Ordan laf çıkacağına, gel hafta sonu tutalım beraber ismail. Ha, hafta sonu zaten otomatikman bayram oluyor. Ardından ben izindeyim, buluşur ilgileniriz elbet.
Evet abi haklısın bi an dalgınlığıma geldi İzmit dedim de hemen niye bozdun beni ya Tmm o zmn terçihimi Tekirdağ olarak değiştiriyorum
bu gün yeşilköyde ipek ve zargana topuyla çok zevkli zargana yakaladım.güneş battıktan sonra da 20 ye yakın istavrit alıp bitirdim avı.dünkü bogaz hezimetinden sonra ilaç gibi geldi.çok fazla zargana kaçırdım bana etkin bir yöntem önerecek var mı?
şimdiye kadar kovanda kayda değer balık görmedim gördüğüm tek balık 15cm çinekoptu ya biz yokken tutuyorsun bu lüferleri yada koy yanyana lüferle resminide görelim sendeki körfez lüferlerini
en etkili yöntem bulabilirsen canlı gümüştür abi...ardından kurt ve hatta ince bahçe solucanı ki kurttan daha etkilidir ve onun ardındanda zargananın yada istavritin kuyruk altından kesilmiş fitil yem gelir....rastgelsin...yeşilköyde Maşallahı var bu sene balığın,1 aydır zarganalar cirit atıyor
zargana avcılığı Kenan merhaba zargana hakkında dilimin döndüğü kadar bir kaç tüyo yazayım gerçi yazacaklarımı daha önce bilen bilir ama bilmeyenlerinde kulağına küpe olur sanırım.. öncelikle zargana avcı balıklardandır gücünün yeteceği her balığa saldırır,genelde sürüler halinde dolaşır,avını ''yılanlarda'' olduğu gibi diri diri yutar mesela bir izmarit gibi yemi tırtıklamaz bir kefal gibi yemi emmez yada bir lüfer gibi yemini ikiye bölemez avını diri diri yutar... zargana balığı manevra kabiliyeti oldukça yüksek bir türdür,avcılık hususunda en iyi yemi gümüş balığıdır (kişiye göre değişir) zargana avını diri diri ve %99 oranından kafadan yutar,atıp beklemeli avlarda canlı yem kullanılmalıdır,zargana genelde yemi tek hamlede yutamaz, şöyle bir örnekleme yapalım gümüş balığını oltaya taktık ve salladık hafif hafif sarıyoruz zargana yemi gördü ve saldırdı;yem gagasında;yutacak ama yutamıyor çünkü diğer zarganalar buna müsade etmez... mesela irice bir kefali 15-20 tane martının arasına attığımızı düşünelim kefali ilk kapan martı tek hamlede kefali yutamaz ise diğer martılarda saldıracaktır buna mukabil bizim martıda ağzındaki yemi kaptırmamak için sağa sola hamleler yapacaktır, aynı olay zargana avındada oluyor oltayı atıyoruz zargana yemi ağzına alıyor ama hemen sağa sola ani manevralar yapmaya çalışıyor,bu manevrayı yaptığı anda topun ağırlığını hissedip yemi bırakıyor ve balığımız kaçıyor.. tam 3 senedir bildiğimiz kalsik zargana topunu gezer zargana topu olacak şekilde modifiye edip o şekilde avlanıyorum,zargana yemi aldığı anda kalamayı açıp misinama iyice boşluk ve zarganaya yol veriyorum 15 saniye sonra takkk üstünde kamışdan gelen misinamızı direk gezer zargana topunun içinden geçiriyoruz ve klipsimizi bağlıyoruz klipsin ucunada takımızı bağlayıp oltamızı açığa doğru savuruyoruz,zargana geldi yemimize hamle yaptı hemen kalamayı açtık misinaya boşluk verdik bu arada gümüşümüz zargananın gagasında gümüşü diğer zarganalara kaptırmamak için suyun içinde deli gibi zikzaklar çiziliyor