artık ileride torunlarınıza anlatırsınız, bir zamanlar 30 tonun üzerinde cıkan artık 3-4 tonu gecmeyen lüferin gırgırlardan, trollerden, aşırı avlanmadan ve kirlilikten kaçmayı bir şekilde başarmış ancak daha üreyebilecek yaşa gelememiş çinekopu nasıl çapariyle yakalayıp afiyetle yediğinizi.
Valla zamanında çok çinekop tutmuş biri olarak tebrikler diyecem ama öyle bir zamana geldik ki artık çinekop tutan kişilere düşman gözüyle bakıyorum. belki ileri gittiğimi düşüneceksiniz ama en ufağımızdan gırgırımıza kadar daha fedakar olmazsak çocuklarımıza bu balığı ansiklopedide göstericez.
Arkadaşlar uyarılamızı fazla aşırı noktalara getirmeyelim. Haklı olduğumuz kısım kesinlikle vardır. Ancak eleştiri yüksek dozda olursa, insanlar rapor yazmaktan ve resim paylaşmaktan vazgeçer. Hatta tebliğde 14 cm olduğunu söyler, kendini kanunen de haklı gösterip, yapılan eleştirilerinin tebliğe ve dolasıyla kanuna uygun olmadığını söylemek hakkına bile sahiptir. Gerçekte üreme boyuna gelmiş çinekopun 14 cm değil, 25 cm olması ve lüfer avının buna göre gerçekleştirilmesi için öncelikle insanın kendi içine bunu kabul ettirebilmesi gerekir. Tadında eleştiri zamanla genel kabule ve sonrasında da genel olarak uygulamaya dönüşür. (Amatöründen gırgır ve trolüne kadar herkes kendi sorumluluğundan mesul olmalı) (Konuyu genel kalıplar içinde söyledim. Lütfen yanlış anlaşılma olmasın)
-ben uyarıların aşırı noktalara geldiğine inanmıyorum. durum bu kadar vahimken insanlar rapor yazsın, resim paylassın diye yavru balığı avlamanın, koca bir türü yoketmenin bir anlamı var mı? bu gidişle zaten raporunu yazacak balık kalmayacak. -tebliğ geçmişle kıyaslanınca bir parça yol almış olsada günümüz şartlarını değerlendirince zamanın çok gerisinde kalmış. -eleştiriler her geçen gün daha da sert olacaktır ve olması da çok doğal, özellikle denizin, balığın durumunu bilen insanların sorumsuz davranışları, acemi bilgisiz insanların kabahatlerinden daha büyüktür. çünkü bilim adamı olmaya gerek yok, gerçekler ortada ve herkes yavru balık avlamayın, yemeyin diye bas bas bagırırken, eskiden haberlerde yayınlanan ölü ele geçirilmiş teröristler gibi dizilmiş cinekopların veya başka postlardaki yavru balıkların resimlerinin yayınlanması, diger insanlarıda bu tür avlara özendirilmesi, üzerine birde tebrik alınması, amator veya ticari balıkçılıkta denizlerimizi ve tüm su ürünlerimizi koruma adına gösterilen onca çabayı boşa çıkarmaktadır. -ne tebliğ ne başka bir yönetmelik, sadece tek ihtiyacımız olan şey gerçekleri görmek ve vicdanımızın sesini dinlemek. kararsız kaldığımızda bizim en büyük kılavuzumuz vicdanımız olmalıdır. saygılar
Doğan kardeşim duygularını anlıyorum, ama tebliğ dahilinde yapılan bir ava bukadar tepki göstermenizi anlamıyorum. Aşağıdaki fotoya lütfen bir bakın. Bu foto 11 Ekim 2010 günü çok büyük bir hipermarketin tezgahında çekilmiştir. Fotoda görülen, çinekop diye satılan yaprakların boyu inanın 15 cm.yi geçmiyordu. Şimdi soruyorum. Biz sirküler dahilinde av yapan bir arkadaşımızı mı eleştirmeliyiz? Yoksa su ürünlerimizi hoyratça yok eden kurum ve kuruluşlarla mı mücadele etmeliyiz?
Tebrikler.. Boğazın girişi gırgırlarca kapatılmış, adamlar yasal olarak katliamlarını sürdürüyorlar. Hergün tonlarca çinekop avlıyorlar. Önce devletin bu işe el atıp yasal sınırı minimum 20 cm.e çekmesi ve boğazın giriş ve çıkışlarını belirli bir mesafede+ bütün boğazı gırgırlara kapatması gerekiyor. Bunlar yapılmadan birbirimize neden çinekop tuttun , tutma demekle olmaz.
Ben sizden farklı düşünmüyorum ki, Ancak tutun ki, böyle eleştiri alan herhangi bir kişi eğerki kendi isteklerini bastıramazsa, çinekop tutar ve resimlerini yayınlamaz, Dolayısıyla hiç kimsenin hiç bir şeyden haberi olmadığı gibi o insan da çinekop tutmaya devam eder. Neticede gene aynı sonuç yaşanmış olur. Şu anda göze en fazla batan husus, Gırgır avcılığının Boğaz içinde yapılmasıyla balığın diğer bölgelere yayılamama sorunudur.
Teşekkür ederim Ali Kemal, Umarım iznim boyunca güzel avlar gerçekleştirebilir ve buradan sizlerle paylaşabilirim. Aslında haklısın, bu konuyu tekneden balık avı bölümüne açmam gerekir, bundan sonra bu uyarını umumiyetle dikkate alacağım.
Eyvallah Erkan, 24 Ekimde gerçekleştireceğin avda şov yapacaksın gibime geliyor, hazırlıklı ol bence Çeşitli çapariler bulundur muhakkak yanında.
Teşekkürler. Daha güzellerinin sizin trofeniz olmasını dilerim. Güzel dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederim. Daha güzel avlara imza atabilmeniz dileklerimle, saygılarımı sunarım.
Sevgili kardeşim, varlığın yeter. İnşallah çaparilerini tek renk üzerine yapmamışsındır. beyaz tüy - yeşil sim. beyaz tüy- pembeli kırmızılı sim. Horoz tüyü- yeşil sim gibi çapari çeşnisi yapmak inan gayet güzel sonuçlar vermekte. Bu arada bi izinde sen patlat hafta içide beraber takılalım
Teşekkür ederim Bahtiyar kardeşim, Daha güzel avların ( memleketin icabı ÇUPRA elbette) senin kovanı süslemesini dilerim.