ewet anlaşılan o ki artık çin imalatlarını kabul etmek zorunda gibiyiz varsa orjinali satan yerler tavsiyeleri bende dikkatle takip ediyorum ....sevgiyle kalın
Harika bir paylasim tesekkurler Aklimda bir surf makine almak vardi cormoran ve balzer arasinda gidip geliyordum ama sanirim cormoran iyi bir secim olacak. 200 ytl nin ustune cikmadan baska tavsiyeleriniz varsa bilmek isterim. Simdiden tesekkurler...
Eywallah dostum lakin tam olarak marka ve modelini anlayamadim Cormoran mi bu? Kusura bakma yordum seni.
slm rica ewet cormoran CORMORAN SINUS BR XL 10Pi Makina fiyatı 214 ytl dedimyaa av markete bir gir ve incele 192 ytl ye birde 4 rulmanlısı var bir bak yanii seçim senin en nihayetinde umarım aradığını bulursun hayırlı geceler
Bu makinalar muadil değiller. ALFA 60, DAM'dan daha kullanışlı. Daha az yorar, daha seri çeker. Büyük balık çekerken daha kolay çekersin. Ama o DAM'ın, atış için biraz daha iyi olan bir modeli. Fiyatı ise genede yüksek. Ben olsam gene ALFA alırdım. DAM'ın olası iyi tarafı, DAM sahibi olmak ve belki daha az bakımla biraz daha uzun süre kullanacak olmak olabilir. Bence, tanınmış markaların giriş seviyesi ürünleri, pek tercih edilecek fiyat performans oranı sunmuyorlar. Yani DAM veya SHIMANO'nun giriş seviyesi ürünleri o kadar işlevsel, güzel değiller. Ama fiyatları yüksek. Bunun yerine daha az bilinen, daha ehven markaların üst modelleri daha iyi netice verirken fiyatıda uygun oluyor. Üst uç, yani iyi modellerde zaten markalılar kendi arasında kapışıyor. Doğrusu, "evet, bu kaliteli, kesin" diyebileceğiniz bir makinayı 100 $'ın altında bulma şansınız pek yok. Diğer yandan, ben 1160 kamışı 60 YTL'ye aldım, Tahtakale'ye bir sorun. Peşin alım iskontosu filan yaptırabilirsiniz, ne olur bilmiyorum. Ama, muadili bir şey isterseniz, fiyat daha yukarı çıkıyor. Yani, surf castinge uygun, atarı vs. sağlam bir şey.. Bu durumda o bütçeyi biraz daha büyütüp sadece kamışa yatırmanız gerekebilir. Düşük bütçeyle alınabilecek, tatminkar netice verecek bir kamış ve makina tavsiyesi benimkiler. Yoksa, mesela iyice bir şey olasun istiyorum deseydiniz, PENN 525 ve CUSTOM LEVELWIND kiti ile St.Croix surf 10' alın derdim (150 + 25 + 240 = 415 Dolar).
bu makina kafa yapısı itibarıyla uzak mesafe atışı için uygun durmuyor, sığ ve uzun yapılı makinalar misina çıkışına daha rahat izin verir. aşağıdaki gibi mesela.
tesekkürler Serdar Bey, yalniz Alfa'yi hic duymamistim Istanbulda nerde bulabilirim yada bir web adresi verebilir misiniz? Bütceyi biraz daha zorladigimda Cormoran Big Benn 6 pi 60'lik kafa modeli üstünde düsünmeye basladim (266 ytl) sizce bu makine nasildir önerir misiniz yoksa bu fiyata daha iyisini bulabilir miyim?
