ben genelde dip oltası atarım kaya sargoz karagöz mırmır çipura mercan vsss daha bir çok balığı çekerken bu kadar şaşırmamıştım levrek dip oltasında yuttu gelirken misina boş geliyormuş gibi geldi ve yüzeyden gelmeye başladığı an çok şaşırdım bu da bir tecrübe oldu
su üstü takip alan ve iş yapmış sahtelerinizin fotoları varmı acaba ben dalanlarla at-çek ile avcı balık yakaladım ama su üstü ile hiç balık alamadım benim sahtedemi iş yok yoksa farklı bir püf noktasımı var geçen sayfalarda ben sahtelerimi paylaşmıştım ağzı patlak sahte ile hiç alamadım balık.
en çok takip ve saldırı alan sahtem bubble pen 80 ( HD13 renkli ) yalnız bu sahte bana uğursuz geldi herhalde bir ayda 3 tanesini kaybettim. birini balık kırdı, birinde klipsten fırladı gitti, birisini herhalde avlandığım yerde unuttum, birisini de zargana kopartmıştı ama epeyce bir gayretle geri aldım. sonraki rover 98 en iyi rengi h16r dense de ben en çok ilgiyi g15r'de gördüm bu tarz sahtelere WTD aksiyonu veremezsen boşa atar çekersin. yalnız bubble penle bir deneme yaptım. suya attım ve kısa kısa vuruşlar yapıp durdurdum. su üstünde çırpınır gibi yapıyor sonra duruyordu. zarganaların çok ilgisini çekti ve sahtenin her yerini dişlediler. gerçi onlar her şeyi dişliyor, ama bu düzensiz aksiyon diğer avcılarda işe yarar mı bilmem. bunlar da popper tarzı sahteler, yüzdürmek diğerlerine göre daha kolay. yüzdürme teknikleri ile ilgili pek çok video var, izleyip kendi yaptığın şekille kıyaslayabilirsin. sonrasında strike pro, river 2 sea bubble walker ve rapala skitter pop var. ama illede popper alacaksan bunun 9 cm.sini tavsiye ediyorlar, ama Türkiye'de bulmak çok zor. http://www.ebay.com/itm/Rapala-Skit...272?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a23aed6e8
ben öyle tahmin ediyorum bu sahte üreticileri belirli yerlere avcı falan sokmuyorlar kastım tekne mekne yani özel bölgeleri varki sahteleri orda test ediyorlar. olabilir neden olmasın diyeceğimde eskiden bir arkadaş burda amerikada avladığı stripped sea bass yani çizgili levrekleri yayınlıyordu lüferleri yayınlıyordu maşallah en küçüğü 2 kiloluk. yanlış yaptığımız birşey var. hele bizim balık alamadığımız ülkemizde reel rumuzlu arkadaşımız var 3 kilodan aşağı çuprayı geri salıyor. demem o ki hala yanlış yaptığımız birşey var idk acaba ne?
yabancılarda ticari olarak amatör balıkçılık yaptırılan yerler var, ama izlediğim videolardan epeycesi de normal göl ya da denizler. bizde de her şeye rağmen balığın yerleştiği ve trofe boylara ulaşabildiği yerler var. bazıları güvenlik nedeniyle yasak, bazıları da doğal şekilde korunaklı olduğu için ticari balıkçılık yapılamıyor. çanakkale ve egede kayalık bölgelerde trol vb. av şekillerinin yapılamadığı yerlerde trofe balıklar bulunuyor. ama iskenderun körfezinin tabanını süpür gitsin. halbuki 15 - 20 yıl önce iskenderun körfezi de balık doluydu, demek ki yanlışın büyüğü ticari balıkçılıkta. biz bir oltacı olarak 5 kg. balık yakalasak ve bunun tamamı limit altı olsa dahi ticari balıkçıların verdiği hasarı veremeyiz. adam gözümün önünde kasalarca limit altı balığı tekneden denize döktü ve bunu her gün yapıyorlar.
