Kamiş ve makina seçimi için yardım konusu...

Konu, 'Kamışlar' kısmında MESUT_GULAN tarafından paylaşıldı.

1. bülenttok

bülenttok BÜLENT TOK

Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    sheakspeare ugly stik

dostum sorduğun kamış sheakspeare ugly stik altı ay kadar önce internet aracılığı ile kanadadan getirttim.5 adet değişik amaçlı olarak.Tabi senin burada dikkat edeceğin kamışı şipariş ederken hangi amaçlı kullanacağındır. boyu,atarı,ağırlığı,ve bunlara bağlı olarak esnekliği çok önemli.şimdi bende 210cm lik tek parça olan var.büyük balık için 35-40 kg çekeri var. diğerleri hep iki parça zaten üç parça olanına pek raslamadım.kamışla ne tür av yapacaksan nerde ve nasıl kullanacaksan bunu mutlaka bildir. tekneden avlanacaksan 210 cm geçmesin.kıyı için tabiki sörf tipi siparis ver.bunların telescopik olanı galiba yok.1-2-3 parçalı kamışlar.oldukça sağlam gözüküyorlar.internetten sheakspeare sitesine gir ve ugly stik modeline bak.yada cabelas.com buradanda bakabilirsin.
    .

2. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Hasancigim....

.......... kafami karistiriyorsun dostum :confused:

Bütceni acikliyorsun ve ALBA'dan bahsettiyorsun...:confused:

Elbette 70YTL'lik takim, 650 dollarlik takimin isini görür..... 1 kez, belki 2 kez ondan sonra isi bitmistir. LADA ile Mercedes'le karsilastirma yapiyorsun.

Bence sen, su takim'dan basla...:

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7621

3. leopar27

leopar27

Favori Kamış:
    makine,kamış
    En İyi Avı:
    levrek 1.5 kg

bülent bey

ben bu kamışı rapala,silikon yem.tüy ile levrek avında kullanmayı düşünüyorum.

4. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    yok abi o anlamda soylemedim alba starı..almışken iyisini alırım ben bi kere alacan tam alacan..yardımlarınız icin cook tesekkur ederim galiba alacam makinayı buldum...shimano tiagra serisi...bu seride boy boy orat boylardan bir tane almayı dusunuyorum su an japonyayla yazısıyorum ordan arastırıyorlar bakalım kac para...artık makine geldikten sonra diger ekipmanlar icinde basınızı agrıtacam :)
    tesekkurler ve saygılar

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    {b]Cikrigin admirali SHIMANO'dur!!!
    Ondan sonra PENN.[/b]

Bence sıralama biraz değişik.. Önce PENN, sonra ABU GARCIA, sonra aşşağılarda bir yerlerde SHIMANO gelir..

50 kg akya için, özellikle dolandırcılık için üretilmemiş herhangi bir multiplier iş yapar.. Çıkrık olayını yanlış biliyorsunuz. Çıkrıkların, baitcaster, multiplier gibi türleri vardır.. Multiplier denenler genellikle iri, büyük makaralı tiplerdir, devirleri düşüktür. Büyük balıklar için gereken misinalardan bolca alabilirler..

Ama iyisini almak istiyorsanız ki isabetli olur, 50VSW gibi bir model tercih edin. Bunlar komple metal gövdelidir ve evladiyeliktirler.. Fakat, hedefiniz 50 kg akya almaksa ki, gayet makul bir hedeftir, surf casting için kullanılan baitcaster'lar dışında hemen hepsi işinize yarar. 50 kg balık bizim için rüya ama, bu makinelerin hitap ettikleri pazar için, ufak balıklar.. Bunlar 300 kg orkinosları çekmek için üretiliyor..

6. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Hocam du sizin görüsünüz, ve saygi duyuyorum.

Burda arkadas "Trolling/Sirti" icin soru soruyor...

Bi defa 50'lik cikrik 300 kiloluk orkinos icin kücük düsüyor.... en az 80'lik en dogrusu 130'luk takim.

50'lik cikrik aslinda kilic avi icin'de kücük düsüyor.... 85-95 kiloluk kiliclarin, 50'lik takimi bosaltigi cok görüldü.

