Kamiş ve makina seçimi için yardım konusu...

Konu, 'Kamışlar' kısmında MESUT_GULAN tarafından paylaşıldı.

1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çıkrık ile uzağa atmanın esprisi şu. Atışın ilk hareketinde makara dönmeye başlar, böylece misinayı kendisi boşaltır, kurşun misinayı boşaltmak için güç kaybetmez.. Ama kurşun yavaşlayınca bu defa misina daha çok boşalır ve geri makaraya sarılır, adamın gününü berbat eden ve adına backlash denen vaka gerçekleşir.. Bunu önlemek için fren vs. tertibatları kullanılır ama bunlar yeterli olmaz genelde..

Bir sürü çıkrık eskittim, genelde bir çoğunu çekiç marifetiyle.. Seninde, sana para verenin de diyerek.. Ancak hakikaten iyi modeller iş yapıyor ama genede alışmak için bir sürü pratik yapmak gerekiyor.. Dahası, biraz kalın misina takın ve başa dönün vakası yaşanıyor.. Fakat alıştığınızda ve çıkrığa hükmetmeyi öğrendiğinizde işte o zaman atışlar uçmaya başlıyor..

2. Avciperdeci

Avciperdeci SeRDaR

Favori Kamış:
    El Oltası

Serdar abi ben anlamadım

Çıkrıkla uzağa atılabiliyormu yoksa çıkrık sırtıda kullanılan makineler mi_?
    Bende de var bir tane çıkrık ama sırtı yaparken bile, ilk misinayı salarken misinayı kontrolsüz salarsak karışıyor. Bu durumda uzağa atmanın pek mümkün olacağını sanmıyorum ben...

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    >>> Uzak derken Kaç metreden bahsediyoruz??

120 gr kurşun, takımsız, 240 m. PENN 525 Makina, Spiderwire Stealth 0.21 misina, 12 ayak St.Croix AVID 11 ayak kamış, Sarkaç atışı ile..

Tipik bir takımla, elbette uzak mesafeye uygun donatılmış bir takımla, 150-200'm ye kurşunu indirmek mümkündür.. Ama 100 - 130m ve ötesine ulaştırmak isterseniz, takımınıza bağlı olarak farklı ve tehlikeli olabilecek atış yöntemleri denemeniz gerekir ki, pek tavsiye edilmez..

4. Kurşun ilk çıkışta makarayı çevirmeye başlıyor,İvne kazanan makara kısa birsüre dönü kazanıyor .Buraya kadar tamam ama ilk dönü başlarken kurşun da bir enerji kaybı kaçınılmaz.Dönü yavaşlarken kurşun hala gidiyor yani kurşun enerjisinin bir kısmını makarayı çevirirken kaybediyor.Backlash'ın sebebide budur.İkinci dönü için makaradaki kazanılan dönü gücü zaten yavaşlamış olan kurşun ivmesini(çekişi)geçince Lınerout'un altına ters sarma başlar.Hoş bu bende olmuyor.Ama uzun atış için speen tip olanlar tartışmasız daha verimli.
    2002den beri yapılan dünya uzak atış finalistlerinin de bunu(speen) kullanıyor olması Bunu ispatlıyor zaten.

5. Tek kelimeyle tebrkler.Dünya rekoruna ramak kalmış:)
    Uzun atış diyince ben şahsen 150 metre çok iyi derim.110-120m.civarı atıyorum 240m.olağanüstü;)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    İşte backlash dediğimiz bela bu.. Eğer buna hükmetmeyi başarırsanız, çıkrıklar -ağır yem/sahte kullanmak kaydıyla- %80 kadar daha uzağa atış sağlar.. Yurtdüşında uzak mesafe atış için çıkrık makine kullanımı standarttır..

Sırtıda kullanılan makineler daha güçlü kalama ve daha çok misina için optimize edilmiştir.. PENN 525, Abu Garcia 6500 gibi makinalar ise atış için..