ticari balıkçılık olmasaydı süper olurdu fakat bir ton adam işsiz de kalırdı herhalde. bi 100.000 kişi filan yarısı mevsimlik desen tüik verileri elde yok yau abi, yirmi kiloluk akya be, insaf be abi http://www.youtube.com/watch?v=nrYLtr9c_jk&feature=player_embedded#! artı bide bi de şunu söylemeyi unuttum, bakın kim ne yazmış nerede: http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=1376&page=57 kurucu ha. Huylu huyundan vazgeçmezmiş demek balık tutmadan duramıyor insan nerede olursa olsun
yanlış yaptığımız varsada çok azdır diye düşünüyorum balık olan yerde balık yakalamak kolay ama önemli olan balığın olmadığı yani az olduğu yerde balık yakalamak tabi gönül isterki ticari yada bilinçsiz avcılar olmasada ellerinde kiloluk balıklarla eve koşan çocuklar görsek ama ben şunu söyleyebilirim bahsettiğiniz en küçüğü 2 kğ lık balık yakalayan kişi gelsin iskenderun körfezinde avlasın bakalım o balığı 10 gün üst üste balığa gitsin bir defa tesadüf ve şans denk gelirr 2 defa denk gelir ama 10 günde 3 defa kiloluk balığı olta ile yakalasın ben o adamı sırtımda evine götürürüm elinide öperim öylesi ustanın ben öyle adamlarla tanışıyorum adam 60-70 yaşında çocukluğundan beri balık avlıyor ama konuştuğumda yiğen balık yok diyor ve en son kiloluk balığını ne zaman yakaladın diyorum adam bilmem kaçyıl önce idi diyor bilmem anlatabildimmi haaa şunuda söylemek istiyorum be gözümle görmediğime kolay kolay inanan biri değilim sahtelerin denendiği göletlerde yerlerde ben olta ile değil çubuğa çamaşır içi bağlar telden iğne yapar öyle balık yakalarım haa bu dediklerim çok şey biliyorum çok ustayım olarak anlaşılmasın ama bahsettiğim yabancılar hem bilinçli yapıyorlar işi doğal olarakta balıkları tükenmiyor ve bol balık olan yerde sahtelerle alıyorlar balıkları.
bu yaz herhalde 10 adet yakalamışımdır. yaz boyu yedinmi bari eve getirdiğine göre. biri peteğin orda 2 adet yakalayıp salınca yemiyorsan bana ver demişti. hoş 2. yi salmıştım başka yakalanmadı ya. sırf et diyordu isteyen arkadaş. kafayı komple kesif kuyruk tarafını yiyecekmişsin
daha önce yemiştim kızartmasını güzeldi tavuk gögsü gibi eti fakat mangalda şiş yap çok güzel oluyor dediler bende soydum temizledim etini alıp soslayıp kuşbaşı halinde buzluğa attım mangalı yakacağım zaman şiş yapacam bakalım şişi nasıl olacak görüntü yumuşaklık tavuk gögsü gibi birşey fakat lezzet daha farklı
çok yakaladığım ama yemeyi hiç düşünmediğim bir balık. ama bazı büyük marketlerde temizlenmiş halde satıldığını biliyorum. biz de cumartesi günü havanın durumunu iç açıcı görmeyip pazar günü gitme konusunda kararsızdık. pazar sabahı hava açık gözükünce yola çıktık ve saat 7 civarında barınağa vardık. emrah ( muratalp ) arkadaşımız erken gelmiş ve atçek yapmış, baraküda33 ( serkan ) arkadaşımız da sabahlamış ama balık yok. sadece boru kurduyla avlanan bir arkadaş mırmır, çipura, minakop karışık birkaç kilo balık avlamıştı. barınağın içinde yine kovalamaca vardı ama at çeke rağbet olmadı. dışarıda ise yine zarganalar cirit atıyordu. 3 ya da 4. atıştı sanırım birisi yapıştı ve su üstünde epeyce dans ettikten sonra kendini kurtardı. durum kendini belli edince bacanak buradan bize ekmek yok, balık varsa .......da vardır dedi. ( neden yeri belirtmediğimi az sonra yazacağım ) malum yere vardık ve at çeke başladık. deniz o kadar durgundu ki metrelerce ötedeki canlılar bile net şekilde görülüyordu. sağımızda solumuzda çok iri balıklar sıçraya sıçraya kaçışıyor, su çok durgun ve cam gibi olmasına rağmen bu da bizi umutlandırıyordu. bacanak önce çapariyle başladı ben de su üstüyle. çapariye ispendekler atlıyordu, su üstüne ise yine zarganalar musallat oldu. o ara büyük bir balık birkaç defa bacanağın çapari mantarına saldırdı. bunun üzerine ben popperlarla atmaya başladım, ama ne hikmetse balık popperlara