Ben yatirimi yapmadan önce, 2-3 sene yurtdisindaki BIG-GAME ustalardan cok yardim gördüm, ve bu adamlar (Amerikali, New Zealanda'li kaptanlar) bi tek söyledikleri marka vardi.... oda Shimano... Bu kaptanlar, 1985 yillina kadar PENN kullandiklarini, ancak üretimleri Cin'e dogru kaydiktiktan sonra, kalitede bir bozulma oldugunu anlattilar. Bu da Shimano'nun isine yaradi, cünkü o günden beri hersey Japonya'da yapiliyor.....
    Yurtdisindaki forumlara rica etsem bir göz at derim ;)

Elinize bi Shimano Tiagra ve PENN International 50 takimi söyle gercekten aldiginizda, ne demek istedigimi anliyacaksiniz....

Bu arada ABU Garcia 50 kiloluk bir akyayyi cekebilecek bir cikrigi yok, ABU'nun bu kategoriye sokmak yanlis oluyor.

7. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şansa bir ahtapot 1 kg. babakalede 400 gr. karagöz,80-90 cm pala.
    abi ne yapalım, olmuyor başka türlü. bir takımla çıktık yola. bakalım evde koyacak yer bulabilecek miyiz, yakında evden atarlar beni:)

8. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    sayın abiler yazılarınız ve bilgilerinizi buyuk bi zevkle okuyorum..tesekkurler... 50 kg akya derken sudan ne gelir bilinmez diye soyluyorum ..rekor balıgı kacırmak istemiyorumm.ben çanakkale antalya taraflarına ava çıkmayı dusunuyorum..o zaman soyle sorayım sizlere bizim denizlerimizde çıkan balıklara göre maksimum gelebilecek bi balık sans dahi olsa işimi gorebilecek bi makina desem daha dogru olacak akya orkinos kılıç bide sinarit tabi sinarit biraz bu balıklara gore ufak kalır ama ben bizim denizlerde kullanmak istiyorum imkanlarımız buna yeter ama makine olarak ne tavsiye edersiniz _
    saygılar

9. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Takim olarak benim tavsiyemi biliyorsun....

Serdar Hocanin'daki belli..... geri sana kalmis dostum ;)

Kuzu/Akya konusunda N@mik ustanin güzel yazilari var... site icinden ara bulursun...:
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7621&highlight=kuzu
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=4379&highlight=kuzu
    vs vs....

Orkinos/Kilic konusunda burdan biraz okuyabilirsin: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=5939

Eminim ki, Büyük Beyaz adli bir konu yakinda acilabilir....

.... sen hele su cikrigini al, sonradan diger takimlar icin yardimci oluruz....

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Tiagra için, 50'lik (0.70) misina takılacak olan modeller, TI50A ile başlar, bu da 600m misina alır. PEN 50VSW ise, aynı misinadan 780m alır üzerine..

Sizin takıldığınız husus, modelleri aynı seviyede karşılaştırmamak. Yani, birinin küçük modeli ile, diğerinin orta modelini karşılaştırmak.. Doğrusu şu.. Shimano, PENN'den ucuzdur.. Shimano 550$ civarında, PENN 600$ civarındadır.. Dahası, Shimano'nun giriş seviyesi modellerinde fiyat farkı daha yükselir.. Daha da önemlisi, PENN giriş seviye modellerde, küçük modellerde kalama daha zayıftır... Shimano'nun full drag kalama sistemi bulunur, bu da çıkrığın kapasite üzeri sürüklenmesine imkan sağlar..

Biraz multiplier çıkrık terimlerini açmak lazım.. Bildiğimiz spin makinelerde, 260, ALFA 60, 50 vs. gibi terimlerdeki rakam makara çapını gösterir. Anlaşılacağı üzere, spin makinelerde belirleyici olan makara çapıdır.. Çıkrıklarda ise, kalamanın kaç libre çeker verebileceği temel ayırdedicidir. TI20A demek, 20 lb zorlayabilen kalama var demektir. 50VSW 50 lb. kalama verebilen.. Elbette model numarası bu demektir anlamına gelmez, basitçe, bu makinelerin kapasitesi 50'lik, 20'lik, 80'lik vs. denince, kalama kuvveti ile ölçülür..

Size gereken 50kg akya için, 20 lb'lik bir makine.. 10 kg kalama gücü 50 kg akya'ya yeter.. Bu gibi küçük kalama gücünü de piyasadaki hemen her makine karşılar.. Ucuz bir makinenin 30 lb olanını alın, yeter..

Ama paraysa para, verir güzel bir şey alırım diyorsanız, o zaman biraz yüksek güçlü almanız faydalı olur.. Shimano'ların, kalama kapasitesi ve dayanımı PENN'den düşüktür. Ama shimano marka olma bilincindedir. 30 lb makinesini, 25 lb olarak satar.. Yani 20'lik shimano'nun, kalama haddi 25 olabilir.. Fakat haddinde zorlarsanız çabucak elinizde kalır..

