İstanbul Kıyı Raporları 2006-2009

Konu, 'İstanbul Kıyı Raporları' kısmında cognitor tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. fiyakali

fiyakali cihan güdücü

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 4.20 200gr
    Bende çinekop-lüfer takımlarımda genel de iğne aralarını ,vuruş şansını yükseltmek için misina ile yapıyorum, ama en fazla 2 balıktan sonra takımı değiştirmek durumunda kalıyorum.Braid ile yaptığım takımlardanda iyi sonuç aldım.Serdar ustanın takımıda güzel ve garantiye oynuyor kesme imkanı yok, bence (lüfer) avı için iyi bir takım.Fakat çinekop için , misina ile yapılan takıma vuruş sayısının daha yüksek olacağı kesin.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sen öyle diyorsan öyledir midir acaba?

Yemi nasıl taktın, nasıl bir sorun oldu?
    Kullandığın malzeme neydi? İğneler, misina, teller. Bir resmini eklemen mümkün mü takımın?

Zira, biz genel olarak bu takımlarla daha çok vuruş alıyoruz. İğnesine bağlı olarak vuruşları yakalama oranımızda makul. Eğer senin gözlemin tersine ise, bu kesin doğrudur. Eğer ne yaptığını bilirsek, eksiğimizi, hatamızı görür, boşuna olta başında ağaç olmayız.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Birebir denenmiş olarak, yani hesap kitap değil, gözlem sonucu olarak, iki yanında misinalı takım olan, bu tür bir takım, diğerlerinden 7-8 kere daha fazla vuruş aldı.

Bu takımı tavsiye ettiklerimden yapanlar oldu, ama genelde herkes tavsiyeleri değiştirip, kendi fikirlerini eklemeyi tercih ettiler. Elbette fikirlere saygımzı var. Ama bu tür yapılanlar, genelde tamamen başarısız oldular, o ayrı mesele. Örneğin:

Bu takım iş yapmaz. Bahsettiğiniz gibi çinekopu kaçırır. Çünkü, o fırdöndü ağırlık yapar, yemi kasar, ikiye büker, altından saat zinciri gibi aşağıya sarkar.

Benzer, ufak ama suda ya hep ya hiçe sebep olan pek çok durum sözkonusu. Genelde bunlar gözetilmiyor, sounçta da takım, klasik takımlardan daha kötü netice veriyor.

4. crank

crank AYDIN

Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    en güzeli çıkar beraber balıga gideriz aynı yemi kullanarak aynı mesafede atışlar yaparız ben normal misinalı takımla atarım sen kendi nano teknoloji icadınla av sonu balıkları sayarız onagöre olayı neticeye baglarız;)

5. Alparslan34

Alparslan34 Alparslan

Favori Kamış:
    Extreme cast 180 ama şimdi 250 grm atar Michell Spin Hayper cast 420 200 sorento 420200
    Favori Makine:
    Okuma salina Okuma blue hawk Okuma longbow2 Okuma magic
    En İyi Avı:
    Sinarit 4.500 gr..
    Yakışırrrr ...

6. Alparslan34

Alparslan34 Alparslan

Favori Kamış:
    Extreme cast 180 ama şimdi 250 grm atar Michell Spin Hayper cast 420 200 sorento 420200
    Favori Makine:
    Okuma salina Okuma blue hawk Okuma longbow2 Okuma magic
    En İyi Avı:
    Sinarit 4.500 gr..
    Aydın abi Cuma günü boğazdayım pazar akşam gelicem Çay içmeye beklerim :D :D :D ..

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Gideriz elbette. O gün ballı günümde olurum, senden falzaalırım, sende sezon sonuna kadar o takımdan yapıcam diye boşa pösteki sayarsın.

Gidip böyle bir şeyle bir sorun çözülmez crank. Sorun söyleniyor işte: Çinekop hunhar, kesiyor, nazlı vurmuyor. Derdimiz bunu çözmek crank.

Bunun da yolu şu. Sen diyorsun, yem takması zor. Neyse zor olan söyle, o zorluğu giderecek şeye bakalım. Eğer iğnelerde filan bildiğimiz bir şey varsa, bir sorun vs. onu görelim.

