Shimano makina tavsiyesi

Konu, 'Makineler' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

1. Since1453

Since1453 NoYaN

twinpower 5000 devri bogaz ıcın kıyıdan avlanmak ıcın yuksek sonucta bu makıneler surf makıne degıl ve mısına kapasıteside az tekneden falan avlansanız 5000 lık uygun olabılrdı sayet kıyıdan avlanmak ıcın 8000pg daha uygundur 4.9 devri ile extreme kamıs ıle kullanmayı dusunuyorum demıssınız extremın hangı modelı acaba 180gr olan mı 220 gr mı yoksa son gelen kırmızı extremeler mı sayet sızın yerınzde olsam twınpower ayarında bır makıne alırsanız extreme hafıf kalır onun yanında bıraz yerıne ust segmentte bır kamıs bakarsanız daha saglıklı olur . atıs erımı guzeldır 180gr olanların 4 yıl cıvarı kullanmadıgım bır extreme ıle defalarca 175 gr ıle atıs yaptım kırılıcak mı dıye kıramadık :)

2. furunotr

furunotr Haluk

5000'lik makina; daha doğrusu Twinpower küçük kalır ve Boğaz avcılığına gelmez...

Twinpower'ın 5000'liği Boğaz'da kıyı avcılığına istisnalar hariç uygun olmayıp küçük kalır diye düzelteyim bari de yanlış anlaşılmasın... Bu modelin en efektifi 8000 serisidir; devir oranında kullanım alışkanlığınıza göre seçim yapmanız gerekir; genelde tercih edilen 4,9 devirli yani PG olanıdır... Ayrıca bu düzey bir makinaya uygun düzeyde bir kamış seçmenizi öneririm...

http://www.ebay.com.au/itm/Shimano-TWIN-POWER-SW-8000-PG-Spinning-Reel-NEW-/270682163300

Tur 4,9 muş; düzelteyim bari...

3. Nuri Özçelik

Nuri Özçelik nuri

Favori Kamış:
    Okuma makaria. Shımano ultegra
    Favori Makine:
    Twinpower sw800pg.
    En İyi Avı:
    Kofana. Levrek.
    arkadaşlar hepinize çok ***ler beni çok aydınlattınız, benim amacım boğaz avcılığında malum palamut ser aksiyonları sever ben istiyorumki gem yorucu olmasın makinem hem güçlü olsun
    ayrıca kamışım extreme 180 ve 200 gr la çok uzun atışlar yaptım ama banamısın demedi aslında biomaster 8000 çok hoşuma gitti ama yeterli kalırmı emin deilim 2.3 palamutu veya 2 kiloluk bir kofanayı kilitlenmeden çekermi dersiniz:)

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    evet aynen bunun gibi Tevfik abi :) hatta ayni tip avda kullanilacak. ben bir arastirayim bu makinayi. birde assagidaki linkteki makinayi takipteyim. daiwa regal Z 4000 BR ile ikisinin arasindayim.

http://www.cannacarpe.com/370-moulinet-baitrunner-st-4000fa-shimano.html

5. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    1+1 rulmanlı grafit makaralı bir makina. Diğer verdiğim soğuk döğme Al.

http://www.balikavmarketi.com/Urun/SHIMANO-BAITRUNNER-ST-4000-FA-11-BB-pmu1978.html

Özellikle buradan link veriyorum ki oralarla olan kıyaslamayı çok daha sağlıklı yapabilesin.

Video linkini verdiğim makinanın yanına bile yaklaşamaz bu ve bende ki.:confused: :D

Almışken, alınabileceğin en iyisi olmalı.

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000

buldum, indirime koymuslar :) fuara kadar takip fuarda alisveris :)

http://www.chronocarpe.com/moulinet-shimano-debrayable-baitrunner-4000-p-8707.html

videodaki makina 165euro gibi bir fiyati var zannedersem :) hani deneme amaçli alinacak bir makina için çok gibi :) hoslasmazsam bir kenarda yaticak malum.

7. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Bende bi Shimano alayımda şu bizim Tekirdağlı kızancağızın exsencesine nazar değmesin gözüm kaldı dedim fenamı ettim :laughing:

Gelsinde bi kaç resim paylaşayım nede olsa aldığım ilk shimano :rolleyes:

kimseden ses yükselmez elimde daiwa baitcast makinemde var skor eşit 1-1 :D
    Hem Shimano hastasıda değilim Favori markam Herzaman SavageGear !! Kamışını aldım makinesi olsa onuda alırdım :peace:

Tevfik abi zaten gözüme batıyordu nezamandır, şöyle birileri al desede alsam diye aranıyordum :D Biomaster işine ben girmeyeyim :)

Roy abi sağolasın..

Volkan abi teşekkürler..

Aldım ama yinede detaylara girebiliriz iyi yada kötü varsa farketmez bilgi bilgidir :D

8. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    SHFAN klübe hoş geldin.:D :D hihi

Güle güle zevkli avlarda kullan.:thumb: :thumb:

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    4 kg'luk kofanaları, ALBA'nın 25 TL'lik Beta 60 makinesi ile çok çektik, hala da sağlam duruyor makine. Sorun ip misina ile anlaşamaması, kullanmama sebebimiz şu an.

Buradan boş verin onu, gidin bu makineden alın dediğim sonucunu çıkarmayın.

Makine kullanımında bu en belirleyici ölçüt değil. Başka şeylere bakın. Büyük balık avında asli bir husus olan kalama, bilhassa 2011 ve öncesi modellerde sorunludur. Yeni modellerde, kalamaya su girmesini engellediler, biraz düzeldi gerçi. Fakat alacağınız biomaster yeni model mi, değil mi bu bir soru işareti olacaktır.

Biomaster ve diğer shimanoların temel sorunu, çok bakım gerektirmeleridir. Eğer bakımını düzgün yaparsanız, bu gibi meselelerde sizi pek fazla üzmez. Bakım yapmakta basit değildir. Shimano karmaşık, çok parçalı ve hassas aletler yapıyor. Dağıtıp toplamak, toplarkende doğru toplamak gerçekten bir mesele olabiliyor.

Bakım yapmazsanız ne olur? Gene uzun süre iş görür. Ama o gibi büyük balıklarda uğraşma kabiliyeti ciddi şekilde azalacaktır.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Selim Abi, daha öncede söyledim, olaya biraz yanlış açıdan bakıyorsun.

Boğazda bir kaç gerek var. Biri uzak atılacak, diğeri ağır kurşunla at çek yapılacak. Akıntıda cabası.

Bu durumda, iri yarı kalıplı bir makine olmazsa olmaz oluyor. Haliyle makine büyüyünce de, ağır olması. Ama bu ağırlık ne kadar önemli?

Elimizde 4m'lik bir kamış var. Ucunda da 150gr kurşun. Kurşunun sudaki ağırlığı, 135gr. Sahteyi de ekle 140 gr. Akıntıyı hesaba katmasan bile, bu böyle. Akınıt bu yükü 2-3 katına çıkarıyor. Ne oluyor, bizzat deneyip gördüğüm durum, 150gr'lık kurşunu çekmek için, balık filan yokken 2kg kadar yük biniyor.

Şimdi elinde kamış varken, kamışın sapı 80 cm ise, kalan tarafı 3.20. Ne eder, kabaca 4 katı olan bir kaldıraç, demekki sen o kolunla 8kg yük taşıyor gibi olacaksın, bunun üstüne makine ve kamışın ağırlığı binecek.

İşte burada total ağırlığın 9 kg'mu, 9 kg 200 gram mı olduğu çok bir önem arzetmiyor. Neye göre, nasıl?

Çünkü birde sağ kolun yapacağı iş var. O kurşunu sarma işini. Temel problem şu. Kurşunu süratle sarmak için, sürekli kol hareketi gerekiyor, kaslar kasılıyor, gevşiyor. Kamış tutan el ise, hemen hemen öyle duruyor. Bu durumda statik olan kamış tutma işi değil, asıl yorucu olan, laktik asit üreten olay, sarma işi oluyor.

Eğer makinen rahat, sana sarmada kolaylık sağlıyorsa, o zaman 200 - 300gr ağır olmuş bir şey değişmiyor. Hatta, hafif ama zor saran makineden daha az yomaya başlıyor. Balık binince makinenin sanki rahatlayıp daha kolay sarması filan aslen bu husustan kaynaklanıyor.

