Eğer bildiğim yanlış değil ise banax daha önceleri bando markası adı altında ve bugüne göre daha kaliteli ürünleri olan bir marka idi, sanıyorum şimdi bando adı altında üretimi yok en azından ben öyle biliyorum.
İlle de surf kamış olacaksa aynı markanın daha düşük segmentteki freestyle modelini alabilirsiniz (50,-YTL civarı) bu da pek ala işinizi görebilir, ancak ucu diğerlerine göre daha incedir, incelik zayıflığı ama hassasiyeti de beraberinde getirir, ayrıca bir arkadaşım kamışın ucunu 10 cm. kadar keserek ve kalın modellerin uç halkasını takarak kendi kullanımına uygun hale getirdi, ben de bu kamışı kullanıyorum ve şu an için bir problemim yok, makinanın surf olmasına gerek var mı bilmiyorum ben spinning makinalarla 100 metre kadar atabiliyorum. Özellikle belirtmek istediğim bir husus var geçen hafta Şemsipaşada Lineaeffe nin ülkemizde bulunan en pahalı modeli olan extreme modelinden 2 adedi biri sap kısmından olmak üzere kırıldı ya bu kamışlar düşünüldüğü kadar kaliteli değil ya da kullanım hatası var bilemiyorum, ancak spinning kamışlar bana her zaman daha çok güven vermişlerdir, belki de eskiden bu mallar Japon ya da Avrupa üretimi olduğu için daha kaliteliydiler. Ya da 100-250 atarlı Turnafresh modeli oldukça tercih edilen dayanıklı modellerden bildiğim kadar kullananlar memnun, http://www.avmarketi.com/asp/listgroup.asp?group=02010300 Istanbulda olsa idiniz sitede görülen fiyatlardan bir miktar daha aşağıda temin etme imkanına sahip olabilirdiniz.
Arkadaşım ilginçtir bende LINEAEFFE TURNAFRESH KAMIŞ 3.90 kamış var kıyıdan daha uzağa atabilmek için almıştım bundan öncede elimde CORMORAN TOPFISH MACKEREL 3mt lik bir kamış vardı.Cormoranın bu kamışı ile çok daha uzağa atıyorum..Diyeceksinki makina dan kaynaklanır..ozaman cormoranın üstünde 40lık CORMORAN RODEO GT 5AiF lineaeffenin üstünde 65lik D.A.M QUICK ORIGINAL 665 FD MAKİNA var...artık sen kıyasla..üstelik bu cormoran kamış çok hafif....
evet bando sonradan banax olarak değişti. bando kamış ve makina kullandım halada duruyorlar. kaliteli ürünler üreten markadır.
Ben kamış olayı ile 2 aydır haşır neşirim.Ama 4-5 yıldır kayıkla balık avcılığı yapıyorum. 1.Takım Agustosta alınma 30-40 YTLlik dandik takım. 2.Takım yeni aldığım Alba 3,90 Mtlik karbon Surf tipi ve Okuma İmpact IM65 makina.Daha 2 kez ava çıktım bunla... Bir süre böyle idare edeceğim ve adım adım geliştireceğim takımları.....
Pek çok arkadaş, balık seyrek olunca, daha uzakta balık bulmayı umut ediyor. Elbette bunda haklılık payı var. Fakat, yemi daha uzağa atmak için bir kombinasyon lazım, sadece bir kamış değil. Çok ince ve sağlam misina. Uygun bir takım. Lüfer yemlisini ne kadar kassanız öyle uzağa atamazsınız mesela. İyi bir makina. Herşeyden önemlisi iyi bir atıcı. Peki iyi bir atıcı, kötü bir kamışla uzağa atamaz mı? Atar, hemde gayet iyi atar. Çünkü, belli bir mesafeden sonrası için, bizim kullandığımız takımlar vs. pek iş yapmaz. Orta mesafelere erişmek içinde çok iyi bir surf cast kamışı gerekmez. Eee, sorun ne? Rapala ile at çek yapıyorsunuz. Sıradan bir kamış adamın iflahını kesiyor. Karbon kamış tüy gibi, insanı yormuyor.. Kısaca, bütçesi uygun olan için, karbon kamış yapılması gereken tercih. Yorgun kollar, bir sonraki atışı iyi yapamaz. Yorgun balıkçı, lüfer vurunca gereken hızlı refleksi gösteremez. İşte asıl püf noktası burası.. Peki karbon kamış alalım da hangisi? Birincisi, hangi tür olursa olsun, kamışın atarı önemli. 100 - 250 gr atarı olan bir kamışla 40 gr kurşunla çapari atacaksanız, zor netice alırsınız. En az 75 gr kurşun gerekir mesafe alması için. 75 gr kurşunda hemen dibe dalar, daha zor iş yapar.. Sağlamlık? 