Noyan, öncelikle "herkese" deme şunu. Bu şu şu gibi sularda, bu bu gibi av yapan birileri için uygundur. Ama başka koşullarda avlananlar için uygun olmaz. Her tür makine, herkese uyuyor olsaydı, piyasada sadece bu tür makine olurdu, doğru mu? 5 sene önce, ben Emblem Pro kullanırken, millet okuma hastasıydı ve hiç pişman olan yoktu. Hatta, millet bana gülerdi, ip misina kullandığım için. Şu gün ortada ip misina kullanmayan kalmadı mesela.
Maliyet yeterlilik açısından sıralayacak olursak: 1. Daiwa Emblem Pro A 2. Daiwa Emblem Pro (Eski model) 3. Daiwa Emcast Plus Bunlar boğazda avı rahat hale getirebilecek fiyatı en uygun olan aletler. Daha pahalı bir şeyler var, Saltiga Surf filan ama, onlar boğazdan daha farklı işler için mantıklı, fiyatlarına bakınca. Kabiliyetleri boğaza haydi haydi yeter de, fiyatları yüksek.
serdar abi diyorsun ya surf kafa makıne cok etkılı atımda dıye ben bır tane shımano surf gtrcem bırde arc-spool kafa makıne bakıcaz ne kadar fark var yuzde 40 dıyorsun oyle bırsey yook en fazla aynı atıcı ıcın 5 m. oynar bunları soylerken ruyalarımzda gorupte soylemıyoruz deneyıp test edıp uzun atıslar yapıp soyluyoruz en az 6-7 kısıyle beraber. jig makıneler drag gucunden dolayı her zaman uygundur istanbul bogazı icin serdar abi senın soyledıgın emblem proda uygundur bana gore denedım begendım ama cogu kısı ıcın uygun degıl abi gecenlerde yazdım kullanıcı yorumlarını bulup x bır sıteden sen meblem pro yu nasıl met edersen bizde kullandıgımız denedigimiz ürünleri burda soylemekten anlatmaktan cekınmeyiz
emblem pro düsünenlerin ilk etapta 5500a yonelmeleri ve almaları bence daha uygundur kı keza yemlı avlar icin bırebırdır. emblem pro 5500 arvautkoyde valana bır abide var kasık ve yemlıde kullanıyor.
Dostum allasen, boğazda drag ile ne çektin, ne çekeceksin ki, drag gücünden uygundur diyorsun? De ki, biz şu kadar kg çeken balık tutuyoruz, dragsız olmuyor.. Aynı atıcı için 5m filan oynamaz. Surf makinenin espirisi, mesafe uzadığı zaman ortaya çıkar. İlk 60-70m için aynı olur her şey. ama 60-70m misina eksilince, birinin makarası yarıya gelirken, daha fazla misinayı zorlayarak sağabilri makineden. Surf kafada ise makara hala dolu olur, misina zorlamadan çıkar. Yani, zaten senin atışın en fazla 60-70m gidecek bir atışsa, surf makine sana bir şey vermez. Ama daha fazlasını istersen, o zaman işin rengi ciddi şekilde değişir. Çoğu kişi için uygun değil derken (Emblem Pro), neden değil, buna bir şeyin yok. Ama kütük gibi bir jig makinesi olan biomaster'i, "herkese" uygun demekte bir sakınca görmüyorsun. Kendi adıma birini attım denize onların, marmaranın derinliklerinde yatıyor mesela şimdi.
Boğazda kalama gücünün hiçbir önemi yoktur. İsterse 30 kg kalama gücü olan bir makine olsun. Kalamasız bir 3.4 devirli super aero fliegen bile çoğu makineler saramazken ne varsa toplar getirir dipten. Aynı kullanıcıya bir surf makine verin birde spin makine mutlaka surf ile daha uzağa atar. Çünkü kafası daha iridir ve misina daha az sürtünme ile çıkar. Uzak atışta misinanın sarım sıklığı bile önemlidir. Yoksa Shimano yeni surf makinelerine kolu 10 tur çevirdiğinizde kafayı bir kere ileri götüren super slow oscillation sistemini koymazdı. Ha şunu anlarım. Boğazda atçek avcılık yapıldığından spin makineler kullanıcıya daha rahat gelebilir; kolu kısa ve daha kompakt bir yapıya sahip olduklarından.
abi yapma ılla dragla bırsye mı cekmen lazım makıne guclu olmasa yohun akıntıda su basınca balık bınınce nasıl cıkarcan balıgı ılk defa mı makıne kullanıyoruz bız 15-16 sendır bogazda olta atıyoruz sezonda 6-7 makıneden assa gecmıyor elımden alıp satmak ıcın tmm bılıyorum shımanoyla bıomaster le yasamassın bır sorunda bız bogazda kopek balıgı tutmucaz. emblem pro uygun degıl dıyen kısı ben degılım dıkkatınıde cekerım emblem pro benım av stılımı avlandıgım avlakalr ıcın uygun dıye kackere yazdım ve soyledım. sen begenmmıssın ben begenmısım ama kullanalrdan begenmeyenler coktur. kı senın dedıgın gıbı surf makıne ıle arc-spool jig makıne arasında atıslarda oyle buyuk mesafeler yok abi seneleri bu işe adamıs ınsanlar okadar deneyıpte cogu jıg makınelere dondu. abi iyi hatırlarsan eskiden birsey yazmıstım bir kere daiwa sahibi oldum 6-7 sene once diye makine dişli sıyırdı kol bosa donmeye basladı balık varken ustunde diye bır senelık makıneydi ortakoyde teknenın ustunde bızı yarı yolda bıraktı elımızle cektık .
