Maksimum seçenek minimum karar..

Konu, 'Makineler' kısmında Tbekler tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Her ne kadar sağdan direksiyonlu gözüksede..................:confused: :confused:

Evet, bir zamanların 8 ay önceden parası peşin ödenererek, sıraya girilip alınabilen bir arabasıydı.:p :p Unuttuk mu ?

Hey gidi günler hey.:p :p

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çağrı, bir nicelik meselesi var, bir de nitelik.

Nicelik olarak bakınca, Daiwa daha ağır. Ama eline alıp kullandığında, o zaman o ağırlığı hissetmiyorsun, Shimano kadar yormuyor.

Basitçe şöyle izah edeyim. Renault toros 850kg'dur. BMW ise 1500 kg. Teknik olarak iki misli ağır olan BMW'nin Toros'tan yavaş gitmesi gerekir, öyle mi?

Otoyolda sık gidenler bilir. Bir sürü otomobil varken, sol şeridi VW caravelle pek kimseye bırakmaz. Nicelik olarak bakarsan biri minibüs, ağır hantal filan olmalı dersin, ama onu kullanan otomobile hımbıl der.

Daiwa'da kullanışta büyük bir rahatlık yaşıyorsun. Ağır olmasını filan dengeliyor o. Bir de sürpriz yok. O kadar kanıksıyorsun ki aletin o işi başaracağını, limitini aştığını farkedemiyorsun bile.

BMW'nin dediği gibi. Fark ıanlatmak için bir sürü spec yazmaya kasmanın anlamı yok. Kaçımız o özellikleri anlayacak mekanik bilgisine sahibiz ki? Daiwa'nın mantalitesi bu. Bir kaç temel özelliği verir, efendim bu surf makinasıdır denecek şekilde. Hah, daiwa kullanıcısı şunu bilir, bu surf makinası ise, daiwa kalanını halletmiştir, özellik listesinde yazmasa bile.

3. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Serdar Abi bence tamamen farklı kulvardan konuşuyoruz,

Şimdi ben bir örnek veriyim; elimde Shimano nun Speedmaster Game Type kamışı var 2.70 10-50 atarlı ve 276 gram, at-çek için kullanıyorum, makine olarak Trio 40s aldım, cahildim kabul ediyorum. İkisi toplamda 582 gram, yarım kilodan fazla:),

At-çek ekipmanlarında asıl olan hafiflik değil mi?

Neden daiwa daha hafifini yapmıyor ya da yapamıyor?

Yoksa ticareti mi iyi yapıyorlar?, tıpkı telefonlarda yapılan gibi:)

Eğer bu Daiwa ise ve Shimano dan daha iyi ise neden daha hafifini yapmıyor?

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    At çek takımında asıl olan hafiflik değil. Asıl olan bir sürü şeyden birisi hafiflik.

Basitçe, hafif ama dengesiz bir takım sizi ağır ama dengeli bir takımdan daha çok yorar.

İndergemecilik denen bir olguyla bakıyorsunuz. Balık tutma sadece kamışı tutma değil. Kamış ve makine alıp sırtımıza sarıp hamallık ettiğimiz bir şey değil. Bu bir süreçte bir parça. Atmak, çekmek, aksiyon vermek, misinaya gam yaptırmamak, misinaya zarar vermemek, kalamaya hassas ayar verebilmek, balık binince yeterli gücü taşıyabilmek vs. vs. bir sürü özellik var.

Daiwa'nın derdi, o listeye yazılacak daha hafif rakamı ortaya çıkarmak değil. Sihmano özellik satar, Daiwa ise balık tutacak makine. Daiwa'da, o sürecin tamamı düşünülür, buna göre makine yapılır, sana optimum balık tutma verimi verecek olan tasarımdır. Shimano'nun özelliklerine teker teker bakarsan, hepsi tek başına süperdir ama biraraya gelince, süper bir şey çıkarmaz bunlar. Daiwa'da öncelik birarada iyi iş yapan makine yapmaktır.

5. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Ben Shimanocu değilim başta belirteyim abi ama Daiwacı da değilim, Okumacı hiç değilim:D Şimdi iki makineden Shimano ve Daiwayı (at-çek makineleri bazında konuşalım) yan yana koyalım ikisininde albenisi yüksektir, ancak birinin bir özelliği üst düzey ise diğerinin başka bir özelliği üst düzeydir. Aynı özellikleri de vardır mesela Birinde Air Rotor varken diğerinde X-Ship vardır. Birinde Aero Wrap varken, diğerinde Neo çapraz sarım vardır. Aslına bakarsan bir çok özelliği ile birbirine de benziyorlar. Ben neden Shimanoyu tercih ediyorum diye soracak olursan, "hafiflik". Zaten kamış ağır 360 gramlık bir Daiwa yerine 240 gramlık bir Shimano neden alınmasın ki. Aralarındaki fiyat farkını göz önüne alır isek 55 Lira:)

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    360 gr'lık bir Daiwa seni daha az yoracağı için almalısın.

7. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Serdar Abi mümkünatı olmadığını sende biliyorsun yapma allah aşkına :D aralarında 120 gra mfark var 300 atış yapıyoruz yeri geliyor mümkün değil yorulmamak:)

Ben Daiwa hoşuma gitmiyor demiyorum tabikide gidiyor ama ağırlık göz önüne alınmalı mutlaka, Mesela bir Daiwa Caldia bir Ballistic bunlar mükemmel ama ağır işte:)

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hala aynı noktada kalıyorsun. Olay dediğin kadar basit değil. 100gr hafif yapmak için o kolu 1cm kısa yapmaları, seni daha çok yoruyor, farkında olmuyorsun. Daha ince dişli kullanıyor, çabucak ses gelmeye başlıyor, tam oturmayınca kasıyor, daha çok yoruluyorsun. aksiyon yaptırmak zorlaşıyor, daha çok yoruluyorsun.

Birde şöyle bir şey, bir tür aldatmaca var. Mesela sahara 4000, yani SH4000FE, 355gr. Muadili daiwa LEXA4000SH 345 gr. Shimano 4 bilyalı, Daiwa 5 bilyalı. Shimano kalaması 15 lb, Daiwa'nın ki 17.6 lb.

Yani tam muadili değil, daha üstünü, daha hafif.

Bu noktada nedense böyle bir acayip aldtamaca içine düşüyor insanlar. Plastik makaralı bir şey alırsan, 240gr olur elbette. Ama Daiwa sana plastik makara satmaz, aradaki farkı anlayabiliyormusun?

(Ha, XT7 plastic değil filan diye kafa ütülemeye çıkmazlar umarım, burada kimse malzeme uzamnı değil. Alüminyum makaranın yanınd aha plastik, ha XT7.)

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000

bu yaziyi ben yazmistim sanki :D

daiwa iyidir yolda birakmaz. ucuzundan spin makina aldim abs kafa mikrometrik kaloma ayari var üzerinde :)

10. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Yahu bayılıyorum seninle tartışmaya abi ama inanki yorar o 120 gramlık fark adamı:)

Muadil olarak dersen, ben örneği vereyim;

Daiwa Caldia, Daiwa Ballistic ve Shimano Exsence, Shimano Stradic:)

Peki Shimano düşünmüyor mu benim dişlilerim ince ses çıkarır, müşteri memnuniyeti azalır diye?

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
  12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Tezgahtara gidiyorsun, makine alacağım diyorsun. O da iyi tezgahtar hakkını vermek lazım, bak diyor, aha işte, 240gr. Süper hafif, yormaz seni. Ama sana onun hafif olmak için plastik kasa, plastik makara olduğunu söylemiyor.

Biz ise balıkçıyız, makineye bakarken, yarın buna 6kg levrek vuracak, yarın bunla şu aksiyon yapılması gerekecek vs. vs. düşünüp ona göre makineye karar veriyoruz.

Beni makinelerin listesinde neler yazdığı değil, elime alıp kullanırken bana yaşattığı rahatlıkla değerlendiriyorum. Ben 4.20 kamış, 690gr surf makine, 120 gr kurşunla boğaza akşama kadar kaşık atıp çekebiliyorsam ve ertesi gün tüm kemiklerim sızlamıyorsa, benim için ölçüt budur. Ama aynı koşullarda, 450gr makineyle 2 saat sonra belim kopmaya başlıyorsa, o zaman derim, bu iş teraziyle ölçülmüyor.

Bunlar cetvelle ölçülemiyor maalesef. Alıp kullanıyorsun, o zaman anlıyorsun olayı.

13. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Abi yapma okadar da değil:) 6 kg levrek diyorsun tamam ama plastik makaraya adam 11 kilo drag koymaz heralde :)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eh, azalıyor işte. Bak açıkca boş ver shimano'yu diyebiliyoruz. Niye, adam tavuğumuza kışt mı dedi sanki?

Ballistic ile Stradic aynı şekilde muadil bile olamaz, o Daiwa'lar öbürlerini suya götürür, susuz getirir.

Bir bak bakalım, sence sorun nerde:

Hiç diyor mu Shimano, 3 gr kazanacağız diye, süpürge sapı gibi bir sap taktık, nasıl tutarsınız, nasıl çevrirsiniz, artık o da size kalmış, sapı bizden tutması sizden.

O yüz gram yormaz insanı emin ol, bu dandik sapın yoracağı kadar.

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Koyar, dilin kemiği yok. 11kg kalama değil, gerektiğinde 100gr ayarlayabildiğin kalama koymak mesele.

16. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    abi sen kamis dengelemeyi biliyorsun mesele burda. balik tutan kaç kisi kamis dengesinden haberdar? makinanin agirligini kamis dengesiyle kapatirsin. baska biri elinde kamis+makina 400gramla iki saat zor dayanir icabinda.

ben bu spin isine heveslenince gittim alisveris yaptigim magazaya. ben spin isini bir deniyecegim bana ucuzundan 2.40cm 10-40gr atarli karbon kamis ve 40lik 5 ratiodan az olmayan kalomasi saglam bir makine ver haaa ikisi de daiwa olsun dedim. çikartti kamis crossfire, makina da crossfire. makina arkadan kalomaydi yok önden kalomali makina istiyorum dedim sweepfire aldim. tüm alisveris 3dk sürdü. bunlarla bir deneyim, acemiligimi bir atayim akabince icab ederse üst segmentlerden ihtiyacima göre olanlarini seçerim diye düsünmüstüm. 6 aydir kullaniyorum çok da memnunum. ha makina kamisa biraz hafif geldi, kamisin arka kapaginin içine 20gr kursun ilavesi yaptim dengeyi saglamak için.

17. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...

Aynı kalınlık işte abi bence gayet güzel özellik olarak Daiwadan daha iyi ve 240 gram:)

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bak işte, hala gram diyorsun, plastik kasa demiyorsun hiç.

19. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Serdar abi o plastik kasada 11 kg drag var adam olmasa koyar mı 11 kg drag yapma bukadar:)

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Mekanikten anlamadığın belli.

CI4 denen şey, karbonfiber. Isı iletimi düşük bir malzeme. 11kg yük, o kalamada ısıya dönecek, nereye gidecek?

Adamın dediği şey şu. Zaten benim ürünümü alan adamın büyük balık tutacağı filan yok. Koyarım 11kg kalama, yağını azaltırım mesela. O nasılsa speclere bakacak, var mı var diyecek. Hiç bir zamanda bu makinaya o kalama yükünü bindirmeyecek zaten. O halde devam..

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.