Sizce Bu Takım Yasakmı? Değilmi?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında sehzadem82 tarafından paylaşıldı.

?

Yasak mı? Değilmi?

1. Yasak

58,3%
  2. Değil

41,7%
  1. HAKANBAHAR

HAKANBAHAR HAKAN BAHAR

Allah sendende razı olsun ayrıca belirtmek istediğim bir konuda şu

(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

kırmızıyla işretlediğim yere dikkat edin bunların dışında manası çıkmıyormu yazıdan yok çıkmıyor diyenlere şöyle bir sorum daha olacak aynı maddede zıpkın kısmını gördünüzmü bilmiyorum bu mana yasak anlamına geliyorsa zıpkın federasyonu kapanacak devletinde sponsor olduğu zıpkınla balık avı yarışmaları artık yapılmayacak zıpkın satmak yasaklancak vs. vs. ne dersiniz???

2. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB

Zıpkın kullanımı denizde serbest tatlı sularda yasaklanmıştır. TEbliğden aldığınız o bölüm Tatlısularla ilgili olan bir kısımdır.
    Orda geçen birçok şey ağlar gibi.. denizlerde kullanılması serbesttir.

3. HAKANBAHAR

HAKANBAHAR HAKAN BAHAR

şimdi okudum haklısınız denizlerde serbest

4. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    ilk başladığım zamanlar aynı sistemi sazana uyğulamıştım.harika sonuçlar aldım.bence yasak olmaması gerek zira burdaki amaç küspeli oltanınkinden çok farklı.

5. sehzadem82

sehzadem82 H Barış KEDELEŞ

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Abi seni tebrik ediyorum , çok güzel bir konunun altını çizdin.. Forumdakiler bakalım bu konuda nediyecek. Özellikle vay efendim küspe tekbaşınada olsa misinaya bağlanırsa Yasaktır DİYENLER!

6. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    ellerinden öperim abi eline sağlık..:D

7. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Kullandığınız takım UYGUNDUR!
    Küspeli oltanın yasaklanmasındaki amaç küspe aparatının suda erimemesi,çok fazla kancanın balığın orasına burasına takılarak pek vicdansız bir av yapması,ve sular çekilince büyükbaşların bu küspeleri yemesi vs (ne kadar gerçekçi ,inandırıcı bilemiyorum...)

Ancak yapmış olduğunuz takımda ne fazla sayıda iğne var ne de suda erimeyecek bir aparat var,bu takımı kullanırken içiniz rahat olsun.Bölgesel yemleme için Pva poşetin içine toz küspe koyup oltaya bağlamakla aynı şey neredeyse yaptığınız ve hiçbir sakıncası yoktur.

8. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Allah Razı Olsun... Demekki derdimi doğru olarak anlatabildim.

9. 29519

29519

Valla ne yalan söyliyim tatlı suda hiç avlanmadım şimdiye kadar küspe nedir en ufak bir fikrim yok. Zaten konu burada "küspe kullanılmasının yasak olmasına rağmen ne yapar eder hangi ali cengiz oyununu kullanırımda en azından vicdanen rahat av yaparım?" sorusunun cevabı. Ben şimdiye kadar yasak olan hiçbir av stilini kullanmadım kullanmak için de herhangi bir şekilde oluruna getirmeye çalışmadım çok kasma gerek yok bak arkadaşlardan biri demiş düzgün hazırlanmış hamurda aynı işi görür diye kullan gitsin.

10. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Erdeminde belirttiği gibi kanaatimce küspeli oltadan kasıt vida, plastik, çok iğneli takım kastedilmiştir. Örneğin aparatsız bir küspeyi kurşun niyetine takıma bağlayıp atılmasında bir sakınca olmasa gerek.
    İğnelerden bağımsız, aşağı yukarı 3-4 saatte eriyen bir bir küspe eğer zararlı ise, o halde yemlemede de kullanmak yasak olmaz mı?
    Geçen aylarda istanbula gittiğimde bir balıkçıya uğramıştım. Orda idamlık takım diye tabir edilen bir düzenek gördüm. Balıkçıyla konuşurken bu yasa değil mi diye sordum. Yasak olan plastik vidalı çok iğneli düzenektir. İlgili kurumların da görüşünü aldım. Bu takım yasak değildir, dedi. O yüzden plastik aparatlı takımların satışını kaldırıp bunları satıyoruz falan dedi. Bana da mantıklı geldi doğrusu. Takımın resmini aşağıda çizdim.

Halka şeklindeki misinanın ortasına küspe sıkıştırılıyor.

11. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan

Üstadım Erdem Özsoyeri'DEN sonra sende bana hak verdin ya demekki doğru bir iş yapmışım. Yorumun için teşekkürler;)

12. berk_guren

berk_guren Berk

yasak mı değil mi bende tam bilmiyorum fakat küspenin deniz canlılarına zararı olduğunu biliyorum.. yasak olmasa bile denizdeki balıkları sadece biz değil bizden sonraki nesillerde avlayabilmesi açısından küspe kullanılmasını uygun görmüyorum.
    sonuçta herşeye yasak getiremezler ve getirselerde denetim yapılmadığı için kullanıp kullanmamak avcının vicdanına kalıyor . saygılar

13. sillurace

sillurace Ruşen

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2.10
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV30
    En İyi Avı:
    Yayın (8 kg)
    Sirküleri kutsal metin gibi görmeyip kuralları dogmatikleştirmeden küspenin yasaklanma sebebine bakarsak bu takım kurallara uygun bir takımdır.

