tamam sen kendini EN SONA koy. ister en basında ol ister en sonunda, benim duymak istedigim senden buydu. bu yagmalamada sence küçücükte olsa seninde payının oldugunu kabul etmendi. onemli olan bundan sonra ne gibi onlemler alınabilinir bunları diger baslıklarda tartısabiliriz.
Bu arada olay benim tuttuğum üç beş balık mı bitirecek olayı değil. Nesli tükenen sadece Lüfer değil, daha bir yığın balık var nesli tükenen. Bunun sebeplerini sayarken amatör balıkçılık en sonda gelir arkadaşım. Eğer toplu olarak bilinçli bir şekilde tepki vereceksek, gırgıra,trole, midyecilere, denizi kirleten her türlü kurum ve kuruluşa tepki vermeliyiz öncelikle. Amatör olarak balık tutanlara değil.
Açılan diğer konlarada aynı hassasiyetle yaklaşımını bekliyorum. Yağmalama ve amatör balıkçılar İş de burada şov yapıyorsun benim sana anlatmak istediğimde bu.
bak ama ilk gonderdigim mesajdı ve herseyi ozetliyordu zaten anlatmak istedigim olayda bu. simdi aynı seyleri konusuyoruz. bu hassasiyeti hepimizin gostermesi gerekiyor. "artık ileride torunlarınıza anlatırsınız, bir zamanlar 30 tonun üzerinde cıkan artık 3-4 tonu gecmeyen lüferin gırgırlardan, trollerden, aşırı avlanmadan ve kirlilikten kaçmayı bir şekilde başarmış ancak daha üreyebilecek yaşa gelememiş çinekopu nasıl çapariyle yakalayıp afiyetle yediğinizi." sen o en son noktada butun bu sıkıntıların icinden su veya bu sekilde kacmayı basarmış balıgı alıyorsun. ha belki sen almasan 2 dakka sonra baska biri alacak veya baska bir sonu olacak onu bilemeyiz tabiki. ama iste sen o balıgı alıyorsun. tek bir balık bile olsa tek bir sans bile olsa sen o sansı vermiyorsun ona. ben balıgı yakalamada demiyorum.. geri bırak abi, yasa o zevki, heyecanı sonra geri bırak yani bu kadar basit.. suan bogazlarda olan seyin adı tam anlamıyla bir yağmadır. bunda sesini cıkarmayan herkesin payı vardır.
ben mi şov yapıyorum? http://img687.imageshack.us/i/pa250067copy.jpg/ nesli tükenmekte olan balığın resmidir bu.gecen seneye ait bir fotograftı sanırım degil mi? bunun adı yağmadır işte. amatör balıkçı olmak doğaya ve gelecek nesillere karşı sorumluluklardan muhaf saymaz. işimize gelmeyince "devlet önlem almıyor", işimize gelince "ama sirküler var herşey legal" demenin adını artık siz koyun..diğer yandan kendinizi tüm diğer amatör balıkçılarla bir tutmayın çünkü sizin sahip olduğunuz amatör balıkçı anlayışına göre, yakaladığı her balığı yiyen, komsulara, mahalleye dağıtan veya kedileri besleyen kişi değildir.
Saygideger arkadaslar , Avin güzelliginin herkez farkinda.. Hatta , Gülhane parkindaki cevizin de farkinda olunmasi icin bikmadan usanmadan yazan arkadasimizda ! …… Biraz düsünelim… Dünyanin her ülkesinde tek bir teblig varken ,, bizde neden iki tane olmus ? Birincisine 2/2 demisik . Ikincisinede , arkadasimizin vurguladigi "Vicdan Tebligi" demek zorunda kalmisik. Durum, öyle acikli ki, amatör ruh bile her ikisi karsisinda hataya zorlaniyor ! Dikkat edilirse ,, herkez avlara birinci teblige konu teskil edebilecek bir yaklasimin olmadigi fikriyle yaziyor ! Bu durumda, Sariyer'li arkadasimizin gerek av gerek deniz konusundaki ugrasilarina ne kadar saygi duyuyorsak , "Vicdan Tebliginin" önemini vurgulayan arkadasimizinda sergiledigi durusun ayni derecede takdir edilmesi gerektigi kanaatindeyim. Konu , bir kac gün evvel asilan , Italya - Como gölü hikâyesini hatirlatmadi desem yalan olur. Zira , kendini saydiran bir kanun koyucu ile , vicdani teblige ihtiyac duymayan bir toplum arasindaki iliski bundan daha güzel anlatilamazdi. Bizdeyse tam tersi ve neticede , devletle el ele vermis ve bindigi dali her gün biraz daha kesen bir zihniyet karsisinda hepimiz caresiziz .
