ben 10 gün olayını hesaba katmamıştım10 gün kullanacaksanız doğru olabilir ama ben herzaman yüksek güçten yanayım.3.5 hp ile 300 kiloyla bence olduğunuz yerde kalırsınız diye düşünüyorum demek istediğim buydu.çunku dediğim gibi 5 hp nin yarısından bile az performans verecektir. internetteki videolara gelince.hemen hemen performanslar aynı olmakla birlikte çoğu tek kişiyle çekilmiş görüntüler olduğundan iki kişi üç kişi performanslar çok daha az olabiliyor.benim iki zamanlı 6 hp ile videoyu yükleyeyim de biraz fikir edinmiş olursunuz. http://www.sahibinden.com/3_metre_fransiz_mali_zodiac_tipi_bot_ve_evinrude_6_hp_1995_model-30WQQaXQQ14467264WQQpXQQdisplayitem?tab=video açılacakmı bilmiyorum.sadece video3.5hp ile oradaki rölanti dediğim yarım gazdaki hızı bile yakalayamazsınız.biz totalde ağırlık olarak ben ve kuzenim toplam 110 kg+bot 35 kg+motor 25 kg+bottaki ekipman 1kg+5 litre benzin . toplamda yarım gazda ve tam gazda bu hızı yakaladık.3.5 hp ile 3 kişi olduğunuz yerde kalırsınız 5 hp ile iki kişi böyle gidersiniz diye düşünüyorum.dediğim gibi motorlar benzinli ve torkları düşük olduğu için 3.5 hp ile 5 hp arasında iki katından daha fazla bir performans farkı vardır.oradaki süratimiz 10+ mil civarı.
http: //img221.imageshack.us/img221/5180/photo0005w.jpg abicim bende Quicksilver 310 Sport BOT 3.10MT var 4 yıldır kullanıyorun çok memnunum tavsiye ederim
hüseyin abi quicksilver beni aşar..çok kaliteli marka ama az kullanacagımdan degmez.. onur güzel gidiyor alet...en son 290 bot 5 bg parsun almaya karar verdim bakalım..söyle bi ölçtüm 290 da 3 kişi avlanabiliriz gibi geldi..ne kadar küçük o kadar iyi..
Selam sadat abicim biz de 3 ortak aldık yoksa bizede pahalı tavsiyem alırken iyi düşün sonradan pişman oluyo insan ben keşke 3.40 alsaydım diyorum biz de 3 kişi avlanıyoruz bence 3.10. olmazsa 3.40 al abi rahat edersin şimdiden hayırlı olsun sedat abicim
başladıgım yere döndüm abi naptın sen...360 alayım diyorum motor kücük gelir korkusu..290 alayım diyorum sıkısma korkusu...ortası 320 yi alıp keşke dememk en iyisi galiba
2.90 da yanyana 3 kişi avlanırsınız diyebilirim.3 kişi avlanırsınız lakin bi zaman sonra sıkışma hissi gelebilir.çunku 2.90 botun iç kısmı 1.90 metrediryani oturulacak max.alan 1.80 metredir.1.80 bize yeter derseniz 2.90 bot alabilirsiniz.benim tavsiyem de 3.50 civarı bir botturfakat bu kez motor küçük gelecektirne kadar küçük okadar iyi evet yalnız motor da küçükse bot büyüdükçe motoru da büyütmek gerekecek.o nedenle sürat gerekmez diyorsanız en iyi alınabilecek takım 3 metre civarı bot(2.90 3.10 )ve 5 hp motordur.hem taşıması da kolaydır.daha büyük bir takımı taşımak eziyet gibi gelecektir.örneğin 2.90 bot 35 kilodur 3.50 bot 60 kilodur.4 zamanlı 5 hp 35 15 hp 50 kilodur 2.90 + 5hp 4 zamanlı=70 kg 3.50 + 15hp 4 zamanlı=110 kg emin olun denizde 1 kg nin bile hesabının edilmesi gerekiyor..kaldı ki eve dönüşlerde botu taşımak tam bir eziyet.benim bot 35 kg motorum 25 kg..eve döndüğümde yorgunluktan iki gün yatıyorum
320 ile 5bg 4 zamanli yada 320 ile 15 2 zamanli en iyi çözüm iki motoruda tek kisi sirtlayabilirsin. arada öneri sunamiyorum zira parsunda 6 yada 8 bg yok 5 tek direk 9.9 ve yukarisi. 8 bg hesapli bi çözüm istiyorsan sail motorlari var gene çin mali. su an distribütörü yok sanirim ama internetten siparisi mümkün bi de sisme jetskileri getirten tanmotor distribütörlügünü almayi düsünüyordu onlarida arayabilirsin. sail de aynen parsun gibi yamaha klonlamasidir ancak fiyatlari dahada hesapli