SKOYLU verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Bayağı bir aydınlatıcı oldu ve söylediklerinde sana katılıyorum. Bu forumu çok inceledim ve zaten az çok belli bir bilgi birikimi oluştu bende. Sormak istediğim son bir soru var: "Surf casting" nedir ,buna uygun kamışların tipik özelliği nedir. birde linkteki kamış ile Alba 1160 ı karşılaştırırsan sevinirim.... http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=7-C-2348390 Önümüzdeki yaz getirtilmek üzere Almanyada yaşayan abime hangi marka makina getirteyim?Avrupa satış fiyatı 100-150 Euro olacak (TRde 150/200 Eurodur herhalde aynı makina) ve ALmanyada herhangi bir balıkçı dükkanında bulunabilecek bir marka /model makina ne olabilir...... Abim pek anlamaz bu işlerden de ,bulunması kolay bir marka /model olmazsa uğraşıp almazda bana
Aslında... Surf casting, temel olarak kıyıdan açıklara takımı atarak yapılan türden balıkçılık. Bu tür çalışmada genellikle hedef surf'tür, yani yüzey. Rapala vs. gibi sahte yem atılır, sonra çekilir. Uzağa atarsanız, prezentasyon daha iyi olur, sahte yem daha geniş alan tarar. İşte bu noktada, kıyıdan şöyle uzağa savurup atma stili avcılığa surf casting denmiştir. Açıkta dibe oturtup beklesenizde bu aynı anlama gelir. Şimdi uzağa atmak için ne lazım? Attığınız takımın bir ağırlığı ve onu size bağlayan bir misina var. O halde, takımın gideceği mesafe bu misinanın ağırılığına, sürtünmesine bağlı olarak değişecektir. Eğer hafif bir takım (rapala, kaşık vs.) kullanıyorsanız bu ağırlık takımınkine yakın olduğu için uzağa atamazsınız. O zaman daha ağır takım kullanmanız gerekir. Ağır takımda çok ağır olursa, kendi ağrılığı sizin uyguladığınız güce göre büyük kalır, gene kısa düşer. Bu nedenle belli bir optimum ağırlık vardır, misinanız vs. için. Şimdi, benim kamış ile 0.12 misina kullanıyorum, en iyi performansı 75 gr kurşun veriyor (diyelim). 75 gr kurşunla atış yaparsanız, bu incecik misina ilk hamlede hemen önündeki kılavuz, makara vs. öyle bir takılırki, gitmez. Bu sebeple, çıkrık makine kullanılır. Bunlarda ipin gidiş yönü ile makara yönü aynı olduğu için denge iyidir, güzelce atış yapar. Atılan ağırlık ve makinadaki fren tertibatı atışı mükemmel yapmanıza faydalı olur. Ama elimde 7 gr bir rapala varsa bununla kısa atış yapabileceğim anlamına gelir bu. İşte bu sorunu gidermek üzere, şu bildiğimiz makinalar kullanılır. Eğer hafif takımlar kullanıyorsanız, çıkrık işe yaramaz, tam anlamıyla başınıza bela olur. Ağır takımlarda ise, bu tür spin makina bir nebze iş yapar, ama atış mesafenizi baya bir zorlar, üstelik, ikide birde çat diye misina koparacak durumlara sebep olur. Bu tür bir makinada yapacağınız atışlar için ilk kural, makaranın ön tarafının kalın ve konik, silindirik olmasıdır. Bu misinaın atışta buraya takılmasını engeller. Ama atış sürerken daha fazla sürtünme getirir, mesafeyi düşürür. Bu, bilhassa yeni başlayanlar için önemlidir. Ustası olan makaradaki misinayı öyle ayarlar ki, buna fırsat vermez. İkinci husus, makaranın uzun ve geniş olmasıdır. Boyuna uzun makarada ilk güçlü çıkışta misina makaradan daha düz ayrılır. Bu nedenle sürtünme iyice azalır. Bir diğer husus ise levelwind'in misinayı makaraya hep aynı seviyede sarmasıdır. Aksi halde, misinanın takılacağı ve atışın güç kaybedeceği bir sargı ortaya çıkmaz. Kısacası, bu spinner denen open face'ler hafif yemleri, ortalama mesafelere atmak için tercih edilir. Hafif? 30 gr'dan küçük olan yani. Atış için kullanılacaksa, daha geniş ve uzun makara, biraz acemiyseniz (ben gibi) daha konik ve geniş ağız olmalıdır. Bundan ötesi, genel makina tercihleridir. Bilya sayısı çok önemli değildir, 10 bilya ile 5 bilya arasında pek bir fark yoktur. Fark, bilyaların kalitesinde ortaya çıkar. Boşluksuz olmalı vs. vs. Bilya sayısı çıkrıklarda çok çok önem arzeder. Fakat hiç bilyası olmayan makina, genelde ucuz olsun diye yapılmış adi bir şeydir, iş yapmaz. Bolca bilya olması, makinenin düzgün, akıcı çalışmasına faydalı olur. Ama, atışta bu pek fazla önem taşımaz, sarmada önemlidir. Büyük bir balık gelince, misinayı gerer. Makarayı tutan mil yüke biner. Bu mil genelde sarma aparatı olan şaftın içindedir. Bilyalara baskı artar. Dişlilere baskı artar. Dişliler iyi oturmuyorsa, bilyalar boşlukluysa vs. balina çekiyor gibi zorlanırsınız. Dahası, dişlileri sıyırır vs. İşte bu bilyaymış, şuymuş buymuş bu noktada önem taşır. Evdeki makinelerden birinin makarasının üstü titanyum. Bıçak bile çizmiyor, kesmiyor. Eee.. E'si, eğer makina ufak tefek bir taşa filan sürtse makaranın ağzı hemen çizilir, bozulur. Misinada giderken bunlara takılır yavaşlar. Bu tali hususlarda, kaliteli bilya (rulman), kaliteli kafa vs. malzemeyi ele alıp bakmadan, içini görmeden filan söylenebilecek şeyler değil. Ve doğrusu, harbi kaliteli bir makinayı öyle 150 $ dolara filan bulmakta pek mümkün değil. İşte o yüzden giriş seviyesi markalı makinalara itibar etmeyin diyorum. Kalite kavgası üst segmentte sürüyor. Fiyatların 300 $'dan başladığı yerde. Bunun altında fiyat kavgası var. Elbette bu durumda, 30 YTL'lik makina, adi madi filan ama, 10 tane bilyası, yedek makarası vs. ile iyi bir alternatif oluyor. Eğer yağına suyuna dikkat ederseniz, şıkır şıkırda çalışır.