Serbülent bey avlarınızı takdir ile takip etmeye devam ediyoruz. Yanlış yerde yapılmakta olan bu haksız eleştiriler umarım güzel raporlarınızın devamlılığını etkilemez. Zira Geçirdiğiniz güzel bir av gününü ve resimlerini, keyifini bizlerle paylaştığınız bu sayfa bu konuların tartışılacağı yer değildir. Yapıcı ve pozitif yalaşımlar için pekçok konu ve sayfa forumda zaten mevcut. Güzel avlarınız daim olsun, rastgele...
"Bizdeyse tam tersi ve neticede , devletle el ele vermis ve bindigi dali her gün biraz daha kesen bir zihniyet karsisinda hepimiz caresiziz ." tek çözüm yılmadan mücadele etmek. eğer sorun devletin tebliğini gözü kapalı, sorgulamadan kayıtsız sartsız kabul etmekten kaynaklanıyor ise ki su durumda öyle görünüyor çünkü herkesin yaptığı savunma aynı "ama tebliğde, sirkülerde boyle yazıyor" ancak acaba o sirkulerin 2008 de belirlendigini ve 2012 nin sonuna kadar aynı ölçülerin uygulanacagınıda biliyorlar mı? neyse görülüyor ki tek care devtetin tebliğini yeniden düzenlemesini saglamaktır. cünkü illa devletin sopasını gosterip YASAK koyması gerekiyor. baska turlü boyle benim yaptıgım gibi vicdani tebliğden bahsedince dogru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali tepkiler cıkıyor.herkesin konustugu dil aynı ama anladığı dil farklı.saglık olsun.
balığı bitiren gırgırlar vatandaşın tuttuğu 15 - 20 hatta 30 çinekopla birşey olmaz, eskiden de çinekop av ıyapılırdı ama şimdi gırgırlar inanın istavrit kadar çinekopları tutup satıyorlar. büyük alışveriş merkezlerinde bir balık reyonunu gezin derim. bunalrın satışı yasaklanırsa ve gırgırlar boğazlardan çekilirse bütün tehlike ortadan kalkar diye düşünüyorum..
Hepinize merhaba değerli dostlar. 1978 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinde, Hukuk Başlangıcı kitabının ilk sayfasındaki bir sözü hatırlayabildiğim kadarı ile paylaşmak istiyorum. “ Ben gezdiğim ülkelerdeki kanunları değil, yürürlükteki kanunların uygulanışlarını incelirim.” Montesguieu (1689 -1755) Bu sözden yola çıkarak, ülkemizde her alanda olduğu gibi, balık avcılığında da mevcut yasaların, tamimlerin, sirkülerlerin öncelikle herkese, her kesime eşit ve adil uygulanmasını incelemeliyiz. Yasalar yanlış olabilir, güncelleşmemiş olabilir. Bu yanlışlıklar ve güncellikler, ancak yasalar gerçekten uygulandığı zaman fark edilebilir. Uygulanmayan veya uygulanmasında şaibeler yaratılan yasaların düzeltilmesinin zor olduğunu düşünmekteyim. Forumdaki tartışmalara bu yönden de bakmanızı rica edeceğim
Saygi deger arkadaslar, Binilen dalin kesildigini ve gördükleri manzaradan zaten memnun olmadiklarini bizzat vurgulayan iki üyenin , anlasamadigi nüansin herkezce malûm oldugu bir konuda , ifadelere kural - kaide koyucu olarak yer vermenin dogru olmadigi , olamayacagi kanaatindeyim. Baglayici olur .. Yetki alanini tartismaya acar ! ......... Konuyu tekrar edelim. Her iki üyede devletin yetkili organlarindan sikâyetci olduklari , avin ve raporun 2/2 nin uzaktan yakindan baglayiciliginin olmadigi bir görüs icersindeler. Bizlerde ! Peki istenen ne ? Beklenen ne ? Devletin - trôlcünün vs.nin bukadar vurdumduymaz oldugu ortamda bireysel esneklik ! Yahut biraz daha duyarli olabilme davetine sicak bakabilme ! Üslûbu tartisilir ! Fakat mana , kendi kendini savunacak kadar güclü .
Yasaları yahut vicdani limitleri pek tabi tartışırız , tartışacağız da. Ancak, Güzel bir av gunü yasamış ve bu mutluluğunu bizlerle paylaşmak için konu acmış olan arkadaşların raporlarına limit ihlali yok iken , tebrik edip rastgele arkadasım denecek yere; senin vicdanı limitin yokmu kardesim, salsaydın o balıkları lufer olup donerlerdi demek SAYGISIZLIK dir Bu söylemin yeri burası değildir, ilgili konu başlıkları mevcuttur..
doğan bey yanlış anlamayın. biz sadece haftasonları en fazla kişi başı 15 - 20 adet düşebilcek şekilde avlanıyoruz. bir de her Allah'ın günü avlananlar var hepimizi toplasan bir gırgırın bir günde tuttuğu balık kadar etmez. gırgırlar yüzünden biz de sık sık yer değiştirmek durumunda kalıyoruz. gırgırın olduğu yerde balık olmuyor çünkü, sonarların suya az miktarda verdiği elektrik balıkları sersemletip yönlerini değiştirmesine neden oluyor. bu durumdaki balık zaten oltaya gelmiyor. umudumuz bir an önce gırgırların boğazlardan çekilmesi yönünde...
