Kamiş ve makina seçimi için yardım konusu...

Konu, 'Kamışlar' kısmında MESUT_GULAN tarafından paylaşıldı.

1. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şansa bir ahtapot 1 kg. babakalede 400 gr. karagöz,80-90 cm pala.
    olay budur. o kadar güzel anlatmışsınız ki kafamdakileri. tamamen düşündüğüm buydu. ancak işin içine mali konular sıkışınca farklı bir boyut alıyor olay. malum türkiye şartları. açıkçası kafam malzeme konusunda karıştı. elimdeki malzeme ile biraz idare edip daha sonra iyi bir malzeme almam daha mantıklı gibi görünüyor. ama gelde içimdeki balık sevdasına bunu anlat. şöyle desek orta vadede beni idare edecek. belki 150 metre değil ama 80-90 metre ileriye atılabilecek kamış ve makine düşünsem. daha sonra da durumu biraz toparlayıp, biraz da tecrübe kazandıktan sonra iyi bir takım oluştursam. nasıl olur? ve bu konuda tavsiyeleriniz ne olur?

2. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Surf takım konusunda uzun uzun yazmamın nedeni, şu an kullandığım takımlarım olduğu halde yetinmemem ve yeni takım almak için uzun süredir araştırma içinde olmamdır. Maalesef fiyat 100 avro üzeri, bu nedenle Almanyadan getirtirmeye çalışıyorum.

Aslında detaylı araştırma yapılırsa çok fazla çeşide ulaşılır. Buradan iletebileceğim bazı makineler şunlar.
    -Surf tipi olmadığı halde halihazırda surf amaçlı rahatça kullandığım Banax Helicon 500G, 76 ytl
    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=BM HEL 500G

fiyat, güç ve kalite yönünden kullanılabilir bir makine, 132 ytl
    http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=M%DD%20AR7000

-97 ytl lik ufak bir makine
    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=23-16-1500

iyi bir örnek, 154 YTL
    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=23-18-16450

3. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Eh yani, :D o milletin beğenmediği kadınlar plajında gece el ayak çekildikten sonra (gerçi o eskidendi, şimdi gece bile dolup taşıyor)yakaladığım levrek ve çupraları, kalamakide yakaladığım ispendeği kapıp beni sulara gömen kocaman akyayı, güvercin adası yanbaşında tekneden tuttuğum ama misinayı kırdırıp kaçırdığım boyumca orfozu bir ben bilirim... Bir de kuşadasında uzun kalıp düzenli balık kovalayanlar...

Orçun hoca, şu bizim Taylan arkadaş işten kafasını kaldırsa da benim ve hatta onun bir yılı aşkın süredir iyi bir surf + iyi bir spin kamış - makine seti almak için debelenmelerimizi anlatsa...
    Hani bir laf var, kelin ilacı olsa önce kendine sürermiş...

Sizin dediğiniz şekilde edinilmiş iki takımım var biri sazan tipi diğeri sorrento...

Kesmiyor be hocam... Alacağım inşallah yakında diğerlerini...

Ama siz aykırı sazan kamışını alın, eldeki makinayla deneyin, olmadı orta halli bir makine alın, ucuza patlar ve size zaman kazandırır.

4. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Orçun Bey işten kafamı kaldırdığım şu aralıkta biraz Yakuıp abimin dediği konudan bahsedeyim.

Her ne kadar Yakup abim bir yılı aşkın süredir desede aşağı yukarı iki senedir her ayın belli günleri kamış arama işine veriyoruz kendimizi. Amaç iyi bir surf takımı ve iyi bir spin takımı almak. Tabi iyi derken en fiyatlısını değil bizim işimize en yarayacak fiyat/performans oranı en iyi olacak takımı bulmak. Abim şans eseri bir yerde bi kamış gördü ve beğendiyse "Taylan şu kamışa bak hele tam aradığımız gibi" diye bir msn mesajı gönderiyor ve işte ne oluyorsa o andan sonra oluyor. Bu sefer ben "bak Yakup abi bide şu kamış var" "şu makinada buna uyar" derken bir bakmışız akşam olmuş.

Ama iki yıl geçmesine rağmen biz takım alamadık. Niye alamadınız derseniz onu bizde pek bilmiyoruz açıkcası. Ama bir gün alacağız. Bir iki ödenecek borcumuz kaldı onlarıda bitirip ikişer tane iyi takım alacağız. Ve Nisanın ilk güneşiyle birlikte "Turnaları" bu takımlarla yine beraber tutacağız.

Yakup abimin kullandığı ve baya randıman aldığı carp kamışlarından iki tanede ben almayı düşünüyorum. Gerçekten çok iş gören bir kamış. Keşke bu kış aylarında alabilsem o kamışıda bahar gelmeden bir iki kalkan resmide ben eklesem Yakup abiminkilerin yanına :D Ama nerdeeeee.

5. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:

çok teşekkür ederim. gerçekten iyileşmeyen bir hastalık bu. nereden tutulduk diyemeyeceğim. en keyiflisi bu herhalde hastalıklar arasında. saygılar.

6. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    gerçekten çok sancılı bir süreç. tam malzeme aldım rahatladım dedim. şimdide şu surf hastalığı baş gösterdi. armudun sapı üzümün çöpü derken istediğimiz takımı bir türlü oluşturamayağız. çok teşekkürler açıklamalar için.

Son düzenleme: 11 Ocak 2007
  7. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Orçun bey şunu size garanti edebilrimki eğer bütün sorunları aşıp bir takım alırsanız en fazla 1 yıl sonra yeni bir takım bakmaya başlayacaksınız. Onun için çöpünü möpünü fazla düşünmeyin derim ben :) :)

8. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    gerçektende öyle taylan bey. en azından sitedeki arkadaşların tecrübelerinden yararlanarak en az hatayı yapmaya çalışıyorum. gözü kapalı bir takım almaktansa yıllarını balık avına ayırmış tecrübeli avcıların önerilerini dinlemek benim için hem çok yararlı hem de çok zevkli.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Orçun Hocma, en az hatası yok bu işin. Genel toplamı var. Başlarken ucuz bir bütçeyle yola çıkmak iyi bir fikirdir. Zaten, tek kamış, tek makina kombinasyonu hiç bir zaman yeterli olmaz.

Surf işinde 3 mesele önemli:

1. Kamış.. Sağlam ve hafif olacak, ince olacak ki havayı yarsın. Sapı uzun olacak ki, rahat savurabilesin. Hafif olacak ki, kollarına hararet yaptırmayacak..
    2. Misina.. İnce olacak, gam yapmayacak (ah bir icat etseler).. İnce misina hafif olduğu gibi havada daha az sürtünme demektir.
    3. Atıcı... İşte en önemlisi bu. En iyi malzemede olsa elinizde, iyi bir atıcı olmadan iyi atış yapamazsınız. İyi atıcı olmanın da yolu bol bol atış yaparken, biraz ne yaptım ne oldu demektir..

Makine? Evet, çok önemlidir aslında. Ama atış tipi makineler, fark yaratacak makineler yanlarına yaklaşılacak gibi değildir. Örneğin, Size makina olarak tavsiye edeceğim PENN 525 Mag. Evet, çıkrık makine.. Open Face, hafif takım içindir, uzak atış için değil. Fiyat, fiyatına bakınca kalsın diyeceğiniz kesin.. Herhangi bir makine olur demiyorum. Sıradan, atış tipi bir makine yeterli olur diyorum. Örnekleri bolca var. Benim elimde, en sevdiğim makinem ALBASTAR Beta 60.. Dandik bir makine diyen çoktur aranızda. Ama herkesin attığı yerin berisine hiç inmez..

Mesele şu. 80 - 100 m sonrası için gereken takım vs. kalınlığı, atışı pratik anlamda gereksizleştirir. Çünkü, o kadar güce dayanacak misina vs. av yapmayı biraz zorlaştırır.

Size tavsiyem, 60 YTL civarı, 3.90 .. 4.20 arası bir kamış alın. İşin zevkine varmak için, hızlı aksiyonlu bir şey olsun. Alba 1160'ları tavsiye ederim. Ama diğerleri de kötü olmaz, idare eder aynı şekilde.. Birde geniş kafalı makine, 60'lık.. Alba Beta 60 iyidir gene. Ucuzdur (30-35 YTL). Eğer çok tangır tungur yere düşürmezseniz, misian makarasını vs. arada yağlamayı ihmal etmezseniz güzelce işinizi görür. Üzerine 0.10 .. 0.15 gibi dyneema misina sarın.. 100 ... 150 metresi, 20 YTL filandır. 75 gram kurşunla, gayet memnun edici netice alırsınız..

Eee, bu ideal bir kombinasyon mu? Değil. Ama fiyatına göre gayet makul bir kombinasyon. Bundan alacağınız verim, yeterli olur. Elbette, pek bir süper kamış, pek bir harika makina alabilirsiniz.. Eee, ne olur? 300-400 YTL verir, 80 m değil, 90 m atar olursunuz en fazla..

Haa, bunları neden tavsiye ediyoruz.. Bunlarla surf işine bir ısının. Kırsanızda pek bir zarar etmemiş olursunuz. İyice sağda solda kullanalarda filan gördükten, belki ele alıp tecrübe ettikten sonra, bir tane daha alırsınız. Bunlarda gene yanıbaşınızda durur, atıl kalmaz asla, merak etmeyin. Kimsenin söylemediği şey, hiç bir avcının 3-5 kamışla, makineyle rahata uyuyamayacağıdır. 6 kamış var evde, 6 Milyonluk olanı da, 220 Dolarlık olanı da var. 5 tane makina.. Çıkrık olanı, balık vurunca öteni vs. Ama işte arkadaşlar şahit. Elimde bir Lineaffee 4.20, Banax SX2000 makine (aman, uzak durun) ile battal kamış, bir de tamirden geçmiş ne idiği belirsiz bir şey olmuş ALBA 1160 kamış ile Beta 60 makina.. Gayet güzel işimi görüyor.. Ha, bir şey olsa, denize düşse, içim cızzz etmez en azından..

