Volkan kardeşim, Bu gibi durumlarda tali konuları gündeme alarak esastan uzaklaşmayı sevmediğim gibi, doğal olarak neden olmak da istemem. Öncelikle derneklerimiz konusunda sadece sana rica da bulunmadım. Bir derneğin hangi faaliyetleri gerçekleştirdiğini merak ediyorsanız o Tüzel Kişiliğe bunu sorar Yönetim Kurulundan da cevap alırsınız. BENCE seviyoruz, hatta bağımlısıyız dediğimiz Amatör Balıkçılık ve onunla ilgili faaliyetlerinin her aşamasında birbirimize değil, sorunlar bağlamında olsun aynı yöne bakmayı öğrenmeliyiz. En azından denemeli, adımızı, yapımızı korumak adına birlik halinde olmalıyız. Son zamanlarda sıkça yazdığım gibi, sevmek birbirine değil, aynı yöne bakmaktır. Tekrar rica edeyim. Derneklerimiz hakkında; "Genelleme yaparak tümüne kuşku ile bakmaya neden olacak söylemlerden ne olur kaçının. Madem netleşilsin, net ifadeler olsun deniyor. Derneklere kuşku ile bakmanıza sebep olan hangi dernektir, ne yapmıştır da kuşku duyulur olmuştur? Lütfen yazın. Bazıları eleştirilebilir faaliyetler yapmış olabilir. Biliyor ve cevap verecek durumdaysam ben cevap vereyim. Olmadı o derneğin yetkililerini davet edip, kendilerine soralım. Ama ne olur gelin genelleme yaparak, büyük özverilerle var olan STK'larımızı zedelemeyin."
Volkancığım kesinlikle sana yazmadım burdan bir kez daha seni tenzih ediyorum. Yazdıklarımın senin tarafından yanlış anlaşılması beni gerçekten üzer. Rant sorgulayanlar şunu sorguluyorlar net olarak ifade edeyim bari.."Ülkemizde amatör olta balıkçılığı üzerine oynanan bir takım oyunları engellemek isteyenlerin girişimlerinin altında rant arıyorlar.Bunlar bunu durup dururken neden yapıyorlar bunun altında bir rant varmı diye soruyorlar." Konunun derneklerle uzaktan yakından alakası yok birileri bir şey yapmak istiyor isteyenleri sorguluyorlar kıskanıyorlar çekemiyorlar ve engel olmaya çalışıyorlar anlayacağın baltalıyorlar.Niyemi yapıyorlar koskoca bir hiç yüzünden tek sebep kıskançlık çekemezlik ve haset. Senin benim ve bizim burda yaptığımız gibi gibi sorgulasalar keşke.. Bu arada herkes burada fikrini dilediği gibi yazabilir kişilere hedef göstermedikçe isim yazılmadığı sürece olay kişiselleştirilmediği sürece bence herkes dilediğini yazabilir.
Arkadaşlar, Bu sancılar illa ki yaşanacak ve umarım sağlıklı yapılar doğuracaktır. Örnek olarak Kara Avcılığı Camiasını verecek olursam, bildiğim kadar ülkemizde 1800 den fazla Kara Avcıları Derneği, 9 Federasyon ve 9 Federasyonun da üyesi olduğu bir Konfederasyon mevcuttur. Üstelik bu Federasyonların yöneticileri yeni Federasyonların kurulması için her daim önayak olur, destek verirler. Çünkü Sivil Toplum Gücü kullanılarak bir çok aşama kaydedilmiştir. En önemli fonksiyonları olarak MAK Kararlarının alındığı masaya Kara Avcılarını temsilen oturup, bağlayıcı kararlar alınmasında etkin rol almalarını yazabilirim. Devlet nezdinde bu gibi kararlar alınırken ne kişiler, ne sosyal paylaşım oluşumları dikkate alınmaz. Tüzel Kişilik olarak o masalarda yer almak elzemdir. Ne olur yoktan var edilerek, bir çocuk misali geliştirilmeye çalışılan Derneklerimize sebepsiz isnatlarda bulunmayalım.
Tarık abi ve Mustafa abi her ikinize de teşekkür ederim. Konuyu dağıtmamak adına fazla yazmak istemiyorum. Sağolun, varolun. Rastgelsin.
Sevgili arkadaşlar, Amatör Balıkçı tarafından ele geçirilen balığın salınması ya da salınmaması ile ilgili görüş ve yazışmalar, söylemlerin yapılanlara uyması ya da uymaması gibi durumlar, yani bu konunun başlangıcı http://www.facebook.com/#!/torikcan/posts/323542321099238 linkin altındaki yazışmalardır. İlgili arkadaşların bilgisine.
