2012 Lüfer-palamut durumları....

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Aret şu an 0,45 köstek 0,50 bedenler dayanmıyor balığa

Alakası yok güneşle vs ile çaparinin daha önce cürüm çaparisi olduğunu söylemiştim. ki düğümden patladıysa. fırdöndüden sıyırdıysa zaten o bizim ayıbımız düğümü iyi atamamışız demekki. Şu anda bu baıklara 0,50 köstek 0,60 beden dayanmıyor ötesi boş

En önemli olay bugun palamuta çapari sallıyorsanız. Çapari suya 17-18 kulaçta suya salındı ve önünüzde kaloma vermek için mecburen bi 10-15 kulaç ta ayaklarınızın önünde bekletmeniz elzemdir. balık bindimi takıma aşağı basacak mecburen ilk hamlede bırak gitsin 10-15 kulaç daha sonrasında nasıl olsa yukarı basacak ilk telaşını atlatsın sonra heğsi sıraya girer

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Zaten 21 tane iğne vardı. Yarımşar kilo olsa bu balıklar, eder 11 kg. Eğer 11 kg'yu çekmiyorsa en azından 0.50 bir misina, o misina çürüktür üstadım, benim kanaatim bu.

Haa, düğümü sert atarlar, ıslatmazlar, iyi bir düğüm atmazlar, misina orada yanar, çürür o hep bildiğimiz sorun zaten.

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Bir önceki av raporunda Hasanın var çapari örneği bir bak.
    sonrasına bakalım.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Fırdöndüden kopmuş.

Teknik olarak çaparinin zayıf yeri orası değil. Misina da macera arayıp 0.25 yapmadılarsa, en az 0.40'tır ki 21 iğneyi çeker bence.

Eğer çapari güneşte çürümediyse;

1. Misina seçimi yanlış.
    2. Düzgün bağlanmamış.

5. barısfb

barısfb barış

Geçen haftaya kadar şakır şakır lüfer aldım son 1 haftadır cinnet noktasındayım.Bugün 3 tane kacırdım üstadlar bir tanesinde sadece kuyruğun dibinden kesmiş iğnelere ulaşamamış üstadlar .Ben biraz mankafalıyım ve zor algılıyorum galiba . Genede ALLAH (cc) sizden razı olsun ustalar değerli zamanınızdan ayırdınız ve cevap verdiğiniz için sorucak o kadar cok sorum varki ama artık cılgı ckar diye sormayacağım rahatsız ettim kusura bakmayın .

6. melikşah

melikşah ........................

Alico bu gün boğazda palamuta çapari deneyenler vardı.
    Sabah saat on gibi çapari atanlara ''öğlen sıcağını bekleyin dedim:)
    Bir ile iki arası belki alabilirsiniz diye.
    o saatte palamut malamut olmaz dediler.
    Bende onlara'' benim istavrit çaparisine o saatlerde çingene palamutu vurmuştu''
    dedim güldüler:D
    Aslında doğru söylemiştim inanmadılar:D

7. istavrit

istavrit Boğaç

Bozcaada dan bildiriyorum burda lufer palamut yok ama super vasilaki sarap var ...Alicom bulmussun Serdar abi gibi serdumeni keyfin yerinde ...bize de lufer birakin gencler :)

8. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
  9. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Dur sana bir sataşayım. :)

40 kg.lık halterci 100 kg. kaldırıyorsa , yarımşar kg.lık balıklar lök gibi mi geliyor yukarı, sadece kendi ağırlığı mı, oltaya abanmıyor mu, mesela 2 kg.lık basınç uygulamıyor mu her biri, ayrıca hepsi aynı yöne gitmez, bu avantajdır ama bazen de ters teper.

Yanılıyor muyum?

10. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Bıkmadan, sıkılmadan sor, hem de detaylı anlat ve sor, sadece kendin için değil, burayı okuyan herkes için.

Forumlar paylaşım yeri değil mi, sıkılan cevap vermez, bir de veren çıkar, herkes istifade eder.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Öcelikel en derin hürmetlerimi sunmak isterim ustam.

Bu pek bilinmez reis'im, palamut çok iyi bir sürü balığıdır ve hepsi yanı yöne gider, biri dönünce hepsi birden onu takip eder. Daha doğrusu, hep böyle olmasa bile palamut bunu becerebilir.

Fakat şansımız şudur. Palamutun vücudu sürate uygundur, tork üretmeye değil. O yüzden yüksek güç üretemez. Kuyruk yüzgecinin ince keskin yapısı kavitasyon yapmasını ve sürtünmeyi azaltıp çok hızlı gidebilmesini sağlar, ama aynı yapı yük verebilme kabiliyetini azaltır.

