Surf Casting'de Guvenlik

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Bora1986 tarafından paylaşıldı.

1. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Ben kendi sınırlarımı bilen bir insanım. Bu konu çok fazla kişiselleşiyor. Yazdığın şeyler giderek maksadını aşıyor. Gerçekten Turkiye ye geldiğindw bu konuyu yuzyuze uzun uzun konuşmak isterim.

2. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Century Tip Tornado Match ve Super Match
    Favori Makine:
    Abu Garcia Ambassadeur 6500 CT Mag Premium Elite ve PENN 525 MAG 2
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Yildiray Abi,

Kesinlikle yazdiklarinda haklisin. Bazen yanlis kelime secimleri yaptigim oluyor. akibitende sorumlulugu alarak gerekli ozurleri yaptim. Talihsiz bir sekilde medeniyetsizi orgu orgu soklamasi icin kullanmaya calistim cunku atista acayip babarik denebilecek bir guc kamis ucuna uygulanmakta .digeri ise biraz daha boyle yumusak atis oldugundan medeni medeniyetsiz gibi seyi kullandim tamamen insan disindaki nesneye yonelikti. ama maalesef insanlarin uzerine alabilecegi bir sekildi. cook talihsiz bir secimdi ,bazi kisiler ustune aldi. sorry amac kesinlikle insanlari kirmak degildi.

Belki ben bilirimci gorunmus olabilirim fakat arkadaslarda sen yanlissin biz biliriz diye tutturmuslar. onlara nedemeli? nasil cozecegiz bunu tartisa taritisa tabiii. arkadasca, fakat bunlar terbiyeden egitimden dem vurdular. tartisma boyle mi yapilir? elbette burada mutluluklar paylacilacak. burasi er meydani degil. ama karsit fikirler herzamn olacaktir. farkli olani ne yapacksiniz? iteleyecek misiniz? onlara soz yok mu? ben de kucuklugumden beri balik tuttum ve hala tutuyorum.

ben bilmis olabilirim, zuppe olabilirim, ben neysem oyum ben kesinlikle bos olduguma da inanmiyorum. diger arkadaslarda bos olmayabilirler. fakat terbiye bakimindan once kendilerine baksinlar, kisiler hakkinda yorum yapmadan.

dediginiz gibi yanlis kelime seciyorum sectigim kelimeler yerine oturmuyor cunku bunlar gibi alingan insan cok. Her seye aliniyorlar dumduz konussam ne olur bilmem artik. Allahin bir deyimini bile kisisel aldi.

arada benim boyle acik medeni tartisan 3-5 birirsiniz diyebilirim acikcasi. yazdiginiz icin tesekurler. zaten buray gireli cok olmadi sizin gibi abilerle tanisacagimi umuyorum.

3. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Volkan, Ceyhun gerginlik icin kusura bakmayin, konucaksak hakaret etmeden. sizde soylediniz ben de soyledim.

Karsit fikirler herzaman olacak. sen Sen fenerlisin ben cimbomcuyum nasil bulacagiz en iyisini ? ;)
    guzelce tartisa tartisa. balik avlaya avlaya, istersen gel baltalari gomelim.

bu sitede de yeniyim acikcasi nasil yazsam kimseler kirilmasin diye ugrasiyorum. karsiligi aman aman gel birakalim bunlari.

4. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Bak Bora kardeşim. Hala deyimi anlamadı diyorsun. Her hafta 50-60 çıkın. Çıkın dokulun bilmemne bunlar argo. Bitirim bitirim konuşma manasında dedim. Mevzu bu her koyun kendi bacağından asılıra tepki verecek değilim.

Ben ip misina şoku ile ilgili yorumumu yazdım bitti. Senin içinde oyle olsun. Defalarca yazdım beni daha fazla yorumlarına katmazsan sevinirim.

5. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg

6. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    orme-orme kullanan arkadaslara sorum: takim takildigi zaman kurtaramadiginizda ne yapiyorsunuz?
    Ip kayibiniz ne kadar oluyor?

7. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Oooooo güzel soru.:thumb:

Boğazın altı örgü misina ağı ile kaplı olmalı:rolleyes:

8. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    maalesef tam dusundugum gibi :(

9. makca

makca Mehmet AKÇA

En İyi Avı:
    ALABALIK 50cm(HAVUZDA)
    Maalesef örgü ip pahalı olduğu için büyük çoğunluk hala mono kullanmakta.
    İp misine kullananlar genellikle dibe taktıkları için değil geçen tekneye takıldıkları için ip kaybederler.

10. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Bora yazmıcam diyorum ama o kadar bilgisizce yazıyorsun ki cevap yazmadan duramadım. Bence kaç gündür böyle kafanda planlayıp bu kadar yazmak yerine deneyip öğrensen sonra deneyimlerini paylaşsan daha mantıklı olur.

Örgü-örgü dibe takıldığında, en zayıf noktası olan "double uni knot" yani düğümden patlar. Özellikle farklı düğüm kullanılmaz ki (jigging düğümleri gibi) hem kamış üzerindeki misina klavuzlarından kolayca geçsin hemde takılma durumunda patlayacağı nokta belli olsun.

Genelde 0,10-0,20mm kullanıyoruz fakat denemek için geçen hafta 3lb örgü 270m sonuna 0,25mm 8m örgü ve 185gr kurşun ile Üsküdar radarda avlandım. Balık çekmede bir sorun yok, Onnik abi sağolsun dibe taktı takımı. Dikkat edersen 3lb örgü!!! İpi çektim ve şok düğümünden patladı. Mehmet abinin de dediği gibi örgünün düşmanı teknedir boğazda, onunda çözümü trafikte karşıdan karşıya geçer gibi devamlı sağa sola bakmaktır.

Sen bizi Kıbrıs'a çağırmışsın ama bence senin İstanbul'a gelip bunları görmen gerekiyor.

11. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    İp misinalarına güveniyorlarsa,tekneyide çekerler kıyıya:D :D :D :D
    Bakarsak bora arkadaşımız doğru olanı yazıyor,gel görki boğazda avlanmak için bazı rötüşlar yapmak,değişik şekillerde takım hazırlamak,malzemeleri daha değişik av şekillerinde kulanmak gerekiyor.
    Doğru aranmıyor yani,balıkcı malzemeden daha çok verim alabilmek için,doğru olanı bir kenara bırakıp,daha çok verimli takım peşinde...

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Teori olarak doğru tez,peki anabedene sarılı misinanın,mesela 75 metresinde aşınma olmuşsa ve gözle görülmüyorsa,nereden kopar misina...

13. makca

makca Mehmet AKÇA

En İyi Avı:
    ALABALIK 50cm(HAVUZDA)
    Bu işte bir tane doğru yok.Doğrular çok.
    Surf casting yapan arkadaşa boğazda surf kamışa jig makinası takılıp
    kullanılıyor desek ne der?Surf kamışa jig makinasıda baktığınız zaman doğru değil gibi gelsede boğazda doğru olabiliyor.

14. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Ceyhun,

Ister yaz ister yazma arkadas, sana kalmis.

Dogrudur Ceyhun bilgisizce yaziyorum. Seninkisi dugumden patliyor haa, ilgincsiniz dogrusu. aaaa bakiniz bir zaafi daha (her ne kadar siz onu ozellik olarak gorsenizde zaaf benim icin) ogrendik...

Bense daha farkli bir sey kullaniyorum. ister bilgisiz de ister bilmis ne istersen de Ceyhun ama sizin bu sistem benim kafaya yatmadi ve yatmayacak. Tehlikelidir. Etik degildir. yukarida 40-50 lb lik orguyu patlatanlar oldugunu sen kendin soyledin. senin avlandigin stili ve teknigi ben hayatimda kullanmam.

ben benimkilerden memmunum herkesede tavsiye ederim. en acemesi bile patlatma koparma korkusu olmadan kullanabilir bek avinda.

Senin Dugumunde de is yok gibi. bende takilma oldu mu asagida soyledigim sigorta amacli zayif misina yoksa, orme herhangi bir yerden kopabiliyor bu cikriga yakin bir yerden de olabiliyor.

