SPİN Avına başlamak

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında bbatuhan tarafından paylaşıldı.

1. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    bizim sularımızda genellikle gümüş ve kefal yavrularıyla beslendiği için kalem tipi tercih ediyoruz, sanırım dediğiniz gibi.

Çok güzeller o yüzden alasım geldi :D

2. KursadErgan

KursadErgan büyükçekmece

Spin benimde uzun zamandır ilgimi çeksede tam anlamı ile yeni başlayabildim, ve ilk avlarımı deniz yerine tatlısuda Turna ile yapmak kısmet oldu. Bir günde 3 Turna tutunca bu işi gerçekten sevdim. Daha önce birkaç kez levrek ve çinekopa atmıştım hiç vuruş bile olmayınca spin hevesim kaçmıştı.

Turna avında bile aslında en basit 3 tl lik kaşıkla çok rahat balık yakalanırken onun bile 50 çeşit kaşığı slikon yemi rapalası var. İşin özeti merada iyi ve aç balık varsa ne atsan boş dönmüyorsun. Ama suyuna havasına uygun kaşık yada rapala atıyorsan millet 1 alıyorsa sen 3 alabiliyorsun.

Fakat balık avındaki kişinin kısmeti her zamanki gibi en büyük etken. Geçen gittiğim Turna avında ben sabah 10 da atmaya başladım akşam 5 e kadar vuruş bile olmadı, denemediğim kaşık sahte kalmadı. Aralıksız at çek yaptım hiç dinlenmeden. Ama yanıma birisi geldi spin setini yeni almış, hiç atmamış hiç denememiş, en basit en ucuz kaşıkla atmaya başladı, 2. atışında ilk balığı sırt yüzgecinden yakaladı. 10 atışta bir yoruldu yarım saat dinlendi, derken 2 saat içinde 3 balık aldı ve yine birisi sırt yüzgecine takılıp geldi şansa.

Yine benzer şekilde ben gayet iyi bir ekipman ile at çek yaparken ve aralıksız atarken bir amca geldi tahminen seti 50 tl ye filan satılan en ağır hantal kamış makine seti ile atmaya başladı, 3,5 atış yapıp dinleniyordu ve oda şimdiye kadar gördüğüm en iri Turna'yı çekti :)

Özetle 1- kısmetin olacak 2- merada balık olacak, gerisi teferruat :)))

3. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    lineeffe spirit surf 3,90 - shimano catana dx 240mh
    Favori Makine:
    Okuma avanger55 - okuma safina pro 25spa
    En İyi Avı:
    :)
    Hehe ee rast gele bosuna demiyodlar haklisiniz..

4. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Arkadaslar forumdaslar sayenizde sizlere danisarak spin bir oltaya ve guzel sahtelere sahip oldum..
    Bugun bircok yeri gezdim.
    Balat-yenikapi-cankurtaran-galata vs vss kimsede birsey yoktu..
    Ben bir tane 20==23 cm arasi bir cinekop yakaladim.
    Skor bir olsun benım olsun yeter..
    Amacim ilk baligi tuttugumda salmakti fakat arkadasim kovaya koydu bu arada ben birkac atis daha yaptim , baligi salacaktimki yan yuzuyor yanimizda olta atan bir usta vardi vurgunu yedi balik kotu yakalanmisti zaten salarsan yasamaz dedi (igneden o cikardi baligi)bende usta ya verdim baligi salmadim salamadim...
    Foto koyacagim en kisa zamanda tesekkur ederim..
    Spin isi tam benlik birazdaha pratik ve birazdaha tecrube kazanmam lazim..
    Su anlik kendimdr kotu kanaat getirdigim noktalar.
    1-misinam karisiyor makara kafasinda bazen sarmas dolas oluyor sebebini anlamadim.
    2- sahte cekimini hareketini misina yuzunden bazen gec anliyorum..
    3-birkac farkli sekilde cekis yaptim ama hala hizlimi yavasmi saruyorum anlamadim..
    4-misima trobucco super soft gayet guzel ama daha sert misinaya gecmem gerekirmi ...
    5-kasik yuzdurme isini gece karanlik oldgu icin anlamadim.donuyormu suzuluyormu karar veremedim.
    6-allah ne verdiyse tabiri ile uzak atis icin abanmamlazim tam teknigi anlamadim.
    7- misinami.makinaya ben sardim fakat gam yaptirdim sanirim atis esnasinda gam yapiyor gibi..
    Kendimde girdugum eksikler bunlar ..

