Boğazdaki bu gırgırlardan nasıl kurtuluruz ?

Konu, 'Genel Konular' kısmında enginson tarafından paylaşıldı.

1. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Eee?Ne olacak simdi?Cok ciddi bir sekilde merak ediyorum.Acaba neler yapilabilir?
    Bu yorumlardan birinde bir uye cok dogru birsey soylemis.Su sekilde:
    "Tekne organizasyonu olsa 30 kisi gelir,ama bu tur organizasyonlara cok az kisi geliyor!"
    Bende soyle mantikli bir yorum getirmek istiyorum.O zaman tiriviri ile mucasdele,vs,,,organizasyonlarina gelen,katkida bulunan uyelere yapilsin bence tekne organizasyonlari.

2. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    arkadaşlar ümit arkadaşımızın yardımıyla sahil güvenliğe mail atıım cevap bekliyorum. kendisine burdan çok teşekkür ederim.
    konuyla ilgili bahsettiğim gırgırlardan bir tanesinin resmini ekliyorum. resme dikkat ederseniz ağların arasında kalan kayığı da görürsünüz.

3. REEL28

REEL28 ÜMİT

Favori Kamış:
    1.71 Boyunda kanlı canlı bir japon:)
    Favori Makine:
    1.71 boyunda kanlı canlı bir japonun zekası :)
    En İyi Avı:
    1.71 boyunda kanlı canlı bir japonun dostluğu..
    Geri dönüşleri olumlu olur umarım engin.

4. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    teşekkür ederim ümit bende inşallah öyle diyorum ama İstanbul'da pekte umudum yok. öyle olsaydı o sahil güvenlik teknesi yanlarından öylece geçip gitmezdi..

5. beyaz martı

beyaz martı Serbulent Bay

Favori Kamış:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    Favori Makine:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Engin bu mailin örneğinide bence yayımla buradan, hepimizi aynı maili atalım, mail yağmuruna tutalım.

6. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    adres : http://www.sgk.tsk.tr/baskanliklar/h...hbar/ihbar.asp

mailimi tam hatırlamıyorum ama şu şekildeydi. beykoz yalıköy ve bahçeburun arasına bir gırgır diğer ufak balıkcı tekneleriniz üzerine sürerek herkezi kovaladı ve kıyıya çok yakın bir mesafeye ağlarını bıraktı. 1 saat sonra başka bir gırgır daha hemen yanına ağlarını bıraktı. bu yasal mı? gırgırların bu kadar yakına ağ bırakmaları , yaptıkları davranış doğrumu? üstelik bir balıkçı teknesini de ağların içinde bıraktılar tekne zor çıktı ağların içinden...

7. Ayvalıklı

Ayvalıklı Zekeriya

En İyi Avı:
    Levrek 6880 gr.
    Arkadaslar az once, sahil guvenlige asagidaki sikayetimi bildirdim. Geri donus oldugunda sizi bilgilendiririm. Herkese iyi aksamlar. Umarim sesimizi duyurabiliriz.

"Girgirlarin ve trollerin denizlerimizde ve ozellikle Istanbul bogazinde yaptigi katliama dur demek icin siz devletimizin bu konudan sorumlu olan saygideger kurumunu goreve cagiriyorum. Kendilerini balikci olarak adlandiran ve gecimlerini bu sektorden saglayan bu tekneler ve sahipleri denizlerimizin yarinlarini yok etmektedirler. Bilincsiz avlanmalari sonucu denizlerimizdeki balik populasyonu ve balik miktari gunden gune yok olmaktadir. Eskiden bogazlarimizda bolca olan bazi balik turleri bugun bogazimizda tukenmistir. Bir cok turde miktar olarak cok azalmistir. Ticari balik avciligi sirkuleri madde 9 da (MADDE 9 – (1) 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu' nun 24 üncü maddesinde belirtilen içsular, Marmara denizi ile İstanbul boğazında, Kelağra (Galere) burnu (41° 14,149’ N - 29° 15,348 E) ile Dalyan burnu (Kilyos başı) (41° 15,491’ N - 29° 02,319 E) arasında çekilen hattın güneyinde kalan kısımda ve Çanakkale boğazında her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaktır.) yasaklanmasina karsin bogazimizda trolle avcilik halen gizliden de olsa yapilmaktadir, ihbar edilmesi durumunda ise bu tekneler trollerini bir an once toplayip yakalanmamaktadirlar. Bogazda balik avi yapan bircok arkadas teknelerin trolle avlandigini ve trol agi bulundurduklarina bizzat sahit olmuslardir. Bunu bir kisiden duysam itibar edip belki size bir sikayette bulunmuycam ama bunu 10 larca kisiden duydum ve gene internetteki balik avi sitelerinden de bu konuda seslerin yukseldigini duymam sonucunda sizlere bu sikayette bulunuyorum. Bu tekneler bu avlari disinda gene tezgahlarda gordugumuz ufak kracalari ve diger balik turlerinden de limit boya ulasmayan baliklari yakalamaktadirlar. Gene kiyiya cok yakin mesafelere ag atarak avlanma yapmaktadirlar. Ulkemizde ki balikciligin yok olmamasi ve cocuklarimizinda buyuduklerinde lufer, kalkan vs. gibi baliklari gorebilmeleri icin sizlerden bu konuda gerekli yasal mevzuati uygulamanizi bekliyorum. Tesekkur eder, saygilarimi sunarim."

8. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Boğazlar'da büyük gırgır tekneleriyle yapılan avcılık büyük ziyandır.
    Ne enterasandır ki, hepsinin büyük borçları var ve bunu önlemek için daha fazla av yapmak gibi sonuçsuz bir yönteme başvuruyorlar.
    Yakaladıkları balık, borçlarını ödemelerine yetmediği gibi borçları katlanarak da artıyor.
    Borç yükünün verdiği umursamazlık ve saldırganlıkla
    Bu konuda her türlü engeli ortadan kaldırmak için çeşitli kurumlarla ve bakanlarla kulis yapıyorlar.
    Bakanlık kararıyla, tebliğe ek madde konularak boğazdaki gırgır avına açık bölgeyi biraz daha genişletmişler.
    Yasak bölgenin kuzey sınırını, biraz daha güneye, Paşabahçeden Çubukluya kadar kaydırtmışlar.

Marmara denizi ve Boğazlar dahil geleneksel balık avcılığı dışındaki avcılığa cevap veremez.
    Ne gırgır, ne trol

Marmara Denizinde
    Trol kanunda yasak ancak fiilen uygulanıyor.
    Gırgırda böyle bir yasak sözkonusu değil.
    Aslında gırgırlarla yapılan avcılığın da 3 milin dışına çıkarılması lazım.
    Ancak en akıllı çözüm belli boyun üzerindeki teknelere yeni ruhsatların verilmemesi.
    Verilecek ruhsatların da bölgesel nitelik taşıması gereklidir
    Mesela teknelere belirlenmiş koordinat düzleminden çıktıklarında para cezası uygulanmalı
    Bu en azından daha kolay ve olumsuz avcılığı engellemenin ilk adımıdır.
    Zamanla Marmaradaki büyük tekne sayısı azaldıkça, deniz bu anlamda kendini toparlayacaktır.

Bunlar tabi benim nacizane görüşüm.

Son düzenleme: 20 Eylül 2010
  9. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Arkadaşlar sahil güvenliğe mail atalı 2 gün oldu hala bir cevap alamadım... sanırım konuyla ilgilenmeyecekler. benim aklıma daha yüksek makamlar geliyor sizin de fikirlerinizi almak isterim..

10. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Gırgırcılar bununla da kalmayıp, Boğazın dibindeki batıklarda kimyasal madde olabilir diyerek batıkları çıkartmak için kendi işlerinin yolunu yapıyorlar.

Bu konuda gerçekten birşeyler yapmak istiyorsak, çevreci sivil toplum kuruluşları ve gazete yazarları ile sürekli olarak durumu anlatıp sesin daha gür çıkmasını sağlamalıyız.

Benim uzun zaman önce forumda yayınladığım konu başlıkları

Doğal ve Ekolojik Yaşamı Destekleyen Sivil Toplum Kuruluşları

Amatör Balık Avcıları Dernekleri

En azından Boğazlar'dan bu gırgırları sürmek lazım
    Bıkmadan usanmadan mail yollamak, yollamamaktan iyidir

Son düzenleme: 20 Eylül 2010
  11. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Troller tamam.
    Bir de burada konu edilen gırgırlar için boğazda serebest ve yasak olan sınırları aktarsanız, konu daha aydınlanmış olacaktır.

