İstanbul Kıyı Raporları 2006-2009

Konu, 'İstanbul Kıyı Raporları' kısmında cognitor tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. 3182

3182

Dün silivriye giderken tem den kumburgaz-selimpaşa arası denizde çok ufak tekne gördüm. Kum gibi tekne vardı denizde.

2. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    İçimi kararttın be abi:( Bende bu sene marmarada lüfer ve çinekopa çıkmak için eylülü bekliyordum. balık gelçek ilk defa hayatımda küçük balıklardan başka bi büyük balık tutcaktım diye eylülü bekliyodum ama bu konuşmandan dolayı neredeyse ümidimi kesdim. şimdiden hazırlanmaya başlıyordum lüfer-çinekop için forumdan bilgi topluyordum takım çantamı hazırlıyordum ama dediklerin içime evlat acısı gibi oturdu:(

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bu konuda söylenebilecek bir şey yok.. Söylediğim yanılma ihtimalim büyük.. Çünkü biz denizin %1'ini ancak bilebiliyoruz. Ama lüferin ne yapacağına, denizin %100'ü karar veriyor. Her an her şey olabilir.. Ben sadece mevcut gözlemlere bakarak bir tür kehanette bulunabiliyorum..

Lüfer olmayacak demek, sıfı lüfer olacak demek değil elbette.. Nadir, kıt olacaktır sanıyorum en kötü ihtimalle.. Bu durumda şu formülü akla getirmek lazım:

Mekan + taktik (yem, takım vs.) = Balık durumu..

Şu anda, şu mekan, şu kadar lüfer ve bu kadar onun yeminden olan duruma göre, yani lüfer ve yeminin bol olduğu duruma göre, bir takım taktikler ile lüfer avı yapılıyor ve makul bir "balık durumu" görülüyor.

Bu denklemde, mekan değişmiş olacak.. Yer aynı kalsa bile, yerin niteliği değişmiş olacak. Bu da o taktiklerin etkinliğini değiştirecek. Ama müspet mi olur, menfi mi, onu bilemem.. Mesela, mekan, artık yem az olan bir mekan oldu.. Lüfer belki bu nedenle yem bulmakta zorlanacak, gözü dönüp her şeye atlayacak, bir zarganadaki iki iğnede birer lüfer gelecek, patır patır ve çifter çifter lüfer çekeceğiz..

Yada, tersi olacak, bildiğimiz bu taktikler hiç iş yapmayacak.. Bunu kestirebilmek zor.. Fakat, şu ana kadar ortaya çıkan görüntü, mevcut tekniklerin bu yeni mekanda balık durumunu kötü etkileyecek olduğu.. Benim değerlendirmem bu yönde.. ama bilen bilir, ben her zaman olası en kötü ihtimale göre atımı bağlayacağım kazığa bakarım..

Eğer, bu böyle olursa, ya mekanı değiştireceğiz.. Mesela, tekneden inip kıyıya dikilecek, 5m derinlik olan yere kaliteli sahte atıp çekeceğiz; zira gümüş bol, lüfer gümüşleri çeviriyor olacak.. Mesela, tekneden başka taktikler deneyeceğiz, iki kasa hamsi, istavrti vs. alacağız, yemleyeceğiz, "chumming" denilen tür bir avcılık yapacağız..

Eğer mekanın ekolojik durumu değişiyorsa, aynı taktik artık aynı sonucu vermez. Bu kesin. Ama daha iyi netice verir, ama daha kötü.. Bunu akılda tutmak önemli.. Kısaca, eğer netice evvelki avlara göre tatminkar olmazsa, ya tası tarağı toplayıp mekanı değiştireceğiz, yada taktiğimizi.. Yoksa "balık yok" gibi bir bahaneye saklanıp "muhabbet şahane, balık neymiş zaten, o bahane" diyerek kendimizi avutacağız..

4. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Acı ama doğruluğuna inandığım tespitler

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    :)

Dikkat edersen, ümidi kesin, boş verin, takımları sandığa atın. Tekneleri karaya çekin. Ebru sanatı öğrenip haftasonunu onunla değerlendirin babında bir şey söylemedim..

Diyorum ki, lüfer bu sene az olabilir. Beklentinin aksine, çok kesat bir sezon geçirebiliriz. Görünen duman buna işaret ediyor. Bugünlerde belki lüfer olmazdı ama, istavrit vs. makul olurdu iyi kötü.. Zargana, kefal, mırmır vs. bol bol duyardık. Beni düşündüren bu. İstavrit yok, kefal yok, izmarit yok..