ancak dedigim gibi 5 bg 320 yi iki kisi ile plane e kaldirabiliyor tüketimi de hesapli madem ellerinde tek o kalmis al bence zira yaza girdik artik ve herkes motor pesinde eger 5 bg lerde tükenirse çinden shipping için bir ay beklemen gerekecek
bu arada uzun zamandir videolari izlememistim simdi baktim 5 bg tek kisi 330 bot ile plane e kalkmis evet iki kisi ile ise sanirim tam sinirda. bu sürat pervane ile oynayarak biraz daha arttirilabilir
konuya çok açıklayıcı yazılar yazdık ama bir tek konuda benim anlamadığım şu.2 zamanlı motorlar herzaman 4 zamanlılardan daha performanslı değilmidir.motorsikletler için de bu geçerlidir. 5 hp 4 zamanlı ile 15 hp iki zamanlı hemen hemen aynı performansı verir derken bence ortada bir yanlışlık var.ha iki zamanlı motor eski olur performansı düşüktür orasını anlarım.ama hiçbirzaman 5 hp ile aynı performansı vermez.belkide ben yanlış anlamışımıdır
evet bi minik yanlis anlama var 5 bg 4 zamanli ve 15 bg iki zamanli tasima acisindan ayni sartlarda yoksa tabiiki 15 hp iki zamanli 5 hp 4 zamanlidan cok daha performanslidir 310 botta 15 hp 4 zamanli ile 5 hp 4 zamanli olayina gelince evet henüz denemedim ama tek kisi ile cok yakin performans alinmasi olasi zira ben 15 bg ile 310 botta zorla plane e kalkabikiyorum (durum motorun botun arkasina çok agir gelmesinden kaynaklaniyor evveldende acikladigim gibi botlarin yüzde doksani halen iki zamanli motorlara göre boy-hp hesaplamasi yapmaktalar) benim motor arkadasimin çok daha agir 4.5 mt fiber teknesini ise adeta ucurdu....5 hp ise tek kisi ile gene botumu plane e kaldirabiliyor yani sonuc olarak 10 bg atol durumda kaliyor bot-motor uyumsuzlugundan dolayi 310 botta 2 zamanli 15 hp mükemmel sonuc verir 310 botta 4 zamanli 15 hp ise atil durumda kalir ancak.... çok az firma 4 zamanli botlara uyumlu yeni jenerasyon botlar üretmeye basladi bu botlarin tüp çaplari mevcut alisilagelmis modellerden daha fazla bu model bir 310 ile sonuç farkli olabilir
bu arada hangi boyda hangi tekne tipinde kaç bg olursa olsun benimde favorim 2 zamanli motorlar bu konuda mutabikiz 4 zamanli kullaniyor olmam tamami ile motoru alirkenki tecrübe eksikligimden kaynaklaniyor yeni almayi düsündügüm 5 bg 4 zamanli parsun tercihimde maddi kaynakli yoksa 2 zamanli bir 8 hp filan hesapli bulabilirsem tercihim o yönde olur
asil konuya dönersek sedat beye nacizane önerim almayi düsündügü 320 bot ve 5 bg parsundur zira su an zaten baska alternetif yokmus ama eger 15 bg iki zamanlinin fiyat farki göze alinabilirse ve de motorun temini de yakin zamanda mümkün olabilecekse tabikide 15 iki zamanliyi öneririm bu konuda onur beyle mutabikim 5 bg 4 zamanli isinizi rahatça görür ve her bakimdan sizi doyurur 15 bg iki zamanli ise isinizi görür ayni zamanda sizi heyecanlandirabilir karar sizin hangi motor olursa olsun en hayirlisi olsun
tesekkürler arkadaslar sayenizde baya bilgilendim bu konuda...son bişey sorucam sabah aksam neti arastırdım ve güzel bir avlak yeri buldum..ama botla 40 dk mesafesi varmıs sanırım..15-30 gün ben 80 dk yol gidicem tahminen..4 zamanlının göze batıcak benzin tasarrufu olurmu...motor arastırıyorum hala belki 2 zamanlı 8 bg falan bulursam o daha mantıklı degilmi benim için..hem hafif hem fiyatı aynı hem daha güclü..
