şaft sanıyorum ki araştırmadım ama titanyumdan çekilip üstüne TiN kaplama yapılıyordur, eğer bu parça sürtünmeden dolayı bu kadar aşınma ile yüz yüze geliyorsa ya kullanılan alaşım/metal uygun seviyeye gelmeli yada uygun bir ısıl işlem veya kaplama türü seçilerek uygulanmalı, titanyum normalinde çeliğe nazaran daha hafif fakat daha gevrek bir yapısı vardır darbeyi çelik yada aluminyum gibi ememez bu yüzden hafiflik gibi avantajı olduğu kadar eğer darbe emecek yada yataklamalı bir sistemde kullanılıyorsa yataklara çelik yada aluminyumdan fazla şekilde zarar verebilir tabi bu olta makinelerinde bu kadar etki gösterir mi bilemem hmm aslında kullanılabilecek çok yer var makinelerde ve kamışlarda bu tür kaplama ve uygulamaların muhtemelen bazı üreticiler kullanıyordur araştırmak lazım super alloylar falan kullanılmış mıdır acaba
Bu gibi enteresan şeyler yapan, Quantum var. Onlarda bir sebepten o titanyum şaftlı makineleri üretmiyor bir süredir. Ama seramik bilyalar filan derken baya bir alaşım işine sardılar. Makinenin kasasını aluminyum yapıp, üstüne termal olarak titanyum kaplamak filan gibi mesela.
Bir sen eksiktin; o da tamamlandı. hihi Eh, Kambersiz düğün mü olur.:thumb::laughing: Renk katıyorsun, neşe getiriyorsun; her zaman. Başımızın üstünde yerin her daim vardır. :thumb: Yanlış anlaşılmayı önlemek adına küçük bir dip not düşeyim, dediğinize. Ben, bahsettiğiniz o markalı ürünün her türlüsünü bilmem ve de kullanmadım. Fukaralığın gözü kör olsun. cyrr Sadece kullanarak bildiklerimle ve gerçek anlamda test ederek bilgi sahibi olduklarımla sınırlıyım. Ama ++++, ama ====== Kucaklar dolusu sevgiler olsun sana.
titanyumu bu gibi dezavantajlarından dolayı kullanmıyor olabilirler belki en güzeli modelleme yapıp görmek aslında, biraz araştırılsa sanıyorum ki çoğu firma bu tip alaşımları denemiş ve bazı bölgelerde kullanmıştır, seramik içeren alaşımlar vardı unuttum şimdi ismini belirli bölgelerde güzel çalışır muhtemleen benimde hayalim aslında böyle bir makineyi bir gün yapmak modelleyip cncde kendi isteğime göre imal etmek yalnız o kadar balıkçı değilim bazen balık tutmaktan çok işin mekanik kısmı cezbediyor beni yalnız iç kısımdaki dişlilerde eğer sürtünmeyi en aza indirmek herhangi bir problem oluşturmazsa wpc gibi kaplama türleri işe yarar muhtemelen hatta bazı durumlarda gerçekten durumu kurtarabilir yalnız sürtünmenin avantaj olacağı bölgeler var mı acaba
Van Staal, bir ara ürettiği makinelerin dişli kısmını yağla dolduruyordu. Şanzıman gibi, yağ içinde çalışıyordu alet. Macera arayana, zira böyle olunca daha iyi oldu diyemedi kimse, hakikaten kalite bir makine gayet güzel randıman veriyordu zaten. İşte bir diğer maceraperestte Daiwa. Neymiş, magseal'miş, manyetik yağla içeri su girmesini önlüyormuş. Bugnü 40 senedir kullanılan daiwa'lar var ve su filan kaçıp haşat edememiş hala, o halde? Ama tabi bunlarla bitmiyor. Yapılabilecek çok şey var. Ama ne hedefleniyor? Örneğin ağırlığı azaltmak. Karbon fiberi bir sürü marka test ediyor şu anda. Elbette deney faresi biziz, paramızla alıp testini yapıveriyoruz, işte CI4, Zaion, Quantum vs. Bir diğer hedef ise sürtünmeyi azaltmak aynen. Nasıl yapılabilir? MagSeal'in bir diğer versiyonu var. Bunda yağ filan yok. Şöyle düşün, bir mıknatıs diğerini iter, aynı kutupları. Bunu kullanarak boşlukta duran ve metal-metal sürtünmesi hiç olmayan bir yatak yapılabilir. Fakat bu manyetik bilyalar makinenin kendinden büyük oluyor genelde. Birde nasıl beslenecek, elektriği vs. sorunsalı mevcut. Bunlar olana kadar eldekilerle idare edeceğiz gibi. Ama bu boş duralım demek değil. Bir şeyler denemek, tecrübe etmek, uğraşmak lazım. CNC vs. gibi imkanları olanlar için bence çok mantıklı bir hareket olur. Heleki, olurda cidden fark yaratan bir şey yapılırsa, dünya çapında bir pazarın var olduğu hatırlanabilir.
