Vay Bu Palamutların Haline...

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler Ömer Abi. :(

Teşekkürler Can Abi. Biz şüphelensek de o ayrımı tam yapamadık malesef. :(
    Bir de işin aslı bu kadar bol bulunuyor olmasından dolayı sonradan dedim palamuttur bunlar, yazılı orkinos bu kadar verimli av vermez, arada denk gelir. Ama oluyormuş malesef. :( Hakikaten çok sayıdalar.

Yalnız işin asıl mühim yanı, bu balığa bütün Antalya'nın palamut diyor, o şekilde tüketiyor olması. Adam gözümün önünde kilosunu 15 liradan sattı. Bu gerçekten enteresan ve vahim bir durum değil mi?

2. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Hakikaten Volkan, 40 yıllık balıkçılar bu balığa palamut diyor burada. Olacak iş değil. Ve gerçekten durum böyle olduğuna göre ciddi bir kıyım yapılıyor. Ben yetersiz de bulsam palamut için verilen 25 cm alt limitine uygun olduğu için sadece tutulan miktarlardan şikayetçiydim. Günlük 5 kg limit hak getire çünkü şu an. :mad: Meğer tür doğru bilinmediğinden boy limitlerinin de çok altında balıklarmış. Şu aşamada ortadaki tablo gerçek bir kıyıma doğru kaydı. :(

Çok haklısın Kaan Abi. Sayıda sınır tanımıyor şu sıra avcıların çoğu.

Tek bir uyarı da bulunayım, balıkların yazılı orkinos olduğu çıktığına göre rahatlıkla söyleyebilirim ki bunların da çok ciddi dişleri var. Hani nerdeyse zargana ipeğiyle tutulacak şekilde :eek: Çok iyi kavrıyor tüyleri ve zor sökülüyor bazen. Gariplerim. :(

3. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Böyle detaylı açıklama da ancak senden gelirdi Abi. :) Çok teşekkürler.

Demek ayrım bu kadar basit diyorsun, göğsüne doğru kısımda siyah benek varsa direk yazılı orkinos.

Çok güzel, bundan sonra çok işime yarayacak, yalnız yine aklım almıyor, bu kadar basit ayrım yapılabiliyorken tüm Antalya neden bu balığı palamut diye bilir. :( İşlerine mi gelmiyor acaba orkinos yavrusu demek. Bilgisine güvenilecek derecede tecrübeli ve bilgili (?!) malzeme satıcıları, yarım asırı denizlerde devirmiş balıkçı amcalar, bir palamuttur tutturmuşlar. Herkesin ağzından palamuttan başka şey çıkmıyor şu ara. :(

Yalnız diğer savın da çok enteresan, korumaya değer bir tür olmadığını söylüyorsun. :eek:
    Aslında o kadar bol miktarda ki, büyük oynaklar yaratıyorlar, açıkta da var kıyıda da, atherina sürüleri nereye kaçacaklarını şaşırmış durumdalar. Aslında avcılar onları katlederken onlar da diğer ufak türleri (tabiki doğanın gereği ve haklı bir şekilde) katlediyorlar. :rolleyes:

Bu arada biraz araştırma yaptım. Bunlar ufak bir orkinos türüymüş, maksimum 12 kg.a kadar büyüyebiliyorlar (rekor 16 kg). Maksimum boyları Atlantik'te 90 cm, Akdeniz'de 100 cm. Göçebe özellikleri çok yüksek. Genellikle dediğin gibi daha büyük balıkların avında yemlik balık olarak kullanılıyorlar (ben de elimdekileri böyle değerlendireceğim). Ticari değerleri, dünyanın belli kesimleri dışında bulunmuyor.

Bizde kilosu 15 tl olduğuna göre biz de o "dünyanın belli kesimleri"ne giriyoruz demek ki. :eek:

Avcılığı konusunda çok haklısın. Ben de kara kara düşünüyordum, bu kadar zor çektiğimiz balıkları ben 13 yaşında 50'şer santim üçer beşer nasıl çekiyordum elimle diye. :eek: :D

Hakikaten inanılmaz. Şöyle tasvir edeyim. İki tane 25 cm boylarında bindiklerinde Okuma Trio 40S makinam kalama tam kapalı şekilde çekemiyordu. :eek: Evet çekemiyordu. Yorulmalarını bekliyordum 2-3 tane geldiklerinde. :rolleyes: İpim de 0.15 olduğu için bir kaza yaşamamak amacıyla genelde kalamayı hafifçe açık bırakıp o kadar sert kalamayı ara ara nasıl çekebildiklerini düşünerek av yapıyordum. Gerçekten inanılmaz güçlüler.

Ve raporda yazdığım gibi, 13 cm'lik koca Tobimaru'ya dalacak kadar da korkusuzlar.