5. Eksik

Eksik Metin

Favori Kamış:
    Okuma V-System 240 cm & Mebaru Salty Rugger 73L
    Favori Makine:
    Shimano Rarenium CI4+ 2500 FB
    İlk spin avında balık almak az buz bir şey değil yalnız. Tebrikler...

Maddelere cevap vereyim; cevaplar kesin değil ama büyük ihtimalle isabetli olacak:

1. Atış yaptıktan hemen sonra misinanın boşluğunu alırken, misinayı germeden makineyi sarıyorsunuz. Şöyle olmalı: Atış yapılır; kamış direk gibi havaya tutulur(ya da yana doğru iyice); makineden çıkan misinanın gergin olduğu görülerek sarıma başlanır; boşluk alındıktan sonra kamış standart pozisyona getirilir ve aksiyona başlanır. Tüm bunlar 5 saniye gibi bir zaman içinde olan şeyler.

2. Evet, misinanın esneme payı olduğu için *direkt* ne olup bittiği hissedilmeyebilir bazen oltanın ucunda. İp misina lazım. Ama daha sonra... Hiç değilse birkaç av daha...

3. Hızlı = Bedeninizi kasmadan en hızlı ne kadar sarabiliyorsanız o kadar hızlı... Bayağı hızlı oluyor yani. Zaten makineniz de devri de nispeten düşük.
    O yüzden seri olmanız lazım epey.

4. O misina iyi şimdilik.

5. Işığı olan bir yerde ya da gündüz görürsünüz. Ve evet, o sahtenin nasıl çekişlerde nasıl bir aksiyonla geldiğini görmek önemli. Av amacının olmasa dahi aksiyonları görme amacıyla uygun bir su seçip denemeler yapmak akıllıca olur.

6. Balık olduğunda nerelerde vurduğunu kestirirsiniz bazen. O uzaklıklarda çalışmak gerekir genelde. Balığın nerede olduğunu bilmediğinizde abanınız tabii. Ama stil önemli... En uzak atış en çok kuvvet uygulanmış atış demek değildir. Kamışı doğru savurmak, senkronizasyon filan gibi bir sürü ufak tefek konu var. Zamanla oturtmaya çalışırsıız. İnsanları gözlemleyin, internetten video'lar izleyin vesaire...

7. Misinayı makineye güzel sardınız mı acaba? Gergin bir şekilde?

6. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Misiniyi kendim.sardigim icin bir bez yardimiyla tutup bu sejilde sardin siki sardim ama sanirim beceremedim.
    Misina dolanmasi tamimiyle yazdiginiz gibi boslugunu almadan sardigim icin dolaniyor..
    Balik geldigini anladim vurdugunu baya baya hissettim.ki zaten o onda tasmalama yaptim belki acemice oldu ama oldu geldi balik.
    Internette cek sar cek sar teknigi 3 sar2 tik tik 2 sar 3 tiktik teknigi vardi onu yaptim..sonra kafagore bir hizli bir yavas arada tiktiklar vererek sardim.aksiyonu son 3 metrede girerek bu sekilde yaptim.
    Misina simdilik kalicak ozman fakat benim.misinayi sokup birilerine sardirmam lazim.anlasilan.

7. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    [​IMG][/URL][/IMG]

[​IMG][/URL][/IMG]

8. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    Ufaklık kıymetini bil , bir balıkçının ilk göz ağrısın sen :)))

Çoktan yenmiştir zavallım :D

9. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    arkadaşlar sızlere bır sorum olacak bu sorum ip(örgü )misina ile ilgili örgu mısına markalarına baktım bır tane buldum tafsıyede aldım kı bılnen ve kullanılan guzel bır marka fakat;
    orgu mısınadan once bu mısınanın mevcut takıma uyum sağlaması..
    benım elımde shımano catana dx mh kamıs ve okuma safınapro 25 var..
    orgu mısına ıyı guzel ama bu mısına benım kullandıgım ekıpmanlarla uyarmı ..
    !-)kamıs halkalarına ve makınamda sorun cıkarırmı merak ettım?
    2-)gonul rahatlıgıyla ıp orgu mısına kullanabılırmıyım ??

herkez gelısı guzel ıp mısına kullanıyor ama uyum konusuna bakmıyor sanırım..
    sızlerınde yorumlarını merak ettım..

10. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    150 lira bir ipe verdikten sonra uyuma bakılmıyor sanırım. O kadar pahalı ise zaten uyumludur mantığı :D

11. Emrecan Kaya

Emrecan Kaya Emrecan Kaya

Favori Kamış:
    Okuma Dead Ringer-258 12/45 - Okuma Salina Seaspin 240 10/40
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro sPa-25 - Okuma Ceymar 25
    Batuhan abi bildiğin gibi bende de aynı makine var. Sürekli değişiklik yapardım bir ava ip misina ile giderdim diğerine monofilamentle.

