Kıyıdan avlanmak için iyi bir başlangıç olacaktır bu kamış ve makina.Siz yine şanslıymışsınız ben ilk bilinçsiz aldığım oltada 3m 10-30 g atarlı dandik kamış, ve40 lık makina almıştım. Çok işime yaramamıştı uzağa atılmıyordu. Ancak ne hikmetse en büyük balığımıda onla yakaladım
Bu sitede 30-40 senelik avcılar bile hergün birşeyler öğrenebiliyor. Bizim gibilerin katedeceği çok yol var daha
Bu ara benimde makina almam lazım, makinanın bu kol kısmı çok önemli bence Av marketindeki tüm makinalara baktım, kol kısmı en sağlıklı makina MitchellArmadaPro gibi gözüküyor. Birleşimi iki mesnetli, yük aktarımı biraz daha sağlıklı geldi bana. Ama fiyatıda 190lira, biraz pahalı. Arada bunların kampanyaları oluyor, biraz ucuzladığında alıcam. Okumanın MQ65,ZN65 inede baktım sen deyince, ikisinde çok benzer birbirine. Ama denemeden bilmek zor.
destek bekliyorum önereceğiniz başka makinelerde varmı şu an bulduğum makine bu aynı zamanda levrek lüfer gibi at çek avlarında kullanacağım için hafif ve hızlı bir makine arıyorum
Levrek ile Lüfer başka dünyaların balıkları.. Levrek için çok ince eleyip sık dokumak gerekmez makinede, bilhassa sağlam, kalaması adam gibi bir şey olsun yeter (denebilir). Ama lüfer dediğin zaman, kaşık, rapala vs. çekmek gündeme gelir ki, en önemli husus hızlı çekebilmek oluverir.. FD 30'un makarası 30 mm çapında. Kaba hesapla 9 cm çevre eder. Bir kol turunda 5.5 devir olduğuna göre, 5.5 x 9 = 50 cm yapar.. Bu, kolun bir devri 50 cm misina saracak demektir. Bu nedenle, makul bir hız için çok çok seri sarman gerekir. Birde uzak atış yapmışsan, bir süre sonra kolun yorulur, hızla çekemezsin, ama lüferde arkadan koşup ancak yetişmiş olur, kaşık yavaşladığı için atlamaz kolay kolay.. Dahası, hızlı sarmak için çok uğraşman gerekir.. Lüfer ve palamut mesele olunca, tipik kaşık/rapala için hızlı sarmak son derece kritik olur. İşt ebu yüzdne büyük makaralı makineler tavsiye edilir. Şimdi 80mm kafası olan, 4.6 devir ucuz bir FIESTA 65.. Hesap yapalım hemen.. 24 cm makara çevresi. 4.6 x 24 = 110 cm.. Bir turda 110 cm saracaksın.. Ne etti, kafadan iki misli hızlı sardın... Eğer palamut, lüfer vs. düşünüyorsan, boğazda, haliçte vs. böyle koca kafalı bir makine alman bence daha iyi olur.. Bu gibi bir makine levrek içinde kullanılabilir.. Yok, levrek ile uğraşacağım diyorsan, bu o kadar kritik olmaz..
Serdar Hocam , hep aklımda olan ama bir türlü fırsat bulup soramadığım bir konu var... Levrek atçekte misal rapala atıyoruz ve levrek atladı yeme yakalandı. Bu durumda hemen hızlı hızlı sarmak mı gerekir yoksa kalama verip balığın gitmesini ,yorulmasınımı sağlamalıyız. Yoksa benim misinam zaten Örgü misina, direk balığı çekeyim kıyıya ,nasıl olsa koparma şansı yok mu demeliyiz. Yani kısacası kalama vermenin mantığı balığın direnip misinamızı koparmaması için sigorta niyetine balığı yormak içinmidir....