Bu haftasonu itibariyle bunların en irileri ve yine bunların peşinde olan diğer türlerin peşinde olacağım abi. :thumb:
    Bakarsın alırız kılıcı ha? :cool: :D

Yalnız benim aklımdaki planda yemlik balık olarak bunları kullanarak ağır kurşunlu yada daldırıcılı takımla daha açık sularda orta suyu taramak vardı, mesela 10-20 metre arasındaki su sütununu.
    Sen yüzeyde gezdir diyorsun, bunların avcıları daha derinden gelip aynı bu palazların atherinaları sardalyaları yüzeye kıstırmaları gibi dipten gelip avlanmazlar mı? :confused:

4. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Teşekkürler.
    Bu balık için kullandığımız çaparinin İstanbul'da iş yapacağını hiç sanmıyorum. Bu tür ve buradaki yemlik balıkları orada yok çünkü. Ama eğer merak ediyorsan özelden yazabilirim takımı.
    Çünkü buralarda bu balık için en verimli takımın nasıl olabileceğini buraya yazmayı uygun görmüyorum şu anda. :cool:

Teşekkürler. Umarım 45 cm üstü rastgelir... :(

Yazılı orkinos. :rolleyes: Ama avı hakikaten beklenmeyecek derecede zevkli. :eek:

5. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Aykut tebrikler, çok zevkli bir av olmuştur kesin :)

gerçekten palamuta çok benziyor ayrım yapmak zor,

geçenlerde bir yerde okumuştum, bu yazılı orkinosların yediği balıklar arasında balon balığı da var yazıyordu, doğruysa, belki balonun sayısını azaltan etmenlerdendir

selamlar

6. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    sevgili aykut
    bizde bu balığı balıkçılar palamut diye sattıkları için 15 tl diyorlar.
    bir nevi halkı kandırıyorlar.
    millet bir kere laıyor çoğu güzel çıkmadı palamut bu mevsimde deyip balığı atıyor ve üzerinde durmuyor.
    biraz önce de dediğim gibi bu balık çok kanlıdır ve ekşimsi tadı vardır.
    sevgili alparslan da kanı için bir taktik vermiş zaten.
    bu balığın olduğu oynaklara iri popper at eçki de yapabilirsin daha trofeler için.
    yine söylüyorum. 100 150 tane balık tutanlar haricinde denizdeki tekne fazlalıklarını vay ne kadar çok adam balığın peşine düşmüş gibi eleştirileri
    yadırgıyorum.(sözüm sadece size değil konuya yorum yapan ve takip eden diğer arkadaşlarıda kast ederek söyledim.)

tekrar rastgelsin
    sinarit gelsin.

7. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    çingene palamutu başlamış haaa:) tutdum ama yemek nasip olmadıhihi bakalım diğer mekanda denk gelebilir belki..açıklarda var tahminim.palamut bölgesinde tekneleri görebiliyorumhihi
    dahasına rasgele..

8. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tekne mi aldın Atıl abi? :confused: :eek: :p :D Antalya'da mısın yoksa sende??? :D:D:D
    Neden bu kadar hassasiyet gösterdin. :p Her tekneci böyledir denmedi zaten. Aykut gibileri de var mutlaka. Özellikle forumlarda haşır neşir olanlar daha bir hassas olacaklardır diye tahmin ediyorum.

Ancak manzarayı gözümün önünde canlandırmak hiçte zor değil. Farazi yazmak, tahmini yazmak hoş değil ama 100 tekne çıkıyorsa denize, eğer bölgede palamut çıkıyor diye söylenti çıkmışsa 90 tanesi sırtı çekiyordur. :rolleyes:

Bizim burda da lüfer haberi bi duyulsun ne kadar tekne varsa hemen hepsi lüfere gider. Birçok tekneciyle balığa çıkmış biri olarak bu balık limit altı sal diye beni ikaz eden hiç olmadı. Tabi hepsi böyledir denemez, haksızlık olur ama geneli pekte hassas değil abicim. Benim gördüğüm böyle...