misinanızdaki boşluk iyice azaldı az daha boşluk verdiniz zargana yemi alalı 15-20 saniye oldu ve hala yol istiyor...işte şimdi tasma zamanı zargana gümüşü ağzına aldığında diğer balıklara yemi kaptırmamak için suyun dışına dahi sıçrayabilir (ağzında yemle) bu noktada gezer topumuzdan misinanın akma değeri iyi olmalı topdaki delik ne kadar geniş ise misina o kadar iyi akar ve balık topun ağırlığını hissetmez, zargana takımında iğnelerimiz keskin olmalı genel itibari ile et yapısı gaga yapısı oldukça sert olduğundan iğne balığın damağına saplanmayabiliyor iğneye bağladığımız misinanın kalınlığı mümkün mertebe 0.18'i geçmemeli, avcılıkda iyi verim alabilmek için hırsızlı iğne kullanmalıyız,bir iğne gümüşün kuyruk bölümüne bir iğnede kafa bölümüne yakın ve iğneler kesinlikle beyaz kısa pala çapraz iğneler olmalı (gümüşü canlı yada ölü takmak tamamen kişinin vicdanına kalmıştır) oltamızı sararken (gümüş bize doğru yaklaşırken) gümüşün kuyruğu bizden taraf olmalı yani gümüşü ters takmalıyız bu çok önemli !!! ipekle yapılan zargana avcılığında genel anlamda yakalanılan balıklar kalem diye tabir ettiğimiz yavru zarganalardır,iri boydaki 50 cm üzerindeki zarganalar ipeğe çok nadir kanıyorlar (tecrübe ile sabitdir) gümüşü nerden bulacağım ? köprü ve iskele altları karanlık kuytu köşeler koy içlerinde bol bol bulunur,ama ne hikmetse bu sene benim olta attığım bölgede ne zargana var ne gümüş banghead dört gözle bekliyorum piyasada gümüş çapariside satılıyor aklınızda bulunsun. başım çok fena ağrıyor uykusuz kaldım belki yazılarımda anlam düşüklüğü olmuş olabilir sürçü lisan ettiysem affola.
Demekki sen çok ballı adamsın İsmail. Genelde kovamda kimse balık, hatta kova bile göremez, sana nasip olmuş bak. Dediğim gibi, gelde tutalım bayramda ve arkasında.En kötü ihtimal tekneye biner onunla tutarız. Sen sıkı tut bu lafımı, yabana atma derim.
Serdar uzun oltaya bağlatma kendını bana. Palamuta çapari atmam ben dersen neden saat şimdi doldu daha palamut için 15 Ağustostan once palamuta bakmam dahi. Lüfere gelince düşündürücü işler olmuş bugun 6-7 balık haberı geldı akşamustu
Eh Üstadım, demedik mi biz sana? Dur bu adamın kulağında bir delik vardır diyeceğine, kol böreği ikram ettiydin hatırladın di mi?
Tarabyada hamsi-istavrit karışık geliyor.Balık bol hatta kaldırıma atlamaya çalışan sürüler var.. canavar için epey rapala-çapari çalıştırdım ama alamadım bu sabah itibari ile.
Ayrıca yeniköy çakarda palamuta çapari yüzdürüyor tekneler.. Fakat su çok sıcak gelen istavritler ateş gibi
Zargana topuna 1.5 - 2 kulaç FC misina bağla. Ucuna büyük iğneli takım yapıp, şak şak yem tak. At ama çekme, bekle, iyice aşağıya insin. Bunu hesaba katarak akıntıya yukarı at ki, akıntı önüne getirene kadar yem aşağı iyice inmiş olsun. Zoka vs. takmayı da deneyebilirsin ama dengesiz olur, mesafe almaz.
Özkan hocam birde "içindekiler" bölümü oluştursaydın kitap olarak piyasada yayımlardık. Bilgi paylaştıkça güzeldir. Teşekkürler.:thumb:
Lüfere uzun olta yapıyor olmasınlar ? Evet su 25 derece. Resmen hamam gibi. Yüzerken bile ferahlanamıyor insan.