Sevgili Hüseyin Çok uzun zamandır,ilkönceleri mail gruplarında sonraları Balıkcılıkcılık Forumlarında,şimdilerdede Facebook denen oramda yazıp durmaktayım. İtiraf edeyimki,fikirlerine,görüşlerine,en azından hissiyatını kaleme almada,yada anlatmakta kendimi başarılı görsemde,ne muhatap olduğum yüzlerce kişide nede kendimde,bir konuyu bu kadar güzel bir şekilde yazabileni doğrusu görmedim,göreceğimide sanmıyorum. Bu bakımdan sana ayrı bir saygı duydum,takdir ettim. Keşke uzaklarda olmasaydın,keşke katılımların arada sekteye uğramasaydı,keşke senin gibi 5,10 kişi daha oluvereydi. Sanırım balıkcılık konusundaki dertlerin çözülmesi çok daha kolay olabilirdi. Kimi zaman seninle ters düşmüş olabilirim.Ancak bu andan itibaren yukarıdaki ifadelerim geçerli olacaktır. Sevgi ve saygımla kal
Ruhunun derinliklerinde oluşan ikilemler beni gerçekten üzüyor sevgili Volkan. Helede amatör balıkcılık çabalarından vazgeçip,kendini dağlara,taşlara vurma isteğin beni hakikaten her şeyin fevkinde üzmüştür. Yazdığım yüzlerce makalede vurguladığım ana unsur,nihai olarak bir hevesli kişinin türlü olumsuzlıuklar sonrasında,şimdiki hayatındada,orta yaşlarındada ve nihayet emeklilik ve yaşlılık yıllrındada kendisini hayata bağlayacak,dinç ve mutlu hissedecek,böylesine bir olgudan vazgeçme eğilimine girmesi ve hep dediğim gibi mazallah tamamen vazgeçmesidir. Helede bu kişi senin gibi,kısa balıkcılık geçmişine rağmen,her platformda samimiyetle,cesurca,kimi zaman isabetle fikirlerini yazabilmiş ve savunabilmişl birisi olursa üzüntüm dahada artacaktır. Sana net olarak söyleyebileceğim en önemli nokta şudur; Bir heveslinin amatör balıkcılık olgusuna yürekten bağlanmasını temin eden en belirgin eylemi,aradada olsa güzel balıklar tutmasından geçer. Sen türlü çabalarınla,okuduklarınla,edindiğin takımlarınla,keza sevildiğin hobidaşlarınla böylesine bir noktaya ermene ramak kalmışken,buşekilde düşünmeye başlaman bence yapacağın en büyük hatalardan birisi olacaktır. Balıksız yada az balıklı geçen çabalarının sonucunda forumumuzda kaleme aldığın raporlarının hayli ilgi çekmesi,takdir edilmesi,inanki bir trofe balık almandan dolayı alabileceğin övgülerden bile daha kıymetli olabilecektir. Sen bu işin nehrini geçmişsin oğlum,deresinde boğulma lütfen. Beni düşün,hadi yüzlerce balığı tuttumda ne oldu.Benim kadar hakarete uğrayan,türlü suçlamalarla karşılaşan birisi varmı bu platformlarda. Devir çok ve büyük tutanın devri olmaktan çıkmaktadır evlat. Hüseyinin vede Tarığınki, bu kişilerle hakikaten yakın geçmişte dahi yaka,yakaya gelmişliğim olmuştur. Ama bak ayrıca Tarığın şu deyişine gönülden inanmaktayım; ==========================================================================- BENCE seviyoruz, hatta bağımlısıyız dediğimiz Amatör Balıkçılık ve onunla ilgili faaliyetlerinin her aşamasında birbirimize değil, sorunlar bağlamında olsun aynı yöne bakmayı öğrenmeliyiz. En azından denemeli, adımızı, yapımızı korumak adına birlik halinde olmalıyız. Son zamanlarda sıkça yazdığım gibi, sevmek birbirine değil, aynı yöne bakmaktır ========================================================================== Hüseyinin bal gibi beni ima etmesine rağmen verdiğim cevabıda okumuştur sanırım herkes. Onlara hak verirken,kimi zaman düştüğüm yalnışlarımıda kabul ediyorum görmeli ve anlamalısın. Sevgimle kal evlat Not;Tepkisiz bir toplum olduğumuz yönünde çoğu kişi hemfikirdir.BU durumdan rahatsız yada şikayetci olanlar elbetteki forumumuzdada mevcuttur. Lütfen o zaman bu konuya dahil olun,fikirlerinizi açıkca yazın,herhangibir av raporunun altında kalmasın bu konu,istirham ediyorum
