Boğaz + İstavrit + Lüfer vs için kaliteli SURF makina

Konu, 'Makineler' kısmında Doruk.TR tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Selim abi, 500 euro'luk botu olanlar, büyük ihtimalle elden çıkarıyordur şu ara. Zira olayı baya bir analiz etmiş biri olarak, o fiyatlara satılan botların bu işte keyfe bolca keder vereceğini görüyorum.

Böyle bir düzenek, kaliteli olmak zorunda. Ucuzluğuna değil, kalitesine bakmak gerekiyor aslen. Ha, kalitelisi hakiki bot fiyatına mı, belki, fakat bu başka bir tartışma.

Merak eden arkadaşlar için izah edeyim. 1.5 kg toplam ağırlığı olan bir botun makul hızla gidebilmesi için, 350gr itiş gücü gerekiyor. Bunun içinse, 60W kadar güç gerekiyor. Bir motor aldığı gücün hepsini güce çeviremez, verimi düşüktür. O da 200W civarı güç harcamak demek oluyor. Kaba bir hesapla, 12V 10Ah bir akü, 40 dk dayanacaktır. Böyle bir akü, araba tipi, motorsiklet tipi kurşunlu aküyse, zaten 1.5 - 2 kg da kendisi gelir, gereken itiş gücü katlanır çıkar.

Verimi artırmak için, özel 20-40A arası çeken, Duct fan denen şeylerden kullanmak gerekiyor. toplam maliyet, 150$ civarı sadece motor.

Ağırlığı azaltmak için, LiPo piller kullanılabilir. Onlarında makul güçleri 4.4Ah filan olur. Sonuçta, 22A çeken ve 400gr itiş gücü üreten bir motor, bu pili 15dk'da bitirir.

O nedenle, hava itişli yapmak çok rantabl ve rasyonel değil gibi.

2. rapalacikral

rapalacikral ali

tamamen katılıyorum
    surf makina ile atış o kadar fark etmez
    en fazla en fazla 3-5 metre eder
    he ince misina sarıp şok yaparsınız
    üsküdardakilerin %80 i gibi
    diğeri de 0.35 misina ile atar
    o zaman tamam derim.

he ama surf kamış derseniz tamam
    bak o çok fark ediyor.

3. Since1453

Since1453 NoYaN

surf kafa makıneler at cek dısıplınıne uygun makıneler mı ? sizce agırlıklarından dolayı beklemelı avlar ıcın ey*****h uygun olan makınelerde hafıf olanlarıda dunya para maksat cok uzaga mı atmak balık mı yakalamak

4. furunotr

furunotr Haluk

Aslında Boğazda at-çek için kullandığımız ekipmanların hiçbiri bu tür bir avlanma biçimi için özel olarak üretilmiyor; herkez piyasada bulunabilen malzemeleri kendi istek ve taleplerini de işin içine katarak optimize etmeye çalışıyor bir şekilde... Doğal olarak en hafif ve en güçlü ekipmanlar bütçe elverdiğince seçilmeye çalışılıyor...

5. rapalacikral

rapalacikral ali

zaten surflerin üretiliş amacı da boğaz da at çek değil diye tahmin ediyorum:)
    hatta bence hiçbiryer de bu sistem yok.
    170 gr. kurşun bağla at çek.

6. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Deniz seviyesinden oldukça yükseklerdeyim ama forumu takip ediyorum yinede. :) Aman ne çok cevap var derken konu ne hale gelmiş şaşırdım. Battı balık yan gider diyip acaba bende şimdi burda kayakta alp disiplininden mi bahsetsem. :D

Haluk bey,

Detaylı cevaplarınız ve ilginiz için teşekkürler.

Kafa/Makara ölçüsünü realize edip 55 veya 60 olarak revize ettim. 0.35 misinadan 200m veya buna yakın biraz üstü sarsa yeterlidir. Shimano veya Daiwa ailesi içinde bu kapsamda hangi modelleri önerirsiniz? Çok cazip başka markalar var ise onları da belirtebilirsiniz.

Teşekkürler.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Daiwa'nın Emcast Plus'ları var. Yurtdışında 100$'ın altında fiyatlarla satılıyor, gümrük sorunu yok. Bunlara bakmanızı tavsiye ederim.

8. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Stoğumda 2 adet Daiwa Emblem Pro EMP6000A makinam var. 5 kişiyiz, geçen sene boşta kalan 3 kişi diğer makinalarla veya sırayla kullandı. Şimdi 3 adet daha makina alacağım. Servisi ile ilgili bir sıkıntı yaşadığımız için bu üç makinayı farklı bir markadan seçsemmi diye düşünüyorum. Emblem Pro'lar 700 gram'a yakın ağırlıkları ile ağırlıkları hissettiren makinalar. Kardeşlerim iyi güzel makinalar ama daha hafif olsalarmış iyi olurmuş dediler. Emblem Pro'nun 5500 modelini seçeyim diye aklıma geldi ama onunda ağırlığı 6000 ile aynı. Emblem Pro yerine Emcast Plus almak genel anlamda ne tür avantajlar sağlar? / sağlar mı?