Kesinlikle değil.. Tamamen teknik bir konu.. Şöyle düşün, makaranın misina yarısına kadar dolu olsa atış ne kadar olur? Çıkrıkta bu sorun yoktur.. Eğer frenlemeyi düzgün yapabilirseniz, giden kurşun makaradan misina boşaltmak için hiç güç kaybetmez.. Normal makinalarda ise, makarının ağzına olan sürtünme, makara yönüne dik çekme yüzünden gerçekleşen sürtünme gibi nedenlerle kurşun yükselme sürecinde çok fazla güç kaybeder..

Ama dediğim gibi, frenleme yapmak, en iyi fren tertibatı olan makina için bile bir uzmanlık, ayrı ihtisastır..

7. AF9011,12 serimi?

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Dünya rekoru dediğiniz zaman bu malzemeyi kullanamazsınız.. Şok çekici filan zorunludur.. Sanırım o rekora atanlar, bu malzeme ile en az 300m'den başlarlar atışa.. Ve inanın bu ortalama bir mesafe, benzer takımla ben sizlerin çok çok daha iyi neticeler alacağınızı düşünüyorum..

Ha, bu dediğim gibi, makaradan gelen misina ucuna direk kurşun.. Buna bir çapari filan takarsanız, mesafe çok aşağıya inebilir, inecektir.. Dahası, ya parmak gibi beden yapacaksınız ve istavritler kaçacak çapariden, yada atışın ilk hız kazandırma hareketinde çapari kopacak, kurşun kurşun gibi gidecek, siz dua edeceksiniz, birine, arabasına filan gelmesin diye.. Abartmıyorum, ön pancuru kırıp, radyatörün içine oturuyor kurşun..

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kamışı üzerine düşüp kırdığım için, şu anda serisini filan hatırlamıyorum.. 2 Parçalı bir şeydi..

10. Bence burada bir sorun var:confused:
    Fren yaparsanız makarayı kontrollü çevirirsiniz tamam.
    ama giden kurşunun ivmesi sabit(azalan) siz fren yaparken kurşun ivmesinide frenlemiş olacaksınız.Çünkü kurşun misinaya mısına makaraya bağlı.....
    frenlemeyi kurşuna etki etmeden yapabilme el becerinizin olduğunu düşünsek bile ,Kurşun tarafından çevirilen makaranın yaratacağı ivme kaybı normal makaradaki sürtünme kaybından kat be kat fazladır.
    Ayrıca benim görüşüm kurşunu n hızını kesen makaraki sürtünmeden ziyade giderek artan mısına ağırlığıdır.;)

11. harun91

harun91 harun

Favori Kamış:
    shakspeare odysse makina,alba lucky kamış, lineaffe oyster 4.20 ve diğerleri..
    En İyi Avı:
    İsrail sazan istavrit izmarit gelincik
    biraz fazla bilimsel olmadımı :confused: :confused: :eek: :D

12. Şok çekici zorunluluğu yok tercihen kullanılır oda kamıştan sarkan kısım ve kamış boyundan sonra makinada 2.oscılatıon'a başlamadan onceki sarım kadardır;)

13. Bildiğim kadarı ile avıd kamışlar fly kamış bu yüzden merak ettim:confused:

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Fren tertibatları, birer mekanik harikası zaten.. Santrifüj kuvvetle çalışanı, manyetik olanı elektronik olanı vs. vs. Ama hiçbir %100 "Biz bu işi başardık" diyemiyor..

İşte o atışı yaptığımız makina:

http://www.pennreels.com/01_products/reels/conventional/05_gs_performance/525mag.htm

Bu makineler yeterince pratikten sonra uzak atış için ideal olurlar. Genede ben bunlardan direk bir tane almadım, bir custom'cudan yağı, frenleri filan değişmiş olarak temin ettim. Yağ deyip geçmeyin, 40 $ küçük bir şişesi..

Son düzenleme: 2 Temmuz 2007
  15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Zaten püf noktası burası.. Misina makaradan boşalırken, giden misinanın hızına eşit olarak boşalacak.. Daha hızlı boşalırsa (ki hep öyle olur) backlash olur.. Daha yavaş boşalırsa mesafe düşer.. Çoook pratik gerekir, çook derken bunu söylüyoruz..

