O sana öyle geliyor.İstersen baklava yeme yarışınada girerim. Ah ben gencken sizler neredeydiniz.Şİmdi iddiayı nerede yapacağız.Lütfen söylermisin.Yanlız ben 180 metre falan atarım demiyorum.Kim bleğine güveniyorsa onunla yarışırım diyorum.Bu işleri bilenler bilir.Dışarı ülkelerde gencler,veteranlar gibi kategoriler vardır.Eh ben en son sınıfa girerim ama olsun her sınıftakiylede yarışırım.Beni gecene bir adet Paul Kerry kamış hediye edeceğim. Bu işleri Erdal biliyor.Araştırır Paul Kerry kamışı nedir belkide biliyordurda. Yani değeri 3oo sterlin olan bir paul kerry kamış karşılığında gecersem bir kg baklavaya razıyım.
bu arada herbirimiz yorum yapıyoruz kimi doğrularımızla kimi yanlışlarımızla fakat şu gerçekinkar edilemez sert aksyon kamışlar daha uzaklara atış yapabilmektedir fakat durum birazda kulanıcıyla alakalıdır izmir mor dağlarında yapılan yarımada hatırlarsanız türkiye birincisi 4,20 boyunda turnafresh kamışla birincilik kazanmıştı.
babacım selamlar sana özel mesaj yazdım ama senin o kadar sevenin varki yerin dolmuş mesaj gitmedi klasörü boşaltırsan atarım yine bende bişe eklemek istedim benim 2060 albastar carisma kamışım var ve ben 110 mtre misinayı bşaltıyorum sadece 60 gr kurşun ile ben pek teori felan bilmem ama izmarit kıyıdan uzakta olduğu için atıyorum ve de balığı alıp geliyorum ne dersin bi ışık var mı bende baklava yiyebilirmiyim babacım
Herkeze iyi Aksamlar, Eger Erdal kardesimiz, Sayin Trout Babanin ilk yazisindaki cümlelere istinaden cevap vermisse , anlattiklari A-Z ye dogrudur derim . Zira ilk yazidaki cümlelerde genelleyen ifade gayet acik ve net. Ama , Sayin Trout Babanin 2. Yazisindaki tamamlayici aciklamalarinda görülense , Ülkemizde satilan Surf kamislari ve bu kamislari kullananlar üzerinedir ! Bu nedenle boyut , tamamen farkli bir sekle gelmistir. Sahsen,, Ülkemizde 125 Gr. Agirlikla erisilen mesafeleri bilmiyorum . Sonra bu rakamlara hangi atis sekliyle ulasilmistirki ? Sayet SAAT SARKACI yani (Pendulaire) stiliyle ulasilmislarsa , yine bu stille 150Gr. Lik kursunuda ayni kamisla cok iyi mesafelere atabilmenin mümkün olacagini zannediyorum ! Zira recorlar icin tercih edilen ve diger stillerden daha uzaga atilabilen tek stildir . Fakat , anlasilan o ki ,, Ne kamis ne agirlik ne atilan mesafeler nede kullanilan misina /örgü ve makine konularinda gereken bilgiye sahibiz . Gercektende ..Tam bir arastirma konusu !