PENN ise böyle yapmaz, 20 lb makinesi, 20lb'de saat gibi çalışır. Yıllarca sorun çıkarmaz.. Dahası, 20lb olanı 50lb yüklenseniz de iş yapabilir.. Ama garantisi yoktur, şansınıza.. Daha açık yazarsak, PENN anma değerinde maksimum performans için dizayn eder sistemi. Shimano ise, aynı zamanda ergonomi, hafiflik vs. birlikte düşünür, o sistemin vereceği maksimum kalama gücünün optimum noktasını anma değeri olarak belirler..

İşte makineleri böyle karşılaştırmak gerekir. 50'lik makinenin misina kapasitesini, 20'lik ile karşılaştırmak biraz ters olur..

PENN Çinde ürettiğini için kalitesi düşmüş müdür bilmiyorum.. Ama fiyatların düşmediğini nazara alırsak, pek öyle olduğunu sanmam. Fakat, şu ihtimal dahilindedir, piyasada NOKIA'nın haberi olmayan tonla çin malı NOKIA telefon var.. Çinde birilerinin çıkıp, tipi %100 PENN, etiketinde PENN yazan ama PENN olmayan bir makine çıkarmış olması mümkündür.. Kısaca, sahte PENN'ler ortalıkta geziyor olabilir..

Diğer yandan, Shimano Japon tipi, PENN amerikan tipidir.. Bu ne demek? Amerikan pazarı için en iyi video cihazı, üzerinde sadece kaset çıkar düğmesi olan video cihazıdır. Takacak kasedi/CD'yi, hop çalacak, neymiş öyle bir sürü düğme, ayar, tracking, hızlı, yavaş vs. Tak göstersin, beğenmezsen o tek düğmeye bas, çıkarsınz kasedi.. İşte amerikan tipi budur. Optimize ayarlıdır, size ayar vs. bıraktırmaz. Japon tipi denince, bir sürü düğme, gösterge, ledler filan olmalıdır. Adam aleti kurcalayabilmelidir. Bu sayede kendi optimumunu kendi ortaya koyabilir.

Shimano, kalama ayarı, hız ayarı vs.vs. ile detaylı makineler üretir. PENN'de ise öyle detaylar filan yoktur, takarsın, kullanırsın.. PENN nasıl ayarlamışsa öyle çalışır.. PENN makineyi 50lb'ye ayalrmaış. Mili, dişlisi, bilyası vs. vs. Shimano'da ise, ayarları güzelce değiştirip edip, başka şeylerde fedakarlık edip 50lb anma değerli makineye 60 lb çektirme imkanınız vardır..

11. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    - bu dogru degil. PENN INTERNATIONAL cikrigi kullanmadan önce, paketinde nasil takimi "kalibre" edecegini, detayli bir sekilde yazilidir.
    Shimano'da bu mevcut degildir...

Ben PENN'in kötü oldugunu söylemiyorum... sadece yurtdisindaki yapilan tartismalrin sonuncunda, Shimano'nun kalitede fark attigini tespit ettim.

Shimano Tiagra'nin bir cok modelli var. PENN'de oldugu gibi...
    50VSW ve TI50A'la karsilasmak dogru degil....

Karsilasman 50VSW ve 50WLRSA ile olmali:

Penn International 50VSW Two Speed Reel
    Gear Ratio 3.1:1, 1.3:1
    Line Capacity: 800 yds./50 lb.

Fiyat: 599,99 dollar

50WLRSA: Shimano Tiagra 50WLRSA Reel - TI-50WLRSA
    Gear Ratio: 3.1:1, 1.3:1 Line Cap 550 yds./80 lb.

Fiyat: 629,99 dollar

Birisi 50Lb'lik misina, digeri 80'lik....

veya:

Shimano 50 Tiagra Trolling Reel/Wide
    (SHMTI50WA)
    50 Wide 2 Speed Tiagra
    Detail: Lever Drag
    Detail: 6lb
    Capacity: 850/50 600/80
    Low Gear: 1.3:1
    High Gear: 3:1
    $629.99

Penn 50TW International Reel
    (PEN50TW)
    50 Wide International II Series
    Detail: Lever Drag
    Wt: 68oz
    Capacity: 500yds/80lb Mono
    Gear Ratio: 3.1:1
    Spool Width: 3 1/4"
    $499.99

Shimano daima PENN'den pahalidir.

