Avrupa Yakası Kıyı Raporları

Konu, 'İstanbul Kıyı Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. balikoltasi

balikoltasi Birol

Doymaz. Sabah 05.30 dan akşam 20.30 a kadar durup kovaları doldurup naylon poşetlere istif edip tekrar kova dolduranlar var. Balık bayatlamış, mındar olmuş umurlarında değil. Dediğiniz gibi adam başı 15'erden yetiyor bir aileye.

2. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    doğrudur ...:)abi..

3. arnetta

arnetta Mustafa SAKIZCI

Abilerim, kardeşlerim şu an tutulan deniz balıklarının (dişi olanların) yüzde 90 ı yumurtalıdır. Aksini iddia edenler tuttukları balıkları temizlerken bunu görebilirler. Daha bir kaç ay öncesine kadar burada tutulan çinekopları eleştirenler şimdi harıl harıl yumurtalı istavrit tutuyorlar. Bir tane yaprak tuttuğumuz zaman (tutulmamalı tabiki) sadece bir balığı katletmiş oluyoruz ama bir tane yumurtalı istavrit tuttuğumuz zaman binlerce yavruyu aynı anda katlemiş oluyoruz.

Bu mevsimde olta balıkçılığı kanuni olarak serbest olabilir ama yasak olmaması, yaptığımız şeyin doğru olduğu anlamına gelmez. Öncelikle kendi vicdanımızın sesine göre hareket etmeliyiz. İster tavsiye olarak algılayın, ister zırvaladığımı düşünün ama bu mevsimde balık tutan kişiler gırgırlara, trollere laf etme hakkına sahip değildirler. Bir kova yumurtalı istavrit tutmak demek, yeni sezonda yetişecek milyonlarca istavriti daha dünyaya gelmeden katletmek demektir. Ha yinede ben gider balığımı tutarım diyorsanız siz bilirsiniz. Selam ve muhabbetlerimle...

4. kerempek

kerempek kerem

Birinci Nokta: bir yaprak tuttuğunda nasıl bir balık katletmiş oluyorusunuz ? O balık büyüyüp yumurtlamayacak mı ? O zaman yine milyonlarca balık katletmiş oluyorsunuz.

İkinci nokta:Yumurtalı balık tutulmaz diye bir şey yok.Daha önce de belirttiğim gibi Alaska'da milyonlarca balık sadece yumurtası alındıktan sonra eti çok lezzetli ve değerli olmasına rağmen denize atılıyor. Yani balığı sadece havyarı için avlıyorlar geri kalanını denize atıyorlar. Yine de balık miktarı azalmıyor her sene %5 kadar artıyor. Çünkü bu işin hesabını bilip ona göre avlanıyorlar.

İnsanların sahilden tuttuğu balık büyük bir kumsaldan alınan bir avuç kumdan ibaret. Kanuni limitlere uyulduğu takdirde yani istavritin boyutları dikkate alındığı takdirde ve 5kg'ı aşmayınca bir sıkıntı yok.

Sizin mantığınıza göre hiç bir zaman balık tutulmaması gerekiyor. Çünkü her balık her sene yumurtluyor. O balığı yumurtası içerisinde varken tutmak ile yumurtası daha içinde oluşmadan önce tutmanın arasında bir fark bulunmuyor. Kışın tuttuğunuz balık da aslında yazın yumurtlayacak o zaman onu da tutmayalım.O nedenle "Boy limitleri" var. O boya ulaşan balıklar en az bir kere yumurtlamış demek.

Uyarılarınız ve anlayışınız için teşekkürler iyi günler.

5. onnik çavdar

onnik çavdar onnik çavdar

Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf Rods
    Favori Makine:
    okuma spector st-65sa
    En İyi Avı:
    2013 şu ana kadar yakalanamadı
    ikiniz de haklısınız .
    şimdi kalendere gidin bakın en az 25,30 kişide 25 kg üzerinde balık yoksa ben sahilden avlanmayı bırakırım .uyarıyorsun bu kadar balığı ne yapacaksın diye cevap tasası sana mı kaldı sana ne diyor kime şikayet edeceksin merci yok işallah çocuklarımız balığı resimlerde değil de denizlerimizde görürler

6. arnetta

arnetta Mustafa SAKIZCI

Merhaba Kerem Bey,

Görüşlerimiz muhalifde olsa öncelikle nazik bir uslupla cevap verme gayretinde olduğunuz için teşekkür ederim.

