Uzağa atmak istiyorsan, ABU GARCIA 6500 C3CT/Rocket/CS gibi bir makina öneririm. Evet, çıkrık makina. Ama uzağa atmak isteyen sensin. Bununla en üst atışlarda %20, ortalama atışlarda %50 daha iyi atarsın. Yani, çok iyi bir atıcıysan, %20 farkeder, normal bir atıcı isen %50. Fiyatı 120 - 180 Dolar arası. Hım, kalsın diyorsan, o zaman basit bir makina alacaksın. BANAX SXx000 lar atış için o kadar iyi değil. Ortalama bir makina onlar. Sargı kursörü makaranın boyunca eşit sarmıyor. Böyle olunca makara üstünde misina iki halka şeklinde yığılıyor. Bu durumda, arkadan gelen misinanın önüne bir ek engel çıkıyor. Kötü yani.. Bilhassa inca misina kullanırsan bu sorun başını baya bir ağrıtır. Mitchell ARMADA'lar var, tavsiye edilebilir. Ama, atış için gerçekten iyi diyebileceğimiz pek fazla makina yok..
Çok teşekür ederim Serdar. Bundan daha açıklayıcı olmazdı heralde Dediğin gibi rakam biraz yüksek ama değer. Bi araştırmamk lazım. Ayrıca bu markayı biliyorum hatta bir adette varbende ama bu modelini duymamıştım. Paylaşımın için çok teşekkürler.
serdar abi bu kadar bilgiyi nasıl depoluyorsun. yoksa meslek balıkçılıkmı yada balık malzemelerimi satıyorsun. valla tebrikler kamış ve makinalarla bu kadar içli dışlı olman cok güzel
Depolamak mı? Boğazımızdan kesip makina vs. depolamanın pek akıl karı olmadığını bir şekilde anlayınca, önce bilgileri depolamak gerektiği ortaya çıkıyor. Burada biz balıkçıların sıklıkla unuttuğu bir şey var. İnsanlara balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek lazım. Yani, ben hiç bir zaman "20 gr kurşun kullanın" demem. Bana biri derse, "100 gr kurşun tak", önce neden diye sorarım. Adamın cevabı kafama yatmazsa, gene bildiğim kurşunu takarım. Yani, ezbere şöyledir değil, neden böylediri araştırmayı prensip edinirseniz bilgiler otomatikman depolanmaya başlar. Ha, birde bilgi, paylaşmadan asla çoğalmaz. Konu özelinde, ABU GARCIA C3CT (Mag) fiyat/performans olarak iyidir. Ama dilerseniz, 50 Dolar kadar fiyatı olan custom kitleri var. Seramik bilya, özel manyetik fren vs. vs. bir kaç parça. Bunları takarsanız, daha bir ekstra oluyor. Diğer yandan, PENN diye bir marka vardır. PEk duyulmuş değildir bizde. Bunların 5xx serisi, bilhassa 525 Mag'ları özellikle acemiler için son derece iyidir. Bunlarında özel custom kitleri var. Bu kitle birlikte 175 Dolara filan temin edilebilir. Acemi deyince, alınmayın. En acemi benimdir. Bu cast çıkrıkları, seviyeli fren vs. tertibatı gerektirir. Yani, usta bir balıkçı olabilirsiniz, ama bu sistemlerin acemisi olursunuz. Penn 525 Mag bu açıdan daha kullanışlıdır. Bilhassa manyetiklerini değiştirip, adam gibi bir yağla yağlar, birde düzgün ayarlarsanız. Fiyatları da ucuzdur, ama, sorun, Türkiye'de nerde bulunur bilmiyor olmam. Eğer, "Atış için kaliteli, iyi bir şey istiyorum" diyorsanız, tavsiyelerim bunlardır. Pahalılar, ama verdiğiniz paraya değerler. Elbette bütçeniz uygun değilse, o ayrı bir husus. Laf arasında, düşük vizkoziteli özel yağlar vardır. Bunlar, bu tür makinalarda atış performansını son derece iyileştirir. Çünkü bunlarda atış yaparken, makara gene döner. Böyle bir yağ temin etmeniz iyi olur. Spincast'lar içinde de atış için iyi netice verenler var elbette. Ama, spincastların gam yaptırma vs. sorunları bitmez. Makarası hafif yere sürtse, bitti, atışınızı son derece kötüleştirir. Bunların kaliteli olanları gerçekten pahalıdır. 250 Dolardan başlar gider. Bu açıdan bakınca, çıkrıklar her zaman daha iyidir.