Yoksa burada deve güreştirmiyoruz. Bak başka bir forumdan, 19-10-2009 tarihli bir mesaj. Konu aynı takım: "Serdar Köylü'den Yeni Nesil Çinekop Takımı Hazırlama"

Ve söylenen şey şu: "Serdar Arkadaşımızın öngörülerini takip eden ve uygulamış biri olarak verim aldım söylenenlerden yapılanlardan.".

Ve bu takımlardan kullanan daha bir sürü insanda var. Belki, belki değil garanti (bir önceki sayfaya bak) bu takımdan yapmaya niyeti olanda var.

Eğer sen, tarfi edilen takımı o şekilde yapmış, o şekilde yem takmış ve nbetice alamamışsan, kimse boşuna uğraşmasın, masraf etmesin. Bu kimse listesinin başında ben varım, 10 tanesi 4 TL olan iğne yerine, 100 tanesi 12 TL olan iğne çok daha cezbedici malum.

Ama sen takımı tarif edildiği gibi yapmamış, uygulamamış ve netice alamamışsan, o zaman yol açacapın masraf daha büyük. Çünkü, mesela ben, Gebe'den kalakacağım, Boğa'a geleceğim, yol şu bu inan 30 TL tutuyor bir günlük boğaz çinekop macerası, aç dönmek kaydıyla. Eğer, sen burada bu masrafa göre bana balık tutturabilecek bir şeyi bana yanlış anlatıp sakındırıyorsan, bu gene bana masraf demek.

Yani neymiş Crank. Kimseyi gereksiz masraf ve zahmete sokmak olmazmış. O yüzden, buyur, anlat, resmini koy, yem takarken nerede zorlanıyorsun, ne tür malzeme kullandın, ne yaptın, ne oldu, çözebiliyorsak o sorunları çözelim, çözemiyorsakta, boşa masraf etmeyelim, ettirmeyelim.

Bekliyoruz, malzeme seçim listen ve yem takmada çıkan zorluklar hakkında bir mesajını.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ha bu arada, büyü k ihtmalle hafta sonu Haliç veya Galata civarında olacağız, pazar günü. Buyur gel, beraber balık tutalım.

9. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Ben Serdar kardeşimin tarif ettiği takımı kendim hazırlayıp kullanıyorum. Onun kullandığı iğnelerden bulamadığım için kısa pala çapraz 2-3 numara sazan iğnesi taktım. Sonra biraz değiştirip 2 çeşit şakşak takımı hazırladım. Bir türlü fotoğraflarını koyup Serdar ile eksikleri ve yanlışları tartışmak kısmet olmadı. Umarım Pazar günü teknede görüşmek kısmet olur da bunu da yaparız. Sonucu şöyle anlatayım. Ben genelde paşabahçe'de gırgırların arasında olta atarım. Peşpeşe iki avımda yanımdakiler yıldızları seyredip bol sigara içerken ben oltalara yetişemiyordum. İnanın teknelerin durup beni seyrettiğini olta attığım yeri karıştırıp balığı ağ atabilecekleri yerlere kaçırmak istediklerini gördüm. Benim hazırladığım takımlarda bir eksik var o da balığı kaçırmama neden oluyor. Büyük bir ihtimalle iğneden kaynaklanıyor. Herşeye rağmen aldığım sonuç mutluluk verici.

10. oltacı_

oltacı_

Serdar her ne kadar Taktir, Tebrik, Teşekkür sevmeyen bir yapın olduğunu bildiğim halde sana Özellikle Teşekkür ediyorum, Taktir ediyorum.

Statükocu olmayıpta hem bolcana yazmak ( çok yazmak için bolcana okumak lazım ki yazı yazılsın ) bunun yanında hep bir şeyler üretmek, Hep arayışta olmak.

Tebrikler, Teşekkürler.

Ortaya koyduğun ürünler çok hoş, Hele 1. olan da ki klip olayı çok değişken bir takıın alt yapısı gibi.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Memnun kalmandan mutlu oldum Nejat Abi.

Takımlarda gördüğüm bir sorun şu. Eğer yem istavrit ise, vuruşlarda bahsettiğin gibi yakalayamama durumu hissedilir şekilde fazla oluyor. Çözüm olarak hamsi kullanmayı tercih ediyorum. Ama bu elbette çözüm değil. Nasıl çözülebilir, bu konuda bazı fikirlerim var ama, henüz denemiş, neticesini görebilmiş değilim. Bu nedenle, şöyle yapalım istavrit için diyemiyorum henüz.