Klasik küspeli oltanın bile zararlı hale gelebilmesi için birçok paratmetreye (suların aniden çekilmesi, küspenin çok uzun süre erimeden kalabilmesi, bir canlının onu bulabilmesi) ihtiyaç varken, bu oltanın suda takılıp kalması halinde vereceği zarar yemli oltadan farklı değildir.

14. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Teşekkür ederim..

15. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Bu yaşta böyle duyarlılık gerçekten çok güzel. Yorum için teşekkür ederim.

16. cutloose

cutloose

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    levrek 2 kilo
    Sirkülerde Küsepeli olta' nın tanımı açıkça yapılmamıştır ve içeriğinde küspe ile donatılmış olması bir olta takımını küspeli yapar, yasa bağlayıcıdır. şimdi bahsettiğiniz küspeli düzenek ile avlanırken, yasa uygulayıcılar ( denetleyicilier) için sizin açıklamalarınız yetersizdir ancak yersiz değildir. ceza kesilecekse kesilir, itirazınızı ilgili makamlara yapıp Küspeli Olta tanımının da daha açıklayıcı bir hale getirilmesine katkınız olabilir. Çoğu durumda başımza gelen ' yasak kardeşim yasaaaaaakk' diyen bir görevliye de dert anlatmak eminim bu konuda da kolay olmayacaktır. Olta küspelimidir? evet. o zaman yasaktır diyeceklerdir. Sevgiler.

17. burman

burman BURAK YILDIRIM

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 10-30gr &Yozuri crystal minow C5.Quantum 3-8gr extralite
    En İyi Avı:
    En iyi avım ,en iyi avımdan daha büyük olacak.
    Sonuç olarak takoz küspelerin "takoz" halinde üretilmesinin amacı vidalanarak çok igneli takım haline getirilmesidir. Alıcıların %99'u balık marketlerden bunu bu amaçla alıyorlar. Bu yüzden konuyu tartışmaya gerek yok. Takoz küspeye muadil yemle için toz ve tane yemler bulunmaktadır.Bu yemleri suda eriyen poşetlerle istediğiniz kadar uzağa atabilirsiniz ki ben hep öyle yapıyorum. Takoz küspeyide ister igneli , ister ignesiz herşekilde yasaklarsak böylece kötüye kullanımda ortadan bir nebze kalkmış olur.

18. skymount

skymount Nuri ERTİK

Favori Kamış:
    Dam Spezipower 180
    Favori Makine:
    Abu Garcia 100U
    En İyi Avı:
    Yayın,35 kg.,Aras
    Evet en çok tartışılan konu...
    Küspeli oltanın tarifindeki muallaklık bu soruna yol açıyor...
    Özden bakarsak bu tanım bizim bildiğimiz klasik küspeli takıma (ki teblliğde amaçlanan o) uymadığından kullanılmasında yasal bir sakınca yok.
    Ancak yine tanımdaki muallaklık, çok sayıda iğne kavramından kaynaklanıyor.
    Tam rakam verilmediğinden "çok sayıda" ile ne kastediliyor?
    1 den fazlası mı çok sayıda yoksa yasal sınır olan 3 ten fazlası mı?
    Açıkçası bu maddeden dolayı ceza yazılıp da itiraz edilirse mahkeme neye göre karar verecek?
    Büyük ihtimallle tanımdaki eksiklikten dolayı cezayı iptal edecektir...
    Şöyle ki:
    Ben klasik küspeli takıma üç iğne bağladım ve attım, koruma kontrol memuru ise küspeli olta kullanmaktan ceza yazdı:
    Şimdi:
    Ben yasanın verdiği iğne sınırını aşmadım.
    Ama küspeli takım kullandım...
    Yasal sınırı aşmadığından iğne sayısı nedeniyle ceza veremez, ama çok sayıda derse?
    Neye göre çok sayıda?
    işte Dananın kuyruğu burada kopuyor...
    Tanımda net ifade olmadığı sürece bu hep sorun olacak, ayrıca olta üzerinde tek iğnede bile olsa küspe gören kontrol memuru doğrudan cezayı yazacaktır.

Bu İş mahkemelik...

Not: Yaylı takım da üç iğneli oldu mu serbest mesela...

Ayrıca:
    Yaylı takım da olsa küspeli takım da olsa (klasik sistemde) kullanılmasını tasvip etmiyorum çünkü bir çeşit çarpma yöntemiyle hedef balığın büyüklüğünü seçmeyen ve yaralanmasını engellemeyen zarar verici bir sistem olduğunu biliyorum. Küspeli takım kullandığım zamanlarda burnun dan, sırtından gözünden yakalanmış parmak kadar balıklar olmuştu...

Ek:

İlgili madde

Olarak düzeltilmiştir. Tebliğde geri beslemeler sonucu bazı düzeltmeler yapılmaktadır o yüzden ilgili bakanlığın sitesinden takip etmek daha uygun olacaktır.

Son düzenleme: 28 Eylül 2010
  19. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Yorum için teşekkürler ama size katılmıyorum..

20. sehzadem82

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Doğru söylüyorsunuz altarnatif olarak haklısınız ama birde maliyet konusu var poşetli yemler popüler ve pahalı. Size katılamıycam. Çünki avcıların bir bölümü ister toz ister takoz olarak küüspe kullanıyor malesef bakalım bu işin sonu ne olacak