Boğaz + İstavrit + Lüfer vs için kaliteli SURF makina

Konu, 'Makineler' kısmında Doruk.TR tarafından paylaşıldı.

1. furunotr

furunotr Haluk

Bugün bir Ryobi Applause deneme imkanı buldum; sizin deyiminizle fayda-maliyet; benim deyimim ile fiyat-performans (sizin deyiminiz daha iyi gibi; en azından tamamı Türkçe...) makinası denebilir; tabii uzun süre kullanıldığında ne olur bilemem ama bence alınabilir sınıfına girdi; sanıyorum 150-200 arası (üç aşağı; beş yukarı) bir rakamlara alınabilir; incelemenizi önerebilirim...

Özellikleri net hatırlayamamakla birlikte:

5,1:1 oranlı...
    Monoflament tam yüklü iken bir turda 98 cm. sarıyor...
    580 gr. diyorlar; sahibi 610 gr.tartmış...
    Metal gövde...
    4 Bilya...
    Yedek makarası mevcut (kalitesi kötü imiş yalnız)... Sarım ve çıkış oldukça düzgün; v.s....

2. saltiga

saltiga ÜMİT

Haluk abi saltiga surf 4500 0,35 den 270m alıyor

3. furunotr

furunotr Haluk

Teşekkürler...:)

4. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Ryobi Kobe'yi İstoç'da (sanırım) Türkiye distribütörü olan Marmara Balık'dan almıştım. Almadan önce makina seçimi için sorduğumda öncelikle APPLAUSE önerilmişti. Hafif makinaları önemsediğimi görünce ardından KOBE önerilmişti. Biraz karışık olacak ama; boğazda ECUSIMA kullanan çok vardı ve bir ecusima alıp deneyeyim diyordum, kobe alıp çıktım. :)

APPLAUSE ile ECUSIMA arasındaki farkları bilen ve kullanan varmıdır acaba?

5. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sanırım ne düşündüğümü yazmam gerekmiyor. Ama kendine zulm etmenin daha ucuz yolları olacağını not düşmek isterim şahsen.

7. rapalacikral

rapalacikral ali

gayet güzel
    ama ultegra 10000 olsaymış daha iyi olurdu.
    ( resimde ki 10 bin ama tıklayınca 5500 lük açılıyor )

8. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Yaşam alanlarımızda genelde kombinler, eldeki stok şişkinliğini eritmek amaçlı yapılır. Aynı ürünün 2. % 50 vs. vs. gibi.:confused: :confused: :D

Eh, hedeflediğiniz stillere uygunluğu söz konusuysa, elbette avantajdır. Yoksa, bir pantolon almak isterken, yanında da stilinize ve zevkinize uygun olmayan bir ceket almış olur ve hemen hemen hiç kullanmazsınız.:confused: :D

Tabii girişken ve yıpratıcı bir tipseniz, o kombinleri, benzeri olan değişik boylarda ki alternatif ürünlerle tadil edebilirsiniz. Mesela XTB 5500 ün yerine 10000 lik, 14000 lik benzer makina koyarak, sadece makinalar arasında ki reel farkı ödeyerek, kendi kombininizi avantaja dönüştürebilirsiniz. Bence en sağlıklısı bu yöndedir.

Tabiidir ki bu tür ürünleri kullanmak, gerçekten eziyettir, çok büyük sıkıntıdır.:confused: :confused:

Bağımlılık ve alışkanlık yapar. Diğer ürünler, basit, vasat ve çocuk oyuncağı gibi gelir elinize. Kullanmakta gerçekten zorlanır ve zevk alamazsınız onlardan.:confused: :confused: :D

9. Doruk.TR

Doruk.TR Doruk

Yukarıdaki set'deki kamışının aynısını kullanıyorum. (Shimano Beast Master CX Surf 200 gram 4.30m) Tek var elimde ve kamıştan memnunum. Kardeşlerim de kullanıyorlar ve hoşlarına gidiyor, onlara da almayı düşünüyordum. Bulabildiğim en uygun fiyat 475 TL idi.

Makina araştırması yapar iken bu kamış ile set fiyata denk geldim. Yine araştırınca Shimano Ultegra XT-B 5500 için 380 TL fiyat aldım. Set olarak fiyata bakarsak 475 + 380 = 855 TL eder. Ama Shimano Türkiye temsilcisinin sitesinde bu set 932 TL. Yani ayrı ayrı alınca daha ucuza geliyor. Acaba, Shimano temsilcisinin mantığı ters mi çalışıyor, ne kadar çok alırsan o kadar kazıklanırsın misali. :confused:

Ayrıca, Beast Master CX Surf kamışı Emblem Pro ile çiftleştirdim. Bu sitedeki Shimano-Daiwa kavgalarının aksine benimkiler muhteşem bir aşk yaşıyorlar. Çok uyumlu bir çift oldular. :D

Burası yeri değil ama, alacağım 3 kamış için Beast Master CX Surf alma niyetimi ileride başka bir bölüm ve konu altında tartışmaya açma düşüncem vardı. Elbette, makina + kamış şeklinde bir kombinasyon da benim için cazip olurdu. Ama "ciddi bir fiyat avantajı" yakalama şartı ile. Ancak, bu Shimano'da ters tepmiş durumda. :)

10. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Fiyat karmaşasını yazınca benimde dikkatimi çekmedi değil.:confused: :confused:

Linklerini verdiğiniz ürünler birbirinden farklı konseptler. Birinde Ultegranın 5500 XTB si varken, diğerinde CI4 5500 XTA sı var. Birisinin fiyatı 380 lira, diğerinin 500 lira.

