Gugıl amca, orta sudan büyük sürüler halinde geçer, Akdenizden Karadenize göçü vardır, eti lezzetlidir. çapari ile avlanır diyor...
Çok kılçıklıdır arkadaş Kediler bile dışını kemirir lüppedenek yutmaz. 2 kere yedim ben bunu ikisindede boklu kebap modunda peynir tenekesinin üstünde odun ateşinde. kafa bi dünya idi pek hatırlamıyorum lezzetini. Ama yakalanırsa oltayı takımı bedeni birbirine katar (mış) Ceyhun beyden açıklama bekliyoruz.
Evet evet kılçıklıymış diye okudum ben de Ama özellikle bizim sularımızdan geçenlerin boyu 25 ila 70 cm arası boylarda oluyormuş Çapariyle kaç adet 70 cm'lik balık yakalanabilir bilemiyorum tabi Eğer bu mümkünse kılıçbalığı tutmak gibi keyif verir heralde Bu arada 0.50-0.60 beden ve 0.40-.50 köstekli çapari uygundur deniyor avı için.
Ceyhundan bekliyodunuz ama ben yapiym açıklamayı Tırsi denen şey sahte sardalyadır. (Bizim lüferleri tutmak için kullandığımız sahteler gibi balıkçılarda onu sardalya diye sattığından) Genelde su üstü yüzdüğünden hafif kurşunla ve açık yeşil beyaz iğne her türlü çapariye gelir.. (çapari dolaştırması da hafif kurşundan dolayıdır ve üzüm salkımı gibi toplar çapariyi) Lezzeti mi..? Yağlı olduğu zamanlarda mangalı iyi olur deseler de hiç sormayın ya da hiç yemeyin derim (Bence) Yakalanınca hemen ölür ve hemen pullarını atar, bunun için balık koyulan kovalar sahteler gibi parlar.. Çapari ile istavrit yakalarken eğer tırsi varsa istavrite fırsat bırakmadan oltayı doldurur.. Ağır kurşun ondan kurtulmanın tek çaresidir ama bazen o bile yetmez.. Başka soru.. ?
Yok be burak bizim boğazdaki kıyılardan 10 cm le 25 cm aralıktakiler çıkar.. büyükleri hiç görmedim.. Belki o beden ve köstekle kıyıdan hiç atmadığımız için gelmiyodur o büyükler
Doğrudur usta. Valla ben hiç bilmediğim için gugılda yazanların yalancısıyım Bilimsel olarak böyledir ama pratikte senin dediğin gibidir. Tabi ben bi de o 50-70 cm lafını okuyunca epey heyecan yaptım, ondan atladım muhtemelen
0,15/0,30 bağlıyorum çaparileri. geçen yıl tuttuğum balıklar aşağıda şubat ayında alındı balıklar. Pişirme: pulları ve içi temizlendikten sonra, tavaya az bir zeytinyağı (zaten balık çok yağlı oluyor) çok yavaş ateşte 30-45dk pişecek. lüferden daha lezzetli!
Bu arada görüşemiyoruz Tayfun abim. Nerelerdesin? Arnavutkö'e devam mı? Beşiktaş geçenler de su üstü gece rapalası yapmış diye duydum, aslı astarı var mıdır?
O zaman benim sardalya diye yakaladıklarım tırsi imiş. kovanın dibinde 1 parmak pul vardı suyu süzerken
Keşke o boydakiler olsada balık tutmanın zevkine varsak..çünkü hakikaten güçlü ve hareketli balıktır.. hee, unutmadan yakaladıktan sonra dolaba koymadan mutlaka pulları ayıklanmalıdır, yoksa sonra imkansız hale gelir. Derisi çok yumuşak olduğundan pul ayıklarken dağılır..
Lüfer den lezzetli Lüfer den lezzetli olan balık balki levrektir o da yakalaması zor olduğundan güzel gelir . Ne diyon ceyhun
Ben sezonu kapattım gibi.. ancak organizasyon olursa muhabbeti kapatmadım tabi ki.. Arnavutköyde su üstü gece rapalası yapar ama balık iyice küçüldü diye gitmiyorum.. Zaten dolapta yer de kalmadı.. Biraz istavrit olsunda istavrit yakalıyayım.. lüfergillerin tadından bıktım..
tırsi çaparisinde önemli olan konu; organze veya floş olmayacak! horoz veya ördek tüyü ama 9/8 no iğnede!
Çuprayı da sevmem mesela , Çanakkale de aynı dediğin gibi pişirmişlerdi baya iyiydi. yakarsak deneriz. yanlız 30 cm lik izmarit baya iyiydi, küçükleri o kadar değildi. Yakalaması ve çekmeside süperdi. Dedim ya palamut yada kofana ( hırsızlı sinek iğne )
BENCE, yağda pişirilince lezzetli olan 2-3 balık var(hamsi istavrit ve kalkan), belkide ondan bana lezzetsiz gelir tırsi.. Tavada fırında ve ızgarada denemişliğim var ama pek beğenmedim.. Lezzetini çok değişik bulan ve seven arkadaşlarımda var.. Hatta bazıları benim istavrit tutarken tırsileri başkalarına verdiğimi bildiğinden bize getir diyorlardı..
Senle damak zevkimiz ayni galiba okan.. 30 cm lik izmaritlere gelince; Geçen sene arnavutköyde geceleri herkes su üstü çinekop tutarken ben izmarite atıyorum diye garipsiyorlardı.. balıkların çoğu dediğin boyutta geldiğinden hem tutması zevkliydi hemde çok lezzetli oluyorlardı..Ama bu sne hiç yapmadı maalesef.