Samsun Turnaları Bunlar 19 11 2006

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Taylan tarafından paylaşıldı.

1. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Yakup Abi inan bana yanılmıyorsun. Küçük olan turnadan kurşun kalemden az daha kalın bir şekilde yumurta çıktı. Demekki balık yumurta tutmaya başlamış artık. Benim 19 Kasımda avladığım düşünülürse yasağa daha bir ay kala balık yumurtalanmış.

Büyük olanda ise bir şey yoktu heralde o seninde dediğin gibi erkek. Cinsiyet ayrımını yapmanın kolay bir yolu var mı acaba.

Yağlılıkları hakkında bilgim, o kadar dikkat etmedim temizlerken.

2. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Sevgili Taylan;
    Balıklarda yumurtlama Gonado Somatik İndex (GSI) denilen bir grafikten takip edilir. Balıklarda yumurta dökümünün hemen arkasında bile bir miktar yumurta bulunabilir. Bu çok önemli değildir.
    Tuna nehrinde yaşayan turnaların yumurta miktarına iişkin grafiğie bakılırsa Mayıs-Eylül arası hariç balıklarda hatırı sayılır bir yumurta bulunuyor.

Fakat aynı şekilde ülkemizde Afyon Karamık gölünde yapılan bir çalışmada kasımda balığın yumurta doldurmaya başladığı ve esas yumurta miktarındaki artışın Aralıkta olduğu, Mart ayında ise yumurtaların dökümüyle üreme sezonunun kapandığı görülüyor.

Aynı grafikte yuvarlak noktalarla gösterilen su sıcaklığı değerleri de Turnanın bir kış yumurtlayıcısı olduğunu açıkça göstermektedir.

Cinsiyet ayrımına gelince;
    Dış bakıda belli belirsiz tartışma götürür işaretler vardır.
    Kesilen balıklarda ise üreme sezonu dışında;
    erkeklerde kırmızı kanlı damarlı ügen kesiti hafif beyaz-gri gonatlar
    dişilerde ise yine kan damarlı, pembe, fakat yuvarlak kesitli ovaryumlar dikkat çeker. Her ikisi de ince bile olsa tüm vücut içi boyunca uzanır. Böylece daha kısa olan diğer iç organlardan ayırd edileblir.
    Üreme sezonunda ise;
    Erkeklerde beyazımsı krem, yine üçgen kesitli ciğer görünümünde olan gonatlar barsakları saran vaziyette güzel bir görüntü sunar.
    Aynı şekilde dişilerde sararan ve yuvarlak dolgun bir hal alan ovaryumlar zaman ilerledikçe taneli yapı arzeder ve yumurtalar tek tek belirginleşir.

3. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Tablolar gerçekten çok güzel Yakup Abi. 15 Aralık yasağının ne derece doğru olduğu açıkca görülüyo. Yumurtayı görünce üzülmüştüm. ama her zaman yumurta olabileceğini bilmek biraz rahatlattı beni. Ama yinede artık eve götürmemek lazım.
    Eğer yasak sezona kadar bir kez daha gitme sansım olursa mutlaka yakala bırak yapacağım. Çünki yemekten çok, fotoğraflamak daha hoş.

4. fsekerci

fsekerci

Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    yumurtalı turna deyince ;
    ankara civarı için şunu söyleyebilirim,kasım başı ile mayıs sonuna kadar yakalanan dişilerin %80 i yumurtalı çıkar,
    kışın yumuşak geçtiği dönemler de mayısa kalmadan döker yumurtasını..
    bana kalırsa kasım-mayıs da avlanan turnalarda eğer dişiyi tespit edebilmişsek bırakmamız şart.maalesef geçmişte bunu bilmeden avlandığım olmuştur,ancak balığı kestikten sonra yumurtaları görüp üzülürdüm...

zamanla tecrübe edindim ,ya bu aylarda avlanmam,yada avlanmışsam bırakırım.

5. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Sanırım en doğrusu bu aylarda (15 Aralık - 1 Nisan arası) Hiç balığa gitmemek.
    Yakup Abinin gönderdiği grafikten anladığım kadarı ile Türkiyedeki turnalarda kasım gibi yumurta miktarları artmaya başlıyor. Onun için 15 Kasım - 15 Aralık arası ava gidilirse de kendi vicdani yasak kurallarımızı uygulayıp yakala-bırak yapmak lazım diye düşünüyorum.

6. ECOLİ

ECOLİ

Favori Kamış:
    Duruma göre değişiyor...
    En İyi Avı:
    9.8 KG İLE TURNA
    Taylan kardeşim turnalardan birinin boyu sanki 40 cm az gibi geldi bana. Biliyorsun ki 40 cm den boyu küçük olan turnaları öptükten sonra tekrar tuttuğumuz suya atıyoruz...Biz böyle yapıyoruzzz...Ve hala 7-8 kg turnalar tutabiliyoruz...Sevgiler kardeşim...

7. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Selamlar Ecoli

Öncelikle şunu belirteyim. Arkadaşlar mutlaka uyaracaktır ama ben cevap yazdığım için ilk ben söyliim. Eğer imza ayarlarını yaparsan (İsim, doğum tarihi, katıldığın bölge vs.) birbirimiz tanımamız açısından daha iyi olur

Raporda da belirtmiştim küçük olan turna 42 cm geliyor diye. Sanırım okumadan cevap yazdın.
    37/2 amatör sirkülerde daha önceki sirkülerde olduğu gibi boy ölçüsünün nasıl alınacağı belirtilmiş. Gerçi ben kuyruk falan birleştirmeden direkt ölçtüm (demekki 42 cmden de 1 cme yakın daha büyük).
    Eğer 40 cm'den küçük olsaydı bende öyle yapardımmm. Sevgiyle kal

Son düzenleme: 29 Kasım 2006
  8. emrecan

emrecan Emrecan

Favori Kamış:
    Shimano
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    tebrikler..........:D:D:DD

9. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Taylan 2 yıldır turna peşinde iken hiç turna avlamadı değil. Avladığı bir karışın üzerinde bir kaç turna geri iade edildiği için hala Gelemen deki kanallarda geziyordur.
    Siz meraklanmayın, ağcılardan kalmışsa bir gün 7-8 kg lukları da tutacak, balık sayısı 5 i geçtiğinde 40 cm yi aşsa da suya iade edecektir.
    Ben eminim siz de emi olun lütfen...

Son düzenleme: 30 Kasım 2006
  10. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Yakup abi çok da önemli değil. Burda kendimi anlatacak değilim. Beni tanıyanlar biliyor nasılsa nasıl bir amatör olduğumu. Bununda en büyük tanığı sensin. Sirküleri yanımdan ayırmam arabada her zaman durur bi tane. Limit altını her zaman geri salmışımdır.

Seninde bildiğin gibi turna için boy limiti 40 cmdir ve sirküler % 5 küçük boya izin verilir der. Ama ben 40 cm bile gelse salarım. Alıkoyduğum turna ise 42 cm di. dediğin gibi günlük limit 10 olmasına rağmen yiyeceğimden fazlasını da alıp eve götürmem. Buda en fazla 3 dür.

Bence okumadan, anlamadan, tanımdan yazılmış bir cevap. Ayrıca güvenin için teşekkür ederim.