8 hp yamaha gördüm 900 lira civarındaydı.iki zamanlı 8 hp ile 4 zamanlı 5 hp arasında gözlegörülür bir tükretim farkı olur kanaatindeyim.fakat bu bütçeye pek yansımaz.şöyle söyleyelim 4 zamanlı 5 hp saatte 1.5 litre yakarsa 2 zamanlı 8 hp saatte 2.5 litre yakar (bot gibi hafif taşıtlarda geçerlidir teknelerde fark daha fazladır) (ki bunlar botta kişi olarak fazla kişi olduğunda geçerlidir.8 hp ile yarım gaz verirseniz 5 hp ile hemen hemen tam gaz vermeye denk bir hıza ulaşacağınızdan tam yol süratte iki zamanlı 8 hp hemen hemen iki kat fazla yakacaktır) ha derseniz ki ikisinde de yarım yolda gidecegim..ozaman 5 hp ile yarım yolda atıyorum 1 saatte gittiğiniz yeri 8 hp ile 30 dakikada alacaksınız.lakin benzin sarfiyatı da ona göre düşecektir. lakin bu motorlar küçük cc ve beygir olarak küçük çaplı motorlar olduğu için benzin sarfiyatı 10 gün kullanacaksanız hiç göze batamayacaktır.ben olsam 8 hp yi alırdım.nasılsa 10 gün kullanacaksınız.bari performans alırsınız. yaksa yaksa günde 3 saat kullansanız 8 hp iki zamanlı ortalama 3 4 litre yakacaktır.12 lira civarı tutar ki bence bir yazlıkçıyı etkileceyecek bir miktar değildir. emin olun 10 saat denizde kalsanız motorun açık oldugu saat en fazla 2 yada 3 saat olur ki zaten daha fazla çalıştırsanız motor dayanmaz daha fazla çalıştıramazsınız zaten sizde sıkılırsınız.biraz rölentide gideyim keyif yaparım diyeceksiniz vs yada çıpanızı atıp çekip keyif yapacaksınız vs max 3 saat motor kullanımda kalır ki 3 saat bile abartılı bence 3 saatte yaksa yaksa 10 15 liralık benzin yakar. benim tavsiyem şudur.10 15 lira gibi miktarlar sizin için sorun değilse ve 10 gün kullanacaksanız bence 4 zamanlılara boşuna yüksek miktarlar vermeyin.alın bir 2 zamanlı motor ve keyfinize bakın.
2 zamanli 8 hp mantikli bir seçim olabilir ancak ne yazikki hesapli bir alternatif mevcut diil....sandik kirma bir motor istiyorsaniz internet üzerinden ithal etmeniz gerekecek ikinci el motor ise her zaman için macera 4 zamanla iki zaman farkini 15 bg de pek hissetmedim ben açikçasi....daha ileri beygirlerde hem ekonomi artiyor hemde agirlik farki minimuma iniyor ve hatta kapaniyor ancak 4 zamanlilarin 2 zamanlilara karsi bi önemli avantaji gerek ayni beygirdeki 2 zamanli muadillerine göre daha genis hacimli silindir hacimlerine sahip olmalari gereksede çalisma prensipleri geregi daha geç asinmalari ve yipranmalaridir.ayriyeten gene ayni beygirdeki 2 zamanli muadillerinin kullanildigi teknelerden daha agir teknelerdede kullanilabilir. uzun süreli kullanimlarda 4 zamanlilar ustalarin deyimi ile daha (cigerli) makinalardir. bi de tabiiki benzine yag karistirma olayi var ilk bakista önemsiz bir ayrinti gibi gözüksede ideal oran genelde yakalanamamaktadir.sözgelimi bikaç arkadas dolasilacak ve günün ortasinda mevcut benzinin üzerine ilave yapilacak; orani ayarlamak sikinti verebilir keyif amaçli çiktiginiz gezintinizde....tabii bu sorun büyük bg lerde mevcut diil nacizane tavsiyem halen maddiyat kullanim kolayligi yakit ekonomisi açisindan parsun 5 hp 4 zamanlidir....yavas bi seçenekte diil kanimca videolardaki görüntüler bana sorarsaniz gayet doyurucu tabii son karar sizin....
benim düşüncem nettir15 hp 2 zamanlı her ihtiyaca karşılık verecektir.ama ikinci el alınması taraftarı değilim 5 ile 8 hp arasında kaldıysanız, 8 hp ikinci el alınacaksa alınmasın derim 5 hp sıfır almak daha mantıklı hiç olmazsa sıfır motor olacaktır. 3.20 ise çok iyi bir seçim olmuş bundan sonra hayırlısı olsun