"Balığı sevmiyor ve anlamıyoruz" Mehmet Yaşin

Konu, 'Makaleler' kısmında fethigürcan tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. fethigürcan

fethigürcan fethi gürcan

Roy, keşke büyüklerimizi kaybetmeden bu tarifleri kayıt altına alabilsek...
    Balığı tutarken misinanın kalınlığı, sahtenin rengi, boyutu iğnesi, kamış, makara seçimi gibi çok detayı ince ince hesaplıyoruz. Aynı özeni avladığımız balıkları pişirirken göstermiyor hemen tavaya ya da fırına atıyoruz...

2. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Tebrikler güzel paylaşım olmuş, konu her ne kadar dağılmış olsada:p

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yazının yayınlandığı yerin en altında bakın ne yazıyor:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22454330.asp

© Copyright 2013 Hürriyet - Doğan Yayın Holding

Bu ne demek sizce? Bakın ne diyor adam:

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kunye.asp

"Hurriyet.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez."

Siz daha ne diyorsunuz ki, böyle iken vaziyet?

Burada yapılan bilfiil suç diyoruz, bildiğin cezası var diyoruz, etik değil diyoruz, siz hala savunmaya çalışıyorsunuz.

Yapabileceğiniz şey şu:

Sonuç aynen şu olacaktır: Herhangi bir haber,makale veya fıkrayı eser sahibinin haklarını zedelemeyecek şekilde ve özet kısmını alarak sitelerinizde yazıyla ilgili,kaynak,bağlantı linki (yazının tamamına erişim sağlamak için),eser sahibinin adı,erişim tarihi eksiksiz olarak yazarak alıntı yapabilirsiniz. Bu şekilde, yazıyı tümden alıp yayınlamak, kanunen suç olduğu kadar, etik olarakta yanlıştır.

En önemlisi yazar adına düşünüp karar veremeyiz.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Açık adresini yaz, biraz sonra ifadeye alırlar merak etme.

Direk burayı göstersem, moderatörlerin başına bela olur zira.

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Olayı büyüttüğümü düşüneneler için açıklayayım.

Hürriyet geçenlerde bu gibi durumlar için baya bir kıyamet kopardı.

http://www.aksam.com.tr/guncel/gazetelerden-ortak-icerik-deklarasyonu/haber-142157

Özetle adamların dediği şey şu, yukarıdaki linkten alıntı:

Ve dahası da şöyle:

Adamlar bunu söylerken, açıkca deklare ederken burada yapılan şeyi, mazur görmek, maalesef mümkün değil. Hürriyet şu anda başvursa, ki vurabilirde, sitenin canına okur, emin olabilirsiniz. Eser sahibinin fikri bu yönde iken, birde şu soruluyor:

Açıkca görüleceği üzere, bu saygı değil başka şeyleri, en başta cezayı hakeden bir davranış oluyor. Buradaki dostlarımızın bu duruma düşmesini istemeyiz elbette. Ve nazikçe uyarıyoruz, velakin birde aldığımız tepkilere bakın şurda.

6. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

Davet gibi algıladıysanız siz önden buyurun.
    Ben almayacağım. :tape2:
    Diyen gitti. Yazdıklarımı yok sayın lütfen.

Hatta forum yönetiminden rica edeyim, bu topik altında yazdıklarımı silsinler.

Siz saygısızlık deseniz de SAYGILAR.

RASTGELSİN.

7. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    http://www.sondakika.com/galeri/kalbi-koruyan-14-balik/resim-9/

sanki gazeteler cok telif haklarina saygili.:D

Buyrun daha bu hafta bir gazete bana ait bir fotografi bu sitelerden birinden araklamis ve kendi reklam etiketini altina atip birde yayinlamis.

Iyi guzelde bir de soyu tukenmekte olan karadeniz deniz alasini da yenilecek baliklarin bas kosesine koymus...:rolleyes: :(

Bizim dulgeri kalbi koriyan baliklarin arasina katmis...

Ha simdi bu gazeteden, biri bu fotoyu alip bir yere kesip yapistirsa bir de bu gazete buna telif hakki isteyecek dimi?

Deveye sormuslar "boyun neden egri?"" Nerem dogru ki" diye cevap vermis.:D :D :D

Bir baskadir benim Memleketim...Laylaylaylaylaylay laylom...:laughing:

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    İki yanlış bir doğru etmez.

