lineaeffe dediğinizin markanın 1000 çeşit kamışı var siz hangi serisini kullanıyorsunuz lineaeffe,garbolino.trabucco dünya kabul etmiş bu markaları en düsük serisi kamışları bile on numaradır
elinde olan makina şu an türkiyede alınabılecek en iyi makinalardan bir tanesi baitruner özelliği sayesinde trofe balıklarla bıle mücadele edebilirsin uzağa atış makinası demişsin elindeki makina işini rahatlıkla görür bunun yanında makinaya uygun kamış ve misina da kullanırsan belirli bir zamandan sonra uzağa atış kendılığınden gerçekleşmiş olur eğer gölde üzağa atış dersen alıcak olduğun kamış en az 3,90 cm carbon olsun makina ile ilk porselen arası en az 50/60 cm olmasında fayda var ayni şekilde porselenler arası mesafe en az 40/50 cm olsun ben bu özelliklere uyan kamış kullanıyorum tatlı suda 0,35 misina 80 gr kurşun ile 120/130 m yi çok rahat buluyorum
En son yarışmada, 120 gr kurşun (4 oz) 310 yardaya (280 m filan) atılmıştı diye hatırlıyorum. Elbette, spin makina ile bu atışı yapamazsınız, Misina öyle gerilirki, mutlaka alta girer ve makaradaki misinayı boşaltır. Bu tür uzak atışlarda ancak çıkrıkla netice alabilirsiniz. Eğer casting için optimize edilmiş bir çıkrık kullanmamamışsanız bunu anlamanız bir hayli zor. Çıkrığı alıp, şöyle atıvereyim derseniz, yemez. Apayrı bir stili vardır. Biraz uğraşır öğrenirsiniz. O andan sonra fark, süpürge sapı ile carbon surf kamışı kadar oluverir. Ve çıkrık makina, iyi bir kamış (3.90 - 4 - 5 m) kamışın atarına uygun takım, ince bir misina ile, 200 m hiç te öyle sıradan bir atış değildir. Elbette, bu atışı kurşunu taa arkaya koyup başınızın üzerinden yapamazsınız. Sarkaç tekniği filan da kullanmanız gerekir. Basit pendulum cast yerine, kamışı bel hizasında tutup, önce geriye savurup sonra fırlatmak gibi atışlar vardır ve bunlar gerçekten 200 m'yi rahat görürler.
haklısınız...benim bir adet oystercast 3.90'lık iyi iş görüyor...tek dezavantajı kapalı konumda biraz uzun...bunun dışında diğer modeller hakkında yorum bekliyorum...bir adt daha almayı düşünyorum...
Bendekiler Surf extreme ve turna surf extreme model 4:40 idi süper bir şeydi ama kayalıklarda açık vaziyette iken bisiklet devrildiği için üzerine saptan kırıldı hallettik ama küçüldü tabi.. turna sorfü yeni aldım çokda memnunum oda 4:20 boy 4 halka surf kamış.. BENCE linea effe Avrupa olarak hem iyi hemde ucuz sayılacak kamışlardan.
merhaba bende şu an kunladıgım kamış olan lıneaeffe sorrento 4026 çok memnunum inanılmaz bir kamış uzak atış ları çok iyi tabi birde makine iyi olacak en büyük dez avantajı arabanız yoksa tabi kapalı hali çok uzun yaklaşık 1/50 cm kadar taşıma sorunu ola biliyor oda arabanız yoksa saygılarımla
Elimde başka bir amatör balıkçılık sitesinden link alarak indirmiş olduğum avi formatında videolar var, dünya atış şampiyonları hemen bir tanesine baktım 200 gr. ile 236 metre yani Serdar beyin bahsettiği tip makinalar ve kamışlar ile ve kullanılan farklı teknikle böylesine atışlar zor değil, şu var ki yemli ya da çapari atmıyorlar yalnız ağırlık bağlanıyor.
Ayrıca makina seçimi için vereceğim linke bakabilirsiniz son 1-2 yıldır oldukça tutulan makinalar kullananlar istisnasız memnun http://www.okuma.com.au/home/okuma/list_one_type.asp?brand_id=2&type_id=spin&group_code_id=re Üsküdar da Cengiz Balıkçılıkta şu an çeşitleri kırık olmakla birlikte hemen tüm modeller var olmayanlar da gelir fiyatlarda sitede göreceğinizden çok daha uygun.