O yukaridaki olcuye gore kalin sok lider (10-15 metre) sirf pendulum atisin sokunu emsin. 1 metre zayif sok lider (sigorta niyetine). atiyorum sistemin maximum cekerini 30 librelik mi istiyorsun?. zayif misina 30 lb olur orgu 40 libre takilma durumunda koparmayi zayif misinadan yapiyoruz. istersen bilgisiz de fakat burada dugumu riske atmam. Kisacasi sen patlatma patlatma diye tutturdun, acikcasi ben 4 yildir bu sistemi kullaniyorum patlatma yok denecek kadar az. olanlarda acemilikten oldu. genelde biraktigim sok misinalar oldu orgumu aldim her daim.

simdi o kadar dugumde mesafe kisalir diyeceksin. evet biraz oyle. muhterem balik azcik yem icin yuzusun. burada guvenlik ve etik onemli benim icin. fazla dugumun getirdigi dezavantaji pendulum atis ve kaliteli kamisla gidermeye calisiyoruz. bu yukarida verdigimi cok takilma riski olan yerde kullanirim ki buralari genelde ya yosunluktur yada kayaliktir. kayalik yerlerde de mesafenin cok uzun olmasi gerekmiyor benim icin.

Bir de benim 100 gr falan attigimi nereden cikardin temiz plajda.

15. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Bu arada, benim yerel malzemeciden email geldi. sizin Shimano Kisuru PE orguyu getirebilirlerse diye sormustum. onlarda, arkadas dukkanlarla konusup Japonya daki tedarikcileri ile iletisim kurmuslar, soyledikleri: PE nin satisinin dusuk fiyatinin yuksek oldugu, ve dolaysiyle ingiltereye getirmeye deger olmadigi...

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yanlışa doğru denmez,bunun adı olsa olsa zorunluluktan doğan av şekli olabilir,ben eminönünde surf kamışla,beş metre öteye atıp,balık avlamak isteyenleride gördüm,sizce doğrumu bu?benim için değil,ama böylede balık alamazsın,böylede avlanamazsın diyemeyiz elbette.

Bir takımda anabedenin,köstekten(Serdar olta diyor bu kısma)daha kalın olmalı,bu balık avlamaya başlayan her kişinin ilk öğrendiği doğrudur.
    Peki bu şekilden başka takım oluşturulamazmı,tabiki yapabiliriz ama doğrumu olur,işte orası şüpheli...

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    neyi tartisiyorsunuz anlamadim ki. yenilik denemeyen kisi bildigi ile kalir sadece. sabit fikirli olmamak lazim.

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Tartışmayalımmı yani,hiç kimse fikirlerini söylemesin,herkes yazılanlara öylece baksın,sesizlik olsun mu demek istiyorsun Roy..bırakında herkes fikirlerini yazsın,sabit fikirli değilim ama bazı gerçeklerdende kaçmam,ayrıca bana yenilikten bahsetme,bu sitede daha değişik şekillerde balık avlanmasını destekleyenlerin ilklerinde ben gelirim,ilk ona girerim bu konuda,dediğim gibi,bırakın insanlar bildiklerini(birbirlerini kırmadan)paylaşsınlar,anlaşamıyorlarsa anlaşmasınlar,ilaki herkes aynı şekilde avlanacak diyede bir kanun yok...

19. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg
    Tesekurler, Eline Agzina Saglik,

20. Bora1986

Bora1986 Bora

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kedi Baligi 3.5 Kg

... O güzelim verimli takimda takılınca 3 lb ( Ceyhun'un yazdığı doğruysa) çekmeden düğümden patlıyor.toksik olarak bilinen malzemede örme ile Deniz'de bırakılıyor sonrada yediğiniz balıkta kursun miktarı yüksek, yok olmadı. Marmarada kirlilik oranı yüksek. Sonrada basliyorsunuz cevreciyiz abi... Tiriviriyla gorursek doveriz, dinamitlele avlanmak yasak. Yahuu kardesim. Dinamit ile avlanma olta ile avlanmaktan daha verimli. Neden birakmiyorsunuz?