Bu noktada resmin sahibinin hakkını arama özgürlüğü bakidir elbette. Ve ortada olan tek şeyde budur. Vay falanca gazete bizim resmimizi yayınlamış, bizde onların şeylerini yayınlayalım deme hakkımız maalesef olmuyor ortada.

9. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Tarik Abim, sadece olmasi gerekeni hatirlatiyor.Ki aslinda cok onemli. Ama bir birimizi kiracak cok fazla bir sey ortada yok.Hadi guzel seyler birbirimize soyliyelim ve bir birimizin gonlunu alalim.

3 gunluk dunya degmez bunlara.:)

Hepimiz eser sahiplerine hak ettikleri saygiyi gostermeliyiz. Kaynaklarimizi acikca belirtip, alinti yaptigimizin altini cizmeliyiz.

Sahsen benim paylasimlarimi baska insanlarin kendi isimlerini yazarak, yalan yanlis kafadan atma bilgileri araya doldurarak baska sitelerde actiklarina cok sahit oluyorum.

Bir tarafim o islere verilen emegi hatirlayarak kiziyor, oteki tarafim "bu da iltifatin bir baska cesidi Alp' deyip gulumsuyor..

Hem ben zaten onlari olabildigince insanlara erissin diye yazmadim mi?

Ayni sekilde degistirmeden icerigini koruyarak kopyalasinlar isterlerse de altina kendi imzalarini atsinlar.Nasil olsa boyle bile benim amacima hizmet etmis olurlar.

Yani ben boyle dusunuyorum.

10. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Oyle bir sey demedim Serdar.O senin anlayisin oluyor.Ben sadece bahsettiginiz konunun Turkiye de salgin boyutlarda oldugunun altini cizdim.

Her yerde var.Ve kesinlikle size katiliyorum.

Nadir bir sey de olsa bu konuda size katiliyorum.

Ancak Fethi Beyin de bu alintiyi cok masumhane yaptigina inaniyorum.Bence bu kadar elestiriyi hak etmiyor. Hele paylastigi konunun icerigini ve degerini gorup, yazarini da basligin yanina attigi icin sadece bir dahakine bunu daha belirgin yapmasi hakkinda kendisini bence cok nazikce elestirebiliriz ki bunu anlayabilecek bir kalitede oldugu Abimizin her halinden belli.:eek:

Kantarin topuzuda kacmamali di mi?:)

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ben o kadar emin değilim şahsen, kalite hakkında.

Burada yapılan yanlış. Ama ne diyoruz, niyetin iyi olduğu kesin. Fakat bu ameli etkilemiyor, demekki, bundan sonraki amelleri işlerken, ona göre davranmak lazımdır.

Ama enteresan laflar duyuyoruz nedense. Hoş, bize ne olur, hiç bir şey olmaz, olacak olan kendilerine olur. Hatalarını göstermek insanlara yaramıyor gerçi.

12. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish

Bak Serdar'cim,

Ben seninle atismak istemiyorum ama sen kasiniyorsun.:rolleyes:

Sen de beni cok derinden rahatsiz eden bir sey var. ve bu ne biliyormusun...

Sen hic bir zaman sende olani satmiyorsun.Hep sende olmayani baskalarina saliyorsun.Ya bu nekadr cirkin bir sey farkinda degil misin.

Ya arkadasim sen kaynak gostermeden konu alip, bunu kendi haleti ruhiyesine uydurup, kendisine malzeme yapip, paylasan, "kes yapistiricilarin babasisin.Bu amator balikcilik sitelerine bunu getiren adamlarin basindasin.

Ya tamam burda dedigin dogru olabilir ama bunu kendisine hak gorup baskasina zul gorunce biraz garip kaciyorsun.

Ya kac tane chart, foto, takim bilgisini ordan burdan toparlayip kaynak gostermeden acan sen degil misin?

Simdi ne oluyor...

Insanlara bir ogut vermeden once o ogudun once bir adami olun...

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bak o ben değilim, emin olabilirsin. Bilmem nerde yazan bir şeyleri, neden tekrar almak, koymakla vs. gereksiz iş yapayım?

Ve benim yazdığım şeylerse, emin olabilirsin ki, hepsi kendi çalışmamdır.

Ha, alıntı yok mudur? Mutlaka vardır, ama bu alıntıdır. Boydan boya kes yapıştır değil. Ona alıntı değil, iktibas denir. Bir paraagraf, bir cümle, bir kaç kare resim, olan hepsi budur. Ve bu da zaten söz konusu tartışmanın konusu değildir. En başından ne söyledik: Alıntı, bir yerden bir çalışmanın baştan aşağı alınıp buraya konması değil. Alıntı, bir çalışmanın bir parçasını ihtiva eder sadece ve gayet caizdir, herkeste yapar, gazetecisi de, yazarı da, müzisyeni de.