9. Since1453

Since1453 NoYaN

agırlıgı emblem prodan az degıldır emcast plusun

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    100gr fark eder derseniz entoh 5500 595gr.

11. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Emcast Plus daha düşük grade bir makina olduğundan Emblem Pro almıştım. Emcast Plus herhalde daha ağır bir makinadır.

12. Since1453

Since1453 NoYaN

ben agır bılıyorum emcast ı emblem prodan bıraz daha agır diye bılıyorum serdar abı tam olarak bılır

13. furunotr

furunotr Haluk

Genel olarak makina markalarında 55 veya 60 kalibre olarak geçen makinalara eşdeğer ölçüt olarak bilebildiğim kadarıyla Daiwa ya da Shimano cephesinde makina yok... Ya biraz büyüğü; ya biraz küçüğünü görebiliyorum... (Gövde olarak; yoksa alabileceği misina kapasitesi olarak bulunabilir) bu markaların modele göre küçükleri bile 60 kalibre diğer makinalardan güçlü, sağlam yahut işlevsel olabilir... Görebildiğim kadar örneğin piyasa 65 kalibre makinalara Daiwa'da 4500-5000'ler; Shimano'da 6000-8000'ler aşağı yukarı denk geliyor... 0,35 mm.misinadan alabilecek çok makina vardır elbet; ancak seçim için bu ölçüt tek kriter olmamalı; makinanın nerede ve ne amaçla kullanılacağı çok daha önemli; ancak konu Boğaz ve başlıktaki malum avlar olduğu için ve bölge şartları da çok ağır ise hafifliği de gözönünde bulundurarak her iki markanın üst seviye ürünlere bakılması gerektiğini düşünüyorum...

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Emcast emblemden pek ağır değil. Terazi değil kolumuz, fark hissetmiyor. Ama sar sar bitmiyor, dezavantajı bu.

Daha iyi makineler var, ama fiyat düşündürüyor. Örneğin Saltiga Surf gibi.

15. furunotr

furunotr Haluk

Saltiga Surf'ü yurtiçinde sıfır olarak bulabilmek pek mümkün değil; yurtdışında 400-500 USD.gibi fiyatlar mevcut ki bence o sınıf bir makina için bu fiyatlar gayet makul... Saltiga Surf ayarında Bull's Eye mevcut Shimano cephesinde; her iki makinanın birbirine karşı avantajları ve dezavantajları var; Saltiga 40-50 gram kadar daha hafifken; Bull's bir turda 10 cm.kadar daha fazla sarar mesela...

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bir Daiwa ile Shimano'yu kağıttan bakıp karşılaştırırsan, çok yanılgıya düşersin abi.

Burada da olduğu gibi. Saltiga Surf'un karşılığı bulls Eye değil, yanına bile yaklaşamaz.

Mesele, Saltiga Surf'ün 100 birimlik niteliğinin ne kadarını kullanabilecek olduğumuz burada sadece.

17. furunotr

furunotr Haluk

Kağıttan bakmıyorum Serdar; her iki makinayı gayet iyi biliyor ve yakından takip ediyorum; Saltiga Surf kullanma imkanım oldu; Bull's ise bugün yarın deneyeceğim bir tane... Belki önümüzdeki günlerde Bull's edinebilirim bir adet; güçlü ve sağlam bir makina; ayrıca elimdeki makinadan birkaç santim daha fazla sarabiliyor...

Zaten Saltiga Surf'ü sıfır bulabilmek pek mümkün değil; yurtdışı ile uğraşmak istemiyorum; bir de gümrük sorunu var zaten... Sarımı da bir parça düşük 83-84 cm. civarı yanlış hatırlamıyorsam; bu da düşündürüyor beni bir parça...

18. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Evet. Modellerde kullanılan rakamlar misina kapasitesi anlamında farklı oluyor. Hatta model isimlerinde ikisi de 55 olan iki farklı makina iki farklı misina kapasitesine sahip oluyor. Ve hatta 40 olan 55 olandan fazla misina alabiliyor. Ben kolay anlaşılmayı sağlamak için 0.35 misinadan 200 metre veya buna yakın biraz üstü misina kapasitesi olan makina istediğimi daha önce belirttim. Bu daha iyi bir tanımlama olacak herhalde.

Birden fazla makina alacağım için farklı marka ve modellerden seçim yapmak gibi bir düşüncem var. Aklımda Okuma VSystem V-55a alasım var ama internet üzerinde satana pek denk gelmedim. İyi makina olduğu söyleniyor, hatta okumanın en iyi modeli imiş. Alıp bir denemek istiyorum. Bakalım?

Shimano Bull's Eye ve Daiwa Saltiga Surf modellerinde 0.35mm'den 200m veya biraz üstü misina kapasitesi için hangi modelleri seçmek lazım?

19. balikoltasi

balikoltasi Birol

Bulls Eye 9050 ihtiyacınızı görür. Yedek kafası olmadığından ona bir de type 3 lük kafa alınabilir örgü için sadece.

20. furunotr

furunotr Haluk

Saltiga Surf 4500 idi kullandığım; ölçmedim ancak 0,35 mm.den 200 metreden daha fazla alabileceğini zannediyorum... Olmazsa yarın arkadaşa sorarım...