Haklısın halit.. serdar arkadaşımız gerektiği anda gerektiği yerde olabiliyor.. Bilgi dolu yazılarını takip ediyorum arkadaşımızın..
serdar abi cıkrık büyük balık için daha ideal degilmi ben daha önce niyetlendim sordum hiç kimse tavsiye etmadi ancak tekneden büyük balıklar için kullanışlı dediler bende vazgeçtim
Büyük balık için, büyük çıkrıklar vardır. Ama bizim bahsettiklerimiz onlar değil. Surf casting tipi, atış makineleri. Mesela Penn 525. Bunu tasarlayanlar bizzat dünya atış şampiyonu ile birlikte çalışmışlar. Fakat, bizde çıkrık makina adeti pek yok. Çıkrık makina öyle bilyasız filan patır kütür yapılamaz. Her zaman pahalıya çıkar. Öyle 20-30 milyona satmak zordur. Bu nedenle sanırım bizde pek yaygın değil. Birde, kullanımları biraz tecrübe gerektirir. Spinningler gibi sar misinayı, aç, at misinayı olayına gelmezler. Tahminim, bizim insanlarımız bunlara alışmamış. Yanlış bir inanç olarak kafalara büyük balık için çıkrık iyidir gibi bir şey yerleşmiş. Oysa böyle bir şey yok. Bugün, yarışmalara filan bakarsanız, herkesin elinde olmasada, çoğunluğun elinde çıkrık görürsünüz. Geri kalanında da ancak bir kaçında belki tipik makinelerden. Diğerleri çıkrıkta olmayan, sade bir makaradan ibaret duran şeyler kullanır genelde. Spin cast, yani tipik makinaların en önemli avantajı, çıkrıklardan çok daha hızlı sarmalarıdır. Bu da bazen faydalı olur. Çıkrıklar yavaş ama kuvvetlidir. Belki bu yüzden böyle bir kanaat yerleşmiş olabilir.
Birde atlamışız. Çıkrıklar ile, ağır yemlerle (takım) iyi netice alınır. 7 gr. lık bir sahteyi, kurdu filan bunlarla kullanamazsınız. Demekki bunlarla zargana avı sorunlu olabilir Ama mesele şu aslında. Acaba o kadar uzaklara atmaya ihtiyacımız var mı? Fiyuvvv sesinin çokluğu ve kurşun düşünce çıkan şlap sesinin azlığı sizi mutlu ediyorsa, parada çok önemli değilse, çıkrık makine derim. Sarayburnunda kayıkların arasından lüfer çekmek bunlarla hayal değildir. iyi bir kamış, biraz egzersizle, 100 gr. kurşunu 200 m öteye rahatça atarsınız.
Yukarıdakilere ek olarak ben de birşeyler ekleyeyim, Dünya atış rekorları bile çıkrık makinalarla kırılıyor, ancak belirtildiği gibi sarma yaparken bu makinalar daha yavaş ve alışık olmayan için kullanımı oldukça zor, bunun yerine surf kamış ile birlikte surf makinalar uzağa atmak için tercih edilebilir, kafa yapıları büyük ve sarımları düzgün olduğundan kullandığımız klasik makinalara göre daha uzağa atış yapabilirler, ancak bildiğim kadarıyla bunlar da klasik kullandığımız makinalardan daha zayıftırlar kullanmadığım için çok fazla yorum yapamayacağım. Yok ben bunları kullanamam derseniz, surf kamış ile birlikte kullandığımız klasik makinaların kafaları mümkün mertebe geniş olanını tercih edebilirsiniz, ayrıca daiwa marka makinaların bazı modelleri gerek sarma, gerekse atışta bırakma esnasında özel birtakım teknolojiler kullanılmak suretiyle daha ileri atım yapabilmektedirler.
