Uzuluyorum Cunku Yanlis Kok Saliyor

Konu, 'Makaleler' kısmında Huseyin Alp Arslan tarafından paylaşıldı.

1. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Niye günlerdir yavru kedi gibi kuyruğumuzu kovalar dururuz anlayamıyorum. :D

3/2 Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin İkinci Bölümü altında AMATÖR BALIKÇILIK TURİZMİ ya da Catering fishing holiday adı her ne ise tanımlanmış durumdadır.

BKZ: http://www.bsgm.gov.tr/mevzuat/Teblig_3_2.pdf

Amatör balıkçılık turizm izni:
    MADDE 6 –
    (1) Amatör balıkçılık turizmi faaliyetinde bulunacak olan vergi mükellefi gerçek ve tüzel kisilere, alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerli olmak üzere il müdürlüklerince Amatör Balıkçılık Turizm İzni verilir.
    Bu belge sahibi gerçek ya da tüzel kisiler, avlandırdıkları amatör balık avcılarının bu Tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak avlanmasından sorumludur. Bu Tebliğ ile belirlenen kurallara aykırı olarak balık avlatan, avlanmasına engel olacak tedbirleri almayanların belgesine el konularak iptal edilir. Bunlara iki yıl süre ile yeni belge verilmez.
    (2) Amatör Balıkçılık Turizm İzni Belgesi ek-3’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.

Denmekte.

Aşağıdaki belge de EK-3 olarak adı geçen belgedir.

Allah aşkınız daha bunun yazılıp, tartışılacak nesi var?

NOT:
    Bu ticari faaliyetin Amatör Tebliğ içinde yer almasının da tek nedeni var.
    O da AMATÖR BALIKÇILIĞA hizmet eden, Amatör Balıkçılık kurallarına uygun gerçekleştirilmesi gereken bir iş kolu olmasıdır.

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Olay bu kadar basit iste. Sagol Tarik abi.
    Sonuç olarak bu belgeyi alip amatör balikciya hizmet veren kurum-kisi profesyonel konuma geçiyor.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bunun böyle olması gerekmiyor. Bu sitenin adı, balık avı mesela.

Adam ticari olsun, ama amatör gibi avlanıyorsa, yani aynı tip ekipmanla, aynı yöntemlerle avlanıyorsa, bizimle o aynı şeyi yapıyoruz demektir.

Bu halde, atıyorum boğazın neresinde palamut kaç kulaçta gezer, bunu o belki bizden daha iyi biliyor olacaktır. Hangi misian daha sağlam belki daha çok denemiş olacaktır. Balık hangi akıntıda olur, belki daha çok biliyor olacaktır. Neden onların bu bilgilerin faydalanmayalım ki?

Eğer prof. la sen aynı yerde, aynı şeyi yapıyorsanız, demekki birbirinize öğretebilecek çok şeyiniz var olacaktır.

Amatörce paylaşmak nedir ki mesela? Sen alır eve götürürsün, o alır hale götürür, değişen şey mi var, olayın aksiyon tarafında?

4. Orhan abi;
    Nezaket herkese yakışıyor, neyin maskesidir diye düşündürmedikçe...
    Yukarıdaki mesajın bu güne kadar okuduğum nazik mesajlarının içinde en yakışıklısı idi.

Beğenmeyip eleştirenler haklı olabilirler ama ben bu açıdan bakıyorum. "SAMİMİYET"

5. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Benim profesyonel balıkcıdan ne öğreneceğim olurki,ağ nasıl atılır onumu öğreneceğim,yada balığı nerede kırabilirim diyemi olta salıyacağım,ben amatörüm serdar,ben balık tutsamda olur tutmasamda,benim için bir hobidir bu,maddi bir beklentim yokki beni profesyonel balıkcı ile aynı kefeye koyuyorsun...

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Önce bir şu ayrımı yapman gerekiyor: Tuttuğu balığı satan kişi profesyonel balıkçıdır.

Tuttuğu balığı satmayan kişi ise amatör.

Her ikisinde balık tutmak ortak paydadır. Ve daha öncede söyledik, amatörlerin ilgi alanında olan yöntemlerle balık avlayan ticari olması da mümkün.