>>> Yoksa benim misinam zaten Örgü misina, direk balığı çekeyim kıyıya ,nasıl olsa koparma şansı yok mu demeliyiz. İğneyi açar, kendi ağzını yırtar, kamışı kırar, hepsini yapabilir.. Levreğin kafa atışı öbürlerine pek benzemez.. Kalama vermek genellikle gerekir.. Olmazsa, boşluk vermeden hafif hafif, o yüklendikçe kolu tersine sarmak, boşlayınca düz sarmak vs. de makul olur.. Ama, misinaya filan fazla güvenmek genelde kaçan bir levreğin ardından bakmayla sonuçlanır.. Kuvvetli misina daha sıkı kalama ve daha çabuk yorulan balık için faydalıdır.. Eğer misina, iğne filan kuvvetliyse, azıcık kalama verir, balığı daha çok zorlarsınız.. Kalamanın esprisi, balığın çekerken zorlanacağı kadar yüklenmesini sağlamaktır. Bu açıdan bakınca, 30kg balık için 5kg yük kafidir, kafidir ama, herhalde 6 saat filan koşturmadan size teslim olmaz.. Seçimi siz yapmalısınız, akşama kadar süren aha koptu, çek çek, sal biraz vs. diye bir heyecan mı, yoksa, kütük gibi çekeceğiniz bir balık mı? İşin doğrusu, zayıf takımla irice balıkları tutmak apayrı bir zevk verir.. Ama herkesin zevkleri farklıdır, saygı duyarız..
bu kısımdaki değerler lb/yrds yani sizin dikkate almanız gereken değerler mm/M. mm/M 0.3/260 - 0.4/140 - 0.5/100 misina temin ederken 0.3 yerine 0.30 derseniz daha anlaşılır olacaktır.
>>> serdar hocam ne marka bu fiesta ALBA marka, dandik bir makina... Ama kafası kocaman, aklıma o geldi.. Bu makina fiyatına göre (50 YTL) makul bir makina ama, kasası plastik. Bu yüzden yüke binince diş kaçırıyor.. Bir kaç kez söküp takıp, rondele eklerken filan bendekini ıslah ettim, artık kaçırmıyor gibime geliyor.. Ama düşünülecek son tercihlerden biri olmalı.. Herkesten bunu çözecek mekanik tecrübesi bekleyemeyiz.. Benzer bir makinada OKUMA MAGIC 280.. Kalitesi nedir filan bilmiyorum ama fiyatı uygun. Okuma ürünleride genelde yüz güldüren ürünlerdir. Tavsiye etmem, almayın veya alın demem, ama bir bakın, sorun soruşturun derim.. Ha, bu şekil koca kafalı güzel makineler var. Boğaz civarında at-çek yapılmaz.. Doğrusu spin işi olmaz.. Boğazda yapılan surf casting'dir.. Surf casitng için "at-çek" demek pek uygun değil. Ağır kurşunlar, nispeten uzak mesafeli atışlar ve çoğu zaman seri çekilen yemler kullanılır.. Haa, boğazdan içerilere girersiniz, kumkapı, samatya, yeşilköy vs. civarında bir kaç yer at-çeke uygun olur, levrek, zargana vs. için.. Yada göle gidersiniz.. Bu tür küçük makinalar, kısa hafif kamışlar, kısa mesafeli, hafif yemler için uygundur.. Benzer kamış ve makina ile monterey'de koca koca kofanalar çektiğimi hatırlarım.. Ama burası monterey bay değil... Orada, rapalayı ağırlıksız atarsınız, 5m ötede hamsiler suyun yüzünde geziyor olur, arkalarına düşürdünüz mü, tamamdır.. Ama burada, 10m atarak pek iş yapamazsınız..
Selam herkese Yeni konu açmak istemedim. Almanyadan çok uygun fiyata Dam'ın 2007 serisi bir makine aldım geçen hafta. Bana bir yorum yapabilirmisiniz ? http://www.dam.de/katalog/html/englisch/e_2007_quick_hpn_600_fs.htm teşekkürler.
Serdar abi, kısa kamış ve hafif makine asıl amacım yorulmadan at çek yapabilmek balık takıldığında iri ise 45 dakikada çekelim farketmez o iri olsun yeter ben sabrederim
tam cormoran sinus alıyordum kadın aklımı çeldi bunu kullananlar çok memnun çok güçlü makine size sorun çıkarmayacak falan dedi onu aldım hayırlısı daha suya gitmedim gidince görücez. sana kolay gelsin ama serdar ustanın dediği alba fiestayı yabana atma o da çok sağlam. hemde koca kafa yalnızşöyle bir sorun var sanaböyle makine lazım değil serdar abi anlayamamış 210 kamış diyorsun bu kamış spin kamış solayısıyla sana ufacık makine lazım ama sağlam ve hızlıda sarması lazım biz birol abiyle lineaffenin makinalarını çok beğenmiştik hatta bende bunlardna bi tane alıcam şu çift makaralılardan. bende cengize git onlardan bir tane al, bu kamışta çok uyumlu olur sanıyorum. Ayrıc aokumanında bir tane spin makinası var ufacık ve çok hafif birde buna bak derim.
linklerini atarmısın emre fiestayı bulamadım... bende linefealara hasta oldum ya çift makara olması çok hoş