Yaz Volkan'im yaz.Hem de cesaretle yaz.Icinden geldigi gibi yaz.Neyi dusunuyorsan, sana ne yanlis geliyorsa saklama, paylas...Bunun herkes icin her yerde boyle olmasi lazim.Elestiri verdigimiz kadar, muhataplar elestiri almayi bilmesi de lazim. Medeniyet , gercek ve saglikli iliski ve iletisim budur. Abraham Lincoln'un filmini izledim gecenlerde.Orda bir bolumde elimden geldigi kadar ifade etmeye calisayim ,soyle bir bakis acisi sundu. "Kuzeye gitmek icin kuzey yildizini izlemek kafidir.Ancak dumduz burnunun dikine yurursen buyuk bir ihtimalle hedefine varamiyacaksin. Cunku karsina daglar, duvarlar, yarlar, yamaclar cikacak. Hedefine varmak icin bazen yolunu hafiften degistirmeyi, belki daha uzun ancak cok daha akilli yolu secmeyi bilmelisin." Bir kucuk aciklama daha yapayim... Yukardaki yazi bir kisiyi hedeflemez.Aslinda kisilerin pesinde de degildir. Ancak kisilerin edimlerini ve bunlarin nasil buyuk zararlara donusebildigini ve aslinda bu edimlerin tehdit ettigi yuksek gayeyi ozetlemeye calisiyorum. Ulkemizde bir takim guzel gelisimler cok sinirli bir insan kitlesinin cok ozverili calismalariyla mumkun oluyor. Ornegin Rastgeleder'in calismalarini cok uzun yillardir izliyorum.Bugun Turkiye'ye gelsem herhalde ilk isim ertesi gun Rastgeleder uyesi olmaktir ve kendimi bu Dernegin gonul uyesi adlederim. Tarik Abiyi sanal ortamda elbette tanidim, ama onu tanimaktan gercekten buyuk onur duyuyorum. Benim icin sanki yillardir bildigim, heran kapimi calabilecek cok yakin bir dost. Cok az kisi onun kadar mevzuati, gelismeleri ve bunlar icersinde ki egriyi dogruyu bilip, bunlara karsi lehde veya alehte yerinde ve akilci aksiyonlarda bulunabilir. Bu Abim ve Rastgeleder ekibi onlari tanidigim yaklasik 7 senelik surede nerdeyse gece gunduz fikir uretiyor, bunlari devamli tartisiyor, cok fiili aksiyonlarla devlet erkaniyla yazismalara giriyor, Ulkemizde cok yeni sayilabilecek etkinliklerle oncu ve ogretici bir profil ciziyorlar. Basta Tarik Abiyi,ardindan Hakan Beyi ve burda adini saysamda taniyamiyacaginiz dostlarimi, onlari takip edebildigim onca yildir pek cok sitede Amator Balikcilik kulturumuzu, korumaciligi bastaci etmis, bunun icin ayaga kalkmis akilci, cesur, yilmaz insanlar olarak buldum ve gordum. Bu insanlarin durusu da oldukca beyfendi, gorusleri ve ifadeleri , amator balik avciligina yaklasimlari cok modern ve Ulkemize yakisacak cizgide...Buyrun acin siteleri, sitelerini , girin bloglarina, girin arsivlerine bu adamlarin yillardir neyi konusup, neyi cizdigini bir okuyun. Av raporlarini, fotograflarini, amator balik avciligina bakis acilarini bir izleyin. Bu insanlar konustugunu yasayan insanlar. Isleri gucleri aile hayatlari olan insanlar...Bu yogunluga ragmen boylesi bir motivasyonu devamli gosterebilmek cok takdire degerdir.Ve herseyden onemlisi yaptiklarini hic bir zaman kisisel bir sansasyona donusturmeden yapabiliyorlar. O kadar mutevaziler ki. Rastgele- der catisi altinda olmasa da bu konu altinda ismini mutlaka zikretmek istedigim Yakup Erdem ogretmenim,Cem Liman Bey amator balikcilik uzerine cok gercek islerle ve aksiyonlarla adlarini gonlume kaziyanlardan. Yakup Bey yillarca bu sitelere elinden geldigince, gucu yettigince bilimsel bilgi ve bakis acisi tasidi. Bakiniz hic unutmam Yakup Bey cok seneler once bir siteden atildi. Nicin atildi biliyormusunuz... ? Alikonulmasina sadece bir tane izin verilen kirmizi benekli alabaligin bakin on degil yirmi degil, yuzlercesini oltayla bir iki avda katledip, bunlarin toplu fotografini icine buyuk bir gurur ekleyip, sayfa sayfa acabilecek bir densizin paylasimina soylenmesi gerekeni soyledigi icin. O gun o yazismalara sadece site yonetimine yazdigim ozel mesajlarla katildim. Cunku konuya girseydim o siteden buyuk bir ihtimalle ben de atilacaktim. Acik soyluyorum gozum yemedi. Cunku inandiginiz bir seyi ifade edebilmek icin oncelikle bunu ifade edeceginiz platformda var olacaksiniz ki inandiginiza faydaniz dokunsuz.Buna inaniyordum ve ben daha iliman daha politik bir cizgiyi sectim. Hic bir siteden atilmadan karsiti oldugum konulara goruslerimi bildirmeye calistim, calisiyorum. Ancak acik soyliyeyim bugun yemin ederim oylesine buyuk kendimden esef duyuyorum ki o gun orda o siteden kendimi attirmadigim icin.Cunku midemi tersine dondurecek, butun varligimla butun bildigim ve aklimla savunmam gereken bir hadiseye cok sinirli ve politik bir yuz gosterme serefsizligini kendime bictigim gibi, bu konuda gercekten cok delikanli davranan bir adami da orda yalniz biraktim. Ayni olayda yeni bir polemik acmak icin ismini asla vermiyecegim ve eger okuyorsa bir insanlik yapip konuyu ve su yazida paylasmak istedigim mesaji sacma sapan kavgalara cevirmemesini istirham edecegim bir taninmis, alabalik asigi, gedikli balikci abimiz bu adama pek coklari gibi methiyeler duzuyordu ve belki de en son