12. akçin

akçin Hakan

paranın gözünü seveyim ortaklaşa bir deniz altı alınabilse alttan alttan temizlenirdi bunlar sessizce ama nerde

13. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    4 gün oldu hala bir cevap alamadım sahil güvenlikten telefonumu da bırakmıştım ama henüz bir cevap gelmedi :(

14. desperrado

desperrado mustafa yigit

Favori Kamış:
    Daiwa
    Favori Makine:
    Banax ST7000
    En İyi Avı:
    palamut 1 kg
    Ben yollanan emaillere kayıtsız kalınacağını düşünyorum.Dosya takip numarası olan fiziksel dilekçeler bence daha etkili olacaktır.Kefeliköy deki SGK ya bizzat başvurulması daha etkiki olacaktır.

15. Ayvalıklı

Ayvalıklı Zekeriya

En İyi Avı:
    Levrek 6880 gr.
    h) İstanbul ve Çanakkale boğazlarında (Değişik ibare:RG-28/8/2010-27686) trafik ayırım şeridi içerisinde,

j) İstanbul boğazında, Ahırkapı (41° 00’ 27" N - 28° 59’ 05" E) ve Kadıköy İnci burnu mendirek fenerini ( 40° 59’ 05" N - 29° 00’ 52" E) birleştiren hat ile Yeniköy vapur iskelesi (41° 07’ 01" N - 29° 04’ 18" E) ve (Değişik ibare:RG-28/8/2010-27686) Çubuklu Kozaltı Burnunu (41°06,599’ N - 29°04,973’ E) birleştiren hat arasında kalan alan içinde,

gırgır ağları ile avcılık yasaktır.

Ayrica gene asagidaki 2 maddeye de aykiri avlanma yapiyorlar yanilmiyorsam. Kiyiya cok yakin yerlerden bahsediyo arkadaslar, zannetmiyorum ki bu yerlerde derinlik 18 m olsun.

(7) Bütün karasularımızda gırgır ağları ile 10 kulaç (18 m) derinlikten daha sığ sularda avcılık yapılması yasaktır

(9) Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı yasaktır.

Son düzenleme: 21 Eylül 2010
  16. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    eklediğim resimde kıyıya yakın olduğu görülüyor. en fazla 50 metre diyeyim ben size..

17. Ayvalıklı

Ayvalıklı Zekeriya

En İyi Avı:
    Levrek 6880 gr.
    Kiyiya 50 mtr mesafe de derinligin 18 mtr olacagini sanmiyorum Engin kardesim, kaldi ki sadece orada degil baska yerlerde de kiyiya yakin avlaniyorlarmis bu adamlar...

18. REEL28

REEL28 ÜMİT

Favori Kamış:
    1.71 Boyunda kanlı canlı bir japon:)
    Favori Makine:
    1.71 boyunda kanlı canlı bir japonun zekası :)
    En İyi Avı:
    1.71 boyunda kanlı canlı bir japonun dostluğu..
    Engin az önce burdan bir arkadaşla konuştum s.güvenlikten.Maalesef belirttiğin bölgede av serbestmiş.Kısa süreli çevirmeler yapabiliyormuş gırgırlar.Tabi çevrede ki kayık tekne vs. nin güvenliğini tehdit etmemek şartıyla.Tabi ki bu alanlar da yasak olan kısımlar da bulunuyormuş ve bunu suistimal ediyorlar.Böyle durumlarda da bahaneleri genellikle şu oluyormuş :Akıntıyla buraya sürüklendik:D ne kadar inandırıcı değil mi?Kısacası yapacak bir şey yok ...

19. deePblue

deePblue na

2 gündür istinyede gırgırlar var..
    Koordinatlardan anladığım kadarıyla burası yasak bölge içersinde???
    ben şikayette bulunmak istiyorum ama ilk önce burası gerçekten yasak mı onu öğrenmek istiyorum
    Teşekkür ederim

20. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    ahmet yasak değilse bile bizim amacımız bu bölgelerin yasaklanmasını sağlamak onun için mahir amcanın hazırladığı dilekçe örneklerini ne kadar çok insan atarsa o kadar faydalı olabileceği kanısındayım ben farklı mail adreslerinden bir kaç tane attım ve arkadaşalrıma da (site dışındaki) mail atmaları için istekde bulundum. ama bu sene için artık geç belki seneye kurtarabiliriz..