değil çapari mantarına saldırıyordu. ben yine bubble pen atmaya başladım ve o büyük canavar bir anda hışımla sahteye saldırıp suya gömdü ve ben de tasmayı çaktım ama malesef sahte fırlayıp yanıma geldi banghead etrafımızdaki bu kaçma, kovalama, saldırı işleri sabah 9'dan öğlen 1'e kadar devam etti. biz de ısrarla attık çektik. bir ara jig atarken 10 m. kadar ilerden 400 gr. civarı 8 -10 balığın yunus sürüsü gibi sudan oldukça yükseğe sıçrayarak bana doğru geldiklerini gördüm. ben belime kadar sudaydım ve balıklar hız kesmeden geliyordu. sonunda önüme geldiler ve üzerime doğru uçtular ben balıkların gözüme çarpma ihtimaline karşı yüzümü kapayıp yanımı döndüm ve balıklar sağımdan, solumdan, ikisi kafamın yanından geçip suya düştüler. artık çektiğim jigden mi ürktüler yoksa avcı mı sıkıştırdı bilemiyorum ama elimle yakalayacak kadar yanımdan zıpladılar. balıklar gagalı sardalya dedikleri alt gagası uzun balıklardandı , hepsinin plakasını aldım biz at çeke başlarken kıyıda yemli avlanmaya çalışan iki genç vardı, onlara bazı konularda tavsiyede bulunmuştuk, onlar da uygulamışlar. malesef biz tekrar yanlarına gittiğimizde boyu 20 cm ya gelir ya gelmez 5 tane ispendek, çok daha küçük birkaç gümüş ve 10 cmlik bir çipura yakalamışlar. balıkları büyük bir kovaya koymuşlar ve oldukça iyi durumdaydılar, bıraktırmak için uğraştıysak da olmadı razı edemedik. demek ki bazılarını bırakacaksın boş yere uğraşsın dursun. özelte bu hafta da balık yok kıyıda sıfır noktasında, o kadar çok ispendek vardı ki, inşaallah onların hepsi büyür ve baba levrekler olurlar. site içinden ve dışından ispendekleri avlamak için gidebilecek kişileri de düşünerek mekanı belirtmedim.
Selamlar oncelikle;bu hafta hic planda yoktu ama cuma gunu;Pazara dugun var haberiyle Dortyola gitmeye karar verdik.Bende balikciyi aradim kurt icin ama gec kalmistim;siparisler verilmis ve kurtsuz gitmek zorunda kaldim.Cumartesi gece barinaktaydim,ama karidesle hamsiyle denemler yaptimsada sonuc balik yok.Bilgeninde dedigi gibi yanimdakiler boru kurduyla guzel baliklar aldilar. Sabah Bilge ve Ahmet abi ile karsilastik,onlardan once biraz at cek yaptim ama oda sonucsuz kaldi.Ben yine takimi yemleyip beklemeye basladim.O sirada az otemde su ustunde kipirdilar oldu ve zargana toplu ve ucunda midye takili takimi firlattim; gecen Bilgenin tuttugu(bir arkadasimizinda bizi aydinlattigi)palamut sandigimiz gobeneden tuttum.Cok heycanliydi,atcek ile tuttugum ilk balikti;ama orkinos yavrusu oldugu icin geri biraktim.Yanimdaki adam resmen siyirdi bi dovmedigi kaldi;yigenim sen manyakmisin o palamut hic birakilirki diye soylendi durdu. Saat dokuz gibi yine kahvalti hazir haberi ile evin yolunu tuttum
balığı tuttuğumdan bu yana araştırıyorum. bulduğum bilgiler genelde birbirine benzer şeyler. anladığım kadarıyla bu balık bildiğimiz yüzlerce kiloluk orkinoslardan farklı bir tür. zaten latince adından araştırdığınızda KKGM'nin yeni amatör balıkçılık tebliğinde ayrıca belirtilmediğini, diğer türler kapsamında yer aldığını görürsünüz. bu yüzden artık makul boydaki gobeneleri salmayacağım GOBENE (Auxis thazard) Balık Türü: Gobene Familya: Scombridae Latincesi: Auxis thazard İngilizcesi: Frigate mackerel Yaygın Kullanım: Tombik, Uskumru orkinosu Yüzgeç Yapısı: Morfolojik Yapısı: Vücut füze şeklindedir. İki sırt yüzgeci olup, aralarında büyük mesafe bulunur, yüzgeçlerin birbirine birleşmemesi karakteristik özelliğidir. Pinnul (yalancı yüzgeç) sayısı 7-8 adettir. Vücut pulsuz olup sırt tarafı koyu, yan ve alt tarafları açık renklidir. Yan çizgi gayri muntazamdır. Eti siyah ve kanlıdır. turkeyarena.net Maximum Boy: 50 cm. Ortalama Boy: 30-35 cm. Maximum Ağırılık: Ortalama Ağırlık: Cinsel Olgunluk: Avlandığı Av Araçları: Gırgır, Uzatma ağları, Dalyan, Olta turkeyarena.net sitesinden alıntıdır.