AVID'in Fly, Surf, Spin vs. her türü var.. AVID, belli bir blank türünden yapılan kamışların (sanıyorum) markası.. Farklı kesim, kılavuz sayısı vs. ile farklı kamışlar oluyor..

16. İşn doğrusu üstad ben 240 değil 200 metre atacağımı bileyim 40$ DEĞİL 400$ Veririm.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Atarsınız, ben inanıyorum ki, 300 m üzerine bile çıkarsınız, takım kullanmadan, tek kurşunla elbette.. Takımlada 200m atış yaparsınız..

Bakıyorum, son derece bozuk bir overhead atışla 100m'yi zorluyor bizim arkadaşlar..

Elbette makina sahibi olmanız, makineye çok iyi hakim olmanız önemli ama, asıl önemli olan atış tekniğiniz.. Uzak mesafeli atışlar için kurşunu havada savurup iyice hız kazanmasını sağlamak gerekir.. Bu gerçekten pratik ister.. Eğer bu tür atışlarla pratik yaparsanız, mesafeniz aynı takımla %50 artıverir..

Şu hep gözden kaçırılıyor.. İki misli mesafe için, kurşuna 4 misli enerji depolamanız lazım.. Bunu kısacık bir güç uygulama süresince yapamazsınız. Diğer yandan işte o sürtünmeler vs. kısa atışlarda pek hissedilmez.. Uzak atışta, açık yüzlü makineden boşalan misina kafa atan balık gib küt küt küt vuracaktır aynen, bunu hissedersiniz..

Kısaca, kısa atış tekniklerinde makinanın getirileri çok çok önemli olmaz.. Bunlar ancak limitleri zorlayınca etkili olurlar..

Kaç defa, "Kurşunu ayağınıza yakın koyun, daire çizsin giderken" diyoruz. Ama insanlar hala kurşunu iyice arkaya koyup, santrifüj hareket yerine lineer harekete zorluyor.. Öyleyken 80-90m atış yapıyorlar..

18. Valla siz gelin burda overhead atmayın:cool: okadar kalabalık oluyorki
    Sağdan 3 kişiyi atarsınız denize mazallah:D :D :D

19. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Dunya Dry casting Turnuvalarinda kullanilan makinalar makarali makinalardir
    son bilgilerime dayanarak soyluyorum 112gr 200m dolaylari,175 gr 230m
    dolaylarinda donuyor rekorlar.
    Cikrik makinalardaki long distance casting (uzun mesafeye atis) makinalarin uzerinde okuyup bunlarin dunya rekorlarinin kirildigi makinalar olarak gormemek ve anlamamak lazim. Cunku bu makinalarda atis misina makarayi atarken dondurerek enerji israfina yol actigi icin problemlidir. Manyetik duzeneklerle genelde bu dusurulmeye calisilmis surtunme azaltilmistir. Ancak bu problem giderilememistir. Bu problemi nekadar basarili minimize eden makina varsa
    uzerine pazarlama amacli long distance casting yazarlar ki, bu bu makinayla uzaga atmaniz mumkundur.( cikrikli digermakinalarla karsilastirirsaniz.)
    Makarali kamislarla uzaga atis cikrikli makinalarla karsilastirilamiyacak avantajlar icerir. Dunyanin hic bir yerinde surfcasterlarin uzaga atis icin cikrikli makina kullandiklarini sahsen gormedim. Ingilizce ceviri yanlisliklarina bu forumda cok dusuluyor , eger gercek tecrubelerimiz yoksa bence cok iddali ifadelere yer vermek bilgi birikimimizi olumsuz etkiliyecektir.

20. Evet bende aynen sizin gibi düşünüyorum:)
    Sanırım dünya rekoru 264m.ve 2006 da kırılmıştı.Bu bilgiyi bi yerde okumuştum ama bulamadım.Yanılıyorda olabilirim:eek: