Kısa dalga, 18.544 kHz. Mısır radyosu, güzel oryantal havası çalar. Tavsiyemdir. Berkley Trilene XT'nin neresi florokarbon? Neresi yüksek hafızalı misina? Bu kadar kıvırma, asena, tüdanya filan çatlayacak haset ve kıskançlıktan, telef etme garibanları.
O zaman demek ki sendeki makinada bir problem mevcut; yalnız senin kullanmadığını bende de bu makinadan bulunduğunu; ayrıca etrafımda bir miktar kullanan olduğunu tekrar beyan edeyim; onlarda böyle bir problem olmuyor ise hele ki bu kadar kısa zamanda sendekinde öyle veya böyle bir problem var demektir... Şunu belirteyim zaman içinde uzun süreli kullanımlarda; bilhassa ip kullanımında ve klavuzun yağsız kaldığı durumlarda bizdeki de o tür bir problem yaşayacaktır; hatta klavuz hiç çalışmaz ise ip onu kesecektir... Daiwa'yı da biliyoruz; zamanında kullandık; ileride kullanmayı düşündüğüm bir modeli mevcut; Malzeme kalitesi, teknoloji ve işçilik olarak Shimano ile aynı seviyelerde gidiyorlar; makinalar farklı ancak bu özellikler eşdeğer sayılabilir; kiminin kimi modeli kiminin kullanımı için daha uygun; kiminin değil... Nihayetinde senin elindeki de öyle üst seviye bir makina değil; üzerinde kullanılan malzemeler de üst modellerinde olduğu gibi spesifik değil; teknolojisi de o şekilde; ancak işini gayet güzel yapan bir makina; kullanıyoruz ki bu değerlendirmeleri yapabiliyoruz; ancak bir Exage'den bir Twinpower ya da Sertace konforu, sağlamlığı, teknolojisi ve kullanılabilirliği beklemek hata olur... Yüzük haddinden fazla dönüyor demişsin; bu gözümden kaçmış; haddinden fazla dönüyor ise o da problem yaratır; ne az ne fazla; tam kararında dönmesi lazım o yüzüğün; yani üzerinden ne kadar misina geçiyor ise o ölçüde...
Sürtünme sorun değil; zaten bu işi nerede ise çözmüşler; esas çözmeleri geçen tuzlu suyun korozyonuna dayanabilecek makinalar ve ağırlık meselesi; yoksa bu değerlerde sürtünme kabul edilebilir seviyelerde ve herhangi menfi bir etkisi olmuyor kullanıcı üzerinde; bir önemli nokta da şaft milinin sağlamlaştırılabilmesi ki bu önemli bir sorun; bu üç temel sorun çözülebilirse zaten halledilmiş diğer özelliklerle makinalarda aranacak başka özellik kalmaz; belki elektrikli v.s. için uygulamalar oluşturulabilir...
Size öyle geliyor olsa da durum öyle değil... Aşınmadan şikayetçi olan arkadaşın makinası henüz yeni; bunu bir kenara yazmak gerek... Benim Exage'de yeni; 5,5 saat civarı at-çek yaptım henüz... Ancak makinam tek değil; elimde Catana mevcut 25 yıllık falan; ayda bir balığa gitmiş olsam bile hayli kullanılmıştır ve böyle bir problem yapmadı; taa ki ben bir avdan dönüp temizlik ve bakımı ihmal ettiğim ve makinayı uzunca bir süre kullanmadığım zamana kadar... Nihayetinde orada klavuz mekanizması kilitlenmiş ve ip dönmeyen klavuzu biraz aşındırmış haliyle; ancak sonrasında temizleyip o şekilde kullanmaya devam ediyorum... Veya Biomaster mevcut elimde 150 ile 220 gram kurşunlar atılıyor ve sezonda en azından haftada bir avlanıyorum; burada avlağımızın zorluğunu gözönüne alırsak o 150-220 gramlar 1 kg. ve daha fazlası etki yapıyor bu kadarını söyliyeyim; sonuçta bu makinanın klavuzunda bir problem yok; ancak aynı makinanın yağlanmamış ve bakım yapılmamışının klavuzu bir-iki ay içinde pas yapıp kilitlenmiş; haliyle içindeki birkaç parça da, yüzük de aşınmış; rulman da kilitlenmiş... Bizim verdiğimiz veriler hiçmir zaman soyut olmayıp; her zaman soyuttur... Bir av gününde de ortalama 100-200 arası o ağır kurşunlar ve surf kamışla at-çek yapıldığını belirteyim; bundan ağır şartı kolay kolay başka yerde bulmak mümkün değil...
Aynı rakama aynı işi yapan bir ürün yok maalesef; ya daha düşük fiyatlı, daha düşük malzeme kalitesinde, daha alt seviye ürünler mevcut; ya da daha yüksek fiyata belli markaların daha üst kaliteleri... O fiyata olanlar sadece düşük fiyatlı olanların şişirilmişleri olur olsa olsa... Bir abuzittin marka makinayla kıyaslarsak mersedez falan da olabilir bu makina pekala; neyle kıyasladığına bağlı... Gayet güzel üstesinden gelebiliyor 3-5 kiloluk levreklerin; daha ne yapacak makina???
Serdar sen dinle dilersen de ben dinlemem Mısır radyosu veya arabesk... Yukarılarda bir yerlerde yazmışlar florokarbon diye; Berkley Trilene XT için herhangibir yorum yapmadım; zaten tanımam; bilmem de... Ülkemizde gayet güzel ve kaliteli daha ucuza ürünler varken; ve bilhassa spin için yapılmış bir misina mevcutken Berkley ile işim olmaz benim...
Aslinda bu worm shaf veya ocssilaton sistemlerini sanzimanli sisteme çevirmek lazim. Mesela tek ayna çarki degil de 3 ayna çarki, büyükten küçüge falan gibi. Harcanan gücü azaltip yaratilan torku arttirmak cinsi çalismalar. Agirlik sorunsalini da mühendisler çözsün. Bence bu makina olayi tartisilan seviyeye degmeyecek kadar basit teknolojilerle üretiliyor. Çigir açacak yenilikler lazim.
Belki teknolojiler basit görünebilir; ancak anılan her iki marka da malzeme, mühendislik, teknoloji adına epey spesifik çalışıyorlar...
Nerde yok? Tonla var daha hatta.. Herkes kötü, bir senin boyalı şimanovun mu iyi sanıyorsun? 3-5 kiloluk levreğin üstesinden gelemeyen kaç makine gösterebilirsin, kaçını sen kullanırken 3-5 kg levrek geldi de, yan çizdi? Ha, bu arada benim standartlarımda 3-5 kg'luk levrek ufak. Şu alba lyra bile gayet güzel çekiyor zaten onları.
tuzlu suyun yaratacağı etki için kaplama teknolojileri kullanılabilir belki seri üretimde maliyetli olabilir mi bilemem yalnız son kullanıcıya inersek eğer doğru yerde doğru metal alaşım yada her neyse malzeme kullanılırsa tuzlu suyun etkisi aza hatta sıfıra indirilebilir şaft mili hem sağlamlaştırılıp hemde hafifletilebilir metal matrix kompozitler yada titanyum alaşımları super alloy alaşımlar daha aklıma gelmeyen malzeme denenebilir ağırlıkta ilk iki sorundan sonra düşünülüp üzerine çalışılması gereken yer sanki ben öyle düşünüyorum
Abi senin o yeni dediğin makine seninikinden fazla kullanılmış durumda. Ağzınla söylüyorsun 5.5 saat atçek yaptım diye. Ben sana söyleyeyim ilk günü 4 saat test amaçlı atçek yapıldı 2. günü yine nerden baksan 3 saat. Baktım yüzük gitmiş. Şu an makine 40 saatten fazla atıp çekti ve hala kullanıyoruz.Çektiğide rapala sonuç ortada.Biz senin gibi 1 gün kullanıp yorum yazmıyoruz abi, lütfen insanları 5.5 saat kullanıp yönlendirme. 25 yıllık catananla 5.5 saatlik yeni exageni kıyaslarken keşke bunları da deseydin de insanlar eski malların sağlam olduğunu o anda anlasalardı,şimdi değil.
Senin yüceler yücesi şimanovunu kullanabilme lütfuna erişebilmek için, birde gidip ona özel misina alıp adakla mı sunacağız? Sen git ona secden eksik kalmış, alnının yarısı yere değmemiş. Kaza secdesi et hemen. biz misina filan seçmeyen aletlerimizle gayet rahat ve huzurluyuz sayın abim, biz balığa, sen şimanova...
Abi yine aynı şeyleri tekrarlıyorsunuz başka birşey söyleyin de inanalım, bunları çok dinledik. Önce o iyidir denilir göğe çıkartılır. Sonra sorun olursa sorun ya kullanıcıdadır ya o ürün alt segmenttir denilir, kestirilir atılır. Sonuç mu? Kullananın elinde kalır. Nerelerden ne tutturacağınızı bile şaşırmışsınız abi ne diyeyim, yüzük haddinden fazla dönüyor demişiz Ordan da ne çıkarmışsınız.Rulmanında yağında sıkıntı yok.Misina ile gayet iyi dönüyor beraber,yağdanlığı var çünkü.Şu bilmiyormuşuz gibi muamele etmeyi kesin abiciğim artık. Ortada sorun var sorun Abartı var. Beyan ettiğin aleti 5.5 saat kullandıktan sonra yorum yapacak kadar cesaretliyseniz abiciğim birşey diyemeyeceğim.
Balık mı tutacağız, elimizde yağdanlık, şimanov yağcılığı mı yapacağız abi? Sen yağcılığa devam et, biz balığa gidiyoruz, bekleriz her zaman...
Al bak: Daha hiç tornavida değmiş değil. Kaç senedir nasıl kullanıldığı üstündeki yara bereden anlaşılabilir. Bir kaç kez denize sokup ovuşturmak suretiyle yıkanmıştır ama. Ve bu alet 75$'lık bir alet olup olanı, kaç sene önce 120 TL'ye alınmıştı. Bu seneyi saymazsak, 3-4 yıl sürekli kullanıldı. Ve tıpkı ben gibi o istavrit tutmaz, tutacağı şeyin tava ile değil kilo ile tartılmasına uğraşır. Ve hala saat gibi çalışıyor, ne dişlisi, ne yüzüğü, ne başka tarafı, hiç bir sorunu yok.
Maalesef şu an için korozyon sorunları kullanıma da bağlı olarak tam manası ile çözülemiyor; epey de spesifik malzemeler kullanılıyor; ancak bazı aksamlar hala korozyona açık; plastik türevi paslanmayacağı ya da korozyona maruz kalmayacağını düşündüğümüz parçalar dahi bir şekilde iletişime girip yapıları bozulabiliyor; bu sorunu çözümlemek adına son zamanlarda su girebilecek yerlerde manyetik veya değil yağlar kullanılıyor; ne kadar başarılı olabileceğini zamanla göreceğiz; elbet bu ürünler de hayli fiyatlıca... Genelde bu sorunlar bakım ile ilgili; ya ihmal mevcut; ya da her kullanıcı temizlik ve bakım için yeterli bilgi-beceriye sahip değil; olmak zorunda da değil aslında; aslında burada en önemli eksiklerden biri bakım yapabilecek yetkili servis yokluğu ki tüm dünyada böyle bir sistem varmıdır bilemiyorum???
Sen ne yapacaksın bana gelen; gelmeyen levreği... Lyra da kaç kere çekecek o levreği bilemiyorum tabii... Ve çok kullanıcı için de 3-5 kg.levrek çekme kapasitesine sahip olması yeterli bir makinanın; kaldı ki hedef iri balık ise öyle 3000-4000 gibi makinaların kullanılmayacağını sen daha iyi bilirsin herhalde...
Yanıbaşımda kaç kere çektiklerini hiç hatırlamıyorum şahsen. Kriterin 3-5 kg levrek çekmekse, emin ol bunu başaramayacak pek az makine var piyasada, hele bir de sen gibi elinde yağdanlıkla gezen bir sahipleri varsa.