valla üsküdar radarın orda bire ali ağabeyimiz var 125 olsun 150 gr olsun extremele çok iyi sonuçlara imza atıyor.ama kimse kusura bakmasın boğazda her kim gelip yok bu aralar 150 atıyorum hedefim 175m desin inandıramaz beni.he yapılan yarışmalar kıyıda boş arazide gerekli techizatlarla stillerle üstün teknik ve de bilgissiyle gördüm inandım hakkaten.ama iş denizde atmaya gelince 150 metreler 180 metreler çok ciddi rakamlar he atanıda görmedim.adam geliyo yok 140 metre atıyorum diyo kulak misafiri oluyosun bi bakıyosun düştüğü yere 90 metre hadi bilemedin 100metre de.ötesini de görmedim birkaç kişi dışında onlar da zaten ismini bilmediğim 5m lik kamış ve de koca surf makinelerdi.sonuçta atış yarışmasında söz konusu olanın uzağa atmak olduğu kanısındayım balık tutmak değildir amaç.kıyıdan balıkçılıkta takımın kaldıracağı bir maksimum nokta vardır ondan sonra zaten kopar.istavrite kimsenin örgü misina taktığınıgörmedim şayet.uzağa atma yarışlarında toprakta enteresan sonuçlara imza atılabilir ama kıyıdan çapariyle malesef öyle düşünmüyorum.şurada tutacağımız zaten istavrit 20 metre çeksen sonra zaten dökülemeye başlıyor akıntıyla beraber öyle değil mi
Sevgili Orhan ,, Samimi aciklamalarina tesekkürler . Pekiii…....ülkemizde Surf kamisinin bu kadar cok tercih edilmesinin sebebi nedir ? Uzaga atabilme meselesimi ? Baligin uzakta olma problemimi ? Capariye uygun oldugumu ? Zira bir istatistik yapilsa , En Fazla Satilan Kamis Tipi ünvanini kimseye birakacagini zannetmiyorum. Diyelim ki capari icin kullaniliyor.Kac gr.Kursun kullanilarak ortalama hangi mesafelere atilabiliyorki ? Sonra , dibe inen capariyle dip sular tarandigina göre , hangi balik türü avlaniliyor ki ? Ayrica , duyumlariniz arasinda Tatli sulardada Surf kamisiyla avlanan arkadaslarimiz varmi ? Kal Saglicakla ,
Şahsen burada bilgilerim dahilinde birşeyler anlatırken anlattığım konunun iyi anlaşılması için Olması gereken ve verimin en iyi olduğu noktalarıda örneklerim..Bunu yaparkende bilgilerimde eksiklik hissine kapılırsam konuyu enine boyuna araştırır emin olduktan sonra yazarım..Bugüne kadar forumda yazdığım hiçbir mesaj bulamazsınızki yanlış bilgi içersin..Bu nedenle emin olduğum,iyi bildiğim konularda net bir şekilde yapılan yalanlama yada benzeri mesajlara karşı duyarlıyımdır.. Surfcasting konusunu uzun yıllardır araştırmakta ve uygulamaktayım ancak özellikle son 3 yıldır bu konuda Dünyada tanınmış kişilerinde bulunduğu bazı yabancı sitelerde bilgi,teknik ve malzeme konularında uygulama ile elde ettiğim sonuçlar ve bu konudaki analizleride kullanmaktayım.. Ve bunca Ustanın ve şahsi tecrübelerim sonucunda yazdığım 150gr. Ağırlığın uzun mesafede 120-125gr.a göre 40-50 mertre artı olduğu bilgisini "Kim ne diyorsa yanılıyor" Cümlesi ile yaptığınız muhalefete binaen yazma gereği hasıl olmuştu..Çünkü bu cümle yazdıklarımın yanlış yada doğru olmadığı tezini ima etmekteydi.. Sizin gibi Balık konusunda usta birinin yazdığı her bilginin doğru kabul görülebileceğinden yola çıkarak Bu haklılığımı ve paylaşımımın doğruluğunu anlatmak içinde önceki mesajı yazmak elzem olmuştu.. Burada Amacımın tartışma değil paylaşım olduğunuda yazma ihtiyacını duyuyorum.. Atış konusundaki iddianınızı bana itafen yapmışsanız bu iddiayı kesinlikle cevapsız bırakmak istemem..Sizin bahsettiğiniz moderatörün 240 metresi ile benim 174 metre atışım arasında bir bağ olmadığına emin olun..Çünkü benim yazdığım mesafe Yarışma kuralları ile yapılan bir ölçülendirme ve 145gr. Kurşunla sağlanan bir mesafedir.. Umarım yazdıklarım yanlış anlaşılmaz..Mutlu kalın