Zira, profesyonelin tanımında, koca gırgır ve trol tekneleri ile gezen, illa da boy boy ağ atarak balık tutan kişi gibi bir kıstas yok. Bugün, illegal olabilir, ama ticari balıkçılık yapan pek çok kişi, bizim kullandığımız malum el oltası, uzun olta, sürütme, jig, çapari vs. kullanıyor aynen. Ne yapıyor, silikonla tutuyor bir kaç levrek, gidip halde satıyor.

Şimdi diyelim, Vedat abi balık satıyor olsa, gidip gır gır ağı ile mi tutuyor? Hayır, gene olta kamış vs. ile tutacak, ama tek fark tuttuğunu satmış olacak. Ki bunu legal yoldan yapıyorsa, onun bize öğretecek bir şeyi yok demek mi olacak bu?

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Benim anlamadığım bir hususta şu. Genel yaklaşım olarak, tuttuğu balığı satanları gayet sert bir şekilde dışlamak, kınamak, topa tutmak meselesi var.

Teknik olarak, o kişinin yaptığı ile, üstgeçitte mendil satan yada köy pazarında bir sepet yumurta satanın yaptığı arasında ne fark var? Neden üstgeçitte kağıt mendil satan çocuğu kınamıyoruz, veryansın etmiyoruz da, tuttuğu balığı satanı bu kadar lanet ilan ediyoruz?

Evet, bu işi yapıyorsa, legal yoldan yapması lazım, gidip bu işin kurallarına göre yapmaıs lazım, buna bir itiraz yok. Fakat, bunu o mendil satan çocuğunda yapması lazım aynen.

Oysa biz buna doğru çerçevede yaklaşsak, sen balığını satabilirsin, bunun için legal yol şudur, bunu yap ve gel bizimle balıkçılık ortak paydasındaki paylaşımlarını yap desek, herkes için daha güzel olmaz mı?

8. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Serdar elmayla armudu karıştırmamalısın.

Bir kere sarı kağıt elde etmek o kişinin balığını satması için değildir.Her ne kadar su ürünleri istihsali yapabilir diye yazsada.

Sadece profesyonel teknelerde bulunmaya avlanmaya yarar bir belgedir.

Bu iş o kadar kolay değil.

Bu bir ikincisi forumların özünde amatör kavrama ters düşecek bir davranışta bulunulamaz.Şayet yanlışsam adminler düzeltsinler.

Orhan mertce ve açıkca ne olduğunu ne yapacağını güzelce yazmış.Bun dan sonrası admin lerin işi.
    Mesela diyebilirlerki Orhan bey burada yazamazsın sen çünki amatörlükten çıkmışsın.

Yada derlerki sen bu halinle bile gençlere örnek paylaşımcı bir şahsiyetsin bir ağabeysin yazabilirsin.
    Belkide bir anket açarlar ona göre karar verirler

Bilmem anlatabildimmi olayı sakız gibi aşağı yukarı sağa sola sünderme ne olur

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    İşte bu kadar sevgili Yavuz ne güzel yazmışsın olay budur yahu

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Allah,allah yahu ne cocuğu ne mendili be Serdar.

O mendil satanların bir pa***ormu varmıki orada bu konuda hükümler varmıki ne benzerlişği var yani .

Bu iş Avrupa normalarına uygun hale yada en azından benzer hale getirilmelidir.

Böyle başıbozuk sürdürülebilmekolmaz yahu

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Be Serdar ortalıkta forumlar yokken ne bileyim emekleme devirlerindeyken,buradaki ortama uymak için balık satıyorduk hepimiz.

Ben ne yaptım açtım konuyu aldım birde sarı kağıt(ne işe yarar tam bilmiyordum)Dedimki ben balık satıyorum ve bu bakımdan bu platformlardan ayrılacağım.

Yakup hocada dahil,hatta Tarık kardeşte hatırlar bana onay verdiler devam ettim.

Ama sonra bu durumu kendime hiç yakıştıramadım vazgeçtim.

Ha ne olmuştur koca bir 40 kiloya yakın akya çıkarmışızdır denizden, başıma oranın bir dolu kabzımalı doluştur almak istemişlerdir.

Ha bende sütten çıkma ak kaşık değilim.dedimki atayım arabaya götüreyim sivricete atayım havamı.

Geldi kabzımal dediki bir midilli göçmeni müşterim var pastırma yapıyor bu balıktan dedei bana ver dediverdik gitti.

Peki sonra ne oldu birkaç ay sonra rasladık biryerlerde para aklımda bile değildi çekti bir köşeye al şunu dedi aldım.Baktım 400 lira Halen içimde yaradır.

Olay bu

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Vedat abi, sarı kağıt ile denizde veya gölde, ticari kurallara uygun olmak kaydıyla, satışını yapmak üzere balık avlamak için ruhsat sahibi olursun. Yani gider avlarsın. Peki sonrası? Sonraıs da çeşitli şekillerde belirtilmiştir. Örneğin, avladığın balığı kooperatife verirsin, götürür mezatta satarsın vs. vs. o yollardan hangisine gideceğine karar verir, buna göre, maliye vs. ile olan işlemlerini de halledersin. Bu aynen böyle sürüp gidiyor şu anda bile zaten. İşte haller, işte kooperatifler vs. vs.

Amatör kavrama ters düşecek bir davranış nedir? Mesela, "Bir sermişim uzatmayı, çevirmişim koca koyu, kırmışım levreği" midir? Evet, bunu burada yazarsa zaten abes olur teknik olarak. Fakat belki bunu da duymak isteyenimiz çıkar, neden olmasın?

Ama birisi gidip, "bakın beyler, uzun olta çekiyordum, ahada 80cm kofana geldi bir bakın görün" babında bir şeyler söylüyorsa, bunun nesi bize ters?

Burada elbette profesyonel birisi daha geniş imkanlara vs. sahip olacaktır. Teknik olarak bizden daha fazla tutmasını da bekleyebiliriz. Nedir ki sorun? O bize bakın levrek budur diye, bir livar dolusu bacak gibi levrek gösterirse, hemde el oltasıyla tutulmuş, karizmamız mı çizilecektir? yoksa "balık yok" diyerek kendimizi avutma hayalimiz tuzla buz mu olacaktır?

Ben kendi adıma, profesyonel olduğunu bildiğim ama benimle aynı şekilde avlanan pek çok arkadaş, usta tanıyorum. Ve onlardan en azından öğrenecek çok şey olduğunu da görüyorum, biliyorum. Evet, adam profesyonel, daha çok şey deneyebiliyor, daha garantili yöntemler bulabiliyor, daha çok masraf edebiliyor. Onun bu masraf ve tecrübelerinden faydalanmamak, bence enayilik olur sanıyorum.

13. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Elbette bu bu kadar basit işte.Ancak böyle yapan kişinin artık ben amatörüğm falan dememesi lazım.amatör platformlara bence yeralması içinde üyelerin adminlerin onayını alması lazım.

Ha birde böyleyse belgesi olan kişinin kendisiyle balığa çıkanlara şöyle bir göstermesi lazım o belgesini.

Yoksa alimallah bir SGK botu yanaşır sorabilir.Tersi durumda sıkıntı olur.

Ancak b ir nokta daha var.Şayet bir tekne profesyonelse,yani plakalı yeşil kağıtlı ise bu tekneye amatörler BİNEMEZ.

Binerlerse adam başı 250 şer liradan 4 kişi ayrıca kaptanda ceza yer 1250 ytl ceza alırlar.tekrarı halinde iş büyür.

SEVGiler

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Vedat abi, bu iş öyle değil teknik olarak. Hukuken, o mendil satanla, galatada tuttuğu kıraçayı satan aynı derecede.

Bu işin legal yolu var, belli, açık ve net. Çok zorda değil. Yani, gece gündüz çalışıp, gençliğini heba edip, ÖSS, ÖYS vs. de dereceye girip 6 sene okuyup tıp doktoru diploması alman filan gerekmiyor. Gidiyorsun, sana aracı olacak su ürünleri koop'a üye oluyor, oradan üyelik belgesi alıp, fotoğraf falan diyerek il müdürlüğüne başvuruyorsun oluyor bitiyor. Bunu yap, işi legalleştir, başımız üstüne.

Fakat bazı arkadaşlar bu olayı o kadar abartıyor ki... Aman balık satıyormuş... Sanki tecavüzcü coşkun adam... Bu noktaya taşıyorlar resmen. Adam alnının teriyle, gayet mübah bir mesleği icar ediyor ve helalinden para kazanıyor. Bunun için kınamak ne demek ola ki?

İşte asıl olay burada.

İşte anlatıyorsun. Sarı kağıdın var mıydı? O akyayı tuttun mu? Sattın mı? Helali hoş olsun o para sana. Ve bu benim gözümde senin ustalığını, abiliğini, balıkçılığını, değerini vs. değiştirmez, neden değiştirsin ki?

