Surf Casting'de Guvenlik

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Bora1986 tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Yahu ne alaka Selim abi. Yazimi okumadin veya anlayamadin galiba. Bir daha oku. Tartismayin mi demisim. Fikir gelistirmeyip aklinizi kullanmayin mi demisim. Güleyim mi agliyayim mi sasirdim bu mesaja simdi.
    Olmaz olmaz kurali budur sekli semali kalibi budur diyen arkadas da bu mesajina anlasilmaz sekilde tesekkür etmis bir de

2. Angelus

Angelus Yıldıray Yıldırım

Sevgili arkadaşlarım, herkes fikrini yazsın, herkes medeni ve makul düzeyde daha iyiye ulaşmak için tabi ki tartışsın bunda ne gibi bir sorun olabilir ki.

Fakat birkaç gündür takip ediyorum bu başlık altındaki yazışmalar tartışma boyutunu aştı ve resmen inatlaşmaya doğru gitmekte. kimse diğerinin fikrini kabul etmek zorunda olmadığı gibi uygulamak zorunda da değil. sonuçta ip şok veya mono şok farketmiyor. ikisinde de ekipman kayıpları olmakta.

Bora bey mono şok ile hiç takım kaybetmiyor mu ki. Elbette kaybediyor. Takım kaybettiğinde aynı toksik maddeler suya nüfuz etmiyor mu, elbette ki ediyor.

Ama görüyorum ki artık iş tartışma boyutunu aşıyor. üslup bozulmaya başladı, kırıcı laflar ediliyor ve yavaş yavaş ağır ithamlara doğru adımlar atılmaya başlandı.

tekrar etmekte yarar görüyorum, balık tutma işini etkileyen faktörlerin yer ve mekana göre farklılık göstereceğini, kullanılan teknik ve ekipmanın da farklı olabileceği gerçeğini kişilerin kendi alışkanlıklarını da göz önünde bulundurarak değerlendirmek gerektiğini unutmamalıyız.

bence bu konuyu daha fazla uzatmayıp seviyesi bozulmaya başlayan tartışmayı sonlandırmak en iyisi, çünkü görünen o ki bir arpa boyu yol alınamayacak...

teşekkür ederim...

3. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Century Tip Tornado Match ve Super Match
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ambassadeur 6500 CT Mag Premium Elite ve PENN 525 MAG 2
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Uslubunuza bakarsak fikir gelistermeyelim tartismayalim Gibi bir Algiyi sizler yaratmissiniz arkadasta yazma ihtiyaci hissetmis.

Evet bence en iyi Kalip budur. Bu Benim sahsi gorusum. Uygulayip uygulama a sizin insayatifinizde.istersen uygulama! Sizi Silahla zorlayan Yok!

4. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Century Tip Tornado Match ve Super Match
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ambassadeur 6500 CT Mag Premium Elite ve PENN 525 MAG 2
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Yildiray Abi,

Yer me kana gore takimi ekipmani secmek ve modifiye etmek herzaman unutulmamasi gerekilen bir husustur. Aliskanlik meselesi tartisilir, hadi biz aliskanlik ettik diye trafikte, signal verme helium, emin inept Kaveri takmayalim, sari Isik yanarkenden gazlayalim, yanlislar aliskanlik Olmus gibi...

Zaman zaman takim kaybettigim dogru, fakat Ben takim kayibimin daha az ve daha Zoe oldurulurse dusunuyorum.

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Algida sorun var galiba. Hep bildigini yapan, yenilige ar-ge olayina, kesfetmeye kapali 'olmamak' lazim demistim. Selim abi eminim tekrar okuyunca hak verecektir lakin Bora arkadastan emin degilim. Zira bilmislik taslar bir uslup kullanmakta.