Uzaklara atmak için farklı teknikler şarttır. Ama, maalesef, bizim buralarda o teknikleri kullanmak pek imkan dairesine girmiyor. Ne olur olmaz, kurşun bir kopar giderse, çok çok kötü neticeler verebilir. Bu atışlar yapılırken, en az 25 mt etrafta adam filan olmaması lazım. Ama, ortalama atışlarla, bir çapari 100 gr kurşunla 200m ileriye atılabilir. Elbette, aha kamış, kralından, al at demenizle atılacak değil. Çıkrık olacak, kesin. Ama iyice ince ayarlanmış olacak. Özel yağlanmış filan olacak. Misina dyneema olacak, incecik havayı tutmayacak. Genede, tipik gündelik kullanımda, çıkrıklarla hem daha uzağa atış yapılır, hemde isabetli atış yapılır. Tam istediğiniz yere düşürürsünüz takımı. Bizim openface spincastlar, sadece hafif yemlerde çok avantajlıdır. Yoksa, büyük balık olunca çekilmez filan gibi bir sorun yoktur. Bu tür (spinning reel) biriyle 100 kilo vardır, kılıç çektiğimi hatırlarım. Elbet ya sana ya bana derseniz, sizi alır, Atlantiğe kadar götürür öyle bir şey. Yormasını filan bilmek lazım. Bilemediğimden, "al, kamışta senin olsun, makinada, aman bildiğini yap" diyerek teslim olduğum çok olmuştur. Adama misinaya kesecek fırsat bile vermez.. Eğer 150 - 200 $ gibi bir rakamı göze almışsanız, çıkrık almak daha iyidir. Ama araba mı alıyoruz birader diyorsan, 100 Milyon ve altı normal makinelerden bulabilirsin..
Kusura bakmayın konuya lap diye girdiğim için ama bir konuya açıklık getirmek gerek diye düşünüyorum yani şimdi biz çapari yapmak için surf kamışımı kulanacağız şayet gaye buysa ilk önce bir badibulding salonunda kolumuzu çalıştırmalıyız,balıkcı dostlar surf kamışları ve makinaları belli bir mesafeye dibe atılıp avlanmak içindir at çek için değil atçek için daha çok spin tipi kamışlar ve onlara uyan makinalardır yani kamışın ağırlığı 250grmı geçmemeli makinada 300-en fazla 350gr olmalı ki kolumuz beş altı atışta yorulmasın,uzağa atılan surf kamışları ve çıkrıklar sadece bir spor olarak atılır bu atışları yapanlar balık avlamak için değil bunu kendi alanında bir spor dalı olarak yaparlar ve benim bildiğim son rekorda 284metredir ve burada kulanılan makinalar özel yapımlardır mesela önlerinde olan misinanın doğru sarılması için kılavuzlar yoktur kamışlar dahada özel kamışın ilk halkası makinanın takıldığı yere bayağı uzak ve halkalar normalinden daha genişdir,birde çıkrık makinalar genelde büyük balık avına çıkanlarda ve tekneden sırtı yapılan balıkavlarında idealdir çünki bu makialar yapı itibarı ile normal makinalardan daha sağlam bir aksa sahiptirler ayrıca bunlarıda atmak o kadar kolay değildir ama bunların küçük verziyonları spin avında daha çok amerikada kulanılır avrupada çok fazla talep olmadı bu makinalara,normal bir kamış,makina,misina ve en önemlisi bunlara uyan ağırlıklada 100 metre ve üstüne atmak zor değil,şöyle bir örnek verip yazımı bitireceğim 50-100gr atarlı bir kamışa uygun bir makinayla 100 gr ağırlığında bir kurşun takarsak,aynı takımlara 80gr ağırlığında bir kurşun takıp daha fazla olmasada aynı mesafeye atmak daha kolay olur tabi bunun nedenleri var,yazı bayağı uzadığı için nedenlerini başka sefere yazarım,sevgiler.