İp misina bende sorun çıkartmadı, yandan sert rüzgarlı havalar haricinde. Bu havalarda ip kullandığım zaman da atışı yandan denize paralael olarak yapıyordum sorun çıkmıyordu. Ben de tamamiyle ip misinaya geçmeyi düşünüyorum.

Şu anda makine üzerindeki ip Aichii Dayu-Dacron misina. Yani PE-Braid değil. 25 liralık bir ipti. Kaliteli ipe geçmeyi düşünüyorum anlayacağın. Sorun çıkaracağını sanmıyorum, ben ucuz iple bile sorun yaşamadım...

12. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    ip misina sipairşimi gectım arkadalar tercıhımı sufıx 832 advange ghost (beyaz renk 0,13 mm 100 mt secenegınden yana kullandım fıyatta buldugum en uygun fıyattı..he hemen takıcakmıyım hayır elimdeki trobuccoyu bıraz daha kullanıcam ondan sonra buna gecerım...

13. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    evet emrecan kardesım zaten makıneyıde tafsıye ederken soylemıstın de ben unuttum tabıkı..sımdı yazınca aklıma geldı..
    tesekkur ederım..sımdılık 150 tl lık ıp mısına deiğilde daha uygun guzel bır mısına sahıbı oldum sanırım..

Birde bu ip mısına veya mono mısına sarma ısını ben beceremedım anlasılan beceremıcem..Örgu mısınayı makınaya sarmak daha mesakatlıymıs sanırım bunu ben sarmıyım enıyısı dıyorum kendı kendım.
    mısına sarmak ıstedıgım zaman bu ısı yapa bır dukkanamı gotursem ne dersınız onlarda bı mekanızma varya hemen tıkır tıkır sarıyorlar ıp mısınayıda sararlar dımı??
    yoksa benmı sarayım , ben sarıcaksam orgu mısınayı nasıl sağlam sararım fıkrı olan varmı??

14. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    https://www.youtube.com/watch?v=EhpEjSUdPDo

Bunun gibi birçok video var bir izle derim

15. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bak bu guzel oldu video.fakat ip misinayi islatipta saranlarda var bunun nedeni nedir?

16. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    Düğüm atarken ıslatılıyor, misina kayıp daha iyi otursun diye. Ama ben şahsen gerek görmüyorum. Zaten ilk kullanımdan sonra ıslanacak makine onu kendi saracak.

17. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    arkadaslar bugun orgu mısınam ve spin canta siparişi vermiştim elime gecti..orgu mısına zaten herkez bılıyordur.
    spin cantasıda kendo marka bele asmalı bır model bende bır adet canta vardı fakat agırdı ve ıvır ızır doluydu dahada agırlastı bu benım ısımı gayet guzel gorur sanırım..
    kendo bel cantasının ıcınden 2 adet rapala kutusu cıktı bırı buyuk bırı kucuk boy.cırcırtlı ve furmuarlı bır gozu ve yanında kemerlı su tasıma bolumu var. (pet sıse suyu)
    malzeme kalıtesı fena değil bel kılıt bolumu guzel makas+pense bolumu(fermuarlı kapalı olan yer guzel ) guzel benım ısımı gorur gıbı ..
    kucuk portatıf bır canta ben begendım ıhtıyacı olan bakabılır dıyorum..

18. Kaany

Kaany Kaan

Favori Kamış:
    Remixon Funeden 1.98m
    Favori Makine:
    Abu Garcia Orra2 Winch
    En İyi Avı:
    8mm Blue Tiger Shrimp
    Shimano nun 100 tl ye cok guzel bir çantası var . Alan kullanan var mıdır? Batuhan abi senin çantanın linkini verebilir misin ?

19. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
  20. bbatuhan

bbatuhan Buğra Batuhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Ip misinami sardim
    [​IMG][/URL][/IMG]
    [​IMG][/URL][/IMG]
    [​IMG][/URL][/IMG]
    Ip misinami makinaya sardim.altina 0.30 nisina ile destek yaptim botmal misina gibi kenar ic kisimalrinda 0.5 mm bosluk yaptum cunki disina tasiyordu umarim dogru ve siki sarmisimdir.forumlarda okudugum kadarı ıle kalamayı sonuna kadar sıkıp sardım bıraz daha one meğilli sardı buda karısmayı bır nebze onluyormus..
    Pazar sabahina hazirlik basladi.