Tesekkürler Serdar Bey, Cok aydinlatici bilgiler... Sunu anliyorumki elimizde Banax sx5000 varken 250-300 ytl lik bir makine almaya pek de gerek yok. Gene de eger fark edecekse bir surf makine almayi planliyorum. Bogazda 200 metrenin üstünde atis yapmak da pek saglikli olmaz heralde.
Tesekkürler gercekten epey tuzluymus cormoran big benn 6pi üstünde yogunlastim birisi de iyidir al dese hemen alicam, ama kimse daha bisey demedi bi türlü icime sinmedi.
Serdar Bey , Aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Surf tahmin ettiğim şeymiş,ileri at,yüzeyden çek işlemine verilen genel admış. Son olarak bir önceki mailimdeki 1160 ile linkini verdiğim Lineeaffe karşılaştıması yaparsanız ikisinden birini + Alfa 60 alıp sizide bu ızdıraptan kurtarayım Tekrar teşekkürler.........
Lineaaffe kullanmadım, ama çokca gördüm. Kullananlarda var. Memnun görünüyorlar. Elime de alıp şöyle bakma fırsatım oldu. Fena değildi. Gayet iyi bile denebilir. ALBA 1160, çok ahım şahım bir kamış değil. Kılavuzları vs. o kadar matah bir şey değil mesela. 150 gr. atmaya korkuyorum, 125 gr'dan ağır hiç denemedim. Sözde 165 gr atarı. Ama o güveni vermiyor. Fakat, çatırdıyor, iyice gidecek gibi filan oldu demiyorum. 125 gr'ı fiyuvv diye attı, hiçte bişey olmadı. Sadece, nedense anlamsız bir güvensizlik veriyor. Eee, peki bize neden tavsiye ediyorsun dersen, fiyatı. O fiyata alınabilecek en iyi kamışlardan biri. Hemen hemen aynı kalitede olan Lineaffee 100 YTL'yi baya bir geçiyor. Pazar günü, dibe yemli attım. Baya ilerde, olta atmasını beceremeyen birisi vardı, ondna kaçıp taa oralara ki, balık daha az yapar, gitmiştim. Kamışı dik yerleştirip, diğer kamışla meşgulken, bu vatandaş at seyirtmeyi, çek benim kamışı olan gücünle. Kamış çaat yere. Kendi hala sağlam görünüyorda, üstten ikinci kılavuzu gitti. Yerine evdeki adi kamışlardan birininkini kabaca taktım. Büyük ihtimalle yakın bir zamanda, gene aynı kamıştan bir tane daha alacağım demek oluyor bu. Yani, fiyat vs. olarak memnunum. GeneLABA'nın sözde daha kaliteli modelleri var, fiyatları da daha yüksek. Fakat, bizzat satıcıları bile bunu boş ver diyorlar.. Kısaca, mesele, fiyat/kalite oranı. 100 YTL ile Kamış + Makine diyorsanız, tavsiyem bunlar. Ha, 1000 dolarım var bu işe ayırdım deseydiniz, o zaman çok farklı yorumları yapabilirdim bu kamış veya makine için..
banax helicon 500 g serisi 5+1 rulmanlı 5,1/1 devir oranlı 475 gr 0,33 MM - 230 metre kapasiteli arkadaşlar turna surf kamış için uygun bir makinamı acaba . yardımcı olacaklar için teşekkürler