Merhabalar Boran abi.. Sizin bu konudaki bilgilerinizi takdirle okumaktayım..Dediğiniz gibi Ülkemizde satılan Surf kamışlar Olması gereken yapılardan yoksun ve tamamen Ticari amaçlarla üretilmiş modeller..Bunu bir Shimanoyu,bir zziplexi elinize aldığınızda farkedebiliyorsunuz..Sitemizdede adı sıkça geçen çoğu kamışı incelemiş biri olarak konu uzun mesafe ve 150gr ağırlıklar söz konusu olduğunda atış esnasında kırılacak korkusunu yaşamanız çok olası..üzerinde 100-250gr yazan nice kamışlar 100-120gr kurşun atarken kırıldığını sıkça açılan konularda okumaktayız..Yaklaşık 4-5 ay önce "surftalk" isimli sitede 165gr kurşun atışı esnasında kırılan bir century kamışın kırılma sebebi satış bayii vasıtasıyla üretici tarafından yaptırılmış ve sonucunda düz karbon liflerin üzerindeki çapraz karbonların arasındaki malzemede(sanırım reçine idi) hava baloncukların sebep olduğu anlaşılmıştı..Yani marka ürününün arkasında..Bu olay ülkemizde yok kırılan bir kamışın tek suçlusu kullanıcı olarak kabul görmekte..Aslında bu üzerine yaılan değerlerden anlaşılabilmekte..100-250gr gibi bir aralık bence tutarsız..Bakın başka kaliteli kamışlara 190-212gr yazan bir kamış bence uzun araştırmaların ürünüdür..Çünkü değerler çok net..Çok uzağa gitmeye bile gerek yok..Sizinde çok iyi bildiğiniz Shimanonun en alt serisi olan alivioda bile değerler 130-150 yada 180-200 gibidir.Ama gerçek değerlerdir.. Dediğiniz gibi umarım bilinçlenen tüketici bilinçli üreticileri bize getirir..
abi zaten hayatımın en acı günlerini 10 yıl evvel foça amfibi deniz piyade tugayında asker olarak geçirmiştim. orada balina yakalayacagımı bilsembile hayatta gitmem artık ama sen biara istanbula gel vedat baba ifadeni alır o alamazsa ben kesin alırım onun 300 paundluk kamışını alır seninde baklavanı yer üzerinede size koyu bir çay ısmarlarım bogaza karşı
Birgün inat damarım tutacak..zamanım müsait olacak ve İstanbula geleceğim..yarışacağız..Kaybeden yol masrafları dahil akşamki eğlenceninde faturasını ödeyecek..Korkuyorum..Çünkü ben çok iddiaya ve inada gelemem hele hele emin olduğum bir konuda
Sevgili Kardeşim Erdal Pekala başkasına hitap ederken isminle hitap ediyorsun.Tam senin yaşında evladım var.Bana kızmış olacaksınki mesajlarında başlık bile kullanmıyorsun.İlk önce en ufak bir nezaket kuralı olarak bu noktayı hatırlatmak isterim. İkinci olarak bir daha okursanız,benim Türkiyede satılan kamışlardan herhangi birisinin 150 gr'mı 125 kadar atamayacağından bahsettiğimi görürsünüz. Bendede 150 gr üstü telli kursunlardan var ve ben bunları Türkiyede rastlanması kolay olmayan kasmışlarla pekala 125 gr'la attığım noktalara eriştirebilirdim. Hal böyleyken tutup konuyu neden başka sahaya getirdiğini halende anlamış değilim. Yani şöylemi demek istiyorsun.Surf işi benden sorulur,bu zatende rumuzumdanda bellidir. Tamam o zaman kabul ediyorum,devam edebilirsin. Sevgiyle kal