bunu yapabilecegine inandigim insan oydu.Tabii o gunden sonra onunla da testiyi catlattim. Elim de degil... Ne yaparsaniz yapin bir kere testi catladimi onu tamir etmek cok ama cok guc oluyor.Hatta belki de imkansiz. Ancak hic birimiz mukemmel degiliz. Hepimizin tipki surda ifade ettigim benim yaptigim gibi ayaginin surctugu , cesaretimizi ve erdemimizi yitirebildigimiz anlar oluyor.Bunun otesinde bir amator balikcilik ve doga asigi olarak goruslerini ve ortaya serdigi balikciligi cok begenmesem de , karakterinden pek haz etmesem de bu konuya tirnak kadar olsa bile gercek bir yasanmislik, gercek bir tutku gosteren insanlara karsi hic bir zaman sonuna kadar gitmem.Cunku mesala bu guzide ugrasa cok nadir insanin verebilecegi renk ve tutkuyu gosterip, teknik bilgiyi paylasabildigini veya farkli gorusler sunup, cok nitelikli bir dille bunu ifade edebildiklerini de goruyorum. Sadece bunlarin verilisinde ki cizgiyle kimi zaman ciddi sorunlarim olabiliyor. Eger bazen kendi inancima gore bu aksaklik katlanamiyacagim kadar buyuk erdemsizlik ve zarar potansiyeli iceriyorsa iste o anda sesimi cikarmak zorunda hissediyorum kendimi.Yoksa merak etme sana istemis oldugun o fotografi coktan acmistim.Ancak bu ona degil ama bu sitenin yonetimine cok buyuk bir terbiyesizlik olurdu. Sen ve senin gibi sevenlerimi yalniz birakmak konusuna gelince sadece cok uzgunum. Gittigim yolda kutup yildizimi biliyorum ancak o hedefe ulasabilmek icin kimi zaman durmam, ardimi toplamam, hayattaki sorumluluklarimi yerime getirmem gerekiyor.Bu burnunun dikene bir kosu degil.Akil ve sabirla verilmesi gereken cok uzun soluklu bir mucadele ve macera. Ailem var , bir babayim, 15 kisiyi istihdam ettigim bir isim var, yapayalniz, gurbetteyim. Isim oldukca agirdir ve hatta hafta sonlari neredeyse uykusuz gecer.Tatilim sadece pazartesi ve kismen sali gunleridir. Amator balikcilik benim icin vaz gecilmez bir tutkudur.Hayatta tv seyretmem, zaten oyle fazla arkadas ortaminda degilim en ufak bir bos zamanim olsa bunu ailemle ve cogu zaman balikla veya dogayla basbasa geciririm.Bu is yogunlugunda bile her ay duzenli olarak , planlanarak bir balikcilik seferim illaki olur ki bunlar oldukca uzun mesafeleri kat ettirmeyi gerektirir. Arada sehir icindeki avlaklarda bir aksami ve geceyi balikla, denizle paylastigim anlari saymiyorum. Gun icersinde firsat buldugum her anda acarim sitelerden ilgimi ceken basliklari okurum.Yazmasamda gidisati, kimin asagi yukari ne yaptigini takip ederim. Duzenli olarak amator balikcilikla ilgili magazinleri alir okurum. Boylece bu konuda dunyayi da takip edebilme olanagim olur. Calistigim bir paylasim varsa onlara kimi zaman el atarim. Kimi zamanda acarim. Aramizda tam 11 saat var. Bu paylasimlari acmak veya yazdigim on siteden herhangi bir sitede soyle bir konuya deginmek bile cok uzun saatleri pc basinda uykusuz gecirmemi gerektirir ve sonrasinda pek cok isi cok yorgun ve akli pek basinda olmadan yapmak zorunda kalirim. Hele bunalri actiktan sonra cok uzun emekler verilmis islerin sadece cok kucuk bir kitleye erisebildigini gormek beni dusundurur.Artik insanlar okumuyorlar. Oysa ki benim anlatmak istedigim o kadar cok bu askla, bu tutkuyla ilgili seyim var ki. kendimi yenilemem bunlari gorsellige dokmem gerekiyor. Bu da cok buyuk finans , zaman ve ekonomik yuk demek.En basit kiyidan bir balikcilik seferinin maliyeti bile nerden baksan 300 dolar.Bunun icin kaybedilen zaman ve is gucunu saysam ve bunu bir maliyete doksem inanamazsiniz. Hele onu bir cesit paylasima cevirebilmek daha da buyuk bir maliyetin altindan kalkabilmeyi gerektiriyor. Gorsellik dedim uc dort yildir ugrastim sonunda bu isin altindan kalkabilecek kameralari aldim. Bunlarin hepsinin suya, denize dayanikli olmasi gerekiyordu.Gecen sene yepyeni aldigim bir kamerayi cok aksi bir dalgaya kurban ettim. Bu paylasimlarimin surekliligine cok buyuk ket vurdu.Yaptigimi ve yapabilecegimi yapmak icin ben de olani gercekten cikarip ortaya koyabilmek icin birakin bir sponsoru, bir destegi , kamerami dogru duzgun tutabilecek bu islere zaman ayirabilecek bir arkadasim bile yok. Bu hayatta her seyi ama her seyi kendim yapmak zorundayim.Ama bugun ki teknoloji cok pahali olsada bunu basarabilecegim