Lüfer için bugünlerde denk gelirseniz, kendinizi şanslı hissederdiniz boğazda.. Ama yeşilköyden, daha öteden makul lüfer haberleri gelirdi bu ara.. Fakat, şöyle bakınca bu biraz erken açmış güller gibi sırıtırdı hemen göze.. Bir çiçekle bahar gelmez malum..

Bu yüzden, bu zamanda bolarması gereken balıkların ktı olması nedeniyle, ümitler zayıf benim cephemde..

Ama bu lüfer tutan olmayacaki lüferi gören çerçeveletip duvara asacak gibi bir durum olmaz sanıyorum.. Tahminimce, daha iyi taktikleri, takımları, yemleri vs. olanlar, anmaya değecek kadar av yapabilecektir.

Bu açıdan senin yapman gereken, kendini geliştirmek, radar gibi gözlerini, kulaklarını açıp, lüfer nerede, ne yiyormuş, nasıl takıma vs. geliyormuş, bunları izlemek..

Bizim burada, bu vakitler istavrti vaktidir. Gani gani istavrit olur, 5-6'lı gelir çapariler. Ama bu ara yok, akşama kadar çapari salla, 3-4 tane ya alırsın, ya alamazsın.. Sıyırtmada öyle..

Ama, daha önce hiç yapılmadığı şekilde, ispari takımına, yani şamandıralı takım, ufak iğne takıp, midyeyi iliştirip önüne atarsan, akşama kadar en azından bir tavalık istavrit yakalayabiliyorsun..

Yer aynı yer, çapari aynı çapari.. ama iş yapmıyor.. Fakat alakasız, bilinmeyen bir şamandıra tekniği iş yapıyor bizim burada işte enteresan bir şekilde..

Umarım, yanılırız, bir takım sebeplerden balık açıkta yatmış, boğaza vs. girememiş olur, biraz gecikmeli olur, yüzler güler.. Ama baktık olmuyor, ya başka mekanlara gideriz, yada taktik değiştirir, gene bunları yakalarız. zira, bize bir hafta sonu 4 lüfer, yüzümüzde kocaman gülümseme demek.. Bu kadarını bir şekilde buluruz sanıyorum artık..

6. oltacı_

oltacı_

Birşey yapmalı..!

Balılkar hızla yok olmakta...

Birşeyler yapmalı diye 2 sene öncede yazmıştım, yazmıştık,yazmışlardı ve hep yazıyoruz maalesef...

Birilerine tam manasıyla dert olsada artık birşeyler yapılmaya başlansa.

Ben kendi payıma 5 sene balığa bitmeme yemini edebilirim, Elinden gelirse 2 NAYLON poşette denizden ben alabilirim, Gerekiyorsa arada bir yakalamak için değil beslensinler diye birde ekmek denize atabilirim.

Ama birileri artık "Neler oluyor Denizlerimde" deyip "bir şey yapmalı"

Ellerine sağlık Serdar.

7. MaviSever

MaviSever Bilal

Bu yaz bir haftalığına Avşa adasına gittik.
    Malum av yasağı zamanı, ama her gece tekneler açılıyor, bir tekneyi ışık yakarak bırakıyorlar, sonra ağ atıp bit kadar sardalyaları avlıyorlar.

Bir insan topluluğu bu kadar mı bindiği dalı keser. Hem kendi mesleğini bitiriyor, hem gelecek nesillere yiyecek balık bırakmıyor.

Biz bunu yapmaya devam edersek, devlet de buna göz yumarsa malesef önümüz daha karanlık olacak. Eskiden boğazda bir sürü çeşit balık varmış, şu an çok azaldı. 10 sene sonra daha da azalacak.

Yaa deniz bu biter mi?

Biter!!!

8. Alp Eren

Alp Eren Alp Eren

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extrem Cast
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    8 tane lüfer - kofana
    Bakınız Yunanlı balıkcılar! Adamlar 2 sene dişlerini sıktılar balık avlamadılar. Sularında kum gibi balık var şimdi. Biz de alırız abi trolü tırıvırıyı Allah ne verdiyse toplarız dibi. Sonra balık yok, hangi takımı yapsak, balık takım seçiyor. Normal abi böyle giderse ilerde yaldızlı davetiye takacağız fırdöndünün ucuna.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Keşke, takım yapmakla bitse iş, kolayda.. Bu gidişle, önce bir yerden (elbette ithal edilmiş) balık alacağız, suya salıp sonra tutmaya çalışacağız gibime geliyor.. Ama kolay olmayacak, balık zehirlenip ölene kadar, acilen davranıp tuttun, tuttun, yoksa nanik...

10. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Bende diyorumki bu fırtına öncesi sessizlik.

11. Alp Eren

Alp Eren Alp Eren

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extrem Cast
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    8 tane lüfer - kofana
    Ustalar öyle demiyor ama sabahtan beri okuyorum yazılanları. Sanki fırtına biz uyurken olup geçmiş gibi geliyo bana ama hadi hayırlısı

12. Kuleli

Kuleli Bilal

Favori Kamış:
    Lineaeffe ım casting 420 - Omer Excalibur 82
    Favori Makine:
    Effe Titanic TT65
    En İyi Avı:
    Levrek
    Gerçekten denizlerimiz bitti denecek kadar nadir az balık veriyor daha 2 sene önce arkadaşımla okuldan dolayı hep hafta sonu balığa giderdik her giddiğimizde bi yemeklik istavrit alırdık nadir olurdu balığın olmadığı zaman şimdi ise sabah kalk akşama kadar uğraş yemeklik istavrit zor alırsın belkide alamassın. Gelecek nesillere ne bırakıcaz acaba cok merak ediyorum

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Alıntı:(Serdar)
    Dikkat edersen, ümidi kesin, boş verin, takımları sandığa atın. Tekneleri karaya çekin. Ebru sanatı öğrenip haftasonunu onunla değerlendirin babında bir şey söylemedim

Ümidi kestik,
    Tekneyi karaya çektik,
    Altını temizledik,
    Takımlar zaten sandukalarda,
    Ebru sanatından anlamıyoruz onun yerinede hafta sonunda bol bol zımpara ve boya yapsak nasıl olur acaba.

Serdar. O kadar cihaz takım taklavat elektronik aksesuar, takımlar el emekleri göz nuru. hepsi birdirinden değerli ve tam donamlı bi tekneden bahsedıyoruz. kepçesinden jenaratörüne. hidroforlarından. manikalarına. yataklarından, çarşaflarına ve battaniyelerine. Tuvaletinden, cam raflarına bir balıkçı teknesi.
    bunları bırakıpta birde ebru sanatına dalarsak vay halimize bundan sonra bol balıklı ebrular yaparız artık. Hatta klavye başındada serrgileriz

Hiç umutlar bitermi. tükenirmi? hayaller bitermi. amaçlar sona erermi?

bugunun yokları her zaman yarının varları olacaklar.

Balıkçılık önce hayal etmekle başlar.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Evet, aynen.. En iyi balıkçı, olmayan balığı tutan balıkçıdır.. Balık yok diye burun kıvırıp oturmak veya kovasını doldurmak babına serçe parmaşı kadar mezgit, istavrti, sardalya vs. herneyse onlara dadanmak yerine, inatla lfüerin, palamutun vs. peşinde zarganayı (veya herneyse) suda gezdiren adamdır.. Amatör balıkçılık budur, ben bunu anlarım, bunu yaparım zaten..

Sevgili alico, bir lafım vardır.. Derim ki, "Huu, toplanın şuraya gidelim, şunu tutalım.." Yoktur, şudur budur diyenler olur.. Bende derim ki, "Tutamadıysakta, onu tutamadık.." Yani, tutamadıysakta lüfer tutamadık, palamöut, torik, orkinos neyse onu tutamadık.. bu gibi avları tutamamış olmanın bile bir onuru, bir gururu vardır..

Balığa giderim, en olmayacak zamanda, yerde.. Herkes mesela, çapariyle dadanmış, sular seller gibi istavrit tutuyordur.. Ben zargana tutarım, onu yem yapar salarım geri.. sonra oturur bir şey gelir mi diye beklerim.. Çoğu zaman gelmez.. Ama geldi mi, ki bir kaç kereden sonra muhakkak gelir aslında, sağlam gelir..

Kısaca, balık yoksa, bu tekneyi pasa çekmeyi değil, daha çok zorlayıp daha çok uğraşmayı işaret eder..

Diyorum işte: Mekan değişiyor... Eğer öyle olur, değişirse, taktik değiştirecez, yani uğraşacağız, edeceğiz, biz gene o balığı tutacağız.. İşte prensibim budur..

