Abi estafurullah bu konularda bizlere göre tecrübeniz tartisilmaz.
Simdi benim demem odur ki. Drag, makinanin misinayi frenleyebilme kuvvetidir. 10kiloluk karsi dirence kadar frenler, 11kiloda kaloma ise yaramaz, yük rotordaki sarim rulmanina biner. Icabinda zorlarsak rotor kulagini patlatir (misina o kadar saglamsa).
Anladigim kadari ile Mehmet kardesimin demesi de odur ki.. drag, kaloma vidasini sonuna kadar vidalayinca (yani bu durumda makara saga sola dönmez kaloma devre disi kalir) makinanin kolu çevirince çekebilecegi maksimum agirliktir.
Simdi hangisidir? O mudur, bu mudur?
A mi diiim , B mi diiim
Seçeneğin A mı, B mi diye olmuş. Basım hatası var gibi.
Burada
'' C '' şıkkı da olmalıydı,
'' Her ikiside '' diye.
Bu sınav iptale kadar gider.hihi hihi
Dediğiniz gibi Drag frenleme, drag gücüde, fren gücüdür. Buna göre doğru cevap '' A '' şıkkı.
Mehmet kardeşimizde freni sonuna kadar sıkmış ve temsili rakamımız olan 10 kilonun üstü baskı uygulamış. Bu durumda fren gücünü aşmış ve dragımız sıyırmaya başlamış. Buradada doğru cevap şıkkı '' B '' dir.
Her iki durumdada fren patlamıştır. Balata sıyrılmış, yanmış, dişli ve rotorlar dağılmıştır.

Gerisi Allah'a emanet. Burada da doğru şık,
'' Her ikisi ''
Aslında her ikinizde makinanının değişik pozisyonları konumunda aynı şeyleri söylüyorunuz. Ya da ben öyle anlıyorum.
Gelelim o meşhuuur, büyük, drag üstü balığa.
Bir Akya düşünün 5 kilo. ( Aslında 5 kiloluk Akya sınıfına göre küçüktür.) Bu balığın ilk 10 saniyesi, ağırlığının yaklaşık 10 katıdır. Etti size 50 kiloluk bir mukavemet. Misina esnekliği, Kamış esneme payı, kalama salınım payı derken, makinamıza gelen bu güç, bu arada enerji kaybına uğrar. 5-10 dakika sonra pelte gibi olan balığıda, direk makina gücüyle değilde, kamış gücüyle çekerek, makinaya sadece misina boşluğunu sardırma görevi kalır.
Valla yazarken bile o heyecanı tekrar yaşadım.

hihi