Şimdi şöyle makineler olsa. Aynı sarma performansını gösteren, biri 650 gr, diğeri 300 gr. Elbette hafif olan daha tercih edilecek olan olur. Ama sorun şu. Hafif makinelerin o sarma rahatlığı yok. Sizi daha çok yoruyor. Evet, hem hafif hemde rahat saran makineler var ama, fiyatları çok yüksek.

Bu durumda şöyle bir denge kurabiliriz:

Toplam yük = Sarma yükü + Ağırlık.

Yorulma içinde şunu diyebiliriz:

Yorgunluk = Toplam yük X kullanım süresi.

Şimdi, bir makine var, 450 gr. Ama sarma için 1500 gr kuvvet istiyor. Bununla da 5 dk çalışacağız:

Toplam Yük = 450 + 1500 = 1950 gr.
    Yorgunluk = 1950 X 5 = Yaklaşık 10.000 birim.

Şimdi bunun yerine, 650 gr ama 1000 kg ile saran bir makine aldığımızı düşünelim:

Toplam Yük = 650 + 1000 = 1650 gr.
    Yorgunluk = 1650 X 5 = Yaklaşık 8.500 birim.

Şimdi bakarsak, biri 10 bin birim yorarken, diğeri 8500 birim yormuş oluyor. Bu durumda, ağır makineyi almak daha az yorucu oluyor elbette.

Mesele, ağırlık değil. Toplam ağırlık. Sarma işini ne kadar rahat yapıyor, ne kadar kolay sarıyor? Bununla makine ağırlığının toplamını düşünmek gerekiyor.

İşte bu toplamda makinenin kalitesi ortaya çıkıyor. Al bunu, fiyatı bununla böl, işte sana makinenin performansı. Verdiğin paranın karşılığında ne aldığın. Dieylim bunların ikiside 500 TL olsun:

500 / 10.000 = 0.05, hafif olan makinenin değeri.
    500 / 8.500 = 0.058, ağır olanın değeri.

İşte aslen hesap bu kadar basit, şimdi hangisi alınır?

Sorun, iyice abartı olmadıktan sonra, ağırlık değil. Çünkü bilhassa boğazda makinenin ağırlığı zurnanın son deliği. boğazda ağırlık en son bakılacak şey. buna bir dikkat edelim, en son bakılacak şey, hiç bakılmayacak şey demek değil. Eğer makinenin sarma kuvveti düşükse, yani rahat sarıyorsa, bilhassa yüke binince, o makineyi almaya değer. Zira zaten o gibi makinelerin ağırlıkları üç aşşağı beş yukarı aynı.

Peki hafif makine daha iyi olmaz mı yani? Olur, ama boğazda değil. Diyelim jigging yapıyorsanız, kamış kısadır ve kaldırdığınız yükün önemli bir bileşeni makine ağırlığıdır. Genel olarak, kamış boşluğunda sarma işi yapılır ve makineye yük bindirilmez. Jigging makinesi bilinenin tersine çok güçlü olması gereken bir makine değildir. Kompakt, hafif, kalaması güçlü olması istenir. Kolları kısa olur, zira vücuda yakın tutup çevrilecektir. Hafiflikte ede aslen önemli husus, eylemsizliktir, yorma olayı değil. Eylemsizlik, makineyi sertçe yukarı kaldırdığınızda, siz durduğunuzda bile makinenin yukarı gitmeye devam etmesi demektir. Bu durumda jigi sallarken, durdurmak için hareketi az da olsa ek bir kuvveti harcamanız gerekir. Bu sorun, gerek makine ve kamış dengesini ayarlamak, gerekse makineyi hafifletmek yoluyla sağlanabilir.

Bu ise boğaz için çok uygun bir kombinasyon değildir. Boğazda bilhassa kolun uzun olması sarımın kolaylığı açısından verimli olur. Diğer yandan büyük surf kafa olması, hem daha çabuk sarma, hemde uzak atış için daha çok randıman verir.

11. Nuri Özçelik

Nuri Özçelik nuri

Favori Kamış:
    Okuma makaria. Shımano ultegra
    Favori Makine:
    Twinpower sw800pg.
    En İyi Avı:
    Kofana. Levrek.
    sevgili arkadaşım işim gereği bu tür karmaşık mekanik işlerle aram iyidir hatta çogu amatör arkadaşlar mak bakımlarını benimle birlikte yaparlar. başını-zı ağrıttıysan affola elimde okadar mak biriktiki tekrar aynı hataları yapmak istemiyorum kafama yatan 2 model var birisi biomaster 8000 yeni modeli fiyat olarakta cazip geliyor ama işimi görmüycekse biraz daha fedakarlık yapıp twinpower 10000 de olabilir ama tabiki biomaster olursa daha makul sizlerden yardım bekliyorum ha illada bunlar olması gerekmiyor daha mantıklı tavsiyelerinizide değerlendirmek isterim ***ler.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Biomaster 800 TL, Emblem Pro A 600 TL. Sen olsan hangisini tercih ederdin? Teknik olarak, Emblem birazcık daha üstün.

Aynı hataları yapmak istemiyorsan, tercihlerin arasında Daiwa mutlaka olsun. PENN, Quantum gibi markaları da.

Markaya bakıp, aha bu marak iyidir şeklinde davranırsan, büyük ihtimalle yanlış tercih yaparsın. Mesela, kamyon almaya giderken, otomobillerine, C serisine vs. bakarak Mercedes olsun diyorsan, rampada su koyverince üzüleceğini hesaba katabilirsin. Otobüsünü alıp, kırmızıda kalkış yaparken, yanındaki MAN fişek gibi fırlarken arkasından bakıp üzülebilirsin.

Kısaca, Sihmano alacağım yada Daiwa alacağım diyerek yola çıkmak baştan kaybetmek olur. Model bazında düşün, şu model, şu özellikte, şu rahatlıkta gibi. Shimano veya Daiwa'nın şu modeli bu iş için süperken, başka modeli sizi üzebilir.

13. Since1453

Since1453 NoYaN

biomaster 8000pg emblem pro ya ve twinpowere gore daha hafifitim misina sarılı halı 570 gr cıvarı gelir. daha once konulardada yazdım bogazın yogun akıntılı yerlerınde denedım banamısın demedı kı forumda ve bogazda kullanan kısı coktur bıomaster 8000 pg yı sana herhangı bır sorun yasatmaz yanlız serdar abının soyledıgı emblem pro eskı modelını kullandım benım hosuma gıttı sarım olarak guclu bır makıne biri jig biri surf makınedir bunuda unutmayalım. biomasterde arc spool kafa oldugundan mısına bosaltımı daha rahattır. bır turda 89 cm sarar benden daha uzun sure kullanan uyelerımızde yorum yaparlar twinpowerde kullanma sansım oldu yanlız bogazda avcılık ıcın bıraz fazla lux fıyat olarak

14. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    :clap2: :clap2:

Uzun zamandır beklediğim, ciddi ve karşısındakini kaale alır bir cevap,

Bunu saklayaccağım aziz Serdar Abi bir mahsuru yok ise.

Sanırım Twinpower larda kolay bakım için Stella da bıraktıkları gibi bir kaç delik bırakmışlardı diye hatırlıyorum:)

Parçalamaya gerek bırakmıyordu

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Biomaster, özellikle eski tip Emblem Pro ile boğazda kapışamaz. Olay seninkini benimki döver olayı değil.

Boğazda akıntı malum, ağırda kurşun. Sarması zor. Bu hususta Emblem ölçülebilir ama hissedilemez şekilde önde olsa da, bu önemsizdir, aynı diyebiliriz.

Atışta mesafe sağlamada, surf kafa olarak Emblem daha avantajlıdır.

Sarışta, bir turda 120 cm sarıp paldır küldür bitireceği için misinayı avantajlıdır (istavrit tutmakla vakit kaybetmediğinizi farzediyoruz).

Daha az bakım gerektirir, bu açıdan da Emblem Pro avantajlıdır.

Çok daha da ucuzdur. Bu moktada da Emblem Pro öne çıkar.