Ben uzak erim için pro 5500 kullanıyorum ama kendi açımdan çok kuvvetli bir makina diyemem.Bende shimano sedona 6000 var dehşet.Akıntı balık ve ağır kurşun banamısın demez getirir ve zorlamaz.Ama bunu daiwa için söyleyemem.Kullanınca göreceksin.İş görmez mi eyvallah ama bir shimano gibi olması zor.Kendi düşüncem herkesin görüşüne saygı duyarım.
Biomaster'le biz tutalım dedik köpek balığını, elimizde kaldı, daha ilk kullanımda. Ama bu başka bir tartışma elbette. Bizde jig makinesinin de bilmem kaç çeşidi var, surf'un de. Ve atıştaki fark ciddi anlamda bariz oluyor. Söylüyorum kaç defadır. Vercelli kamış, 0.16 ip, 100gr kurşun surf kafayla %40 daha uzak gidiyor. Ha, aynı yere varmak için, abanıp zorlayıp atıyorsun jig makine ile, o oluyor. Kullanmasak, başka mesele. Seneleri bu işe adamış olmakla, bir işi iyi yapabiliyor olmak aynı şey değil. Su basınca, balık binince, Emblem Pro hafifler aksine, boşken daha zor gibi olur mesela. Ve bunun dragla zerre kadar, uzaktan yakından hiç alakası yok.
surf makinenin zaten jigden asa attıgını iddaa eden yok fazla atar halıyle ama oyle 30-40 m fazla atmaz
Eğer jig makineyle 100m atabilirsen, iyi bir surf makineyle 130-140m ye varır o aynı atışın. Ama senin atışın 50m ancak gidiyorsa, en fazla çıkar 60m'ye. Kurşunu hafiflet, takımı incelt, hah o zaman jig makineyle atış 30-35m'ye düşer, surf olanla ise gene 50m olur. Fark eden bu olur.
abi pzman kopek balıgı avlıycaklar icin uygun degıldır biomaster deriz olur biter. de burda senden baska kac kısı kopek balıgı avlar onuda bılemıcem
Noyan, biz kullanıyoruz o makineleri, gerek yemli, gerek at çek için. Ve normal jig makinelerinden ciddi şekilde çok daha az yoruyor boğazda.
abi ben her daim diyorum senın bilgi ve düsüncelerine saygım var. bılgı bırıkım olarak sitedeki 3-5 buyugumden birisin yararlanmak bilgi alısverisnde paylasımnda bulunmak iidir. shimanonun cogu makınleri elimden gecti sayılır son donemlerdeki en ust segmentleri haric alınıcak kullanılıcak olanları bızde soyluyoruz. kı her daim diyorum makıne ve kamıslarla ılgılı cok konu var bılgım yoksa bılgı derken kullanıp deneyıp test etmedıysen takıp edıyorum kulaktan dolma bılgıyı burda vermem. bana uygunsa soylerım dıılse de nede olmadıgını soylerim ( 0.25-0.26 en fazla 0.28 kullnıyorum ustu shock abi )
Boğazda vercelli kamış, 0.16 EF&FE ip, 100 - 125gr kurşun ve Emblem Pro kullanıyorum, sürekli. Genelde benim kurşun herkesin azıcık ötesine düşer ve hiç sevmem öyle abanıp son güçle atmayı. Şok filan yok, hiç uğraşamam. Ve balık tutmak noktasında hiç sıkıntı yaşadığımı da bilmem. Alıp bir emblem pro kullandın mı hiç? bir ara uğra Tarabya'ya kendi gör, neden bu makine diye tavsiye ediyormuşuz.
abi soyluyoruz ya kac kere soyledim daha oncede arnavutkoyde genelde avlanna bir tanıdıgımzda var eski bir gemicidir kendisi japon uretım makıne denk gelirske kullanıyoruz makınenin guclu yada ıyı cektigini kullanmasam nerden bılım ben kulaktan dolma bılgıyle ısım olmaz benım
kasık atıyoruz akıntı burnundan emblem pro makıneyle italydan getirttim ıkı kamıstan biri olan italcanna vertigoda kendisindedir zaten vertigo ıle kombınasyon yapmıstı en son
Vercellinin hangi modelini kullaniyorsun Serdar abi ? Oxygen ile birkaç atis yaptimdi, dehset kamis. Uçuruyor 125lik kursunu.