ve istedigim kaliteye beni yaklastirebilecek olanagi verebilmeye basladi. Ama bu bile yepyeni ve oldukca ayrintili bilgileri gene tek basima ogrenmeyi uygulamayi ve bunun icin masraf yapmayi gerektiriyor. yapiyorum da.Gectigimiz yillarda roportaj teklifleri, amator balikciliklarla ilgili program yapan arkadaslarimdan yapim teklifleri aldim. Butun bunlar icin Turkiyeye gelmem gerekiyordu ancak islerimi biraka bilmem mumkun degil. Oyle varlikli bir insan da degilim ki atliyayim istedigi istedigim gibi yapayim. Ama ben cok inancli ve tanriya inanan bir insanim.Onun her an yani basimdaki varligini ve benim kalbimin essiz dostu ve dayanagi oldugunu bilirim.Bazen zaman gecer oyle seyler olur ki "iyi ki de olmus" derim.Sabir, tevekkul ve akil cok buyuk yollar asar dostum. Sitelerde eski ivmem de kalmamin bana ve inandigim yola hic bir faydasi olmayacakti. O kavgalar ve cekememezliklerin icersinde ordan oraya savrulan bir tas olmanin kime faydasi olabilir ki.O ivme de kalsaydim su ana kadar pek cogundan agzimla kus tutsam atilmistim.Cunku cogunun yonetiminde ki akil ve niyet hali hazirda ki sabrimin bile katlanamiyacagi sinirlari zorluyor.Cogu icin egri dogrunun hic onemi yok.Rayting olsun da ne olursa olsun.Ama ote yandan sucluyamiyorum.Cunku o endustri boyle, ne yapacaksin... hem her zaman sikayet ettigimiz onlar olmasa kim takardi seni beni, kim takardi Alp'in dunyasini, Alp'in balikciligini.Allah basimizdan eksik etmesin diyelim. Kavgalar olsa da sitelerde derneklerde, kisiler arasinda ...Dua edelim bunlari artik gorup, bilip, takip edip, bir seyler ogrenip, bu guzide ugrasta baska bir gelisimi kendimize mumkun kilabilecek bir cag ve imkanlarda yasiyoruz.Kimse benim kadar iletisimsizligin acisini ve yalnizligini bilemez. O yuzden bedbin de olma. Taslar yuvarlanir ve er yada gec her sey kaidesini bulur. Eger bu aska sen de gonul verdiysen, bizim istediklerimizi sen de istiyorsan bu yolun bir parcasi olmaktan , bu macerayi bizimle paylasmaktan mutlu olmalisin ve kalbinin yakin oldugu insanlari istedigin kadar yaninda goremiyorsan sabra dayanmalisin.Cunku onlarinda kimi zaman yapabildigi sevdiklerinden tamamen yalitilmis, icsel dissal bir sabir ve mucadeledir.Unutmaki uzak kaldigin adamda sana uzak kaliyor.Sen onu kalbine yakin buluyor seviyorsan, oda ayni sekilde seni kendine yakin buluyor, seni seviyor. Bu duygulari paylastigim yuzlerini geremedigim halde karsima ciksalar boynuna hasretle atliyacagim o kadar insan var ki. Ve asla unutma. Sen ve sen gibi amator balikcilik sitelerine zaman ayiran, bu mesgalenin gonulden tutkunlari hic bir zaman taban degildir. Onlar herseyden daha gercektir. Bu sitelere zaman ayirip bir cizik atan, bir zaman adayan herkes Amator balikciligimiza en az hepimiz kadar bir katki sunuyor, bir etkilesimin ucundan tutuyor. Onemli olan zamanla bu etkilesimin kalitesini ve icerigini bu Ulkenin ve bu guzide ugrasin hak ettigi seviyeye tasimak. O yuzden sen ve senin gibi dusuncelerini ve hatta kirginliklarini sergileyebilen arkadaslarimiz cok onemli. Ben sahsen elestiri kaldirabilen bir insanimdir ve bunu herkesin bir nebzede olsa basarabilmesi gerektigine inaniyorum. Sonuclari ne olursa olsun kendini ifade etmeye lutfen devam et.Bu cagri sadece sana degil herkesedir. Umarim sorularina ve kirginliklarina bir nebze de olsa cevap verebildim.Eger yetersiz kaldiysam lutfen daha fazlasini iste. Saygi ve sevgiyle degerli dostum.Rast gelsin.
Eh iste Ibrahim bazen zurnanin zart dedigi yerde bir seyler soylemek gerekiyor. Amac bir ozet , bir birfing verebilmeye calisarak insanlarin bu harala gurele arasinda dikkatlerini asil olandan ayirmamaya calismak ve bir takim zehirlere yerinde pan zehir olmak. O zehir kaynaklarinin hepsine ulasamasamda attigim tas inan bana o zehirle denk geldigi yerde onu bir sekilde eritecektir. Dogru lafin menzilini kimse kestiremez. Ozlemlerini yakinda giderecegim hic merak etme. Bazen ac kalmak yemegin tadini artirir. Ama gecikmeler icin sen gene de kusuruma bakma.Volkana satir satir anlattiklarimi bir daha sana yazmak istemiyorum. Ilgine alakana her zaman ki gibi cok ama cok tesekkur ediyorum.Gercek ve essiz bir dostsun. Hasretle kucakliyorum. Sevgiyle saygiyla kal. Rast gelsin.