bütceni bilmiyorum ama bu makineyi tafsiye ederim şu an bende bunu kunlanıyorum alba starın sörf kamışı ile cok ta memnunum burdaki resimde 6500 modeli ama 7000 olalı daha makbul bende olan ooo zaten cok benziyorlar
Selamlar ben geldim: Gerçi serdar abi konuya el attıktan sonra benimde pek diyeceğim bir şey yok. Altta resimde görülen MİTCHELL bende var. Bunun iki tipi var biri 4 rulman diğeri daha profesyonel olup 10 rulman bendeki 10 rulman armada 7000 ne yapmak isterseniz ona hazır bir makina ama buna görede biraz pahalı 200-250 ytl arası Mutlaka karşınıza bir çok alternatif marka model ürün çıkacaktır. işte bunlarda dikkat edeceğiniz. eğer BİR SURF MAKİNE İSTİYORSANIZ. 1- Bunların misina kapasiteleri diğerlerine oranla daha küçük olacaktır. (mitchell armada 7000 350 metre 0.35 almakta evet çok ama işte tam bir surf olmamasından kaynaklanmakta. 2-konik kafalı olmalı. 3- derinliği az yani sığ kafalı olmalı 4- enine geniş olmalı. Bu tip makinalar maksimum çekerde, minumum incelikte olan misinalar için daha çok yapılmıştır. bu yüzdende iyi bir surfe çok fazla misina alması gibi bir konu söz konusu olamaz. mesela 0.30 dan 200 metre alması size zaten yeterde artar bile Dediğim gibi şekil olarak surf olsun.. fiyat ve kalitede sizin elinizde olsun.. istoça bakın derim.
Mitchell armada 6500 veya 7000 4 rulman eğer biraz daha para koyarsanız. 6500 veya 7000 in prof 10 rulman serisini tavsiye ederim. İstoçta bakın diğerlerine çok baktım. abu garcia, okuma, dam'ın bazıları vs vs bu kadarda taklit olmaz.... sx 4000 ini 6 sene kullandım. çok sağlam ama tam bir ceset makina... zaten surf değil...
eyvallah nejat: şimdi farkettim imzamda dam quick finessa VAR.. tamamen düşeş geldiği için aldım. aldığımda bir gün kullanılmış bir makine olduğu için ucuzdu.. Surf amaçlı almasamda genede makine güzel.. çok hafif 100 ytl civarı fiyatı daha uygunada bulunabilir. bunuda orta siklette tavsiye ederim.
bu makina çok iyi kabul ediyorum,aslında almakla almamak arasında gidip geliyorum.. 720 gr. biraz ağır değilmi..?? aynı işi yapan ama çok daha hafif makinalar var ama tabiki mitchell markası çok iyi olsada kararsızım..
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=2420 burayı incelemenizi tavsiye ediyorum.. hüseyin abi: bilmiyorum makineye hiç yakından baktınmı. eğer bakmadıysan yakından bak ağırlığını önemsemeyeceksiniz bile. dönüşü her şeyi sizi alıp götürür. diğerlerine bakmazsınız bile . tek bir kusuru vardı aldığımda onuda hallettim. sx4000 vardı bende onda göbekte sıfır boşluk vardı ama bu makinede şasenin hafifi metal olmasından dolayı hafif de olsa bir boşluk vardı ben bunu halleetim mutlaka bakmadan başka bir şey almayın.
peki.) bende şeklini çok sevdim aslında.. tavsiyen üzerine siparişimi vereceğim..belki vereceği keyif vereceği yorgunluktan evladır..
italyan kamışlar hakkında bilgi... bu marka kamış kullanıyorum arkadaşlar...bu markadan memnunmusunuz??yorumlarınınzı bekliyorum...