Bakın sevgili kardeşim.Siz konuyu anlamışssınız.Bana Türkiyede satılan iki kamışın zannederim İstanbul boğazında kullanımı acısından atış kabiliyetleri soruldu.Bu ne demektir ben bu kamışlardan herhangibirini alacağım,Boğaz kıyısına gideceğim balık yapan bir yerine ve orada diğer avcılarla birlikte avlanacağım. O zaman işin icine Dünyadaki yarışmalarda kullanılan kamışları,-ekipmanları,rekortmenleri falan sokmanın anlamı ne oluyor.Bana ne yada kime ne o rekorlardan yada tekniklerden.Pandulum atışıyla balık tutmaya kalksanız İstanbulda herhalde ağır tenkitlere maruz kalırsınız,karakolluk olursunuz. Ha anlarım genel bir konu acılır,mesela dünyada surf kamışla atış tekniklerine bir bakış gibi orada bu konudaki her bilgi ortaya dökülür. Sevgiyle kalınız
Sevgili Kardeşim Orhan Radarın orada adı Ali değilde bu işte uzmanlaşmış kardeşlerim vardır.Örneğin Cihan,Yıldıray,Deniz,Mustafa Kemalettin gibi. BU kardeşlerim işin teori yanıyla değil,bilfiil tatbikatıyla ilgilenir bence Türkiye dahilinde bu işi en iyi becerenlerdir. Şayet Radarın oraya giderseniz beni oradaki oltacılara ve saydığım diğer kardeşlere sorma imkanınız olursa lütfen sorunuz.Mesela oltacı Aliye,Sadığa Ahmetede sorabilirsiniz. Örgü misina artık takılacaktır.Kardeşlerimiz şimdilik o noktayı tam tatbik etmiyorlar.Zaten gerekte yoktur zira bu haliyle balığı zaten tutabilmektedirler. Bazı hallerde nispeten ağır bir kurşunu örneğin 125 gr yerine 150 gr'ı uzağa atabiliyorum diyenlerin şöyle 20,30 metre uzağına erdirebilmesi gerekmektedir. BU durumda dükkanlarda satılan herhangibir kamışla buraya erdiremek imkanı hayli kısıtlı kalacaktır.Zira aynen Erdalın dediği gibi Türkiyede satılan coğu kamış bu ihtiyacı karşılayamayacaktır.BU durumda kendisi ile aynı kanaattede olduğumuz görülmektedir.O konuyu baska bir alana cekmiştir.Durum budur. Sevgilerimle
Sayın Ağabeyim Yukarıdaki mesajınıza zannederim Erdal kardeşimiz cevap vermiş.Ancak cevabı benim konuda olduğu gibi sorulanlarla pek ilgili değil.Zaten capariyle kıyıdan Surf Kamış denemiş olduğunuda sanmıyorum. Müsaade ederseniz ben yanıtlamaya calışayım. Takriben 6 sene kadar evvel,o sıralar sadece bir kac meraklının haricinde Türkiyede surf kamış kullanımı daha doğrusu kavramı bilinmiyordu.Bu işin en büyük ithalatcıları,satıcılareıda bu işin üzerine eğilmemişler bilgileride kısıtlıydı. Meraklıları bazı tişplerini dışarıdan getirmekteydi. Bugünde bakılırsa,en iyisi diyebileceğimiz surf kamışlar parcalı olanlardır. Şahsen ben taa Malezyadan böyle birini getirmekte büyük ızdırap cekmiştim. Sonraları bunların telesurf tipleri olanları cıktı.Türkiyede halende yoktu.Teleskopik olan bu tiplerin nakliyesi daha kolaydı. Birgün internette gezinirken bir arakadaşımın dikkatini cekmiş bu Lineaffeler.Cicili bicili etkili görünüşlü kamışlardı.O esnada Seafari şirketinde İtalyan İtallicanalar satılmakta ama cok yüksek fiyatlıydılar.İlgilendik ve şirket bize tam 11 adet kamışı bilabedel yolladı. BU kamışların ilk denemelerini sadece kurşunla sakin yerlerde yapmaya başladım.Sonuç olumluydu.Avdada kullanmaya başladım.İnanılmaz ilgi gördü,peşimde onlarca adam bana satarmısın diye dolaşır oldu.Sonucta Cengiz balıkcılığa önerdim,gertirdiler ve olay bugünki hale hızla geldi,sair satıcılarda fason benzerlerini Cine yaptırdılar ve piyasaya sürdüler. Boğazın bazı özellikleri vardır.Herzaman değilde bazen balık biraz acıkta av verir.Akıntılı sularda av veren yerlere eriştirip,üstelik balığın suyunu bulmak cok kolay değildir.Sadece bazı avcılarca becerilebilen bu durum,bu kamışlar piyasaya gelince herkes tarafındanda becerilinebilir ümidiyle satın alınır ve denenir oldu. Ancak surf kamış kullanımı bilkinmeden girişilen bu caba sonucu Lİneaffeler ardı ardına kırılmaya başladı.