Olay basit, buyur, benim o şekilde bende başka bir yerlerden iktibas edilmiş, yani olduğu gibi alınıp yayınlanmış bir tek yazımı göster, olsun bitsin.

14. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Yani simdi o yukarda verdigim ornekte de o gazete benim paylasimimdan kendi cektigim fotografimi aldi ve kendi hazirladiklari konuya , beni calismami iktibas mi etti demek istiyorsun.

Yani benim veya herhangi bir insanin calismasinin bir bolumu izin alinmadan baska bir insanin calismasina kaynaklik edebilir ve hatta benim calismam satilmazken, paylasilmisken, o benim calismamin bir parcasini alip kullanabilir ve hatta bunu satabilir ve bu iktibas mi olur...

Ya kavramlar cok kaypak, yada kitabina uyduran uyduruyor dostum.

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Aslında öyle.

Bu işin bir kaç hukuki ve etik tarafı var. Örneğin, bir makinenin resmini alıp buraya koyabilirsiniz, fikir ve sanat eseri sayılmaz. Kaynağını işaret eden kısa alıntılar, resimler vs. copyright satırına bakılarak alıntı yapılabilir vs. vs.

Fakat, gazetedeki yada bir blogtaki veya forumdaki bir makaleyi alıp olduğu alıntılamaya, iktibas filan denmez, intihal, yani aşırma denir ve kabul edilemez.

O da kesin değil, bu ancak, makaleyi yazan, her hakkı buna aittir diyerek belirtmişse geçerlidir. Bir forum örneğin, bu forumda yazılan yazıların hakları kime aittir? Çetrefilli bir meseledir. Bu haklar yazara ait olduğu gibi, forum sözleşmesine istinaden foruma da ait olabilir. Ama yazarın haklarını devretmediği sürece, forumun alıntıları engellemesi mümkün değildir. Ancak yazar, her yazısının sonuna, alıntı yapmak yasaktır diyebilir.

Yani, konu biraz karışık. Teknik olarak, bir şekil, teknik resim, haber niteliği olan fotoğraf gibi unsurların kaynak gösterilerek alıntılanması her yerde mümkün ve kabul edilebilen bir şeydir. Burada, alıntının kaynağı bulunabilir olmalıdır. Öyleki, alıntıyı yapan, bunu kendi eseriymiş gibi lanse edememelidir. Yani, siz bir takım resmini buraya koyuyor, üzerinde copyright'ı duruyor, alıntıyı yapanın çalışması olmadığı alanen belli oluyorsa, her iki taraf için her hangi bir ticari çatışma yoksa, bu alıntıda bir sorun da yoktur.

Fakat, tüm bir sitenin, makalenin vs. olduğu gibi alıntılanması mümkün değildir, bu zaten alıntı değildir.

Şöyle açıklayalım. bir blogunuz, forumunuz, haber siteniz vs. var ve reklam alıyorsunuz. Bu durumda, yazdığınız şeyleri millet okumak için sitenize geldiğinden bir ticari kazancınız var.

Bu durumda, sizden yapılacak kaynak gösterilmemiş bir alıntı, telif haklarınızı ihlal etmek demektir. Yazının tümünü almak zaten kabul edilemez.

Sizin de benzer şekilde alıntı yapmanız kabul edilemez. İntihal zaten hiç kabul edilemez.

Burada sorun, telif hakları belirlenmiş bir siteden intihal yapılıyor olması. Bunu yapmakla o sitenin bir gelir kaybına uğradığını iddia edebiliyor olması. Ve kanun diyor ki, bunu ispat etmek zorunda değil.

Bu durumda yapılacak şey bellidir. O siteden bir alıntı, yani yazının bir özeti veya kısa bir parçasını alır, orjinal kaynağı da verirsiniz. Bu durumda yaptığınız etik açıdan da, yasal olarakta doğru bir iş olacaktır.

Ticari faaliyeti olan veya olmayan bir sitedeki, takım resmini, alıp buraya koyabilirsiniz. Ama sayfanın tamamını değil. Dikkat edilmesi gereken şey budur. Hatta, o sayfayı tercüme edip "mealen intihal" da yapamazsınız.

