Şimdi oldu... Ben baştan beri olayın farkındayım, özellikle sizi doğru hesaplama formülüne zorladım. Sizin ilk mesajınızdan 2.5 libre = 75 gram anlaşıldığı gibi, atar ve çeker kavramları hakkında da hiç bir detay yok... Ben zorlamasam yazılacağı da yoktu. Bu sayede forumdaki diğer dostlar da konu hakkında bilgilenmiş oldu. Sağolun varolun. Tüm arkadaşlarımızın anlaması bakımından özetle; 1- Bazı kamışlarda atar yerine çeker değeri verilir... 2- Atar değerini çeker değerine dönüştürürken her tip kamışta farklı formül kullanılır... 3- Burada verilen değer sadece sazan bolili kamışlarının standartıdır... 4- Başka bir kamışta eğer çeker değeri yazıyor biz onun atarını hesaplamak istiyorsak kamışa ait standart formülü bulmalıyız. 5- Burada surf takım yerine mesajda belirtildiği gibi "iç sularda surf kamışın muadili sazan kamışlarıdır, ufak nüanslarla birbirine benzerler" ucuz ve dayanklı olduğu için sazan kamışı önerilmesi uç bir örnektir ki bunun aykırı bir örnek olduğunu da zaten belirttim. Yani pratikte asla çekeri atara çevirmeye ihtiyaç duyulmaz, çünkü bir kamış amacına uygun kullanılırsa verilen değer yeterlidir. Örneğin çıkrık kamışlarında neyi atacağız ki atar değeri verilsin...
Malesef bende ilk boile kamışı aldığımda bu tür bilgilerim yoktu hatta 2 2/1 lib lik kamışa 100 gr kurşun takıp attığımda sanki kamışın ucu kırılacak şekilde eğiliyordu malzemeci arkadaşa sorduğumda benim kamışın 75 gr atarlı olduğunu öğrendim ve bana kamışlarda atarından yüzde yirmi daha az ağırlıkla daha çok verim alabileceğimi söyledi sonraları ben bu konu için almış olduğum kitaplarda ve videoda aynı şekilde tavsiyeleri okudum ve seyrettim,ve artık böyle bir sorunum kalmadı kamışlardan daha iyi verim alıyorum atışlarda,saygılar.
öncelikle şimdiye kadar cevap yazan herkese çok teşekkür ederim. gerçekten çok faydalı oldu. üstad avcılardan aldığım bilgileri şöyle bir toparlarsam bana tavsiye edilen ürünler şöyle oldu http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=AK2787 420 http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=AK1160 390 http://www.oltatakimi.com/productDetail.php?PRODUCTID=92730362&TAPED=A&INTYPED=specs_3 http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=BM HEL 500G http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=MK BETA 60 bunun üzerine yukarıdaki malzemelerin fiyatları malum. üstadların da söz ettiği gibi başlangıç seviyede beni idare edebilecek takımlar. bu aşamada en azından alınabilecek malzemeleri belirledim. başka arkadaşların yorumları ve tavsiyeleri var ise onları da değerlendirebilirim. bunun yanında yukarıdaki malzemeleri kullanan arkadaşların yorumlarını da merak ediyorum. şimdiden çok teşekkür. herkese bol avlar.
kamış - makina bakımı makina ve kamışların bakımı hakkında bilgi verebilecek arkadaşlar bilgilerini bizimle paylaşırlarsa çok sevinirim.
S.Ö - S.S ( Surf'den Önce, Surf'den Sonra ) Amatör balıkçılık hayatımı 2 ye ayırıyorum. S.Ö ve S.S. Yani surf kamıştan öncesi ve surf kamıştan sonrası diye... Nedenmi ? İşte nedeni : 4 ay önce bir surf kamış aldım boğazda kullanmak üzere. İyikide almışım meğerse ben bugüne kadar boğazdan hiçbirşey yakalamasını bilmiyormuşum. Bugüne kadar genelde elim boş döner ve normal kamışlardan pek performans alamazdım. Marifet kamışta mı yoksa bu forum sitesinden öğrendiklerimde mi bilemiyorum. Surf'den sonra amatör balıkçılık hayatım tamamen değişti. Çünkü Surf'den önce hiç alamadığım Palamut, Lüfer, Sarıkanat ve iri istavritleri Surf'den sonra ( 4 ayda ) alma başarısını gösterdim. Üstelik bundan çok büyük zevk alarak. Tabi bunda forum sitelerinin çok büyük fayda ve desteğini gördüm. Buradaki yöntemler, av yerleri ve raporları sayesinde hep doğru yerde ve doğru zamanda oldum ve hiç beklemediğim avlar yaptım. Reklam olarak düşünmeyin ama, Surf kamışlar gerçekten mükemmelmiş ve çok işe yarıyormuş.Herkese tavsiye eder, Ayrıca bu sitede emeği geçen Yönetici ve balıkçı dostlara teşekkürü bir borç bilirim.
İnşallah boğaz dışında bir yerde yemlide kullanma fırsatı da bulur ve takımı daha fazla severek yeni ufuklara açılma olanağı bulursunuz. Karadenize kalkan avına, Marmarada levreğe, mırmıra bakın mevsiminde, eminim çok daha fazla hoşunuza gidecektir.
Surfün o kadarda etkisi yok bence. Makinanda sörf tipi olursa ve örgü misina kullanırsan ve atış becerin gelişirse %20-30luk artış olur daha uzağa atmaya.
bu kadar etkili ise surf kamışlar boşuna uğraşmıyorum öyleyse. hangi kamışı kullanıyorsunuz. saygılar. hiç sormayın. tam bir müptela oldum. keşke bütün bağımlılıklar böyle olsa. en azından kimseyi rahatsız etmiyoruz ve kendimize zarar vermiyoruz. ve ben balık tutanların en az 10 sene daha fazla yaşayacaklarına inanıyorum. İnsanın stresini bu denli alan başka uğraş yoktur sanırım. saygılar.