Mesela;

1. Linkte 5500 XTB ve Vengeance kamış ( 380+190 = 570 Tl.) Linkteki fiyatı, 560 lira seviyeleri.

2. Linkte Ultegra CI4 5500 XTA ve Beast master kamış ( 500 + 460 = 960 Tl.) Linkte ki fiyatı 930 Tl.

11. balikoltasi

balikoltasi Birol

Boğaz için ultegra 5500 ü kesinlikle önermem. 10000 lik, eh olabilir.

12. furunotr

furunotr Haluk

Shimano Türkiye Temsilcisi'ni bilemem; ancak hem site; hem mağaza yoluyla hizmet veren firmalar için malzeme alımında mağazaya giderseniz eğer genellikle net üzerindekinden daha düşük fiyatlar alınabilir ve hatta pazarlık payı da vardır...

Ultegra 5500'ü genel olarak Boğaz'da ben de tercih ya da tavsiye etmem pek... Eğer tercih edilecekse maksimum 150 gr.ağırlık ve çok fazla akıntı ihtiva etmeyen bölgeler için olabilir...

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili Doruk.TR, sana bu zulmü yaşamanın daha ucuz yolları olduğunu söylemiştim di mi?

4.20 boyunda bir kamışın ideal ağırlığı 370 - 390gr'dır (denge ağırlığı hariç). Bu onun harbi, sapına kadar karbon olduğunu gösterir. Bunun fazlası, aslen bir tür zulm çekmektir, çünkü kamıştaki 10 gr, makinedeki 500gr'dan daha çok etkiler (lanet olası arşimet ve kaldıraç kanunları).

14. furunotr

furunotr Haluk

Maden o boylarda kamışlar 300-400 gr. ideal ağırlığa sahip ise bu da karbon olmasından kaynaklanıyor ise niye Zzeplex, Century gibi o boy kamışlar 1 kg. civarı ağırlığa sahip oluyor??? Bunlar karbon değil mi???

Kamışın karbon malzemesinin et kalınlığının bilhassa atacağı ağırlık ve kullanılacağı disipline göre yaklaşık olarak 1,5 mm. ile 3,5 mm. gibi değişken kalınlıklara sahip olduğunu; ağırlık veya hafiflik kavramının temelinin bundan dolayı değiştiğini bilmek gerek sanıyorum...

15. furunotr

furunotr Haluk

Mesela Italcanna Kombat 220 gr. atarlı olarak işaretlenmiş... 90 gr. ile 200 gr. arası ağırlıklarda kullanılmasını öneriliyor üreticisinin sitesinde... Bu kamışın ağırlığı (bendekini tarttım) 309 gr. geldi; boyu da 4,10 m. yanlış hatırlamıyor isem... Ama bana soracak olursanız Boğaz'da sahte ile at-çek olayında ben 150 gr.dan fazlasını atmam bu ürün ile... Et kalınlığı da 1 mm.falandır sanıyorum... Kamışın silüeti de çok ince; kaliteli sazan kamışları görünümünde diyeyim... Ama mesela aynı markanın Futura 250'sine bakacak olursanız silüet oldukça kalın; henüz kırılan görmediğim için et kalınlığını bilemeyeceğim; ancak 1 mm. olmadığı kesin; becerebilse idim 250 gr.a kadar da atardım bu ürün ile; ama ağırlık 500 gr. civarı olsa gerek; boy gene 4,10...

Yoruma açıktır...

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Değil abi. Karbon fiber denen şey bilinen bir şey, özgül ağırlığı, çekeri vs. vs. ve dahası fiyatı. Surf kamışta en efektif malzeme karbon fiberdir. Süper hızlı aksiyonlu kamışlar yapma imkanı sağlar zira.

200 gr atarı olan, ultra fast, yani çok hızı aksiyonlu bir kamış, 1.5mm et kalınlığı ve high grade karbon fiberle yapılabilir. Bu da bizim avlaklar için, blank, yani borusu ağırlığı 260gr civarı bir 4.20 kamış eder. Kılavuzları, sapı filan derken 380gr civarına çıkar. Ve atarken farkı ciddi hissedersin, o kadar hafiftir. Ama elbette cüzdanı hafifletmekte de o kadar başarılıdır tabi.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kalınlık aslen kamışın taper'ini belirler. Bu basitçe, kamışın atıştan ziyade çekerken, güreşirken nasıl davranacağı, satatik yük kaldırma kapasitesini vs. belirler. Ağır, orta, hafif gibi sınıflanır.

18. furunotr

furunotr Haluk

Sadece taper değerini değil; aksiyonunu ve dayanıklılığını da belirler; 1 mm.lik kalınlık ile müsabaka kamışı yapamazsın... O gerilime dayanmaz 1 mm. karbon veya fiber-karbon...

19. furunotr

furunotr Haluk

Evet o 260 gr.lık kamış da ilk gün 200 gr. atarken lale gibi açılır...

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Haluk abi, hesabı ortada. Karbon fiber belli, nedir ne değildir.

Ha, üreticisi malzemeden çalar, iyi fırınlamaz vs. vs. sonuç kötü olamaz mı, elbette olur. Ama kamışta sağlam olan aslen kendini hafif olmasıyla belli eder. Ne kadar hafifse, o kadar karbondur.