6. Angelus

Angelus Yıldıray Yıldırım

Boracım, sorun da burada zaten, önemli olan mekana göre değişen doğruları, ya da en azından doğru olduğunu düşündüğümüz uygulamaları kimseye zarar vermeden gerçekleştirebilmek. yoksa genel geçer anlamda doğru yanlış ayrımına girersek sonu gelmez zaten.
    alışkanlık var insan hayatına malolur, alışkanlık var kişinin kendisine zarar verir.
    en azından kendimden örnek vereyim, beklemeli avlarda, ip bedene ip şok uyguluyorum, atçekte ip bedene mono şok.
    ipe ip şok uygulasam da farketmeyecek, neden diyeceksen mekanı, zemin ve dip yapısını bildiğin ve hakim olduğun yerde daha az hata yapacağın için, gerek zarar gerekse kayıplar zaten yok derecesine kadar azalıyor.
    ama yukarıda da yazdım ya, iş tartışmaktan çıkıyor yavaş yavaş.
    karşılıklı inatlaşmaya doğru gidiyor, benim dediğim doğru seninki yanlış, benim dediğim mantıklı seninki değil olayına gidiyor.
    buna da gerek yok zaten. sonuçta sen yazacaklarını yazdın, diğer arkadaşlar da kendi düşünceleri ve doğruları neticesinde yazacaklarını yazdılar. şu saatten sonra yeni bir fikir üretilecek veya başka birşey olacak gibi de durmuyor.
    hasıl olan tek şey var o da gerginlik. bence gerginliğe de gerek yok diye düşünüyorum.

7. furunotr

furunotr Haluk

Istanbul Boğaz avcılığında şok diye tabir ettiğimiz eklenti şok leader olsun diye değil; atılacak kurşunun ağırlığını taşıyabilsin diye eklenir; makinada sarılı olan monoflament veya ip misina ise mümkün mertebe incesinden kullanılır ki sözkonusu mahalde kullanılan takım yine sözkonusu atış (kafaüstü-omuzüstü; her ne ise) biçimi ile gerekli mesafeye ulaşabilsin; yani Boğaz harici yerlerdeki av disiplini ile tamamen ters metotlar içerir; bu öyle bir anda uydurulmamış; bölge ve av koşullarına göre zaman içerisinde arayışlardan dolayı ortaya çıkmış bir oltacılık şeklidir ve günümüzde en geçerli sistem budur Boğaz için...

Şok diye kullandığımız nispeten kalın çaplı ve çekeri yüksek monoflament veya ip misinalar yeterli güvenliği sağlayacak kapasitede olup bunlar da zaman içerisinde tecrübeler ile hesaplanmıştır... Düğüm oldukça zayıftır; zaten herhangibir zorlamada düğümden kopma oranları oltanın diğer bölgelerine göre çok daha yüksektir; ister sağlam ve çekeri yüksek olan şok kısmı olsun; isterse makinaya sarılı olan ince ve daha düşük çekerli misina olsun kolay kolay kopmaz...

Düğümün belli bir oranda zayıf olması pek de dezavantaj değil Boğaz oltacısı için; zaten tutulabilecek balık büyüklüğü kısıtlı ve bu düğümler o balık ile hayli hayli başa çıkabilecek durumda; atış esnasında ise yeterli emniyet sağlanabilmesi için şok olarak kullanılan misina epeyce uzun bırakılır ve atış pozisyonunda makaraya en az bir veya birkaç tur sarılmış durumdadır ki bu halde atış esnasında o düğüme hiçbir yük binmez; önde yer alan ve şok olarak kullanılan misina taşır bu yükü ve arkasında düğümü ve bağlantılı olduğu ince misinayı...

Sizde ise hem atış stili farklı; hem hedeflediğiniz avların büyüklüğü ve karakteri; şok leaderın da farklı olması gayet normaldir; ama ne bizlerin kullandığı sistem size uyar; ne de sizin kullandığınız sistem bize...

Doğru olan ise avlağa ve ava uygun olan sistemi kullanmak...

Aslında Boğaz avcıları surfcasting yapmıyor; konuda da bundan dolayı karışıklık olmuş herhalde; surf kamış ve surf makina veya surf kamış ile jig veya spinning makina kombinasyonu ile bir nevi "Heavy Duty Spin" diyebileceğimiz av şekli uygulanıyor...