Bu nedenle dev gibi orkinoslarda, kılıçlarda çapari ile kolayca tutulur.

Eğer palamut gibi mesela levrek olsaydı, lüfer olsaydı, çok daha çapari zaiyatı verirlerdi.

40 - 50 kg'luk bir yayın dahi, 13-14kg ancak itme/çekme kuvveti verebiliyor. O yüzden bir palamutun yarım kilo itme gücü uygulaması pek kolay değil. Orkinos bunu yapabilir: G meselesi ile, ama palamut pek olası değil.

Pratik olarak, benim tek iğneli takımlarla, kalama ayarımın 2kg'da sabit olduğu durumda, 1kg civarı palamut/torik, makinayı kalamaya düşürmeden çekilebiliyor. Yani, 2kg güç uygulayamıyor.

Yanlış şunu ekleyeyim, güçlü kuvvetli ortalama bir 70kg'luk insan, 12kg kadar bir çekme gücüne dayanabilir, destek filan yoksa. Buna göre o dev balıkları çekerken kalama hesabı yapılır.

Palamuta dönersek, palamutun hepsinin bir anda aynı istikamate ve tam geri yüklenmesi mümkün. Eğer kalama veremezseniz, misian/düğüm zayıfsa, patlar çapari, acayip bir salkım olarak yüzer giderler. Ama bu çok uzun sürmez, palamutlardan biri dayanamaz yana döner, hepsi de peşinden. Yorgunluk başlayınca ki, çabuk başlar genelde, o zaman her biri başka yöne zorlamaya başlar.

12. barısfb

barısfb barış

Dayanamayacağım Aliço ve skoylu üstad .Ben tekneyi yürütürken (rolente üstü) ağırlığı dibe değdirdikten sonra sürekli dibi buldurma cabası içine giriyorum .dikkat ettiğimde bunu benden başka yapan yok galiba ben sürekli misinayı dibe değdirip 1 karış yukarı cıkarıyorum galiba bu benim en büyük hatam .Şimdi ben en başta yere bırakıp sonra yol alsam ve daha diple muhattap olmazsam doğrusunumu yapmış olurum .İlla balığı en diptenmi alıcaz ? Birde lufer kuyruktan saldırdığı olmazmı ben kuyruktan saldırır biliyorum .

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Lüfer %90 kuyruktan saldırır. Ama kafadan daldığı da olur, bazen. Neden? Arkandan geleni göremezsin, doğru mu?

Eğer yem küçükse, kafa göz dinlemez, olduğu gibi bir lokmada yutar, kesmekle filan uğraşmaz.

Sanırım sen biraz hızlı yol alıyorsun. Millet tekneni yanından kova salıyor, rölantide bile hızlı gittiği için. Tekneciler daha iyi bilir elbette, kurşun nasıl gelecek?

14. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    havaya, denizin durumuna.balığın büyüklüğüne bağlı tamamen gidiş olayı

Sular yoksa hızlı koşarına hafif kurşun.
    Sular hızlı ise beklerine ağır kurşun
    Sular hızlı akar rüzgarda hızlı ise ters taraftan akışa bırak sadece yem yüzsün 1 karış yukarıda.
    hava lodos ise Deniz doğeu çıkarken hızlı kıyıya dönerken yavaş Doğudan batıya giderken yavaş batıdan doğuya hızlı
    Poyraz ise Doğudan batıya akışta yavaş batıdan doğuya takım uçacak gibi.

15. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Ah o öğle saatinde bugün neler olmadıki tutamayan arkadaşlar 30-40 çift balık tutmuşlar süper ötesi av olmuş bugün o saatlerde sen boşver bildiğimiz yolda saatlerde devam biz işimize bakalım millet kendisi bilir

16. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Hassss....rrrr ordan güya bu hafta komple izne çıktın balık tutacaktık Öylemi evet sen devam tatile.....

17. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Serdar Anlarmısın Lüfer tutmaktan bakalım sen onu de bana

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    44 sayfa yaziya hayatinda lüfer görmemis en acemi adam tutar atik yahu :D tutamasa bile epeyi bir mazeret üretebilecek bilgiye kavusmustur :)

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Birde takımları falan filanda resimleyip koyduk iyimi düşmana cephaneye bak sen

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hiç şansı yok, akşam karaköy'e gidiliyor, mantar, alaca misina, fransız iğne filan alınıp olay bitiyor, keh keeeh keh :D