Kamo Sedat beye hak vermemek elde degil... Yillar yili ureme cagina gelmemis yavru lufer; cinekop, defne yapragi, vs. gibi adlandirmalarla sanki baska bir balik turuymus gibi algilanarak sorumsuzca avlandi... sonunda denizlerimizin krali lufer tukenme noktasina geldi... sirkulerde belirtilen cm olcusu ne olursa olsun, esas olan avcinin bilinci ve vicdanidir... Trolle, girgirla tonlarca yavru balik avlayip satan profesyonellere "dur" denilebilmesi icin biz amatorlere dusen gorev su olmalidir... cinekop, ispendek, kraca, vs. gibi yavru balik adlandirmalarindan vazgecmek ve Istanbul basta olmak uzere tum ulke genelinde "cocuklarimiz balik yiyebilsin diye yavru balik tuketimine son" kampanyasi baslatmak... bu hareketin destek gorup buyumesi olcusunde buyuk marketlerde yavru balik satisi azalma ve bitme noktasina gelecektir... bu da uzun vadede piyasayi kaybetme endisesi duyacak olan profesyonellerin avina yansiyacaktir... bu sonucu alamasak bile boyle kampanyalar ile kamuoyunda, en azindan perakende tuketicisde bir bnilinclenmeye neden olabiliriz... haydi dostlar, bir kampanya baslatalim... Bu arada basliga Kampanya yazacaktim, elim surcunce Kamo diye anlamsiz birsey oldu
oncelikle birşeyi ifade etmek istiyorum tüm samimiyetimle, cinekop avına hicbir zaman karsı olmadım cunku eskiden birsekilde dengeler saglanırdı boyle gırgırlar, teknoloji asırı avlanmanın olmadıgı donemlerde enginin dedigi gibi amator balıkcıların avladıkları bir kova balıkla birsey olmazdı ve eğer bu av gercekten boyle 15-20 yıl once yapılsaydı veya suan luferin durumu bukadar vahim olmasaydı, cinekop avında ben bu kardeşimi ve diger balıkcıları gözlerinden öper tüm iyi dileklerimle ve samimiyetimle tebriklerimi sunardım. bundan lutfen kimsenin suphesi olmasın. benim suan verdigim mucadele, eleştirilerim yine sizlerin, cocukların gelecektede bu balıgı avlayabilmeniz ve keyifle tuketebilmeniz içindir baska birsey icin degildir. sadece isyanım buyuzdendir.kesinlikle kişisel hicbir sorunumda yoktur, zaten beni anlayabileceginizi dusundugum icin bukadar sayfa dolusu yorum yaptım, ve anladıgınızıda biliyorum. ben yine kendime adıma yakaladıgım balıgı geri bırakmaya devam edecegim. gırgırlar troller hakkında engin kardeşimin yazdıklarına yuzde yuz katılıyorum. o noktadaki sorunlar cözülse, balıgın kendini toparlaması için bir sans olacak. ancak suan da durum bu ve herkesin elinden geleni yapmasını umit ediyorum. herkese rastgele.
Arkadaşlar, Doğan arkadaşımız iki gündür süren tartışmaya en güzel noktayı koymuş. Bundan sonrasının kimseye fayda getireceğini sanmıyorum. Kalp kırılmadan, çinekop-sarıkanat konusundaki bu tartışmanın kapanmasını rica ediyorum. Saygılarımla
o kadar vaktimiz yok. bu dediğinizi yapmak çok zaman alacak birşey. bundan önce çeşitli dilekcelerle belli yerlere baskı uygulamak daha hızlı bir yoldur bence. Ben zaten balıkcıdan balık alıp yemem, hadi biz yaptık diyelim vatandaş nasıl yapacak , onun yerine bu türlerin satışının yasaklanması ve gırgırların boğazlardan geri çekilmeleri için birşeyler yapmak lazım. bu türler yasaklansa bile gırgırla avcılık devam ettiği sürece yine bir çok canlı tehlike altındadır.
abicim ben seni anladım beni yanlış anlama benim de isyanım gırgırlara. zaten onlar olmasa kimse kreçenin , çinekopun yüzüne bakmazdı bol bol lüfer yerdik. düşünceniz çok güzel sizi taktir ediyorum ..saygılarımla abicim...
Ben nedense daha yeni goruyorum raporu.Oysaki yeni raporlari dikkale takip ediyorum. Gecikmelide olsa tebrik ederim ve paylasim icinde tesekkur ederim. Umarim daha guzelleri senin olur Abicim. Rastgele...