haluk bey konumuz bu değil konu hakan kardeşimizin balık avlamak için almış olduğu banax makine bana göre müthiş bir makine (banax helikon) bundan daha iyisi uzağa atmak için varmı esas konu serdar beyin ve sizin bahsettiğiniz konu dünya atış şamp. orası bizi aşar oraya katılan yarışmacıların kullanmış olduğu malzemeleri almak zor ötesi
reklamlar on senedir bu markanın okuma coronado modelini kullanıyorum şu ana kadar hiçbir şikayetim olmadi yalnız hakan arkadaşımızın da almış olduğu makine yabana atılır cinsten değil benim kullandığım makine ile ayni özellikte kullandıkça açılan bir makine
evet aslında bu kamışların fiyatları da fena değil galiba...şu anda izmirde bu kamışı satan hiçbir yer yok...anlaşılan istanbul ziyareti yapınca bu kamışları satan mağazalara uğramak şart...yardımlarınız için teşekkürler...
Avrupa'da, büyük göller yoktur. Avrupa'da balık avı daha ziyade nehir ve küçük göllerde yoğunlaşır. Böyle göller içinde kısa kamış, hafif yemle iş yapacak makina gerekir. Çıkrık bu nedenle avrupa'da pek tutulmaz. Ülkemizde de coğrafya için tatlı su avı aslında daha yoğundur. Ama burada bilhassa deniz için yazıyoruz. Spin kamış ve çapari konusunda haklısınız. Fakat, kıyıda bizim daha büyük sorunumuz, takımı uzağa atmak oluyor. Belki yanlış, belki doğru ama, balığın uzakta olacağını düşünüyoruz. Yada takımı uzağa atmış olmak bize keyif veriyor. Bu nedenle bilhassa uzağa atmak meselesine yoğunlaşmış haldeyiz. Eğer konu "uzağa atmak" ise, tercih surf kamış, çıkrık makine derim. Ama bu optimum tercih midir? Hayır, uzağa atmak tercihidir. Dense ki, Eskihisarda mezgit tutacağım, Kandilli de lüfer tutacağım.. O zaman tavsiye buna şekillenir elbet. Benim asıl anlatmak istediğim, çıkrıkların çok büyük balıklar için olduğu, şu bizim klasik openface'lerin atış için olduğu şeklindeki yaygın ve yanlış kanıyı silmektir. Doğrusu şu. Gelen mesajlara bakılırsa, bütçeler kısıtlı. Ortalama 20 - 100 YTL arası bir bütçe ayrılıyor makina için. Bu aralıkta iyisinden çıkrıklar var aslında. Ama nerde, interneti deşmek gerekiyor. Şöyle bakalım, giriş seviyesi iyice bir open face 80 $'dan başlıyor. Mesela DAIWA BG20 gibi bir şey. Ama dikkat edin "Giriş seviyesi", yani öyle ahım şahım bir şey değil. Eee, şöyle orta karar bir şey alsak. Mesela Shimano ST-6000, 160 $. Peki Aynı kalitede, hatta ibraz daha iyi Abu Garcia 6500 ? O ise 159 dolar. Biraz daha üst uca çıkalım. Bende bir saltiga var. 800 $ fiyatı şu anda.. Aboov dedirtiyor değil mi? Ya çıkrık? 5000 dolara satılanları var. Peki biz nasıl oluyorda 80 YTL'ye makina alıyoruz, bir de pek iyi diyoruz? İşte meselesi burada. Bizim elimize, öyle harbiden iyi makine geçmiyor ki. Olanlar arasında biraz iyisini kral ilan ediyoruz. Çünkü, piyasada yaygın makineler hep entry level. Bunların da ucuzları. hoş, kötü mü, hayır, içlerinde fiyatından daha iyi olanlarda var. İşte mesele burada kilitleniyor. Spinning makineleri ucuz fiyata bulabiliyorsunuz. Her yerde ondan var. Satıcı, satabileceğini getirir, koyar. Neden, çünkü piyasadaki çoğu makine giriş seviyesi. Giriş seviyesi makinayı kim alır, giriş seviyesindeki adam. O adama çıkrık verirsen ne olur? Gelir kafana atar, bozuk bir diye, büyük ihtimalle