Sevgili Mehmet, Keske Amator Balikciligimiz sac ayaklarina ve o derneklere gercekten bir rant gelse. Ileri Ulkelerde amator balikcilik her yonuyle dev endusturilerdir. Tecrubesi olanlar, gorus bildirenler, taninmis amator balikcilar bu dunyanin her hangi bir ucunu tutanlar verdikleri bu zamanin karsiligini bir nebze de olsa bir gelire donustururler ve bu isler kurumsallasir, daha yetkin , daha kaliteli meteryale ve icerige ulasilabildigi gibi , yetkin ellerin potansiyeli de cok kisa bir surede cok kapsamli olarak gun isigina cikar ve herkes icin ve elbette en basta amator balikcilik icin faydaya doner. Hem normlar daha belirginlesir, korumacilik ve yuksek akil daha fazla desteklenir. Sana bir ornek vereyim.Kaitaya denilen bir yer vardir ve buranin halki kaitaya aciklarina gelen balinalari duzenledikleri seferlerle turistlere gosterirler. Hadi bakayim Kaitaya aciklarina bir balina avcisi denk dussunde o balinalardan birine zarar versin. Orda kiyamet kopar. Cok kisa olarak soylemek istedigim, Amator Balikciligimizin ve surdurulebilir balikciligin gercek bir endusturiye, gercek bir kitleye, gercek bir istihdama, gercek bir algilayisa donustugu zaman bundan rant elde edecek cok insan olacagidir. Ve bu korkulmasi gereken bir sey degildir.Millet icin daha fazla refah,dogal kaynaklarin korunmasi icin daha fazla fon, herkese hizmet olarak donecek vergilenmis kazanctan bahsediyoruz.Amator Balikciligimiz ve surdurulebilir balikcilik hem algilayis hem nitelik olarak Ulkemizdeki gibi kurumsallasmamissa , ayagi yere basmiyorsa bu rant cok degerli dogal kaynaklarin kapali kapilar ardinda kirli kapitale, istismara ve samimiyetsizlige donusmesi kacinilmaz olmaktadir. Bundan daha onemlisi bireysel egolarin ornekligi ve ogreticiligi kurumsalllasmis bir rantin oldugu yerde akli basinda hareket etmek zorundadir. Oyle bir yerde cevreci oteki yerde istismarci olduklari anda ekmekleri sulari kesilir. Bilincli bir toplumun karsisina asla boyle yanar doner, kisitli ve ayagi yere basmayan bilgi ve goruslerle cikmazlar.Bir sey soylemeden bin defa dusunmeleri lazimdir, gercek bir cizginin adami olmalari lazimdir. Iste burda en onemli olan nokta toplumun algilayisini ve ilgisinin geldigi olgunlukta gizlidir. Bizdeki en buyuk problem kisilerin kendi manevi cikarlarini ve makyajlarini cok onemsiyerek, bu guzide ugrasa gercekten cok samimiyetle emek veren insanlara ve onlarin pesinde oldugu gelismeye, cok bireysel, cok egoist, cok dusuncesiz zararlara donusecek samimiyetsizlikler icersinde olmalaridir. Cogunun pesinde oldugu yalan bir imajin , yalanci sak sagini sadece kendisi icin mezara girene kadar duymak ve buna zeval verebilecek ne olursa olsun ona karsi kendilerini savunmaktir. Kisaca yeterki bastiklari yerde alkis alsinlar...Kim takar Amator Balikciligin Ulkemizdeki gelisimini, kim takar surdurulebilir balikcik anlayisi icin bir avuc insanin verdigi yuksek cabayi...Bunlar vizyonsuz adam kardesim. Kendileri icin tek onemli olan sey, ve bu hayatta gercekten tek basarabildikleri sey bu yalan imajlari. Biri gelecekte balonlarini patlatacak diye oyle korkuyorlar ki... Ama sen imajini pohpohlayip var edeceksin diye, kalkip bir ton adamin iyi niyetle verdigi mucadeleyi karalayamazsin, onu burusturup bir koseye atacak mana ve aksiyona giremezsin, girmemelisin. Umarim anlatabilmisimdir.
AMA Tarıkla Yakup daha geçenlerde birbirlerine girdiler. Ama buna mukabil,o alabalıkcıyla Tarık kol,kolalar. Demekki böyle satırlarca yazı,yazmak yerine dahaı sık forumlara girsen,azıcık zaman ayırsan,çok daha iyi olacak Sevgili Hüseyin. Böylece hadiselerin nasıl bir seyir kaydettiğini daha isabetli öğreneceksin,değilmi. ? Allah yolunu açık etsin
Selimcigim, Kisileri ismen konusmak sadece gereksiz polemik yaratmaktir. Benim dikkat cekmeye calistigim konu onlari karalamak degil, onlara bile bakin boyle zarar veriyorsunuz diyebilmektir.Onlari bile uyarabilmektir. Neyin onemli oldugunu, nicin onemli oldugunu ifade etmeye calisarak, yanlis gidenin altini cizerek , dogru hakkinda bir fikir ve algilayis askinligi yaratmaktir. Gerisi "Ahmet soyle Mehmet boyle" demek degil...Bakin bu boyle gitmez, herkes bunlari gorsun ve iyi algilasin" demektir. Karanligin icersinde yoluna birisi isik tutarsa takilip dusmezsin kardesim. Ben elimden geldigince bir fener tutmaya calisiyorum. Ancak o fenerin isigi ancak o aydinliga samimiyetle ihtiyaci olana erisir. Karanligi secene gunesi indirsen ne fayda...