Gene benim gözlemim, hamsinin, biraz taze, su değmemiş olmak kaydıyla (üzerinde pulları duruyor olur) bu takımlarla gayet rahat kullanılabildiği. Atışta filan hiç sorun olmuyor. Hafta sonu, akşama kadar sıcakta beklemiş ve gevremeye başlamış hamsiyi, akşam doğru en az 10 kez atıp geri çektim (karışan diğer oltalar vs.) taa ki gözü dönmüş bir iskorpitin tepesine düşene kadar. Yem hiç dağılmadan, kendini salmadan sorunsuz gitti geldi.

Tavsiyem, yem olarak hamsiyi bir denemen. Hamsi ve Fudo Sarı Chinu iğneler, genelde çinekopu alt dudağından, hiç affetmeden alıp geliyor.

12. fiyakali

fiyakali cihan güdücü

Favori Kamış:
    Serdar usta, bu takımın misina ile yapılmış olan takıma oranla daha fazla vuruş alması, senin yemi takışın,atış mesafesi ve av konusundaki tecrübelerinden kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum ayrıca balığın popülasyon olarak yüksek olduğu zamanlarda milletin viran takımlarla balıklar tuttuğuna şahit oluyoruz ki bu ayrı bir konu . yukarıda örnek olarak gösterdiğin takımın iş yapması zaten imkansız :) o şekilde iğneleri ben yayın avında bile kullanmıyorum :) ayrıca sizin kendi takımınızda kullandığınız iğnelere baktığımda ben genelde daha ince iğneler kullanmaktan yanayım (vmc 3 veya 2 no beyaz çapraz) iğne kullanıyorum ve çok memnunum. Sonuç olarak herkesin avlanmaya alışmış olduğu bir takım şekli var ben deniz kıyısında misina haricinde herhangi bir şekilde yapılmış takımı suya gönderdiğim zaman içim rahat etmez yeni yeni braid ile avlanmaya başladım yinede misinadan daha iyi sonuç alıyorum.Sizin takımınız güzel kesme sorunu yok yem çok rahat hareket edebiliyor ve hafif malzemelerden yapılyor zaten tuzlu suda sağlam bir tecrübeniz olduğunu biliyoruz sadece kafama takılan balığın nazlı olduğu zamanlarda bu takımın misina ile yapılan takım kadar iyi çalışırmı?Aynısından yapıp en kısa zamanda bunu deniyeceğim ve sonucunu burda yazacağım :)

13. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    1-2 parça 5 parça iyi balık değil ki :) 21 den sonra kesti zaten balık...

14. Starter

Starter Tiryaki

En İyi Avı:
    Sinarit
    Serdar bey,

Ben normal mantara ( hologram sarılı sert süngerlerden), Okuma Shotai (FC) 0.26mm misina ve Mustad flatted blued ref:1522 4 no siyah igne ile hazırlıyorum, genelde hava karardıktan sonra kullanıyorum, fakat gündüz de iş yapıyor. iş yapıyordan kastım, hic kesilmiyor değil tabii ki, etrafımda insanlar arasında en cok bana balık vuruyor ve cogu zaman tasma atmasam da balık kancada oluyor.

Sizce bu takımın zayıflıktan başka bir dezavantajı var mıdır ?

teşekkürler

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Önce kendi tecrübelerimi söyleyeyim. Bu takım balık nazlı olduğunda, daha iyi çalışır. Balık zaten atlayacak şey arıyorsa, bu takımla uğraşmak abesle iştigaldir. Zira, yem takması vs. nispeten biraz daha zaman alır. Bu özellikle soğukta parmaklar tutmaz olunca anlam taşır.

Ama gittiniz, balık nazlı, gelmiyor, nadir geliyor, tat vermiyorsa, bu takıma yüklenin, yüzünüz gülsün.

Bunlar işin tecrübe tarafı.

Ama birde işin tekniği tarafı var. Balık, yani çinekop, sizin iğnelerinizi harika altın sarısı rengine vs. bakmaz. Onun derdi yemle. Yemde iki şeye bakıyor. Bir, yem gibi görünecek. İki yem gibi hareket edecek. Kokusu vs. teferruat, aslolan bu ikisi.