Son düzenleme: 5 Mart 2007
  12. Serdar, inanılmaz iyi bir makina aldığımı düşünüyorum,yani hep hesaplı hemde kullanışlı..

Soru;

Rapala bağladığımda çok hafif olduğundan sistemi boş bırakan duruma getirdiğimizde denize salma işleminde sorun oluyor,30 gr kurşun bağladığımda problem yok.Diğerleride böylemidir,gezer kurşunmu bağlayacağız rapalaya..?

13. can

can

Misinanı rahat salabilmen için, sarma kolu tarfında değil de diğer tarafta yuvarlak bir somun'a benzer vida vardır. Onu gevşetip misinanı rahatlıkla akmasını sağlayabilirsin.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Evet, öyle, biri 80'lik misina.. Ama 50WLRSA 35 lb kalamaya sahiptir.. Full sürüklerseniz, yani düşük hızlı balığı daha çabuk yormak için, 44lb ye çıkabilirsiniz.. Makine 44lb'den fazla yük veremiyorsa, 80lb misina takmak anlamsız olur, misina maksimum 44 lb yüklenecek demektir, aslında 50lb misina yeter.. Eee, niye peki Shimano daha pahalı?

Shimano WLRSA'larda iki dişli seti vardır.. Bu sayede tam yükteyken kolayca, daha az sorunla vites değiştirebilirsiniz.. Bu esnada drag mekanizması devreden çıkar, önlemek için backoff yapmak filan gerekir.. Dahası teknenin sarsıntıları vs. bunu zorlaştırır ve küt, misina kopar gider.. Belki o yüzden 80'lik misina tavsiye edilmektedir..

PENN Dişli mekanizması bu gibi sorunlarda, BMC kamyon gibi trrraaak diye ses çıkartsa ve gitti makine dedirtsede, kaldığı yerden devam edecek şekildedir. Veya öyle olduğu düşünülür..

Doğrusu bu, Liv Tylor ile Heidi Klum, hangisi daha güzeldir kavgasına benzedi.. Şuraya varıyor, "Bak bu esmer, simsiyah, ne güzel saçlar, o ne öyle, sapsarı..".. Her ikiside görüleceği gibi, harbiden güzel, kullanışlı makineler.. Biraz yanlış oluyor, en iyi makine derken, biraz farklı amaç ve zevklere hitap eden makinelere bakıyoruz..

15. Teşekkürler Can,

Akşam deneyeceğim..Sol tarafta bir aparat var,aşağı çekince ses yukarıdaki konumundan çok farklı bir ses çıkarıyor.Çıkrıkla yeni tanıştık,acemilik işte:)

16. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Tamam hocam....

PENN Shimano'dan daha pahali oldugunu saptiyorsun, bunda hem fikir degiliz.

Shimano'nun kalibre edilecegini söylüyorsun, bunda da hem fikir degiliz.

ABU'nun Shimano'dan daha kaliteli oldugunu söylüyorsun, bunda da hem fikir degiliz.

50 kiloluk kuzu'yu, 20'lik 30'luk yeter diyorsunuz, bunda da hem fikir degiliz.

50'lik takimla, 300 kiloluk orkinosu alir diyorsunuz, bunda da hem fikir degiliz.

vs vs vs....

17. can

can

O konuma avlanma esnasinda getireceksin. Balık vurduğunda cııııır diye ses verir.
    Bol şans :)

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Etme gözüm, ben ne zaman Shimano "kalibre edilir" diyorum? Shimanolarda, ayar vs. düzenekleri çoktur, mevcuttur, böylece bazı kondisyonlar yükseltilebilir diyorum.. Bu bazı yönlerden çok az seviyededir, mesela Tiagra'larda, bazılarında resmen parça ekleme çıkarmaya kadar varır, bazısında bir levye olur, bazısında kapağı sökmek vs. gerekir.. Bahsettiğim kalibrasyon değil, makina drag sisteminin limitleri..

Shimanolarda, drag: 35, Max drag-strike:45 şeklinde belirtilir. Yani, alet kısa süreli olarak 45lb, sürekli olarak 35 lb drag gücüne dayanabilir şeklindedir. Biraz ayarlayıp edip bunu, 40'a doğru çıkarabilirsiniz, bu bilhassa nispeten ufakca balıkları daha çabuk yorar, uğraştırmaz.. Ama saatlerce uğraştıracak balık için bu hiç tavsiye edilmez..

300kg orkinos için tavsiye edilen #80'lik makinadır, ama #50 ile de tutulabilir, tutulmuştur, tutulacaktır. 700m kalama verebilen makineler bunlar..

