılma olayları yok. Fırdöndüler dönüyor. Değişmeme neden gerek olsun? Değişmem demiyorum, ama gerek yok. Emin olun sistemin çalışmasında herhangi bir sıkıntı yok. İğne değişmede de orjinalinden farklı iğne kullanıp iple beraber sarıp slikona olabildiğince sabitlemeye çalışıyorum. Siz de bilirsinizki iğnenin hafif dönmesi durumunda ragot yan veya döne döne gelir. Bu yüzden mümkün olduğunca iğne değişmiyorum. Bu arada bullrag olayına da gelince, yaratıcı olun diyorsunuz, yaptığım sistemi gözükapalı eleştiriyorsunuz. O bullragda herhangi bir fırdöndü varmı? Fazla klips, fırdöndü siz kullanmayın dediniz Kullanılan sisteme 2 fırdöndü dahamı ekliyeyim? Bullragların orjinal kullanımını bende biliyorum fakat klipsli fırdöndü kullandığım için bu şekilde kullanmak daha mantıklı gelmişti. Fazladan fırdöndü kullanmayım demiştim bende o zaman.
Açılır, dönmez filan dediğimi hatırlamıyorum şahsen. Bunlar çok büyük dedim gibi hatırlıyorum. Evet, bunlar fazla büyük ve kolay görünecek düz yüzeyleri olan şeyler. Ha, kalitesizlikleri ayrı bir konu. Bu kadar kocaman fırdöndü bir de açılacak değil zaten. Daha kaliteli ama minnacık bir fırdöndü ile, gösterip levreği ürkütmeden daha iyi av yapabilirsin. Bunların orjinali diyeceğim de.. Bu silikonlar ne marka? Zira iyi bir silikonun, en azından bu tip olanların, bu şekilde dönmesi gibi bir problem yaşamış değilim. Kaldı ki, kaliteli silikonların çoğu genellikle köpüğü eritir bir şekilde, köpük üzerine sarıp kullanamazsın. Yani, eğer iyi bir silikon kullanırsan, zaten o dönme olayınıda yaşamazsın. Örneğin Raglou kullanıyorsan, zaten iğneleri standart olarak VMC 9255'tir ve yeterince iyidir. Böyle değiştirmene hacet olmaz. Bizde resimdeki gibi farklı şekillerde bu silikonlardna kullanıyoruz ve dönme gibi bir sorun, iğne değiştirme gibi bir ihityaç hiç hissetmedik şahsen. Neyse, tekrar söyleyelim. O fırdöndüler, bulragın aksiyonunu bozar, o yüzden olmamaları iyidir. Ayrıca büyük oldukları için, görünüp balığı ürkütmeleri de mümkündür. Elbette sen şikayetçi değilsen, bizim söylediklerimizin de pek kıymeti olmaz, o malum.
"""Diğer yandan o fırdöndüler, bulabileceğin en kötü, en berbat fırdöndüler zaten.""" Buna istinaden yazmıştım yeterli geldiklerini. Demek ki büyük dışındada söylemişsiniz Fırdöndüde ise balığın dikkatini çekme olayı mantıklı. bundan dolayı değiştiribelirim. Hatta okumanınkiler mat siyah, onlarla değiştiririm. Uyarı için teşekkürler. İyi bir slikon derken hocam bugün gidip 8,5 cm raglou alın. Atın bakalım 1-2 atımdan sonra o kanca slikonun biçimini bozmayacakmı? Tekrar söylüyorum 6,5 ve 8,5 cm raglouların kancaları aynı. Bundan dolayı o kancalar 8,5 cm liklere küçük geliyor. Şamandıralı avcılık yaptıysanız bilirsiniz. Takım suya düşmeden hemen önce ana bedendeki misina parmakla durdurulurki slikon arkaya devam edip takıma dolanmaya yol açmasın. Bunu o bahsettiğim 8,5 larda yapın bakın kancalar nasıl yamultuyor raglouların gövdesini. Ayrıca dönme yan yatma olayındada yine bir raglou alın ve kancasını hafif dödürüp atın bakalım nasıl geliyor. Aşağıdaki metin Vedat Abayoğlunun "Slikon Raglou ile Kıyıdan Avlanma Taktikleri" konusundan alıntıdır... """Birkac atıştan sonra silikjonunuzu kontrol ediniz.Gözünüz hep yeminizin yüzüşünde olsun.Dışarı almadan az önce yüzüşünü iyice kontrol edebilirsiniz.Atış esnasında yük bindikce iğnesi gereğinden fazla silikonun icine gömülebilir,yada dışarı cıkabilir.Bu durumda iceri girmişse kamburlasan,dışarı cıkmışsa bel veren hale gelen silikon roglou levreği cezbetmekten geri kalabilir.Keza iğnesi yana doğru gelmiş olabilir.Bu kere sahte yan,yan yüzecektir.Düzeltiniz ve doğru aksiyonunu tekrar kazandırınız."""
Mehmet, yaratıcı ol biraz... Küçük bir tel parçasını alıp silikonun tepesinden ve iğnenin gözünden geçirir, kilitlersin silikonu. Bir daha bak öyle kambur vs. olabiliyor mu? Fakat şu nokta biraz karanlıkta kalmış gibi duruyor. Bu senin silikonlar, orjinal raglou'mu?
Koyu bir muhabbet olmuş aradan bende bişeyler alıyorum Sizin muhabbetlerden deneme olarak Mehmet abi senin yaptığın takıma benzer bişey yapmaya çalıştım ama tam olmadı galiba. 4 küçük silikondan yaptım. Fotoğrafta en solda kalanı(5cm) en alta gelecek şekilde yaptım altta kalıyor diye ağırlığı dengelemesi için küçük kırmızı kafa taktım, diğerleri 4er cm. fırdöndü vardı kendi üzerlerinde küçükler diye çıkarmadım ama yanlış galiba. [/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
Bunlara gerek yokki. Ben zaten yaratıcı olup iğnenin içte kalan bölümüne ip sarıp kaymasını engelliyorum Siz şamandıralı sistemle avlandınızmı hiç? Resimdeki slikonlar. Orjinal raglou. Cık olmamış Sen düzeneği yanlış anladım sanırım. Slikonları aldığın yere geri ver. Ben her slikonu kendi başına kullanıyorum. Yani at çek sırasında denizde 1 slikon var Şamandıra ya benim fotoğrafta görülen klipslerden birini takıyorum. Diğer ucunda zaten 1 slikon var. Sen devamlı değişme şimdilik. Al bir tane 6,5 cm süt beyazı raglou, bağla şamandıraya 1,2-1,5 m ara beden, diğer ucunuda slikona bağla oldu bitti Senin için bir takım yapıp fotoğraflıyacağım.
Hemde bayağı yanlış anlamışım Yaparken zaten bidüşündüm levrek çaparisi gibi bişey oldu diye Ama iş yapma ihtimali olmaz gibi dimi. Hani diyorum arka arkaya 4balık geçse levreğin önünden birine tav olur gibi Gerçi bu sefer hepsinin arasında misina görünür heralde. Ama büyük bir şevkle yaptım gittiğimde bir kezde olsa deniyim bari su görsün takım. Dediğini anladım şimdi yaparken oda aklıma geldi ama fotoğrafta beraber zannettim ben onları
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG] Resimde solda görülen klipli fırdöndü senin ana bedenden gelen fırdöndü. Sağ taraftaki ara beden de dediğim gibi 1,2-1,5m. Süt beyazı dediğim alttaki resimde en üstte olan slikonun 6,5 cm olanı. Sabah gün açmaya yakın fazla dalgalı olmayan denizde kullanabilirsin. Aşırı dalgalı havalarda bu takımı tercih etme. Resimler temsili olup gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur DD
Ah be abim gece gece uğraştırdım sağolasın. Benim kafa laz kafası olsa gerek azbiraz geç düştü(yanlış anlaşılma olmasın Artvin'liyimde azbiraz lazlık var) Saat 12ye geliyıor.....
Aslında bulrag o şekilde kullanılmaz. Ama kullanılırsa da, levrekler eylem yapacak değil, pankart açıp. Biraz gerilerde, bu tür bir şamandıra yani bullrag için sahtenin nasıl takılacağı var. Normalde, hem sahte, hem makineden gelen misina, sivri uca bağlanır. Bunun temel esprisi, sahtenin çekilirken suyun içinde kalması, bulragın şapırtı çıkarıp dikkat çekmesidir.
sivri uç tarafı suyu yararak gelir,çekmesi kolay olur, şişkin taraf senden tarafda olursa çekmesi biraz daha ağır olur,diğer sivri uç tarafına göre ve dengeli gelmez
kullanma usülünden çok, yönünün sebebini merak etmiştim, resime baktığımda çizim olduğu için yönsüz görünüyor. abi ben tam tersini düşünüyorum, şişkin taraf bize bakarsa daha kolay çekilir, şöyleki; dünyadaki en aerodinamik form yağmur damlası formudur, uçakların kanadını aklınıza getirin önü şişkin arka tarafı gittikçe dar bir şekil, bu şekilde sürtünme en aza iner. eğer asıl amaç kolay çekilmesi ise şişkin tarafın bize bakması gerekir, fakat mesele bundan ziyade, balık tutarken nasıl olmalıdır, ve neden öyle olmalıdır? bunu merak ediyorum.
istersen dene,silikon yerine kefal bedeni yap,1 bucuk 2 mt arası 25lik beden, ucuna 2 iğne,iğnenin biri bedenin kendisine diğerini köstek şeklinde bağlıyorsun, biri diğerinden 2 3cm uzun olsun,arkasına şamandıra misali ama küçük,minnacık,sigara izmaritinin 3 te biri kadar,kefal sarmasındaki beyaz süngermi işte ondan tak balık oltaya bindimi topu gömüyor,sende çekeceksin, hal böyle iken şişkin taraf geniş olduğundan gelirken,suyu daha fazla iterek geliyor, sivri taraf matkap misali delerek yararak geliyor
Bulrag böyle kullanılmaz, bu ayrı bir mesele. Ama şöylede bir mesele var. Herhangi bir şeyi atıyorsanız, ağırlık merkezi önde olmalıdır. yoksa genellikle takla atar, en iyi ihtimalle kısa düşer. Sivri taraftan takarsanız bulragı, ağır olan kısmı önde olacağı için daha düzgün gider. Ama mesafe alması azalır, çünkü ön tarafı havaya daha çok direnç gösterir. Fakat, düzgün gidince, en azından takla atıp misinayı karıştırmaz pek.