Emblem Pro'yu bulmak biraz zordur. Bu açıdan Biomaster avantajlıdır.

Biomaster bakım ister, atlarsınız vs., elinizde kalabilir. Ama parçası bulunur. Daiwa'nın parçası bulunmaz ama kolay kolay elde kalmaz. bu açıdna denk sayılabilirler.

Sanırım somut, ölçülebilir olarak aradki farkı gösterebilmişizdir.

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Evet benim için önemli olanda bu zaten Serdar,önemli olan en rahat biçimde avlanabilmek,ben herkesten değişik balık avlamasını severim,bakarım yöredeki insanlar nasıl avlanıyor diye,sonrada kendime göre avlanılan sisteme bir şeyler ekler ona göre avlanırım,mesela aklımda kamış olarak sazan kamışları var boğazda avlanmak için,ha olurmu onu göreceğiz,sazan kamışlarında Spod kamışı olarak geçen kamışların atarı,200 gırama kadar çıkabiliyor,belki daha rahat atım sağlayabilir,bilmiyorum denemedim ama tahmin yürütüp avcılığa renk katmasını severim,dediğim gibi olurunu deneyip göreceğiz..

Bir başka konuda,herhalde boğaz derken belli bir yöreyi kast ediyorsunuz,benim bir tanıdığım benden bir kamışla bir makine almıştı zamanında,kamış surf kamışı ama bilinmeyen bir marka(bilinende sizler için bilinmeyen)makinede DAM markasının surf ve sazan için eskiden üretmiş olduğu bir makinaydı,kendisi üsküdarda radarın önünden avlanıyor,bu malzemelerden son derece memnun mesela,makineye hiç bakım filan yaptığıda yok..

Diğer tanıdığım,sadece shimano makineleri kulanır,şu anda karaköyde spot balıkcılıkta çalışıyor,gayet memnun malzemelerinden,hatta yazın eski bir daiwa ss modelini,arkadaşına hediye etiğini söylemişti,bende kendisine hatta yaptığını,daiwanın ss modellerinin çok iyi makineler olduğunu söylemiştim,işte bu kişide son derece memnun makinelerinden,ve kendiside sadece boğazda avlanır,bu iş aslında uyum meselesi gibi geliyor bana,senin av şekline shimano,benimkinede Daiwa uyar yada tam tersi,kişiler uyumu en iyi hangi malzemede bulursa ona yönelmelidir,birde benim gibi olanlar var,bu şahısların katagorisi farklı,bu tipler her türlü malzemeyi alır ve kulanır...

17. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Selim Abi aynı durumu ben, beklemeli avlar için düşünmüştüm.

Ama hayatımda hiç sazan kamışı kullanmadım, sadece ince yapısı nedeni ile atımda kulaylık sağlar, mücadele de daha aksiyonlu olur diye düşünüyordum.

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    5lb sazan kamislari da çok pahali :) 100gr kursun ve 100gr boili-pelet eriyen torba ile atis yapabilecegim bir sazan kamisi bakiniyorum da 350-400 euro :s surf kamislar hesapli kaliyor yaninda. Niye acep ?

19. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Niye acep?:confused:

Dediğim gibi kafamda böyle bir şey vardı bir aralar,

Yemli takımım bir hayli ağır ve dengesizdi, bende ince bir sazan kamışı ile erimi belki arttırabilirim düşüncesindeydim:D

Sazan kamışları hakkında bilgin varsa paylaşırmısın abi:)

20. MehmetKordan

MehmetKordan MEHMET KORDAN

5lb çok fazla napıyorsunuz ***:S

Sazan avcılığında maksimum 3.5 kullanılır, Spod dediğiniz kamış ise avcılıkta zaten kullanılmaz aksiyonu yoktur.

Sazan kamışları 2.50 Lb ve 3.75 Lb arası kamışlar tercih edilir.(Ki 3.75 bile zor bulunur.)

Spod kamışları da 4.50 Lb ve 5.50 Lb arası domates sırığından hallice kamışlardır:)

Sazan avcılığında yemleme için ayrı kamışlar kullanılır.. Pva torbalar ile zaten o boyutta yemleme de en azından ben yapmıyorum..Boili atmak için ayrı roketler ve de ipler var.