Diğer yandan söz konusu olan "kalite" değil.. Bunların hepsi zaten yeterince kaliteli.. Benim ağzımdan çıkmış tek "kalite" sözcüğü şu: "PENN Çinde ürettiğini için kalitesi düşmüş müdür bilmiyorum.."

Shimano ile PENN'in kullanımı vs. farklıdır, ama bilhassa yeni başlayan için PENN daha dayanıklı, kullanışlı bir makine olarak öne çıkar... dı en azından ben bunlarla uğraşırken.. Shimano alınca hiç bir zaman keşke PENN alsaydım demezsiniz.. Çünkü, zaten 50 kg akya filan bu tür bir hayli üst sınıf makineler için çerez gibi bir şeydir.. PENN ve shimano farkını ancak kılıç, orkinos vs. avında bir miktar anlayabilirsiniz. Bu makinelerin kalitesi, birebir kalama kalitesi ile ölçülür. Eğer kalamayı iyice zorlayacak bir şey yoksa ortada, ki genelde olmaz, her ikiside gayet memnun edicidir. Ee kalama zorlanınca? Bu durumda bazen PENN, bazen Shimano kazanır.. Kalamanın zorlanması demek, sadece büyük balık demek değildir.. Balık bir şekilde çok seri kafa atar, Shimano dayanır, PENN biter.. Balık bir şekilde daha güçlü yüklenir, Shimano dağılır, PENN Direnir vs. vs. Duruma, balığa vs. göre değişir. Değişmeyecek olan her ikisininde, anma güçlerinde güzelce çalışacağıdır..

Neden PENN o halde? Bu öncelikle "bence" öyle.. Benim mazeretimde şu, PENN kafa karıştırıcı şeyleri yoktur. 50lb misina sar, 780m alacak der, sararsın.. O kadar.. Sürpriz olmaz, misina belki kopar ama makine hiç ıııhh demez.. Shimano'da ise, 80lb misina sararsın, misian kopmz makine dağılır gider.. Birilerinin söylemesi gerekir, yahu bu alet 50lb çekerlidir diye.. KAfa karıştırır, drag, max drag-strike vs. vs. bir sürü terimla filan..

Yarın okyanusa gidecek olsam, şu dükkana girsem, ver ordan bir PENN 80bilmem kaç desem, çıkarıp dese satıcı: "Penn yok, Shimano 80 vs. vereyim.." İnanın öbür dükkana gitmektense oradan Shimano almayı tercih edebilirim.. Yani aralarındaki fark o kadar ehvendir, o kadar "nevi şahsına münhasırdır".. Genel toplamda biri diğerinden daha kötü değildir.. İşte o mesajlarda başta "Bence..." olması bu yüzdendir.. Eğer mutlak şekilde daha iyi olsa, zaten bence diye değil, "Kesin olarak..." şeklinde başlardı o cümleler..

İşin kötüsü şu: İnsanın bir "bence"si olmazsa, kontrpikede kalıyor, hiç bir şey alamıyor.. Bu mu iyi, şu mu iyi derken, gidip daha kötü bir üçüncüyü alıp çıkıyor.. Bu yüzden insanın bazı "benceleri" olması gayet güzel oluyor.. Hatta, bazı "bence"lerin mesnetsiz olması bile önemsiz oluyor..

19. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Namık abi ve diğer abiler usanmadan uzun uzun bilgi veriyorsunuz inanın her satırda bişeyler ögreniyorum..ama benim bi huyum vardır...bi sefer almısken iyi bisey alırım butceye gelince 1000 ytlyi gececek.saglık olsun..herseyi dusundum misinasından mucadele kemerine rapalasına kadar.... o sudayken keşke onu alsaydım demek istemem...ben shimano alacam fiyat bekliyorum duruma göre minimum tiagra50 modeli veya 80 modelini...kamışı burdan alacam.. misinayı sormak istiyorum size onuda japonyadanmı istesem ... ikisi bir gelsin diyorum...burda 162ytl balzer orgu misina var 0.50 60 kg cekeri var... ne saracaz makineye birasda bu konuda yardım edermisiniz?
    tesekkureler

20. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Bir sürü degisik fikir gelecektir....

Ama, eger Japonya'dan alacaksan, aldigin verden sana cok daha iyi bir öneri vereceklerdir.......... makinayi aldigin yerden, misinanida al!! Cünkü onlarda bu is icin en saglik sarma makineleri mevcuttur.... Ordan sardir..