İşte takım vs. dediğimiz şeyler, bize lazım. Çinekop onları önemsemez. O yeme bakar, yenecek gibi duruyorsa, yer. İğne, misina şu bu, bizim onu alıp çekmemiz için lazım şeyler.

Bu takım, öncelikle şu faydayı sağlar. Yemi gayet düzgün kesebilirsiniz elbette. Lüfer avında düzgün kesilmiş yem asli unsurdur. İşte o düzgün kesilmiş yemi, düzgün tutmak ise, takımın görevidir. Bu takımda, yemin aynen kesildiği cillop gibi hali korunması hedeflenmiştir. İlk mesele budur.

Klasik takımda, iğneler defaten yeme saplanır, yem iğneye iyice geçirilir. Ama suya girince, suyun sıyırma gücü, o yemi iğneden aşağı sıyırır. Hela azıcık bayatsa, hiç şansı olmaz. Ayrıca, defaten iğne geçirilen yem, doğal görüntüsünü kaybeder. Çok fazla hırpalanır.

Bu takımlarda, yemi iğneler değil, bu işe uygun bir askı tutar. Tellerle yem takıma tutturulur. Bu nedenle, yemin en uç kısmı hariç, hemen hiç hasar görmez. İğneler iki noktadan çıkar sadece. Bu uçtaki telin sarılıp o noktada görüntüyü bozması çok önemli değildir. Zira, o teller uzaktan farkedilmez. Çienkop ise saldırırken yandan filan değil, arkadan dalacaktır. O yüzden o teller zaten görünmez.

Ama arkadan gelen, gelecek olan balık, yemin canlı, hareketli olmasını bekler. Klasik takımlarda iğne bedenleri yemin içinde kalır. Bu yüzden yem düzgünce salınamaz, hareket edemez. Bu da lüferen arkadan gelirken veya öylesine yüzerken görmeyi umduğu kuyruk sallayan, yani salınan imajını vermez.

Bu yeni takımlarda, iğneler yemi minimum kasar, arada bir düz tutacak sertlik vermez. Böylece yem, akıntıyla güzel güzel salınır. Sonuçta, yemin suda ilk bakışta canlı bir balıktan farkı olmaz. Zaten çinekop ilk bakışta karar verir, atıl kurt derse içgüdüleri, ötesini sorgulamaz.

Bu çelik telli takımın teknik izahı bu. Tel, ek yerlerinden kolayca salınabilir. Ayrıca, boyu bu ek yerlerinden kolayca değişebilir. Boy, takımı uzatmak meselesi değil, salınırken yem içe kıvırılınca takımın kısalması, dışa kıvrılınca da uzaması gereğidir.

Teknik olarak, bu takımı geliştirirken, hedeflediklerimiz bunlardı. Sağlamak kolay olmadı. Başta şöyle yapıverirsin dediğimiz şeyler, başımıza bir sürü sorun oldu. Örneğin, fırdöndü koymak, hiç makul olmuyor, ağırlık yapıp, yemi kasıyor gibi. Tabi bunu anlayana kadar siz, bir hayli balığı kovanıza koymaktan geri kalıyorsunuz.

O yüzden, tarif ederken, iyice detay vermeye çalışıyorum. Çünkü, emin olun o detaylar, çok şeyi değiştiriyor. Öyleki, sonuç ya hep ya hiç oluyor. Yani, siz aman ne olacak, Chinu iğne değilde, delikli VMC9285 uzun pala iğne kullanıvereyim derseniz, netice alamazsınız, hiç bir şeye yaramaz nerdeyse.

16. murat ceylan

murat ceylan murat ceylan

Favori Kamış:
    lineaeffe extrem
    Favori Makine:
    okuma blue hawk
    En İyi Avı:
    palamut ve lüfer
    bu takımın aynısını bende yaptım.fakat ben 4 numara delikli uzun palalı fransız iğne kullandım iki iğne arasına bir eksik tel attım.bazı arkadaşların düşündüğünün tersine iyi sonuç verdi

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Burada, bir fark var ve o fark size bu şekilde yansıyacaktır:

Okuma Shotai (FC) 0.26mm misina

Bu gibi bir misina gerçekten diğerlerinden fark yaratır. Ne kadar? Takriben, 4-6 kat fark eder.

