2014 LÜFER-PALAMUT DURUMLARI VE BEKLENTİLER

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Avlanılan balık miktarı biraz aykırı düşmüş. 5 kg dan fazlasını almıyoruz sevgili Tamer.

Burada tartışılan konu nasıl yapalım da daha fazla balık avlayalım değil. Nihayetinde en iyi takımları yapalım fakat avımız da yasal sınırlar içerisinde yani limitler dahilinde olsun.:)

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Fark etmez aslında pek. Derin su derken, derine doğru gittikçe genelde azalan akıntıyı düşünmek lazım, özellikle boğazda.

Akdeniz'den yukarı doğru olan akıntının zaten çok fazla esamesi yok. Yani o genel olarak yavaş bir akıntı.

Her nokta için aynı şeyi söylemek zor. Örneğin, hayırsız adanın yanında, akıntı güçlü. Az derine inince azalıyor, nerdeyse kalmıyor ama az daha derine inince, bu defa tersine ve çok güçlü bir başka akıntı geliyor, 65m civarında. Ama daha dibe inice, akıntı gene nerdeyse yok gibi oluyor.

Fakat boğazda bilinen malum akıntı, karadenizden gelen ana jet. Bu akıntı derine doğru gittikçe azalıyor genel olarak boğazda. Örneğin, ikinci köprünün altında, yüzeyde çok kuvvetli akıntı var. Derinlik 70m gibi toplam. Fakat, 20m'nin altında akıntı nerdeyse yok veya çok az, yukardan gelen jetin o güçlü akıntıyla taşıdıkları orada taaa dibe iniyor.

Birde şu var, dipte, yani zemine yakın yerde, hidrodinamıik, bernoulli prensibimiydi neydi o mevzular filan derken, akıntısız bir şerit söz konusu. Bazen bu şerit atıyorum 1cm kalınlıkta ancak, ama genede var. Yani dibe temas eden suda akıntı çok çok daha az.

Boğazdaki o güçlü jetin etkisi, üstten iki kulaç kadar. Bunun altında, akıntı yok değil, ama giderek azalıyor, termokline kadar. Ondan sonra zaten başka bir akıntı rejimi var, ama o genelde çok daha sakin bir akıntı, üstteki su gibi, nehir gibi akıp gitmiyor.

Pek bilinmeyen bir husus, akdeniz suyunun çok zaman karadenize hiç ulaşamadığı. Dip akıntısı, ikinci köprüden sonra kesiliyor, iyice yukarılarda, sadece karadeniz suyu hakim oluyor. O nedenle aslında, boğazın üst kısmı genellikle daha iyi lüfer yapıyor, çünkü lüfer tatlı suyu seven bir balık.

3. sunshine

sunshine tamer

Ben aliyorum hatta satiyorumda ayiplayan kizan varsada eyvallah.beni sadece boy limiti ilgilendiriyor sadece ona uyuyorum.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Çok iyi yapıyorsun, süper :thumb:

Bende biraz dinamit kapıp geleyimde, kıralım balığın belini bu hafta, olur mu?

5. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    şakşak yem için balığın kuyruk tarafından başlayıp yarısına kadar kılçığın iki yanından kesmek ve boşta kalan kılçığı kesip atmak gerekir. Erkek mercan veya küçük kupesler uygun olabilir. İspari geniş kalır düşüncesindeyim.

6. sunshine

sunshine tamer

Olmaz olurumu gel.:thumb:

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Madenci arkadaşlar bir ulaşayım, hallederiz. Bohçacılık zor zenaat malum, dinamit bulmakla bitmiyor olay.

8. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Serdar abi, sende gözlemlemişsindir ki, konum ve teknik olarak lüfer avlayabilen teknelerin %90'ları aynı bu arkadaşın yaptığını yapıyor.

Saygı duyduğumuz bir ustamız da "skorlar korkunç" yazdı mesela, tuttuğu onca balığa rağmen 1 fazlasını tutmaya çalıştığını ifade etti.
    İyi insan olmak ayrı şey, iyi amatör olmak ayrı şey.
    Aslında amatörün iyisi kötüsü olmaz da, neyse :rolleyes:

Mental olarak ne kadar paspal bir toplum olduğumuzu ben gözlemliyorum. :(
    Benim çıktığım tekne sahibi de aynı bu tarz avlanıyor, sanılmasın ki işime geldiğini kayırıyorum. Forumda yazmaya kalksa, ona da aynı eleştirileri yapacağım.

Teknede eleştirsem, biliyorum ki gerilmekten başka bir sonuç elde edemeyeceğim. Satış olayları engellenmeden, düzenli bir denetim ağı kurulmadan da bu işler düzelmeyecek.

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler Aret.:)

10. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Bende var patlayıcı ruhsatı. :D Radyasyondan korunma uzmanıyım da aynı zamanda, nükleer de takılabiliriz. :D :D :D Taş ocaklarından kireç de bulabilirim. :D

11. sunshine

sunshine tamer

neden yapmiyirsunuz o zaman skorlar korkunc yazinca bisey yazdiginizi ben gormedim serdar abininde gormedim herhez isine geldigi gibi yorum yapiyor.

12. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yazdık ya işte :rolleyes:
    Sizden alıntı yaparak yazmadım, Serdar abiden alıntı yaparak %90 teknelerin hepsinin sizin gibi davrandığını yazdım.
    Yeri ve zamanı geldimi ben yazarım. Çok sevdiğim, beni seven, yardım eden biri dahi olsa, bir konuda olumsuz düşünüyorsam yazarım.

13. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Yalnız bu %90 teknelerde sarı kağıt denilen balık tutma ve satma ehliyeti var. Dolayısı ile oradan gelen haberleri buraya duyurmakta da eleştirilecek bir konu göremiyorum.

14. sunshine

sunshine tamer

neden yapmiyirsunuz o zaman skorlar korkunc yazinca bisey yazdiginizi ben gormedim serdar abininde gormedim herhez isine geldigi gibi yorum yapiyor.

15. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Öyle bir kağıtları varsa elbet ki bende eleştirmem. O zaman durum normal olur.
    Yalnız o zaman da şöyle bir gariplik oluşuyor, bu insanlar amatör mü, profesyonel mi?

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Bu insanlar profesyonel. Geçen pazar balık yoktu, limanda oturmuş söz konusu oltacılardan bazıları ile sohbet ediyorduk. Bir tane arkadaş şöyle dedi: "4 gündür balık kesti, denize çıkmıyorum. 50-60 balıktan aşağıya denize çıkmam. Geçen haftaki akında 1 haftada 1.050 tane yakaladım." Lüferin tanesinin 15-20 liraya satıldığı yerde kazanılan paraları bir hesaplayın. 1,5-2 ay süren sezonda böyle bir meslek dalı var. Yaptıkları iş de her babayiğidin harcı değil, benim diyen adam 7 gün üst üste o tempoyu kaldıramaz. Ellerinde kesilmemiş, yaralanmamış bir parça alan kalmamıştı. Gerekli evrakları da hazır bulundurdukları için eleştirilecek bir konu yok.

Bu balıkçılar gelip de internete yazmazlar. İnternet'te yazanlar bizim gibi amatörler. Pazardan pazara denize çıkan adamlar o rakamlara ulaşamaz. Bizim en bol balıklı günde yakalayacağımız çift oltada 40-50 tane. Limit dersen belki biraz aşıyor ama sen de olsan orada o balık geliyorken 10 kiloyu geçtik artık bırakalım diyemeyeceksin. Kimse diyemez, buna adım gibi eminim. Zaten öyle balık senede 1-2 ancak denk geliyor, bu konuda biraz anlayış lazım. Satma konusuna gelince payımıza düşen adam başı en fazla 20-25 lüfer. Kendi adımıza bunları asla satmıyoruz. Birkaç tanesini o gün yiyoruz, yakındaki dost ve arkadaşlara dağıtıyoruz. Kalanlarını da dondurucuda dondurup birkaç ay içinde tüketiyoruz.

17. sunshine

sunshine tamer

. Cok guzel yazmissin tamda boyle oluyor artik bu limit isine bu pencereden baksak ve bu konuyu kapatsak

18. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Amatör tekne var, ticari tekne var, amatör var, profesyonel var, sarı kağıt var, amatör balıkçı belgesi var..... vs.vs. Var oğlu var. Büyük bir terim karışıklığı var, başka forumlarda da okuyorum bazen kimse neyin ne olduğundan tam emin değil.

Verdiğin bilgiler için öncelikle teşekkür ederim, ben çok uzakım bu bilgilere.
    Amatör balıkçıyım ve 3/2 tebliğ hükümlerine göre avlanıyorum. Forumumuz da bu tebliği baz alan amatörlerin forumu olduğu için burada ben 5 kilo üzeri tutuyorum ve de satıyorum diyene, normal olarak tepki göstermek durumunda kalıyorum.
    Tepkisiz kalınırsa, yarın bu çok normalmiş gibi herkesin örnek alacağı bir şekle bürünecektir.
    Amatör tebliğe göre limitleri aşan ve satanın buna belgesi olabilir. Ticari tebliğe tabi de olabilir, o aşamada bunları buraya amatörmüş gibi yazmaması lazım bence. Avlar amatör tebliğin içinde değilse de yayınlanmaması lazım gelir diye düşünüyorum.

Bu arada, adın Aret olmayabilir? :D

Birde şunu eklemek lazım, yasalarımızda büyük boşluklar var bu konuda.
    1 vesikalık, 1 kimlik fotokopisi, biraz harçla sarı kağıt çıkıyormuş. :rolleyes:
    Halbuki böyle mi olması lazım?

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Limit işine senin pencerenden bakınca birşey göremiyoruz daha doğrusu amatör balıkçılık açısından yasallığı göremiyoruz. Nasıl olacak bu iş, de hele sevgili Tamer?:)

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Çok doğru, hazır bolca lüfer varken, dinamitle güzelce derin dondurucuları derin doldurulmuşa çevirmenin ne ziyanı olabilir ki, di mi?