Ama yeter mi? Büyük ihtimalle bu yıl içinde 2-3 makina, bir iki de kamış alırım gene.. Bu başak bir şey.. Ve bence, hiç bir balıkçı, bir tek kamış alıp rahat edemez.. Dahası, her kamış makine alımı, hep bir sonraki daha iyi olacak diye gider, ama sonu gelmez..

10. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. gerçekten çok faydalı oldu. ne yapalım yakalandık bu hastalığa, çaresi yok. 5 takım,10 takım oluşturup dindirmeye çalışacağız bu hastalığı. sonu yok gibi. saygılar.

11. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Ne güzel demişsin Serdar hocam,bu iş kumar bağımlılığından beter ..
    Agustosta 35 YTLye takım aldım.Ekimde 167 YTL verip yani takım (makina+kamış+ekipman vs) aldım.Aralıkta 1 takım daha yaptım
    100 küsür YTLye.arada aldığım malzemeler vs..hariç tabii....
    Daha son takım 2 kez deniz gördü.Benim gözüm hala yeni makina+kamışlarda...... avmarketi ve albashop'a günde 1-2 defa girip kolaçan ediyorum....
    Of ya nerden bulaştık bu işe :D

12. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    bulaştık ki ne biçim hem de. her gün saatlerce bu sitedeyim. geçmiş konuları okuyorum. rüyamda görme noktasına geldim valla. av marketi ve albashop a girme sayımı bilmiyorum. sürekli yeni malzemeleri araştırır oldum. yakında bir psikoloğa görünürüm sanırım :) ama gerçekten çok keyifli ne yapayım :) bir de şimdi şu surf işi çıktı. bakalım daha neler çıkacak.

13. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Daha tekne almak var, derinlerde avlanmak var...
    Sonra çıkrıkla kılıç orkinos peşinde koşmak var,
    Ondan sonra bir downrigger edinip Sisamın açığına Doğanbeyin üstüne, taa aşağıda Güllük körfezine yükselip koccaman dip balıklarını, lahosları avlamak var...
    Durun hele siz...
    Sonunda benim gibi çocukluğumun oltası şeytan oltasına sığınırsınız, ama oraya kadar çok gezersiniz....:D

14. excalibur

excalibur

Favori Kamış:
    olta
    Yakup hocam, kesinlikle katılıyorum buna.
    Şeytan oltası balık avlamanın en keyifli şekli benim için de. :)

15. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    valla ben hepsine gönüllüyüm. tekne benim şimdiden aklımda. hatta geçen gün araştırdım bile. emekliliğim bir gelsin, ikramiyemle hemen kral bir tekne alacağım. ikramiyenin yeri hazır yani. gerçi daha otuz sene var emekliliğime ama olsun :)

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yakup bey avmarketinde linkini vermiş olduğunuz kamış 2 1/2 lbs yani 75 gr atarlı bir kamış bu kamışa 100 gr kurşun takıp atmak ileride kamışın ucu için sakınca yaratabilir,saygılar.

17. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Bence libreyi grama çevirirken bir hata yaptınız.
    Sizce 2.5 libre kaç gram yapar... 75 gram diyorsanız bir kez daha kontrol etmenizde fayda var...
    Ayrıca bu değer çeker değeridir, atar değeri değildir, buna ayrıca dikkat çekmek isterim.

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yakup bey hata yapmak isterdim ama malesef linkini vermiş olduğunuz D.A.M kamış 75 gr atarlı,boile kamışlarının üzerlerinde yazan lbs çeker gücünü gösterse bile bu bir şekilde atarınıda belli eder 1 lbs lik kamışın atarı 30 gr dır ve haliyle 2 2/1 lbs yazan kamışında atarı 75 gr olur,ama siz başka türlü diyorsanız diyeceğim bir şey yok,benim bildiğim bu,saygılar.

19. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Siz ons ile libreyi karıştırıyorsunuz bence...
    1 libre aşağı yukarı 450 gram gelir. Bu da 2.5 librenin yaklaşık 1200 gram olduğunu gösterir.
    http://www.neleryokki.com/egitim/olcu_hesaplamalar.htm

Son düzenleme: 12 Ocak 2007
  20. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yakup bey benim ingilizcem yok ama iyi derecede almanca bilirim,bende iki tane D.A.M sumo ve bir tanede başka bir marka boile kamışı var ben bunları alırken bilgisine son derece güvendiğim malzemeci arkadaşın dediği bendeki kamışların atar güçleri benim dediğim gibi 1 lbs 30 gr eşittir,ayriyetten bende bulunan kamış nasıl yapılır adlı almanca olan kitaptada bir formülle belirtilmiş bu,kabaca 1 lb (454gr):15=30,2 atar gücü olarak belirtilmiş,çeker gücü mesela elimizde 2 lbs bir kamış mevcut bu şu anlama gelir ben bu kamışın ucuna 908 gr lık bir ağırlık takarsam bu kamışın 90 derece eğilmesi anlamına gelir,en azından bu böyle açıklanmış kamış imalatcıları tarafından,ben bir polomik yaratmak için değil sadece yüksek fiyatlara aldığımız malzemelerin zarar görmemesi için bunları belirtmek istedim,saygılar.