beceremez onunla atmayı. İşte mesele bu. Dışarıda 20 $'a çıkrık makine satılır, gene giriş seviyesi. Ama bugün ortalama bir makine alacaksınız, fiyat aralığı 100 - 200 $ arasındadır. Bu rakama çıkrıkta, spincast'ta, open face'de bulabilirsiniz. Bizde, maalesef "Çıkrık balina içindir" gibi bir yanlış anlama yüzünden satıcılarda doğru düzgün çıkrık makine göremeyiz. Oysa, çıkrıklar harbiden iyidir, güzeldir.. Asıl mesele, ne çıkrık, ne spinning'in her şey için en iyi olmamasıdır. Uzağa atacağız diyorsanız, dert buysa, derman çıkrık makina + biraz antrenman.. Eee, sıradan makina ile iyi atış yapılmaz mı? Mesela şu meşhur BANAX SX2000 ile.. Açın ve bakın. Levelwind denen mekanizma vardır. Ana şaft sarıdan yapılma gelir. Ayna dişliye oturur. Aynayı kaldırınca bir dişli ve kurs görürsünüz. Dişlide bir pim benzeri çıkıntı vardır, kursta da bir kanal. İşte şurada alttaki gibi: Ve sonuçta orada görüldüğü gibidir, hatta daha kötüdür. Neden, makarasına bakın. Derindir ve V harfi şeklindedir. Bu yüzden kurusun hareketi en dipteki dar yere uyar. Bu nedenle bilhassa ince misina kullanırsanız misina yandan bakınca M harfi şeklinde ortada iki çıkıntı yapar. Bu durumda, misina kolayca boşanır, düzgün durmaz. O nedenle ince misina saramazsınız. İnce misina olmayınca da uzağa atamazsınız. "100 gr kurşun ikiyüz metreye gitmez be abicim" dersiniz. 100 gr kurşunun 200 m'ye gitmesini engelleyen çekmek zorunda olduğu gülle gibi misinadır. Ama yorumlara bakın. hiç kimse bunu farketmiyor. Birisi BANAX SX*000 dedi mi, iyi makinadır, şöyledir böyledir. Açmışken bir bakın gene. Ana şaftın, fırıl fırıl dönecek olan o sarı parça, dipte bilya ile filan durmaz. Sadace, gövdeden çıktığı yerde bir bilya ile desteklenir. Nasıl bilya, demir bilya, tipik toplu. Bu bilyalar kesin boşluklu olur. Orada milimin onda biri boşluk, bu alt noktada 2-3 mm kımıldamaya tekabül eder. Bu da direk sürtünme demektir. Ne yaparsanız yapın, kendini yer bitirir oradan. Dahası, ağırca bir şey vursa, gereksiz yüke sebep olur. İşte iyi dediğimiz makinanın gerçekleri bunlar. Bilmem anlaşılıyor mu? 50 YTL'm var, bir makina alacapım diyene söyleyebileceğimiz farklı bir şeydir. İyi bir makina istiyorum diyene farklı bir şey söyleriz. Genelde elimizdekileri performanslarının sınırında zorlamadığımız için, bu gibi basit detayları farkedemeyiz. Zaten atıştan kastımız, 35m'ye kurşunu düşürmekse, ne kamış, ne de makinadaki pek çok durum hiç kritik omaz. Mesela 100'm ye düşürmekse, makina gene pek kritik olmaz, kamış kritik olur. Ama mesele 150 m ve üstü ise işte o zaman, makina ben buyum diyecektir. Destan gibi oldu herhalde. Sabredip buraya kadar okuyan olur mu, bilmiyorum artık..
Üstad ben de okudum tesekkürler verdigin bilgiler icin... Ama su an yanibasimda duran banax sx5000'e biraz soguk bakmaya basladim. Shakespeare Firebird den sonra cok memnun kalmistim bu makineden lakin simdi kafam cok karisti... Bir iki tane de ortalama kamis markasi ve modeli belirtebilirseniz cok memnun kalirim... Elimde Dam marka bakildigi zaman göze hos gelen bir kamis var ama 3.80-4 m gibi daha esnek bi kamis gerekiyor gibi geliyor bana... Kamis konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum...