Surf Casting'de Guvenlik

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Bora1986 tarafından paylaşıldı.

1. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Century Tip Tornado Match ve Super Match
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ambassadeur 6500 CT Mag Premium Elite ve PENN 525 MAG 2
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Sahsen ben hala emin degilim bu urun bildigimiz shock lider (15m Tapered) ile bildigimiz ormenin dugumsuz birlesimi olabilir. ilk firsatta getirtecegim. Kisuru type R kamislar da yakiyor!!! :D birde o listedeki 0.6, 0.8 mevzu ne oluyor? urunun cekerleri agirlik bazinda verilmemis aman neyse yaza elimdedirler kacmazlar!!! hooked

2. korayandroid

korayandroid Koray

Herkeste sa fliegen yok.burayı çeşitli makine sahipleri okuyor.ayrıca istediğiniz makineden olsun bir anlık dikkatsizliğime gelmişti makaraya iğne girmiş nereden girdiyse misinayı sararken başkasının iğnesi girmiş araya.misina oraya takıldı takım patladı.o esnada ip olsaydı işte kamış gitmişti kesin.easy cast deyip geçmeyin gayet iyi çalışır işi bilenler için.shock leader kurşun havaya kalkana kadarki ilk ani yüklenmeden kamışın esnemesinin sınırını aşmamak için fayda sağlıyor, kurşun zaten hız kazandıktan sonra o şok leaderin pekde bir önemi kalmıyor.ip bunu sağlamaz. Yani giden arabayı itmek kolay.Duran arabayı itmek zor. İtenin beli kırılmasın diye o shock leader.

3. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    bakıyorum konu hala devam ediyor :)

"PE" Japon üretim yuvarlak yapılı örgüdür!!! Yani Volkan'nın linkte verdiği özel üretim örgü; 250m ince yapılı örgüye üretim aşamasında daha kalın 15m örgü eklenmiştir. Böylece ince örgüye kalın örgü bağlandığında oluşacak düğüm ortadan kaldırılmıştır. Yani daha az sürtünme daha uzak mesafe.

Atışta makina klape teli kapanan arkadaşlar Shimano'nun üst modellerinde ve Daiwa'nın çoğu ürününde klape manuel kapanır. Yani atışta kendi kendine kapanmaz!

Eğer atış sırasında takıma dikkat etmeden, makara veya ipin üzerine iğne takılmışmı takılmamış mı diye kontrol etmeyen biri kusura bakmasın mono kullanmaya devam etsin. Kazalar bu tedbirsiz atışlar yüzünden oluyor zaten.

Siz mono şoku max 1 ay kullanırken (en iyi durumda), örgü aylarca yerinde kalıyor. Örgü kopmaz diyen arkadaşa da cevap vereyim 40-50lb örgüleri (şok için kullandığımız) patlatan arkadaşlar var grupta.

Her gün kullandığımız ve memnun olduğumuz sistemi bize kötülüyorsunuz :) anlayamıyorum. Yolunuz düşerse beraber test edelim.

4. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Merhaba Ceyhun,

Konunun acildigi iyi olmus. Gidiyor iste :) . ben sahsen Sok liderciyim kullanirken de bana gercekten guven veriyor. atarken (atmaya basladigimda) fazla kasmayayim sunu, kopar mi diye de bir derdim olmuyor. Ama yok biz orgucuyuz orgu kulanacagiz diyen arkadaslarin da basinda kulanmasin diye silahla bekleyecek degiliz. herkesin riski kendine... tabii siz monoyu kotuluyorsunuz da (yok uzaga gitmiyor, takiliyor vs) tabii ki orgununde mono gibi artilari ve eksileri var. neyse kisadan hisse benim ideal formulum su 30 librelik orme + minumum 50 lb lik mono sok lider (ceker kursun agirligina gore degisir) kalitelesinden + Bomber olta takimi (en gelismisinden srt yayli olanlardan) + yem klipsi veya direkt Gemini marka kursun+ Gemini kullanilmayacaksa benim ozel kursunum (sir abicigim o ;) ) ve en az orta kalite bir surf olta.

Acik konusmak gerekirse balik avi tercihim at bekle seklinde. bu arada beklerken yanindaki arkadasi da konusa konusa bayilt :D . baliga gitmemin amaci da arkadas toplantisi. maksat muhabbet olsun. bu yuzden benim kullandigim yontem benim av teknigime uygun. arada bir seyler cikarsa ne ala. balik isi biraz kismet isi diyorum. bu yuzden de fazla riske girmeye degmez.

Tabii ben sahsen benim bu teknikle ( bazi ufak modifikasyonlarla: Gemini kursun ayak degisimi, kostek uzunlugu, daha az kanca gibi) ) bogazda da avlanabilecegime inaniyorum (surutme yapmamak sartiyla). Dolaysiyla bu formulle guvenlikten de odun verilmez bence. Tabii ihtiyat elden birakilmamali.

Fakat gecimini bu yolla saglayan arkadaslar da orme -orme kombinasyonun daha basarili oldugunu dusunuyorsa ve bu teknikle de daha fazla balik tuttuklarina inaniyorlarsa varsin kullansinlar. her sey onlarin sorumlulugunda. "Her koyun kendi bacagindan asilir" der bir ata sozu. Bir de Istanbul'da surutme yapiyorsunuz demistiniz. benim formul surutmede ne kadar iyi ve guvenli bilemem. Tekrar ediyorum benimkisi dalga aticiligi (surf casting) at ve bekle seklinde.

5. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Selam. Yazdığın her mesajda bir enteresanlık var. Kim geçimini bu yolla sağlıyor. Bunu nereden çıkardın. Cevap yazanların hangisi bu işin ticaretini yapıyor ? Kim bunu soyledi ima etti ?

Neyse ben bu konuya birşeyler yazmaktan yoruldum. Çunku her seferinde farklı bir yonden sıkıntı verici bir cevabın oluyor.

Size iyi hobiler. Rastgele.

6. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Sizi yine ne daraltti Volkan Bey? gecim sozcugu mu bunu biraz da aile butcesine katki olarak yorumla. Ticaret demedim ben bunu tamamen siz cikardiniz. mesela kibrista bu amacla sik sik baliga giden insanlari biliyorum.

baligin kilosu ne kadar dan gider Kibris'ta haberin var mi? yada dana etin kilosu? son 30 TL / kg civariydi et. Son Cipura aldigimda ise 27 TL/kg. 2 kiloluk cipura 54 TL ediyor. onu bir et olarak dusundugunde adamin aile butcesine 60 TL yakin bir katkisi oluyor.

simdi diyeceksin denizi mi somuruyorsun? bir trofe balik basli basina 1 kga yakin ceker. bazi kizil deniz gocmenlerinin ise avlanmasi her zaman serbest. gunluk 50-60 TL yi kucumsuyorsaniz buyurun bir fukuruya yardim edin. her hafta 50-60 tl cikinti yapinda sizi goreyim. haftada 2-3 kez baliga giden bu dar gelirli kisinin aile butcesinde ki bu katki payi onemli. ozellikle bu tur kisilerin karpaz bolgemizde yaygin oldugunu biliyorum. bu kisilerin bazilari ayrica da kendi sebzesini meyvesini yetistiriyor. cobanlik yapiyor. Gavcar dedigimiz bir yabani bir mantar turunu topluyor, iste kendince yuvarlanip gidiyor.

simdi o adama balik tutma lan cok tutuyorsun diyebilir misin? o isi profesyonel olarak yaptigi soylenemez. tamamen eglence amaclida oldugu soyenemez.

Istanbul'da sik sik bu amacla baliga cikanlar yok mu? eminim bir yerlerde vardir.

bir sekilde gecinmek enteresanmis pehhh! tersini soylemek enteresan olurdu.

7. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kim kim onu soyle kime medeniyetsiz dedin. Sonrasında da kim aile butçesine balık tutarak katkıda bulunduğunu soyledi. Siz oyle kişileri tanıyor olabilirsiniz. Ancak burada sizinle bilgi paylaşımknda bulunan insanlar (ben dahil) bu işi hobi amaçlı yapan kişileriz. Bu hobi aile butçemize katkı sağlamamktadır. Yurtdışında olduğunuz için duşuncelerinizi ifade etmeye yetkin turkçeniz olmadığını duşunuyorum artık. Kotu niyetli sozler olmadığını duşunmeye çalışıyorum. Lutfen yazdıklarımızda daha dikkatli olalım.

8. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    Bora kardeşim, senin misinaların takımların hayırlı olsun güle güle kullan. kumsaldan 75 100gr yemli takım atıp, gelip foruma 50 60 mesaj yazıp bize bilmişlik taslama.

9. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bora kardeşim :) hayatım boyunca özel okulda okudum, üni dahil. Ailemin durumuda gayet iyidir. Çalışmaya ihtiyacım yok ve en büyük hobimin peşindeyim. Yani laf sokmaya çalışırken komik duruma düşüyorsun.

10. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bu konu içinde daha fazla yazmak istemiyorum. Bora kardeşim sende alıntı yapmadan laf sokmadan yaz kardeşim. Güzel paylaşımlar.

11. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazdıklarınla benim soylediklerimin ilgisi ne ??? Ben limit ustu tutanlaramı laf ettim. Yoksa satmak için balık tutanlarsmı. Sen gerçekten okuduğunu anlayamıyorsun bu çok net. Ben rıskımın peşindeyim bu nedenle ip misinaya ip misina şok yapıyorum diyenmi oldu bizlere aile butçesnden acitasyon yapıyorsun. Biz etrafımıza iyiliğimizide inancımız dolayısıyla ihmal etmeyiz sen tasalanma. Argo tabirleride bir kenara bırak hoş olmuyor forumda. He bir de şayet ip misina ile şok yapanlara aile butçesine katkı olarak yapıyorlardır diyorsan. Bu insanlara medeniyetsiz diyende sensin.

ne halin varsa gor ama soylemediğimiz birşeyi yazacağın cevaba temel teikil etme. Geçinmek için tutanlara en ufak bir lafım olmadı. Denizi somuruyorsun da demedim. Terbiye sınırlarınıda zorlama rica ederim.

sen belliki burada can sıkmak için varsın. Allah ın rahmeti ve bereketi başına olsun.

iyi akşamlar.

12. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Volkan,

medeniyetsiz sozcugu tamamen talihsiz bir secim oldu onu kabul ediyorum burada hedefledigim orme orme fikrininn kendisiydi fakat kesinlike bir sapma olmustur sucumu kabul ediyorum.

acik soylemek gerekirse "ben riskimin pesindeyim.... falan fistik" acikca diyen yok fakat ustu kapali bir sekilde soyleyenler var. "uzaga atmazsan balik tutamazsin gibi falan. kopmalari takilmalari onlemek icin sok liderle ile soklama yapmamak gibi, ustune baliga ulasmak adina riskli olarak tabir edilebilecek yontemin Tarabya gibi kalabalik yerlerde sirf balik tutmak icin kullanmak. sonrada biz cevrenin guvenligine onem veriyoruz diyor bu kisiler. bunun neresi guvenli bana biraz izah edin. kibarca size yaptiginiz etik degil bayim demeye calsiyorum ama maalesef jeton dusmuyor, neden dusmuyor.

Bir seyi ustune basabasa soyleyim bazilarinin herseyden alinmak gibi bir kompleksi var oyleyse arkadasca tavsiyem bu kisilerin bir doktora gorunmensi paranoya olarak ilerlemesin sonra. cevreye terbiyesizlik etmekle ne cikarim olacak? niye cevreye satasayim? bunlarin bir cevabini ogreneyim. O argo dediginiz tabir hepimiz icin gecerli bu tabire gore sizde koyunsunuz, bende koyun: ali de oyle velide. koyun burada mecazi anlamda kullanilarak kisinin yerini tutmusur. buna gore her kisi kendi hareketinden sorumludur. kisi hareketlerinin sonuclarina katlanir. Turkce edebiyatina gore deyimler aynen degistirilmeden kullanilir. aksi anlatim bozuklugudur. burada hakaret veya herhangi bir amac gudulmemistir (hemen seni teselli edelim.).
    argodan kastiniz kaba dilse lutfen sozluge tekrar bakiniz. her argo kufur degildir, adeta dil icinde dildir argo, burada neyin kullanilip neyin kullanilamayacagia kara vermekte ehilimdir.

kelimeler kullanilmak ve bir seyler ifade etmek icindir.

bana adab-i muaseret dersi vermeden once, once bir kendinize bakin,

13. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Merhaba Ceyhun,

neden size laf sokayim ki?

14. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    yukarida yazdigim sana yada birine laf sokma degildi. sahsen orme orme yi kullanmak zorunda olanlari kastettim( bundan fakir anlama ister zengin yada fakir veya profesyonel yada amator olsun) fakat sozum simdi digerlerine (mecbur olmadikca sirf balik tutmak isteyenlere), riskli tabir edilecek bir yontemin kalabalikta kullanilmasi etik degil. bu benim sahsi gorusum. sozu fazla dolandirmayim. ailine gelirine calisma durumuna HIIIC bir sozum yok ve olmayacaktir.

burada hosunuza gitsin yada gitmesin bir karsit gorus ileri suruyorum arkadasca medenice tartisalim paylasalim diyorum olmuyor yok herseyi hakaret olarak alanlar, efendime soyleyim laf sokusturma vs olarak alanlar. Resmen pardon. yanlis sitedeyim galiba. burasi dugun tebrigi gibi tebrik vermek icin bir yer mi. ( tebrikler abicigim guzel balik vs ).

bence bu yontem riskli arkadasim, etrafa nasil dikkat ediyorsunuz? soyle atmadan once kolacan mi ediyorsunuz. ben sok lider olsun olmasin etrafta insan varsa atis yapmam acikcasi. isterse orada kiloluk balik surusu olsun.

15. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg

bir diger husus bense sahsen sizin her seyi oldukca dar yorumlayabilen bir kisi oldugunuzu dusunuyorum

16. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Ceyhun,

iletisim karsilikli oluyor yazisarak. istersen yazma.

17. korayandroid

korayandroid Koray

İğne makaranın alt tarafında yukarıdan bakılınca gözükmüyor yosunlarla beraber gelmiş.Hatasız bilgisayar bile yok insan nasıl olsun?
    Hayırdır sizde hiç hata olmuyor mu kullanmayın falan denilmiş??
    Birde makinenin klape teli manual atışta kapanmıyor diye bahsedilmiş, biz sanki bilmiyormuşuz sallayıp duruyormuşuz gibi lanse ettirilmiş.Çeşitli makineler kullananlar var diye yazmışım bir cümle evvelinde. Özel okul üniversiteden sonra o cümleden bunu mu çıkarttınız?

18. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    sus artık beni alıntı yapma. Ben okuduklarımı ve gorduklerimi yeterince yorumlayabilen bir insanım. Toplamda 215 m. uzunluğa sahip bir misinayı şok lider olarak yorumlamıyorum Allah a şukur.

Şimdi senden ricam, benimle ilgili şahsi bir goruşun varsa burada yazma. Anlamsız şekilde kışkırtıyorsun zira. Farklı duşunenleri medeniyetsiz diye niteleyen biri, medeni şekilde paylaşımdan bahsetmesin.

19. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Kesinlikle okuduklarini yorumlayabilen birisindir. fakat, Karakterin ve dar denilebilecek bakis acisi cevresinde...

sok misina 15 metre kadar kafi gerisi orme ... Tesekure de gerek yok!:D

bu arada sen serbestce gorus bildirebiliyorsun. Ama karsindaki bilderemiyor oyle mi sanirim bu senin kendi medeniligin kendi demokrasin! benim medeniyetsizligim! Bunuda kabul ettik Volkan, baska itiraz?

20. Angelus

Angelus Yıldıray Yıldırım

Bora bey, anladığım kadarı ile sizden farklı düşünen ve uygulamalarda bulunan arkadaşların yaptıkları aklınıza yatmıyor. Bu yüzden de balık tutma işini etkileyen faktörlerin yer ve mekana göre farklılık göstereceği, kullanılan teknik ve ekipmanın da farklı olabileceği gerçeğini kişilerin kendi alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmayı unuttuğunuzdan olsa gerek yersiz gerginlikler oluşuyor. Bir de, ben de bilgiliyim, boş adam değilim imajı vermeye çalıştığınız şeklinde bir görüntü hasıl oluyor. Bunu yaparken de istemeden de olsa kullandığınız kelimeler anlamlarına oturmadıkları için antipatik ve kırıcı oluyor. Neticesinde burada bilgiler ve mutluluklar paylaşılıyor, yerine göre eleştiriler de kırıcı olmadan saygı çerçevesinde dile getiriliyor. Uzun lafın kısası, burası er meydanı, yeldeğirmenleri vadisi değil, sen de don kişot değilsin. İlgin ve anlayışın için teşekkür ederim.