Fakat, bu balık hakikaten nazlı ise, kafi gelmez. Takımın iğnelerini bahsettiğim gibi yapmanız gerekiyor.

Mantar ise, derinliğe bağlı aslında. Benim mantar kullanma sebebim, aslen sadece yeme ek atraksiyon vermek. Öylesine bir mantar, dibe inince ezilecek ve yemi kaldıramayacak bir mantar, gereksiz bir mantar. Köprüden vs. mantar gereksiz bir şey aslında. Boğazda mantar olmadan, o akıntıda yem daha iyi dipten kalkabilir.

Ama akıntısız bir yerde iseniz, yemin yumruk gibi top olmaması için, mantarı yemi yatay tutacak bir araç olarak düşünüyorum. Akıntı varsa, kafiyse, mantarı yemi canlı gibi aksiyon yapacak bir araç olarak. Yoksa, yemin bunlar olmadanki hali zaten yeterli aslında. Mantar, yüzdürmek değilde, daha fazlasını birlikte verebiliyor, doğru bir düzenleme ile.

Şimdi, 100 gün balığa gitsek sizinle. siz FC takım, bende ilaveten bu tip bir takım. 20 gün ikimizde bir sürü balık tutarız. Yanımızdakilerden biraz fazla/aynı filan. 20 gün, biz tutarız, başkaları seyreder. 20 gün ben 3-4, siz bir kaç tutarsınız. 20 gün ise sadece benim takıma tek tük bir şeyler gelir. 20 gün ise ikimizde bir şey tutamayız.

Yani klasik takım, 100 günde 20 gün bir şeyler yakalar. 20-30 günde tek tük iş yapar.

FC misina ile, klasik takım, 100 günde 40 gün tatminkar, 20 gün boş denmeyecek kadar iş yapar.

FC Misina + Bu tür takım, 100 günde 60-70 gün tatminkar, 10-20 gün ise boş döndürmeden iş yapar.

Bundaki etmenler, sadece takımın sihiri filan değil. Yok böyle bir şey. Her gün taze istavrit bulamayacaksınız. Kalsik takımda azıcık bayat istavrit hiç netice vermez, ortalama balık işinde. Çinekopun gözdesi Hamsiyi, kıyıdan atamazsınız. Böyle şeyler. Bu takımlar bu gibi etmenleri düzeltir.

Ama siz doğru dürüst yem kesemiyorsanız, sizin FC takımla bunun arasında pek bir fark göremezsiniz. Hatta, yemi düzgün kesememiş, kötü bir yeminiz varsa vs. bu takım daha kötü netice bile verebilir.

Bu bir konsept meselesi. Yemi + takımı + iğnesi + mantarı vs. tam olunca, o zaman tam verimle çalışacaktır.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eğer bulabilirsen, kısa palasını dene derim. Bilhassa yem kıt olup, kısa tutmak gerektiğinde çok daha iyi oluyor. Özellikle hamsinin karnı erimiş olur, kesmek icap ederse.

19. Starter

Starter Tiryaki

En İyi Avı:
    Sinarit
    Serdar bey teşekkürler,

Denemek lazım ama bu sizin takım baya bi el emeği gerektiriyor gibi, bilmem becerebilecek miyim , en azından bir deneyelim bakalım

bu arada takımı inceleyenler oluyor bazen avlaklarda, birgün insanlara vurmazken ben arka arkaya balık alırken, bir keresinde FC misina ile takımı kendimin yaptıgını söyleme gafletinde bulundum. O gün 75 mt makaranın yarısına yakını gitti diyebilirim. Paylaşmak güzel şey tabii ama takdir edersiniz ki FC biraz pahalı :) Bundan sonra avlakta FC yi söyleyemiyorum kimseye

saygılar

20. fiyakali

fiyakali cihan güdücü

Favori Kamış:
    Serdar usta, anlatımın için teşekkürler üzerinde baya uğraşıp tecrübeler ile emek verilerek oluşturulan bir takım olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor ayrıca zaman geçtikçe kazanılan tecrübeler ile yaptığın, senin için özel olan bir takımı bu şekilde herkese açık bir platformda paylaştığın için bravo

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.