İşi bilenlerin yada cabuk kavrayanların başına bu hal gelmedi. Kamışlar uzundu 3,90 ila 4,50 arasındaydılar.Avcı pekala 10'un üstündeki iğneli capariyi hem kullanır oldu ve hemde nispeten daha uzağa atabildi.Bazı günlerde bu atışının avantajını yaşadı. Bizim m illette bir huy vardır bu konuda.Bu forumdada hissettiğim üzere herkes kendisini Orhan kardeşiminde belirttiği gibi cok ıuzağa atabileceğini zanneder İstanbulda durum aynen budur.Herkes kendini eline Lineaffeyi gecirdi ya uzak atıcısı zannetmeye başladı.Şu noktada doğrudur Telesurf kamışla atışında ilerleme olmuştur.Ama bu ben işte 140 yada 150 metre atıyorum demelerini gerektirmez,zaten atamazlarda. Bu iş teknik işidir,uygun misina,makara kamış işidir ve herhaldede birazda güc işidir.Fiziğin uzun olmasıda önemlidir. Ben maalesef uzun biri değilim,Üstelik artık ihtiyarladımda ama yarışsa yarış icinde olurum. Capariyle zaman zaman mevsiminde İstanbul Boğazında istavritin haricinde cinekop ve palamutta alınmaktadır.Esas olarak telesurflerin İstanbul balıkcısına yararı,son senelerde yoığun olarak kullanılmaya başlanılan rapala ile avcılıkta kendini göstermiştir.Literatürde emsali olmayan bu kullanımı Türk Balıkcısı pratik zekasıyla halletmiştir.BU konuyu detayıyla anlatmış ancak gereği kadar ilgi görmemişti.Halen diğer boğazımız Canakkalede surf kavramı yoktur ve kullanımına karşı cıkılmaktadır.Benim iddiam ise biriki seneye kalmaz oradada surf kamış kullanmak yaygınlaşacaktır. Tatlısudada özellikle Sazan avında kuullanılan tipde Surf kamışlar vardır. Sevgiyle kalınız
tercih edilmesinin sebebi sağlıklı bi şekilde daha doğrusu en iyi şekilde uygun mesafelere atmaktır diye düşünüyorum.bu kişiden kişiye değişir ağabeycim.yoksa yurtdışında nasılş kullanıldığını elbet biliyorum.ayrıca lütfen yanlış anlamayın abi benim öle bi takıntımda yok yok şu kadar uzağa atayım diye.he benim bu kamışı ne amaçla kullanacağımı sorarsanız boğazda istavrit için derim.
sevgili vedat abi cihan abiyi tanımazmıyım tabiki de tanıyorum.onda da galiba şu an kimsede olmayan bi surf kamış var.ama tabi ki de herşey kamış makina ve mühimmatla olmuyor kanımca.birbün sırf rapala atarken ki 150 gr atıyodu 1 saat cihan abiyi seyrettim ki kusursuz bi tekniği var gerçekten.ya şimdi bir cihan abiye bakıyorum nereye nasıl attığına bir de 150 metre ATANlara bakıyorum vedat abi çok komik kalıyor gerçekten söyledikleri denildiği gibi de türkiyede çok kamış bu ihtiyacı karşılamaz.çok daha özellikli kamışlarda mevcut ama burada yok.zaten burada da çok çok uç kamışlara ihtiyacımız olduğunu da düşünmüyorum.he belki çinekop yada lüfer için gerekli oılabilir rapalaylan oda beni şu an aşar. bir de ben çok soran bir insanımbu konuyu üsküdarda çok kişiye sormuşumdur nerde bir extreme sorento sahibi pat ben yanında biterim hemen sorarım .anladığım ve öğrendiğim kadarıylaiki kamış arasında çok bariz farklar yok.fakat extreme sanki biraz daha esnek oluşundan dolayı o kavramayı atış anında o zamanlamayı yakalamakta(misiniya bırakma anınnda)biraz daha ustalık ve de el alışkanlığı yatkınlığı istiyor.yoksa ikisine de lafım yok..bir de kiminle konuştuysam 125 gr ı uzağa atmanın 150 gr a oranla daha kolay daha iyi olduğunu söyledi.