bi yerlere gitsem haber vercemde abicim inan bi yere gittiğim yok sen gidersen sen bari davet ette manayla balığa gidelim saygılar abicim
Benimde bir yere gittiğim yok, Marinada istv. biraz, biraz başlamış diye duydum, bu akşam düşünüyordum, bugün adapazarında dayının cenazesi vardı, yine yattı, ya millet çayırköde, oklamaları götürüyor sana hadi diyen yokmu? gidersem neden olmasın, görüşmek dileği ile, Allah'a emanet ol, Sevgiyle kal,
Diliskelesinde deneme yapan oldu mu? Bu gün İstasyonu önündeki iskelelerde çalışan bir abimle konuştum akşam yaklaşık 2kg. levrek almışlar.Lüferde varmış...Cumartesi gecesi allah kısmet ederse bende orda bir deneme yapıcam.
Abi İstasyon arkasındaki yeni yapılan iskeleden(römörkörlerin bağladığı yer) gece güzel istavrit alındı.Sabaha kadar canlı izmarit,kaya balığı bırakma yaptık.İleride levrek alındı benim bi takımım da aynen suya gitti....Sabah suyundada 3 tane cok güzel karagöz aldım.Samandıralı takım yem ise midye kullandım.Öğlen manevra işi çıktığı için bir ara nuh çimentonun oraya gittim böyle istavrit var ama hiç bişeye bakmadılar.Geri döndüğümüz zarganaya başladım 3-4 tane iri zargana aldım.Ancak hava bozunca bırakıp eve geri döndüm.
koca gün marinadaydım. hiç birsey alamadan döndüm. yanımdaki arkadaş sadece 2 tane zargana aldı v hiç bir sey yok. Sürüsüyle kaya balıgı var..
Temmuz -Ağustos -Eylül Altınova'da sargoz çıkıyordu. Ama şimdi tık yok. Havalar serinledi. Bizim sargozlar kaçtı herhalde. Gölcük'te sahte ve kaşıkla lüfer-levrek çıkıyormuş. Burada yok.
Bu arada yakın olan varsa belki gelebilir. Kaytazdere sahilinde askeriyenin dibinden kıyıdan gece yemli takılanlar gördüm ama hiç yanlarına gitme imkanım olmadı. Mutlaka birşeyler çıkıyordur diye düşünüyorum. Yaklaşık 10 gündür aralıksız geliyorlar. Giden olursa haber versinde bizde öğrenelim ne var ne yok. Herkese rastgele.
Hafta sonu dikkat çekici iki hususa denk geldim Eskihisar'da.. Birincisi. Lodos esiyor, dipte ne varsa sökmüş, su bulanık, yosunlar vs. Bunların arasında bir şey dikkatimi çekti. Üşenmedim, sudan çıkardım. Bir şeyin hurdası, yani parçalanmış halinden geride kalan bir bölüm. Sağına soluna iyice bakınca sanırım şundandı, ki bu aslında belanın resmi: Bu bir portekiz savaş adamı: "Portuguese Man of War, Physalia physalis" Bu meredin burada olmaması gerekiyor. Yanılıyor olmak isterim şahsen. Yada en iyi ihtimal, gemilerle oralardan gelip, parçalanıp, hurdaya çıkmış olarak kıyıya vurmuş olması. Bu son derece can yakan, öldürücü olmasada çok ızdrıap verici bir denizanası. Yelken gibi suyun üstünde yüzer. Bu nedenle sahile çok sık gelir. Kolları son derece can yakan kapsüllerle doludur. Eğer çarpılırsanız, sakın sirke, amonyak vs. kullanmayın. Onlar biz cımbızla vs. sökmeye çalışın. 45 derece kadar sıcak suya daldırın, sıcağa biraz sabredin. Ardından buz koyarak, acıya katlanmaya çalışın. İz vs. bırakacaktır, ama acı çoğu zaman can yaksada geçer bir iki günde. Bunun burada olmaması gerekiyor. Bu çok uzakların denizanası. Ama renk, kolların durumu vs. gayet tutuyor. Fakat elimde tamamı değil, bir parçası olduğu çin kesin bir şey diyemiyorum. Aklınızda bulunsun, bu resimdekine benzer bir şey görürseniz, ihtlyatlı olun, burayada bildirin. Bir diğer husus ise, eski dostumuz lez'in geri dönmüş olması. Lez, genelde suyun üstünü kaplayan salya gibi her şeyi berbat eden bir tür pislik. Ne olduğu belli değil, bizim için çokta önemli değil. Ama balıklar bu lezi seviyor (en azından bir kısmı, izmarit, istavrit vs.) Daha önemlisi bu olunca, gırgırlar çalışamıyor, meraları rahat bırakıyorlar, balık nefes alıyor. Dün itibarıyla lez dipte, nispeten gevşek bir durumdaydı. Sanırım karşıdan gelmiştir. Eğer lodos bir kaç gün daha sürerse ki sürüyor, hatta fırtınaya dönüyor, lezi iyice yığar bizim bu tarafa. Bu da büyük ihtimalle balık işinde nispi bir iyileşmeye sebep olur.
marmarada balık olmamasının en büyük sebebi lezdir sen olsun diye dua ediyorsun yanlış çözümleme yapıosunuz lez denen lanet denizdeki tek hücreli hayatı bitirerek balıkların besinsin kalmasına neden oluyor gelen balıkta besinini bulamayınca marmarayı terk ediyor
Lez zaten tek hücreli hayatın ta kendisi. Plankton membaı resmen. Yüzen bir şey gibi, içi teke vs. dolu oluyor. Bu olunca balık -yakalamak güç olsada- mevcut oluyor. Dahası, gırgırcılar sokulamıyor ki, asıl faydası burada oluyor. Bu sene lez yok ve işte durum: Balık yok. Geçen sen lez azda olsa vardı, balıkta bol diyemem ama vardı. Evvelki sene lez daha çoktu, balıkta daha çoktu. Bizim buralarda gırgırcılar resmen gemi azıya aldılar. Bayramoğlu'nda demirli duran tekneyi biçtiler, nasıl gözleri döndüyse, teknedeki adamlar canını kurtarabilmiştir umuyorum.
arkadaşın avatarındaki resime bakınca, insan acaba bu arkadaşta o malum gırgırcılardanmı? demeden edemiyor doğal olarak lez konusunda fikirler çakışıyor.... tabii yanılıyorsam, arkadaştan (emice41) şimdiden özür dilerim.