Bu memlekette bilmem kaç bin balıkçı, balıkçılıktan ekmeğini kazanan var. Onlar bunu yapıyorken, bizim bu olayı lanetleme vesilesi yapmamız abes oluyor sadece.

Zira burada yapılan illegal yol olsa bile, onun işportacılıktan bir farkı yok aynen.

Ha, neyi kınarız, dinamit atarsan, yasak yeri çevirirsen filan. Ki bunu amatörüm diyende (tutup satmayan ama eve götürüp dondurucuya istifleyerek yiyen) yapıyor, biliyoruz.

15. toprak126

toprak126 Baki Toprak

Serdar bey,mendılci cocuktan.yumurta satan koyluden bahsederken zannedersem kayıt dışı ekonomi nedeniyle,kamu geliri yani vergi kaybından bahsediyorsunuz.Bana göre sapla samanı karıştırıyorsunuz.Tuttuğu balığı satan kişi daha sonra tuttuğu teke karıdes veya yemlık balığıda satacak veya limitten fazla balık yakalıyacak,yanında balık tutan kişi 1 metre misine istese parasıyla satacak vs. Nerde kaldı amatör balıkçılık ruhu?

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Anladımda serdar bu forumda elinde iki büyük var diye konusu fotosu silinen (benim 3 defa silinmiştir)çapariyle bir seferde birçok balığı tutan (benim bir kere slinmiştir)konuları anlatımı,resimleri silinen yada ihbar alan birçok kişi olmuştur.

Nedir gerekce tebliğ hükümlerine aykırılıktır.Profesyonel olmayanlar bu şekil av yapamaz.
    Helede birisi tuttum bunları bana fazla geldi sattım derse ne olur
    Adamı yazdığına,yazacağına pişman ederler değilmi.

Benim anlattığım budur be Serdar.

Olayı büyütmenin ilave görüşler belirtmenin gereği yokki.

Sevgiler

Not;Ya sennur varmsın yokmusun olayı izah edecek bir yetkili yokmu.Kesin kanaatini yazsın ve bu iş uzayıp durmasın

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Etsinler de zaten? 19 cm çinekop tutanı da, kovayla kıraça tutup, 5cm lik hayvan için "ama atıyon tavaya, çıtır çıtır pek leziz oluyor" diyene de etsinler.

Burada bir amatörlük ve bunun tabi olduğu kurallar ve limitler var. Bunlara uymayanı aynen topa tutacaksın.

Ama adam profesyonel, tutmuş, birde satmış, peki bunun nesini topa tutacaksın ki? Sen bizden değilsin diyerek, balıkçılık yapanları bölmenin, bölücülük yapmanın, onları ötekileştirip düşman yaratmanın, en azından dost kaybetmenin ne anlamı var?

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Vedat amca, benim o mesajdaki profesyonellikteki kastim, Tarik abinin mesajindaki madde 6/1'deki profesyonellik. Yani amatör balikcilik turizmi izin belgesi dahilindeki olay. Yani o madde zaten teknesi ile baliga müsteri çikartip gelir elde etmek isteyen kurum-kisiler için konulmus. Sayet ben tekne ile balik tutmak istiyorum diyen müsteriye sgk ceza kesiyorsa ortada müthis bir hata var demektir.

19. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ben bu kadar yoruma nasil cevap verecegim, hangi zamani bulacagim bunun icin.:D Almis basinizi gitmissiniz.Neyse geldim.Kisaca cok onemli gorduklerimin ustunden geceyim.Gerisinin ise affina siginiyorum, degerli gorus ve yorumlarini eirgemeyip bu konuya cok yuksek katki sunduklari icin hepsine cok cok tesekkur ediyorum.

20. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Arkadasim

Amatorle profesyonel arasinda bir ayrim var ki birine amator birine profeyonel(ticari) diyoruz.Bu da amator baligini satmaz, profesyonel balikci satar.

Hem yorumun kendi icinde celisiyor.Cunku tutulan balik kanunlara uygunsa gerisi onemlimidir diyorsun ama tutulan baligin kanuna uymasi amatorsen o baligi satmamanla gecerli olabilecek bir durum.

Cunku kanunlada ifade edilmis amator balikcinin tanimi sana amatorsen balik satamazsin diyor.

Saygilarla