Surtunme ile ilgili wpc cok pahali yada cok uzak birsey degil aslinda ve gercekten ise yariyor icten yanmali motorlarda piston etekleri, yataklar yag pompasi dislileri gibi surtunmenin ve yaglamanin onemli oldugu bolgelerde kullaniliyor parcayi sokup gondermek lazim İs yerine gidince wpc ile ilgili kaynak eklerim telefondan bulamadim simdi Kullanilacak test edilecek cok fazla metal alasim sistem var aslinda bu isin uzerine egilip yapmak lazim Ama su kendimizin makine uretmesi cok uzak bir sey degil bence yapilabilir ve makine imalatinda tasarimindaki incelikleri gormemizi saglar teknolojik gelismelerin yada elemanlarin nasil etki ettigini cok daha iyi gorebiliriz edit: wpc hakkında hep kaplama diyorum ağzım alışmış ama aslında kaplama değil bir yüzey işlemi bir kaç şey ekliyorum diğer yüzey işlemlerine göre yük altındaki performansını görebilirsiniz
O yüzük haddinden fazla dönüyor, kaldı ki yağdanlığı ile yağlandı. Şöyle diyeyim yağdanlıksız ava çıkmadı,zaten çıktığı av sayısı belli. Bir tek ben kullanmıyorum abi haklısın, bak kullananların ki de burada. Ne hikmetse bir tek sizde sorun olmuyor, olanlara da inanmıyorsunuz. Hayırdır yakıştıramıyormusunuz yüce şimanovunuza.Adam kullanmış satıyor bak bakalım yüzüğüne ne halde bizimkinden bir farkı varmı. Kaynak: http://www.baliksevdam.com/forum/shimano-makineler-12910.html Abi inanki daiwayı da aldık, keşke arıza yapsa da şu döküntülere yaptığımızı ona da yapsak, ama bozulmayı bilmiyor bu meretler. Serdar abinin dediklerine inat yağlamıyorum abi daiwayı bakayım ne olacak diye.Olmuyor birşey olmuyor adamlar yapmış. Sen hala bizim makine kullanmayı bilmediğimizden,yağlamadığımızdan eminmisin abi? Ha bu arada yağlarla uğraşmaktan, yok selpaktı bilmemneydi vs de bıktık yani, keyfimize mi bakacağız,teknisyenlik mi yapacağız. Bir tarafta yağdanlığı eksik olmayan şimanov, Bir tarafta yağ yüzü görmemiş daiwa.Biz gerekeni zaten yapıyoruz ama olmuyor. Al abi sonuç ortada. Artık kabullenin Bu şimanovlar tırt.
benimki aşınmıyor diyen arkadaşlar muhtemelen yılda bir kez veya sadece yıllık izinlerinde balığa giden kişiler gibi geliyor bana. hafta bir-iki gün balığa gidebilen arkadaşların yorumları test konusunda daha somut veriler ortaya koyar her zaman.