Sayin Koylu, Ben 20 yildir amator balikciliginda yakala sal balikcilik yapan bir adamim. Yasadigim yerde yakala sal amtor balikcilikta milli bir tarzdir. Amator balikcilikta cok unlu olup, tv programlarinda cok genis kitlelere amator balikcilik programlari hazirlayan insanlar bu programlarda herkese ornek olsun diye yakaladiklari her baligi salarlar. Ama bunlarin daha hic birisinden aldigim mesaj, yakaladigin her baligi sal degildir. Kanunun izin vermedigini yanlislikla oldursen de sal, kanunun izin verdiginden ihtiyacin oldugu kadar al, denize baliga vicdanla yaklas." Burda kahawai baligina mesela boy yasagi uygulanmaz ve gunde 20 tane yakaliyabilirsiniz. Oyle zamanlar olur ki bu limiti cok rahatlikla doldurabilecegim halde yakaladigim baliklardan evime goturdugum hele iriyse 4-5 asla gecmez.Iyi bir yem olmasa 3 taneden fazla almaya gerek yoktur ki ben her gun balikciliga giden bir adam da degilim. Bizim dedigimiz ve olmasi gereken de bundan baska bir sey degildir.Avcilik bir ihtiyac geregidir ve bu yuzden var olmustur. Amator balikcilik bir sorumluluktur cunku oyle veya boyle bir canlinin baska bir fayda icin olumune neden olabilecek bir faliyet icindeyiz. Bu faliyet ozellikle amatorse cok daha secici ve koruyucu bir icerik barindirmalidir. Ama bu asla "evine kanunun nizamin izin verdigi baligi bile" goturme mesajina donusturulemez. Bu mesaj bu sekilde verilirse hayvan haklari savunucularin kimi zaman yakala sal edimine getirdikleri elestiri guclu bir zemin kazanir.Tanimlamamda aslinda bu elestiriyi sadece ifade ettim.Yakala sal, her yakaladigin baligi sal anlamina donusurse , bu cesit elestiriyle gelen insanlara haklilik zemini yarattigi gibi, bu amator balikcilik acisindan ve amator balikci acisindan kitlesel olaraktan uygulanabilir ve kabul edilebilir bir gercekciligi yitirir. Pek cok yakaladigini salan bir insanin, bunu paylasimlarinda pek cok kez gordugunuz bir insanin soylediklerini cimbizla cekip, anlam cok acik secik ortadayken onu boylesine yanlis bir yokusa surmemenizi rica ederim. Aslinda yukarda soylenen anlasilmayacak bir icerikte degildir...Gercek anlam muhteviyatinda acik seciktir. Saygilar sunarim...
Sevgili Mehmet yazdiklarimi lutfen iyi oku... Orda bahsedilen "yakalayip salmayin" demek degildir. Ama yakala sal da yakaladigin her baligi salacaksin diye anlasilmasi gereken kitlesel bir mesaj degildir. Yakala, kanunun, nizamin, vicdanin izin vermedigini, dikkatle itinayla sal demektir. Yakala sal ogretisi amator balikcilikta bilgiyle yapilmasi gereken bir balikciliktir. Hem yakaladigin baligi taniyacaksin, hem kanunlari bileceksin. Ornegin bir golette kalkip yakala sal yaparsan o golette ki tum dogal yasami yok edebilirsin.Bu sadece bir baliga bir zede verip ona bir hastalik bulastimana bakar.Yakala sal dogru yapildiginda turlerin korunmasinda oldukca basariya ulasmis bir yontemdir.Yasadigim yerde yaklasik 30 senedir vardir ve etkileri herkesin acik sekilde gorebilecegi kadar basarilidir. Konustugun insan yaklasik 20 senedir bilfiil yakala sali balikcilginda kullanan insandir.Ac diger paylasimlarimi bir oku istersen. Saygilar sevgiler degerli kardesim, rast gelsin.
Aciklamalarin , katkilarin ve elbetteki nezaketin icin cok tesekkur ederim sevgili Hakan.Umarim rahatsizligini tamamen atlatmissindir. Lutfen kendine iyi bak.Sevgiler saygilar dostum.Rast gelsin.