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    :laughing: :laughing: :laughing:

Kadir abi balıklar yazılı orkinos palazıymış. 45 cm limiti var, haberin olsun. Günde 2 adet. :D:D:D

Hemen heyecan sardı demi. :laughing: :laughing: :laughing:

10. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    Volkan cığım
    beni buradan tanıdığın kadar tanıyorsun aşağı yuakarı.
    bende bazı konulara hassasım iyi niyetliyim vs.kendi vicdanım rahat çok şükür.
    konu limit sirküler meselelrini geçiyor bazen.
    yani herkes balığa çıkmasınmı.bazıları mı çıksın.
    balık akını varsa halk bunu değerlendirmesinmi.
    istanbulda balıkla uğraşan çoğu balıkçı boğaz anavaşyalarını bilir.ve beklerde
    lüfer akınında ve palamut akınında bir çok balıkçı balığa gider.bizler izmirde geçit leri bekleriz çuprada, kışın levreğin peşinde koşar çoğu balıkçı.
    ne yani şimdi biz bunlara balığı duydular balığın peşine mi düştüler diyelim.
    çok basit bir yolu var.
    duyurmayalım o zaman, bu duyuruların en baş yerleride bu forumlar.
    yazmayalım o zaman buraya bir şey kimse duymasın
    antalyada şimdi duyup duymayan palamut başladı diye koşacak yazılı orkinosların peşine.
    hem bukadar hassas olacağız hamde bilmeden de olsa burdan yayın yapacağız.
    site üyesi veya dışardan binlerce kişi bu forumları okuyor
    sadece konuyu açanın metni okuyabilir insanlar,ondan sonra hadi palamuta kadir arkadaşımız sanırım öyle yapmış :)

ne tekne aldım nede antalyadayım.
    ama antalyada teknesi olan binlerce insan var.
    en azından konun başlığı değiştirlsin.
    kaş yaparken göz çıkmasın.
    hassas olacaksak herşeyde hassas olalım.
    90 kişide sırtı çeker 500 kişide sırtı çeker buna sınır koyabilirmiyiz.
    biz bakalım o 500 kişiyi bilinçlensin doğru avlansın.
    sevgiler volakancığım.

11. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Güzel abim, tabiki kimse balığa gitmesin, biz gidelim tutalım, yayınlayıp hava atalım değil mevzuu.
    Teknesi olan da gider tutar istediği balığı, kimse de bişey diyemez. Aykut'un ve benim üzüldüğümüz konu bu avların sınırsızca yapılması. Balık tükenene kadar yapılması. 150-200 balıktan bahsediyor Aykut. Tahmin ediyorum ki teknelerin büyük çoğunluğu benim 5 kg'lık limitim doldu hadi dönelim demiyorlar. Balık vurmayı kesene kadar avcılığa devam ediyorlar. Hepsi böyle demiyorum yanlış anlaşılmasın. Teknesi olanlara da düşman değilim. İmkanım olsa, zamanım olsa bende ilk fırsatta tekne alırım. Konu bilinçsizlik.

Çok duydum lüfer zamanı bir avda bir senelik masrafını çıkaranları.
    Şimdi ben nasıl Aykut'a hak vermeyeyim. İmkanı olsa Aykut'un teknelerin içini fotograflasa eminim sende neye tepki verdiğimizi anlayacaksın. Ben görmedim tabi ama tahmin ediyorum durumu.

Aykut'un da raporunu işgal ettik, hakkını helal et Aykut kardeşim.
    Benim yazacaklarım bu kadar. Yazmak istersen Atıl abi, istersen özelden yaz.

Rastgelsin...

12. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    evet doğruymuş,şimdi baktım buradan başkasının tutduğu balığa bunun aynısı boyu daha büyük.ve o abimiz usta bir balıkçı,yazılı orkinos diye yorumlamış kendi balığını.alanya ya selamlar:)

bu balığı hep bu boyda tutuyorlar burda,sabahları tekne ile açılan çeviriyor balığı...

13. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    balıklar pazarlarda çifti on liraya ,dürüstü tombik adı altında,üç kağıtçısı yerli palamut vs. ad altında vatandaşı kazıkladıkları orkinos(ton balığı) yavruları.bizim bölgede pek beğenilmez(marmara)ancak akdeniz bölgesinde palamut niyetine yeniyorsa ya bu arkadaşlar hayatlarında palamut yememişler yada o bölgede balığın lezzeti bir başka.lezzetli geliyorsa bi problem yok afiyet olsun.

14. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Bunların büyüğü Suşi nin baştacı olan orkinos değil mi?

15. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    ülkemizde ticari avcılığı yapılan,bazı yıllar bollaşsada son yıllarda giderek nesli azalan palamut balığı yazları karadenizde(mart ayında çıkış yapar)kışları ise marmara ve egeye(kasım ayında iniş yapar) göçler yapar.yılın büyük bölümünü karadenizde geçirir ve karadenize yumurtlar.egeye geçişleri sınırlı sayıdadır,beslendikleri küçük balık sürüleri marmarada kaldığı sürece egeye geçme eğiliminde değildirler.buradanda anlaşılacağı üzere aslen marmara ve karadeniz balığı sınıfındadırlar.egede popüler avı yapılan yaygın bir balık değildir.zaman zaman atlantikte yaşayan palamut sürüleri akdenize giriş yapıp av verebilirler ancak o sürülerin bizim yerli palamutlarla bir bağı yoktur.

16. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    hacı gidiyorum bende haberini aldım akşam üstü farmlıcam bende raporlara hazırlıklı olun :) rastgele kardeşim tüyle bende bir 20 tane yakalarım heralde :p

17. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Gobene(Tombik)ve benekli yazılı orkinoslar fazla büyümeyen orkinos cinsleridir.

Bunlardan ne suşi olur nede başka bir yemeği.

Sadece köftesini yapabilirsiniz,oda bol baharatlı olarak.

Ancak avı çok keyflidir.

Bir keresinde 21 adet birden uskumru çaparime gelmişti.

Yazılılar 10-15 kg'a kadar büyüyebilirler.

Jiglede yakaladım hayli irilerini.

Çaparisi ise uzun köstekli,aralıklı ve iğnelerine küçük kalamar imitasyonları ile yapılırsa daha çok randıman verecektir.

Fakat en keyfli avı tek,tek rapala sırtısı ile olur.

Sevgiler

18. berk_

berk_ Berk

Favori Kamış:
    Okuma safina x 2.40 remixon galaxy 3.00 - captain king fisher 1.65
    Favori Makine:
    Okuma safina pro spa 25 Silverstar Tiger 5000
    Dediğiniz gibi bu ara çok fazla çıkıyor hafta içi aksuda 30 a yakın boş römork vardı saat 7 civarında kopağada uğradım ordada 15 e yakın vardır herkes bu balığın peşinde etide denildiği gibi oldukça lezzetsiz bence karadan atçek yönetiyle tutmak oldukça zevkli oluyor ben tuttuklarımın ilkini canlı yem yapıyorum 1-2 tane daha gelirse onlarıda yanımda avlanıp yiyecek olanlara veriyorum dediğim gibi karadan avı oldukça zevkli sportif amaçlı yapılabilir özellikle antalya gibi kefal dışında avlananlarının %95 inin eli boş döndüğü bir yerde insanı balık avına heveslendiriyor

19. simendifer

simendifer Sennur

Merhaba Aykut, öncelikle raporunu keyifle okudum, teşekkürler. Balığın ne olduğunu söylemeye hacet kalmamış zaten, bütün gerekli bilgiler verilmiş. :) Ama üzülme, bilmediğin bir konuda yapabileceğin bir şey yok, bu raporla birlikte sen de öğrenmiş oldun.

Bu balıklardan ben de yakalamıştım ve sanırım 2 tanesi 45 cm'i yakalasa da bir tanesi limit altında kalmıştı. Üstelik bir tane de fazla tutmuştum. Sağolsun tekneci arkadaş, bu balıklar için "Akdeniz palamutu" demişti. :) Sonra sitede öğrendim ki, balıklar yazılı orkinos ve ben bir balığı hem fazladan, hem de limit altında tutmuşum. Aslında palamutu tanıyordum ama Akdeniz palamutu neyse, onu tanımıyordum ve palamut sınıfında değerlendirmiştim doğal olarak. Ama şimdi sor, palamut hangisi, yazılı orkinos ya da tombik (gobene) hangisi tek tek bilirim. O tecrübe de bana bunu öğretmiş oldu. Bir balığın ardından da kendi kendime bilmem kaç ay yas tutmuştum inan. :):):) Bırakacağı binlerce yumurtayı düşündükçe gerçekten üzülmüştüm çünkü.

Ama sen bunun için üzüntü duyma, çünkü o zaman üzülmüş olmama rağmen, şimdi düşününce, bilerek balığı katleden insanların yanında, bizim gibi gerçekten iyi niyetle av yapan ve bilmeden hata yapanların üzülmemesi gerektiğine inanıyorum.

Daha güzel av günlerinde, dahasına rast gelsin. :)

20. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Sevgili Volkan kardeşim ilk başta çok zevkli bir sırtı ile balık avcılığını tebrik ederim, bu tekneden yapılan balık avlarının en üst seviyesindeki bir avdır.
    Heyecanı ve balığın vuruş anı ile en zevkli bir avdır.
    Bu balıklar tombik diye anılırlar bildiğim kadarı ile orkinoz yavrularıdır diye biliyoruz.
    Palamut ile orkinoz arasındaki en önemli değişiklikler balıkların sırtındaki çeşitli dokulardır, palamutlar daha ziyade uzun cizgiler halinde olur, tombikler ise senin yakaladığın gibi değişik kıvrımlı şekillerde olur, palamut biraz uzun bir balıktır, tombik ise mekik gibidir biraz tombiktir.
    Sevgiler hoşça kal.:) :) :)
    Bu Balığın köftesi çok lezzetli olur. Ben çok yemişimdir ve çok severim.:) :) :)