Biraz boş tartışmalar dönmekte her zaman olduğu gibi. Şimdi denenmesi gereken; o beyazlayan yüzük kısmının orta-uzun vadede performansı, aşınma oranını gözlemlemek. Tartışmalara teğet geçerek düşünüyorum; o kaplama sıyrıldıktan sonra daha fazla aşınma olacak mı yoksa sadece kozmetik açıdan boyanmış ama altında sağlam bir yüzük mü yatıyor. Yani boyası gidip kendisi aynı verimle çalışacaksa amenna. Bunu da zamanla göreceğiz. Tabi aşınan makina sahiplerinin "dönüyor, yağı yerinde" beyanatlarını da doğru kabul etmekten başka yapacak bir şey yok. Elimde bir tane olsaydı stradic im yerine onu biraz yorar bakardım. Bugune kadar hiç bir Shimano makinemde sıyrılma, aşınma falan yaşamadım. Neyse, Haluk abi'de var, spin zamanı da geldi, ondan bakarım artık. Muhtemelen aynı randımanla çalışmaya devam edeceklerdir bu Exage'lar. Kozmetik olduğu hususunda bir fikrim var. Bakalım...
Evet, aynı düşük randımanla çalışmaya devam edeceklerinden şüphemiz olmamalı. Bu ucuz tip şimanovların en büyük derdi, bu yüzüktür. Elbette tek derdi de değildir. Bu topiğin başlarına bakarsan, misina karıştırmakla ilgili sıkıntılar olduğunu görürsün ki, bunun sebebi işte bu randımansız çalışan yüzüktür.
Gerçi şunu da ekleyelim, aynı sorun okuma vs. diğer makinelerde de mevcut genelde. Olay ne kadar ekmek, o kadar köfte meselesi. Bu paraya ancak bu kadar. eğer bunu söylüyor, bu bilinçle alıp, sıradan bir alet aldığınızın farkındaysanız, bunun bir sorun olması olası değil.
Valla sorun yaşayan arkadaşları tanımadığım için ne desem boş. Elimden hemen her gün 1-2 shimano, daiwa makina geçmekte her segmentten, gerek bakımlarını yapmaktayım gerek parça tedariği, tamirat, tadilat vs. (bilmeyenler için; Ergin Balıkçılık) valla açık söyleyeyim, iki markadan da line roller problemi için gelenlerin tümü bakım yapılmadığı için tuzdan, lezden falan aksamakta olan aksamlar sonucu elime düşüyorlar. Rulman sağlam kalıyor, burç paslanıyor, efendim her şey sağlam plastik erimiş, pul yatağa kaynamış vs. Yağlanan temizlenen sistemlerde ben bir aşınma, sıyrılma, bozulma falan gözlemlemiyorum, shimano da daiwa da saat gibi çalışıyor. Kişisel tecrübeme göre iki marka da özellikle üst segmentte birbirine denk ürünler çıkartırken alt segmentte modelden modele değişen performanslar gördüğümden ayırım yapamıyorum. Henüz elime problem çıkartmış yeni exage gelmedi, gelirse ayrıntılı incelerim. Bugune kadarki tecrübelerim ne shimanonun senin yerdiğin kadar kötü ne de daiwanın shimanoya göre fark atacak kalitede olduğunu göstermiyor. Kullanıcı olarak da; shimano hyperloop 4000fb shimano sienna 1000 shimano stradic 4000fi shimano sustain 8000fa shimano aceration sw8000pg shimano stella sw8000pg shimano stella 20000sw-pg daiwa certate 2506h daiwa freams 2508 daiwa tournament surf qd5 makinelerini kullanmaktayım, bir o kadar da kullanıp sağa sola vermişliğim, satmışlığım falan var. Sanırım 1-2 kelam etmeyi bana lütfedersin Genelde ağzıma tıkıyorsun da ondan diyorum. Bir markayı tutmam da, sizin tabirle yalakalığını yapmam da mümkün değil zira ikisi de bana ekmek kazandırıyor. Rahmetli Can Yücel gibi gerekirse de şeye şey demeyi de bilirim, kötü olduğunu düşündüğüm malı de yererim, tanıyan bilir. Bu meyanda; yeni exage özelinde kesin kanım varmış gibi konuşmam mümkün değil, zamanla oluşacak kanım, model özelinde sorun var mıdır yok mudur hep beraber göreceğiz ama genel marka kötülerken biraz daha traşlı yorum yaparsak kimse birbirini kırmamış olur derim. Sevgiler, saygılar...