Sevgili dostum Yavuz, Bu bir birikim, munferit bir olayla da tasan bir birikim. Sonuc olarak boylesi bir paylasima donusu verdi... Bazen birikir birirkir artik tasinamiyacak bir yuk olur, dokmek zorunda kalirsin...Ben de doktum. Uamrim anlatabilmisimdir, umarim faydasi dokunur. Ancak bir kez daha soyluyorum isimler onemli degil, bizlerin neyin ne oldugunu acik secik anlayip gormemiz , aklimizi dimagimizi algilayisimizi saglikli bir bakisa donusturebilmektir onemli olan.Bu olunca o ismlerin zararida , aksiyonuda zaten cok soluklu olamaz.hatta belki kendileri icin de bir yenilenme firsati dogar. Saygilar sevgiler sunarim degerli dostum.Saglicakla kal.Rast gelsin.
Dostlarim gayet guzel herseyi aslinda ifade etmisler.Ozellikle dernekler konusunda soylemek istedigim su.Eger gercekten Turk Amator Balikciligina ve Surdurulebilir balikciliga fiili katkiniz olmasini istiyorsaniz, gercekten bir oy , bir imza, senede kucuk bir uyelik aidati kadar bile katkiniz cok buyuk bir farklilik yaratmada on ayak olacagini bilmenizi isterim. Dernekler , sivil toplum orgutleri tarafindan kuramsallasmis, ayagi yere basan , destek alan bir calisma yoksa orda sadece sikayet ve laf vardir. Burda bahsettigimiz, sayfalarca konustugumuz hic bir seyin gelecegi olmayacaktir. Amator Balikcilik derneklerine amator balikciliga deger veren, yasayan herkesin uye olabilmesini cani gonulden isterim. Demokratik toplumlarda bir dusuncenin fiiliyata donebilmesi icin kistas o dusuncenin ardindaki kitlenin oyudur.(rey) Dernekelr kitleyi ve adedi temsil eder. Yukardaki degerli aciklamalari yapan dostlarima cok tesekkur ederim.
Cok tesekkur ederim. Sizinle kisisel hic bir problemim yoktur. Su ana kadar sergilediginiz amator balikcilik ve degerler ne yazik ki benim bakis acimla ve savundugum degerlerle cok agir celismektedir. Balikciliga bir omur vermis bir insana butun kapilarimi kapatabilmem aslinda mumkun degildir.Ancak ona samimi bir saygi duyabilmem o insanin omrunu verdigi tutkuya ve aska gayet acik ve net bir destegi samimiyetle verebildigini gormemle mumkun olacaktir. Ozellikle bu insan kitlelerin ilgisine ve alakasina mazhar oluyor ve bu insan Amator Balikciligimiza ornek oluyorsa. Ben bir hicim. Ve bu hic icin nedense balik ve denizler, onlarin iyi anlasilip, sevilmesi ve korunmasi tutkulu bir yasayis ve ozleyis. Sen bir seysen, bu hici ovme.Ona dilinde, yassayisinda, oltanda samimiyeti ver. Sana sevgi ve saygi duyup, takdir edecegim gunu ne kadar uzun zamandir bekledigimi ve bunu nasil samimiyetle arzu ettigimi bilemezsin. Ama her sey sana kalmis...Yukarda begendigini ifade ettigin yazidaki dusunceler senin gibi zamani olan, tecrubeli, bilgisi ve gecmisi olan bir insanla cok daha rahat erisilebilecek hedeflerdir. Ben Ulkeme buyuk bir ihtimalle donemiyecegim. Istersen sen imkanlarinla, itibarinla, askinla onlara gercek ve samimi hizmet vererek, o dusuncelerin hayata gecirilmesinde cok guclu bir dost olabilirsin. Ama bu bir yanda bunun lafini edip, ote yanda tersini yasamanla ve gostermenle mumkun olamaz. Bir de hizmet insanlari amaclarinin onunde diz cokmeyi bilen insanlardir, onun sultanligina soyunanlar degil.Bu lafimi kalben anlamani rica ederim. Gerisi... Gerisi yok. Sen de ben de bir gun olup gidecegiz... Su dunyaya belki kucuk de olsa bir faydamiz dokunur... Belki bu dunyaya bir kucuk faydasi olacagi bir kucuk faydamiz dokunur.Belki dogruya hizmet ederiz, bu denizlere, bu aska bizimkisi gibi bir kalp daha buluruz,ilham oluruz. Denemeye degmez mi? Yazimi begendigin icin tekrardan tesekkur ederim. Dusmanim olmadigini bilmeni isterim. Ama cok uzun bir suredir benim tek dostum ve dayanagim bu tutkum. Dostuna dostluk gostermeyenle, onu kullananla nasil dost olabilirsin ki. Bir yazini begendi diye mi, bir ovgu sundu diye mi, yada bir baris dali uzatti diye mi? Olur mu sence... Gercekten bir seyler yap. Yarin git Rastgeleder'e uye ol...Daha iyisini yap kendin baliga , amator balikciliga sahip cikacak bir dernek kur... Var sa gucunu, itibarini algilayisini bir beklentiyle degil buyuk bir sevecenlikle bu mesgaleye akit. Bu ise samimiyetle gonul veren herkesi kucultecegine , elinden tut buyut.Yapabilirmisin? Yapabildigin gun benden daha buyuk, daha samimi bir takdir, benden daha sana sevgiyle ve saygiyla uzanmis bir el bulamazsin.Sana yemin ederim.