15. zapato

zapato İbrahim Uyar

Favori Kamış:
    Cormoran 7000 pi
    En İyi Avı:
    iki lüferden öteye gidemedim
    Murat bey, Sarayburnu'nda park sorununu nasıl hallediyorsunuz

16. onder1905

onder1905 Önder

Favori Kamış:
    El Oltası
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Arkadaşlar bugun de akşama kadar lüferin peşinden koştum durdum malesef tık yok Temmuzun 19'unda ilk lüferden sonra baya ümitlenmiştim.Erkenden başladıysa devamı iyi gelir diye ama olmadı. 19 temmuz-17 agustos arası hemen hergun 2-3 balık aldım.Hemde iyi lüferler tarih erken olduğundan adet az dedik iyi dedik. Şu tarihlerde güzel balık yapardı bizim buralar ama malesef bugünlerde tık yok.
    Şimdi gelelim duyumlara:
    Geçen sene lüfer arnavutköyden aşağı inmemiş. ordan geriye dönmüş.bu büyük teknelerden gelen haberdi ve doğru geçen sene kumburgazda agustos 10 gibi yatak lüeri başladı ve iyi başladı eylülde esas lüferi beklerken balık bıçak gibi kesti.Ve boğazda nerdeyse kıs boyu lufer sarıkanat eksık olmadı.Ve şuan yine yatak lüferi bile yok!
    Geçenlerde yakaldığım lüferlerde hala havyar var!
    Bugun güzelcede balıkçılarla sohbette gece istavritte baalıkların dipten buz gibi geldiğini ama yukarda deniz suyunun ateş gibi sıcak olduğunu farketmişler Yani garip bi şekilde dipte soğuk su akıntısı var. Burda bu sene acayip bi çanakkaleden sular var zaten.Ve burdan düşünceleri soğuk su oldugundan balığın hala havyarlı olduğu yeme saldırmadığı tarzında idi ama sanmıyorum.Çünki biraz ilerde agcılar bir tane sarıkanat ya cıkıyo ya cıkmıyo diyolar! Dün gece 200-300 tane palammut çevirmişler.
    İstavrit yok diyoruz ama sebebini anlayamadığım bi şekilde istavrit var ama gündüz yani güneş varken kesinlikle oltaya gelmiyor eşkina gibi ne zaman güneş batıyor ozaman dip çaparisiyle 30lu 40lı geliyor. ve sabaha kadar sürüyormuş.Balıkçılar 30-40 kg aldıklarını söylüyolaar(oltayla).
    Zargananın cok bol olması gerekıyor cunki kıyılarda gumuş surulerı gibi biNlerce zargana yavruları vardı.Ve zargana var ama dagınık vede acıklarda
    İzmarit mezgit bol
    Benim tek ümidim imbat havalar geç kaldı poyraz sert esiyor ruzgarın durmasıyla burda lufer baslıycak.
    Sinopta da lufer hala rastlayamamıslar levrek goren yok bu gunlerde biraz palamut baslamıs karadenizdede durumlar ıc acıcı degıl Hayırlısı bakalım...

17. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Kıyılarda tek tük lüfer var, geç saatlerde bol gürültülü sahteleri kıyılardan deneyin bakalım, sarıkanatta var lüferde sayıları az da olsa keyif verebilir.

18. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.

Evet haklısın bu sene zehirli tertemiz çıktı çok dolaşmaktan hiçbirşey yoktu üzerinde Beyaz ise ithal beyaz atmıştım oda cam gibi duruyor hala. boyalar geçen sene hakkını vermiş 1 sene 4 ay oluyor çekmeyeli karaya hala bakımlı ve guzel ama kovalama başlarken ata bakım yapmak şart.
    Zehirli moravia kırmızı her sene olduğu gibi 3 lt tamamı sürülmüştü. ve beyaz da ithal ama hatırlayamıyorum yarın kutusuna bakar yazarım kısaca herşey tertemiz işim fazla zor olmayacak sanırım.

19. acemi01

acemi01 SERKAN

Favori Kamış:
    LİNEAFFE EXTREME 420
    Favori Makine:
    OKUMA SALİNA
    En İyi Avı:
    KEFAL 1KG
    merhaba yücel bol gürültülü sahte derken hangilerinden bahsetmişdin acaba hafta sonu fırsat olursa denemek isterdim

20. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Merhaba arkadaşlar, günlerdir hatta aylardır özellikle marmaradan kayde değer bir rapor yok hepimiz hem bir dahakine diyoruz hemde içten içe bu sene hiç bir şey olmayacak diyerek kendimizi umutsuzluğa mahkum ediyoruz, aslında herkez iş bulma umudu gibi umudumuzu çaktırmadan korumaya çalışıyoruz . Ben bugün yine Zeytinburnunda olta attım , netice olarak zargana topu ile 2 kefal 1 karagöz 3 kalem boyunda zargana ve 7.8 adette gümüş yakaladım , gümüşlerden birisini hani ya olursa diyerek çinekop takımına takıp yem olarak kullandım, netice olarak çinekop takımına tık diyen olmadı ama enazından denedim .

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.