Dun aksam saat 9 gibi İskenderuna gectim;ayirttigim boru kurtlarini almak icin. Gecen haftadan dilim yanmisti cunku,yanimdakiler kurtla bi suru balik tuttular.balikci ile biraz muhabbetten sonra tekrar dortyol barinaga dogru yola koyuldum.Saat 11gibi barinaktaydim, ve hic kimse yoktu.Yallah deyip oltayi suyla bulusturdum.ilk gelen irice bi mirmirdi,arkasindan limit ustu bi cupra,sonra sargoz;arada gelen minikler tabikide suya iade.iki tanede levrekcik geldi ve geldikleri gibi iade.Sabaha karsi bogaza dogru salladigim oltami epey bekledim; tam sikilmak uzereyken bi vurus geldi ve olta herzamankinden agirdi,cektikce heycanlaniyordum,cunku misina gezinmeye basladi veeeee oda ne gelen harika bi levrek,elim ayagima dolasti hemen bidona salladim.Hava aydinlanmak uzereydi.tekrar bogaz tarafina salladim bu sefer cok beklemedim ve vurus geldi,basladim cekmeye oltanin ucu iyce egildi. Kalamayi biraz daha gevsettim ve yol verdim;sonra usul usul basladim sarmaya Allahim az oncekinden dahada buyuk bir levrek daha,hemen aldim disari az kalmis igne agzinda cikiyormus. 5 lt lik su bidonundan kuyruk disari cikiyordu.kilosunu kestiremiyorum ama onceki tutugum icmek icin yanima aldigim 1,5 lt lik siseyle ayni boydaydi,ikinci gelen digerinin yarim kat daha buyuguydu. Hava iyce aydinlandi,bi daha ayni yere attim ama nafile,kismet bu kadarmis.Diger bakiklarla beraber 3 kiloyu geckin balikla saat 8 gibi evin yolunu tuttum. Guzel bi gundu,Rabbim herkese yasatsin.
Mehmet bey telefonla ilk levregi ve mirmirlari cektim diger kuzu hala kipir kipirdi onu cikarmadim kayalarin uzerine. Aslinda 3 levrek aldim ama ilk tuttugumu kacirdim, cok canim sikildi. Cunku ,baligi igneden cikrdim bidona koyarken ellimden kacirdim. Cep telfonundan yazdigim icin resim atamiyorum ama denicem simdi. Evde internet olmamasindan kaynaklaniyor
Oluyor arkadaslar cepten baglaninca imageshack.us/ mobile'e baglaniyor ama upload dedigimde resimleri secmem icin link cikmiyor. İsallah internetim olursa yuklerim. Bide levrekleri sulunezle tuttugumu soylemek istedim, onu yazmayi unutmusum diger baliklar kurtla alindi. Sulunezide ozerciyes balikciliktan aldim
eline sağlık, ben bu haftayı boş geçtim aslında hafta içi kendi imalatım olan kafa kamerasını denemek için gidip bir buçuk saaatlik bir av kaydı yapmıştım. içinde benim gelenekselim haline gelen kaçırmalar, takipler ve bir adet yemle yakalanmış zargana videosu var. filmi kesip biçtikten sonra ayrıntısını yazarım.