Ve sizin o resminiz, benzer şekilde bir forumda yayınlanmışsa, alır yayınlarlar, bir şeyde diyemezsiniz. Zira burada aleni olmak denen husus öne çıkar.

Türkiye'de bu konu netleştirilmiş değil pek, yasal olarak. Akademik alıntı kurallarını takip etmek etik olarak daha uygun. Bu kurallarda, bunları söyler aslında.

16. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Abi bos bir mezar varsa benim içine giresim geldi :) cezasi nedir abicim bunun? 3-5 kurus sevabina toplayalim aramizda da konu tatliya baglansin :)

17. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ve iste bu kadar belirsizlik varken, internet ve telif haklari bu kadar corba olmusken gazeteler, bloglardan, sitelerden, yada "gazeteciyim" havasinda kisilik haklarina tecavuz etmeyi gundelik yasamlarina tasimisken, herkesin herkesden bilgi, inteligent property, intengible asset yuruttugu, bunu hatta kendi istedigi duzleme oturtugu bir iletisim cagi yasaniyorken, kalkalim bu konuda ki degerli bakis acilarimizi, etik arayisimizi guzelce bir konu acip, orda tartismaya acmak duruken, orda kalp kirmadan egitmek ve hizmet etmek etik ve evla iken , gayet iyi niyetle, begendigini dostlariyla payasmaya calisan, boylece bir katkiya araci olmaya calisan. bunu yaparken alinti yaptigi kisinin adini kullanmis ancak bu kullanim pek goze batici olmamis bir insana bindirelim, onu incitelim ve hatta benzeri yaklasimlari baska bakis acilariyla biz yapiyorken bunu o adama mubah gorelim, dogrucu davutluga soyunalim, elestirmeyelim satir arasinda hakaret edip, azarliyalim...Bunlar etik, bunlar saygili, bunlar insani el ustunde tutan tarzlar degil mi?:)

Ya biraz insaf...:confused:

Insan olma cagrisi yapan, etik degerlerin altini cizen, once kalbi oldugunu, nezaketi oldugunu, insana sevgisi ve dikkati oldugunu azicik gosterecek.Dilinde, zikrinde, cumlesinde hos goru,nezaket ve samimiyet olacak.

Gerisi lugat parcalamak. Bu herkesin gozune kulagina girer de kalbine ulasmaz.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir heyetten, rayiç bedel belirlemesi istenir, hak sahibi bu bedelin 3 katı isteyebilir.

Ama sorun işin para tarafı değil.

1. Forum kapatılabilir.
    2. Bir sürü para vs. çıkar, hadi bunu toplarız.

Ama şöyle bir şey var:

Adli para cezası olursa sorun yok sanırımda, öteki türlü olursa?

Sanırım olayın etikten öte bir sorun olduğu anlaşılıyordur.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Abim, öncelikle şu var: Konu alıntı yapmak değil. Burada olan, intihal. Bu yapılan alıntı yapmaktan sayılmıyor zaten.

Etik olmayan hususta bu. Ama daha kötüsü, yasalda değil. Bizde bunu gösteriyoruz, dikkat çekiyoruz, böyle değil şöyle olması gerekiyor diyoruz. ama kötü adam ilan olunuyoruz. Hakim filan dinlemez o niyet mesajlarını.

Burada yazılan şeyler, teknik olarak ilmi eser denen kapsama giriyor. Bu nedenle alıntı yapma, ama dikkat, alıntı yapma, öyle intihal değil, bir parçasını alıp buraya taşıma hakkımız baya geniş. Bu hakkı kullanmak lazım, intihal olayına girmeden.

20. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Roy bunlar artik yillarin birikimi.Dayanamiyorum. Birinin artik bir sey soylemesi lazim.

Bunun da icinde oldugu bir iki adam var bildim bileli insanlara oyle veya boyle catiyor. Hep ogretiyorlarda o ogrettikleri nazik, dikkatli, her hakki algilamis ve bunlari usturubuyla kullanan.agir basli, oturakli profilin zerresini gostermiyorlar.

Herkesi elestiriyorlarda bir elestiriyi kendi uzerlerine almiyorlar, hep kaygan baliklar,tutabilene askolsun, burdan yakal oraya kacsin, ordan yakal buraya kacsin.Yeter be kardesim. Girdikleri her konuyu bastirmak ve domine etmek sanki isleri.

Bunlara bir sey soyleyince onlar gibi oluyorsun bunun da farkindayim ama artik yeterinde yeteri var.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.