Bende şu saatten sonra şunu bilirim. Zamanında okuduklarımıza güvendik. Anladık ki hata etmişiz. Burada isterse birileri yüzlerce sayfa şu marka bu model iyi desin. Elime aldığımda olması gerektiği gibi kullandığımda hata varsa o yapılan yorumlara asla inanmayacağım. Şu varki buraya yazanların hepsinin dikkat algısının,teknik bilgi, kabiliyetli olma yetisinin birbirinden farklı olduğunu anlamak zor değildir. O yüzden de x kişisine göre iyi olan bir şeyin y kişisine göre kötü olması kaçınılmazdır. Neyin kime göre iyi olduğu göreceli bir kavramdır. Ancak ortada bunu ispatlayacak deliller varsa söylenenlere değil görülenlere inanılması elzemdir. Dikkat ettiyseniz daha marka taraftarları ve satıcı ağzı, firma çalışanları yorumları,sponsor olunan kişilerin reklam kokan anlatımları olaylarına bile hiç girmedim. Bize düşen objektif olarak değerlendirmektir. Nihai kararı yine son kullanıcı kullandığı zaman verecektir. Tıpkı bizde olduğu gibi. Biz para harcayarak kendi paramızla bu aletleri test ediyoruz.O yüzden artık onun bunun lafına pek itimat edecek değiliz.
Sorun bunlar değil. Ne bekliyorduk ki exage'den? O fiyata daha fazlası olabilir miydi? Ben pek ihtimal vermiyorum.. Ama pek çok arkadaş, o fiyata satılan çeşitli makineleri kullanıp, sorunlarını görünce, bir arayışa girdiler. Bu noktada, pek çokları onları bir üst segment yerine, aynı segmentte kalan ve çok fazla bir kalite farkı da olmayan bu exage gibi ürünler yönelttiler. Sonuç elbette aradığını bulamamak oldu. Buradaki sorun, exage'in iyi veya kötü olması değil. Sorun onun abartıldığı gibi, harikulade ve mercedes ayarında bir alet olmadığı. Kendi çapında, o kadarcık bir aletti, aynı rakama üç aşşa, beş yukarı aynı randımanı veren bir sürü makine var ortada. Ama şimanovun bu aletleri öyle göğe çıkarıldı ki, bir stella, bir saltiga ile kapışabilirmiş gibi lanse edildi.
Gene zırvalamışsın; zırvalamışsın diyorum; çünki başka tanımlama bulamıyorum... Getir o titanyum nitrit denilen malzeme nasıl aşındırılırmış göstereyim... O malzemenin aşınmaması için gerekeni defalarca yazdım; anlayan anlamıştır; bu durumda artık yazmıyacağım... Kısır çekişmeler ve seviye düşmelerinden başka bir durum göremiyorum maalesef...
Hangi marka misina sarmış; makinaya ne zamandanberi florokarbon misina sarılıyormuş; onlarca; yüzlerce; binlerce kez konusu geçmedi mi burada bunun; düşük hafızalı bir misina kullanılmalı v.s. diye... Hasbelkader bir makina florokarbonda gam yapmadı ise tesadüf olmuş; şimdi bunu kriter mi tutacağız... Niye bendeki onca makina gam yapmamış; arkadaştaki bir tanesi yapmış; ben doğruyu söylüyorum; gerisin bilemem...
Roy; bir noktayı atlamışsın; bende hem eski; hem yeni; hem düşük; hem en üst seviye makinası var bu meret Shimano'nun; he; Daiwa'nında mevcut elimde; elbet eski modeller bunlar; bir tane kısmet olur ise almaya değer bulduğum bir makinası mevcut; önce lotodan parayı bulayım; sonra kışa doğru alacam... Ahanda şu sağdaki... http://www.plat.co.jp/shop/catalog/..._id/18991/cPath/23_149_2359/surf-fishing.html
Eline silikon karbür bir eğe almadığın sürece, hiç bir halt yapamazsın. Malzeme bilimini bile inkar ettirecek kadar bu ne hırs, bu ne yobaz bir inançtır ki?
40 senelik içine su kaçmış bir Daiwa bulur; onu da kafana vururum Serdar... Ağır oluyor bu meretler söylemedi deme... Her makina bakım yapılmazsa problem yapar...