Fakat olayı kısır döngü boyutuna getirerek hiçbir zaman balık tutmamamız gerekir gibi algılamamak lazım. Çok değil, senede 2 ay balık tutmasak ölmeyiz değil mi? Yumurtalı balığı yumurtalarını döktükten sonra avlasak olmaz mı?

Verdiğiniz örnekteki istatistik bilgiler doğru mudur bilmiyorum ama doğru olsa dahi bu dünyanın heryerinde geçerli olacağı anlamına gelmez. Şu an denizlerimizin durumunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Balıkçılarımız rus karasularına yanaşıp balık avlamaya çalışıyor. Çünkü biz planlı balık avlamıyoruz. Planlı balık avlamadığımız için bir balığı yumurtalarını denize bırakmasına bile fırsat vermeden yakalayıp ailecek gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz. Yani olay vicdan muhasebesinde bitiyor.

Kısaca toparlamamı isterseniz, denizlerimizin durumu bu kadar kötü olmasa bile ben yinede bir tane yumurtalı balık yakalamanın vicdani rahatsızlığını duymak istemem. O yüzden de iki aya yakındır balığa çıkmıyorum. Haziranın sonuna kadar en azından bekleme kararı aldım. Size iyi avlar diliyorum. Selamlarımla...

7. kerempek

kerempek kerem

Asıl ben size kibar yorumlarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederim. Herkes sizin gibi olsa bu denizler hem balık hem de bilinçli balıkçı kaynardı.

Kendime gelince ben istesem de 2-3 kg'dan fazla istavrit tutamam zaten :)

İyi günler dilerim.

8. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    adamlar oralarda tuttukları balığı bağıra bağıra satıyor, biz burda neyin tartışmasını yapıyoruz.. 40 tane istavrit tuttuk diye bi dayak yemediğimiz kaldı.. komedinin son perdesi..

9. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    olaya biraz mantıklı yaklaşmak lazım. populasyon döngüsünün sağlanması için her balığa en az bir kere yumurta dökme şansı tanımak lazım. bu hiç tenezzül edilmeyen kefal bile olsa... tutulan istavritler kraçeyle istavrit boyutları arasında olursa sorun o zaman doğar çünkü 12 13 cm lik istavrit ilk yumurtasını dökememiş olacak avlandığında. ama bahsedilen balık iri istavrit 15 16 cmlik olursa bu bir sorun teşkil etmez. o balığa üreme şansı tanınmıştır. sizin mantığınızla gidersek kış döneminde havyarsız olan istavriti avlamamak gerekir. çünkü yazın o balık havyar dökecek. avlanırsa o şansı elinden alınıp binlerce yavru doğmadan yok edilecek ;)

yaprak olayına gelince hepimizin çırpınmasının sebebi bu. o balığa bir kere yumurta dökme şansı tanımak. ama herşeyden önce yasalara uymak. ben bugüne kadar 2 dişli aldım kıyıya biri allahıma şükür 25 cmdi. diğeri 22 cmdi istavrit çaparime atladı ama kurtaramadım.

peki ya kış sert geçmeseydi ve 2 ay önce boğazda istavrit avlasaydık ne olacaktı. şuan havyar dönemine girmiş balığı 2 ay önce havyarı yokken avlayınca çok mu farklı olacaktı herşey. şunu unutmayın ki olta balıkçılarıyla uğraşmak için harcadığımız enerjiyi troller yasak av yapanlar vs. için harcasak belki birşeyler yoluna girer. olta balıkçılığının (limitlere uymak koşuluyla) populasyona etkisi hesaba katılmayacak kadar azdır ;)

10. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Furkan aklımdakileri yazıya dökmüşsün, hem de harika bir dille :clap2:

11. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    berkan abi biz burda abi kardeş arkadaş gibi konuşuyoruz biz orda havyarlı balığı yakalayanlara müdahale etmediğimiz gibi kimseye müdahale etmeyiz böyle bir hakkımızda yok (gırgır trol hariç) ama biz burda konuşma yolunu deneyerek arkadaşlarımızı uyarıyoruz ben balığa yaklaşık 1 aydır çıkamıyordum ama haziran ayına kadarda çıkmamayı düşünüyorum şimdi konuyu birde ben kendi dilimce anlatmaya çalışayım kıraça yakalayanlara kızıyoruz ama hawyarlı balığın 80.000 kıraça barındırdığını unutuyoruz yani ya kıraça yakalyanlara tepki göstermeyelim yada hawyarlı balık yakalamayalım. bence bütün mesele bu bir ardaşım demişki türkçeyi düzgün kullanamıyor diye gayet iyi türkçem wardır ama canım öyle yazmak istiyor ha sen diyorsan anlayışım kıt o zaman başka

12. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    av konusunda söyleyecek bir şeyim kalmadı herşeyi söyledim türkçe konusunda bir şey belirtmek istiyorum. orada bahsettiği düzgün kullanamıyor değil abi. v yerine w kullanman. biraz sert bir dille gelmiş o tepki gerçi ama vurguladığı nokta oydu. aman ha bana kızmayasın :) düşüncelerimiz farklıda olsa herşeyden önce yaşa hürmetim vardır.

13. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    İlyas hergün burdasın, yanlış anlama ama balığa çıkmıyorsan niye burdasın merak ediyorum. o zaman 1 ay boyunca rapor da okuyup sinirlerini boşa harap etme bence.. burda herkes balıktan bahsediyo, balıkçılık forumu burası.. bu zamanlarda bilinçli olan herkes balığı ihtiyacı kadar yakalar.. sen eğer "ben hiç yakalamam" dersen o senin tercihindir.. tekrar ediyorum, limitlere uygun olta balıkçılığı popülasyonu etkilemez.. şu bir gerçek ki bu konuda ne sen beni ikna edebilirsin ne de ben seni.. zaten ben seni veya herhangi bir kimseyi ikna etmeye de çalışmıyorum.. o yüzden bırakalım bu konuları, herkesin düşüncesi kendine.. kıraça tutmam, küçük balık tutmam çünkü yasalara aykırı.. ama havyarlı balık tutmak (olta ile) yasal.. o zaman ben tutarım, ihtiyacım kadar tutarım, abartmam.. havyarlı balığın 80.000 kraça barındırdığını söylemek bence doğmamış çocuğa don biçmektir.. bence bu konuyu daha fazla uzatmayalım.. senin vicdanın rahat değilse tutma, benim böyle bir sorunum yok, yanlış birşey yapmıyorum..

14. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    herkes kendine göre haklı

15. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    ewet her zaman burdayım çünki balığa gidemiyorum ya video izliyorum yada buraya bakıp hasret gideriyorum çünki 2. oğlum doğdu :baby: onun yüzünden ewdekileri tek başına bırakamıyorum benimde kendime göre sorumluluğum var w gelince o arkadaşın kelimesi banada hakaret gibi geldi dünyanın hiç bir yerinde dil ler olduğu gibi kullanılmaz yöreye göre değişir (olmuyor olmiyi olmıyo olmuyo olmayu) gibi

16. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Allah bağışlasın.. bence de en azından 40'ı çıkana kadar balığa gitmen uygun olmaz..

17. Mustafa Mert

Mustafa Mert Mustafa Mert

Bu istavritte kraçada dahil yumurta varsa olta balıkçılığı limitlere uyulduğu taktirde populasyonu bencede etkilemez.

18. onnik çavdar

onnik çavdar onnik çavdar

Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf Rods
    Favori Makine:
    okuma spector st-65sa
    En İyi Avı:
    2013 şu ana kadar yakalanamadı
    Allah bağışlasın gözünüz aydın.bahtı ve şansı daima açık olsun

19. bababalık

bababalık MUSAB

Düşüncelerin çok mantıklı ve güzel...
    Teşekkürler...
    Bu arada en büyük balığı sen tutmuşun abiciğim:)
    Allah bağışlasın; analı-babalı büyütmeyi nasip etsin.
    Onlar bizim geleceğimiz.

20. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    amin. hepinizden ALLAH razı olsun RABBİM hayırlısıyla ewli olan herkese nasip etsin