Bilgiler gerçekten de çok güzel ben de surfümsü bir takım yapmıştım kendime yaza kadar uzak atış konusunda çalışıp ilk fırsatta kumsaldan uzaklara çalışmayı deneyeceğim bunun öncesinde ise imzamda da yazan D.A.M. SPEZIPOWER 300 cm + ALBA BETA 60 (9+1) (Kıyı/Tatlı Su) 0,16mm-10,0kg triflament ipek takımı yaptım kendime Surf için benim dikkatimi çeken bir kamış var. Pelican'ın sapı da periskobik bir modelini görmüştüm esnekliği de süper.. neredeyse ikiye katlanacak gibi bir araştırıp bakmakta fayda var.. bu arada Beta 60 makineden de gayet memnunum
hah buldum http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=1-3119390 70 cm kapalı hali sustalı surf kamış 3.90'lık modeli koydum değişik uzunluklarda var..
bilgiler çok güzel.anlaşılan balıkçılıkla ilgilenen herkeste oluyor bu surf hastalığı bende baya ilgileniyorum 4-5 aydır araştırıyorum hala karar veremedim ama mert kardeşin tavsiye ettiğini alacam her halde .çünkü içegeçmeli sistemden dolayı .malum taşıma sorunu .ama surf için 120 cm'den uzun sap şart.
Mert bunu gördüğümde bende çok beğendim. Taşıması falan çok rahat olur ama bende birşey ne kadar teferrüatlıysa o kadar kolay arızalanacakmış gibi bir his oluyo her zaman. Sanki bununda sapı kolay bozulacakmış gibi hissediyorum. ( Mesela kameralı bir cep telefonu kullanmadım hiç. Telefonum ayrıdır fotoğraf makinam ayrı. Belki biraz eski kafalılık ama böylesi daha hoşuma gidiyor ) Ama bildiğim bişe yok tabi. Sadece öyle düşünüyorum. Kullanan arkadaşlar belki burda deneyimlerini anlatırlar.
taylan kardeş bana surf için bir makine tavsiye edermisin?2 saattir internette geziyorum .hem surf için hem de sazanda kullanmak için çift dbriyajlı bir sistem arıyorum.bu arada çift debriyaj sistemi surfte kullanılır mı acaba?
valla kamış güzele benziyor. kısalabilmesi gerçekten çok kullanışlı. acaba kullanan kimse yok mu? bir tavsiye de onlardan alsak.
Vallahi Göksen surf takımlar konusunda çok bir bilgim yok. Özelliklede makinalar konusunda. Yine kamışları ayırt etmek kolay surfe uygunluğu açısından ama makinalar içn aynı şeyi kendi açımdan söyleyemeyeceğim. Ama bildiğim kadarı ile surf makinalarda özellikle kafanın uzun olması gerekiyor. Misinanın kolay boşalması için. http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=3-BMHEL500G Bu makinayı Yakup abimde görmüştüm. Bence dayanıklı bir makina. http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=3-MIAR7000 Sanki bu makinada bu iş için uygun gibi göründü benim gözüme. Tabi fiyatları biraz yüksek. Ama sanırım kalitesi ile seni memnun edeceklerdir. Umarım yanıltıcı bilgi vermemişimdir. Çünki surf konusunda bende yeni yeni bilgi sahibi oluyorum.
Arkadaşlar bence iç içe geçen yani teleskopik kamışlara verilen para sokağa atılmış paradır,ben her zaman söylerim iki yada üç parçalı kamışlardan alacağınız verim ve zevk teleskopik kamışlarda bulunmaz sağlamlık bakımındanda üstündür,mesela teleskopik kamış nasıl açılır ve nasıl kapanır hiç bir fikriniz varmı,gayet tabiki içinizde çoğu bunu biliyordur ama balık avına yeni başlamak isteyen arkadaşlar bu incelikleri bilmeyebilir açarken ters kapatırken ters kapatırsanız kamışın halkaları çok çabuk bozulur,parçalı kamışlarda bu sorun olmaz mesela,türkiyede teleskopik kamışların neden çok tutulduğunu ben tahmin ediyorum ama doğrumu bilmiyorum tahminim,tahminim şu teleskopik kamışlarda halkaların paslanması veya bozulmasında tamiri parçalı kamışlara göre daha kolay,teleskopik kamışta halka değiştirmesi cocuk oyuncağı gibi bir şey,parçalıda değiştirmek herkesin yapabileceği iş değil,tabi sorun bu olunca herkesi teleskopik kamışlara yöneltiyorlar ben buna rağmen parçalı kamış diyorum,illaki bir kaç kişi bulunur tamiri yapacak,sevgiler.
Selim abi sana katılmamak elde değil. Bende şu an turnada iki parçalı kamış kullanıyorum. Ve bu kamıştan sonra daha teleskopik kamış almam doğrusu. Parçalılardan çok memnunum. Dediğin gibi tamiri belki zor hatta Türkiyede imkansıza yakın ama olsun. Elimde olan iki teleskobik kamışın halkaları paslandı ve kırıldı ama parçalı kamışta en ufak bir arıza yok. Öyle ahım şahım bir kamışta değil doğrusu Albanın parçalı kamışı. Çok memnunum. Onun için bende parçalı kamış tavsiye ederim herkese. Taşıması belki biraz zor ama değiyor dorusu