165 gr atarı olan kamışa 125 gr. kurşun takılır, gayet güzel atılır. Ama eğer makina kapalı, misina da sağlam ise, elinizde kalır. Kısaca, doğru dürüst kullanırsanız, sağlamlık sorununuz olmaz. Düzgün kullanamıyorsanız, kamış kırılacaktır. İki sebepten, bir aşırı yük ki makina kapalıyken olur, ikincisi darbe. Kısaca, karbon kamışı çember yapabilirsiniz, banamısın demez, ama elinizden düşürürsenin kayanın üstüne, cam gibi olur. Darbe alan yeri çatlar. Bir iki atış sonra elinizde kalır. Şimdi bakıyoruz. Pek bir çıtkırıldım ama kullanışlı karbon kamışlar.. Ne yapmak lazım o zaman? Ya çok iyisini alacağız, öyle her darbede filan kırılmayan. Bunların fiyatları 200 dolardan başlıyor. Yada, tamam öyle aman aman sağlam olmayıp kırılsa da ah vah ettirmeyecek sıradan kamışlar. İşte bu noktada her tür için çeşitli ergonomi seviyeleri mevcut. Bu hususta ancak kullananların bilgilerine başvurulabilir. Bende St.Croix TC80XHXF var bir tane. Atarı 90 gr. 75 gr kurşunu alır 150m'ye atarsınız. O da akıntı ile 20 kişinin takımını toplar size getirir. Bu yüzden boğazda takılmak isteyenlere tavsiye edemem.. Piyasada bulunacak kamışlardan, Alba Premiere 2026 4.00m, Alba 1160 3.90, Lineaffee Turnafresh 4.10 mevcut. Bunlar "ucuz" sıradan kamışlar. Atarları yüksek. Gayet iyi atışlar yapmanıza yetiyorlar. Burun farkıyla en uzağa atanı Turnafresh, 60 YTL.. Alba'da sanırım o fiyata yakındır. Ama size bir püf noktası söylemek isterim. Aslında bunlar (Premiere hariç) aynı kamış. Malzemeleri arasında pek bir kalite farkı yok. Turnafresh bir karış filan daha uzun, o yüzdne biraz daha uzağa atabiliyor. Benim tavsiyem, Turnafresh yada Alba 1160 olacaktır. İkisi arasında çok bariz fark yok. Ee, kırılır mı, şu olur mu, bu olur mu? Olur elbette. St.Croxi var yukarıda, rapala ile at çek yapmak isteyenler için ideal. Dalan tip rapala alırsınız, ağırlık derdiniz olmaz. Tek sorun 250 YTL'yi aşan fiyatı olur. Bu tavsiye ettiklerim, kırsanız, denize düşürseniz bile telafisi kolay olan fiyatlardaki kamışlar. UNICAST veya 2787 gibi modeller acemice ve kapalı spincast makinelerle yapılan atışlarda kırılmaya gayet müsaittir. Bunlar biraz daha iyi makineler, daha usta olanlar için. Bugün, satıcılarla aramız gayet iyi. Genelde kimsenin almayacağı misina, iğne vs. ne varsa ben tüketiyorum. 3 haneli bir ödeme yapmadan çıkmıyorum. Oturup açık açık konuşabiliyoruz, tezgahtar ayağı yapamıyorlar artık. Açıkca, "Bu kamışların ikinci parçasından kırılma derdi var, sen şunu al" diyebiliyorlar. Daha pahalısınıda alacağımı bildikleri halde, ucuz olana da yönlendirdikleri oluyor. Ve bu kamışların hepsi, onların yönlendirmesi ile aldığım kamışlar, doğrusu gayette memnunum.. Eh, Alba 1160 kırıldı, atarken... Vay vay vay mı? Hayır. O kamış öyle atış için değil. Dyneema misina ile en fazla 125 - 140 gr. atabilir. 125 gram kurşun ile atıyorsanız, hurra diye yüklenmemeniz lazım. Zaten bu kamış ile öyle yüklenmeden de makul mesafeye rahatça atılıyor. Eğer pazar günü bulabilsem, aynısından gene alacaktım. Turnafresh vardı, aldık, deniyoruz.. Kaldı ki, çok görüyorum, atış yapmayı bilmiyor insanlar. Atışa belden, yumuşak hareketle başlanır. Asıl hız, asıl yük, son anda kollar ile uygulanır. Kazık gibi dikilip, kollarla yüklenirseniz, kamış baskı altında kalır, uzağa atamaz, üstelik kırılıverir. Çoğu durumda kamıştan önce misina pes eder gerçi. Fiiyyuuuuuvvv sesi, kamıştan değil, misinadan gelmelidir. Eğer kamış ses yapıyorsa, atışınızda sorun var demektir.. Kısaca, karbon kamış iyidir, tavsiyedir. Ama bilhassa yeni başlıyorsanız, pahalı modellerden kaçının derim. İyice bir öğrenin. Bu arada çok doğru. 125 YTL kamışa, 250 YTL makina yakışır. Ama, çoğumuz o makinaya 15 YTL'lik misinayı yakıştırırız. Ben şahsen, yakıştıramıyorum, gidip 90 - 100 YTL dyneema alıp onu sarıyorum. Diğer tarafı iyide olunca, "Açılın, açılın, atış yapacağım" diyerek, sağlam nefes filan almaya gitmeden, rahat, alelade bir atışla, herkesin ötesine kurşunu indirebiliyorum..
bencede çok açıklayıcı olmuş teşekkürler zaten özelinden yardım istedim hemen seçim yapmam konusunda marka ve model istedim kendisinden umarım yardımcı olur tecrübesinden istifade ederiz
yeni bir kamis ve makine herkese slmlar bildigniz gibi yeni yeni balik avina basladim ve 2 adet albastar kamisim var biri 3,00 ve digeri 3,30 userlerine albastar gsb70 makinelerim var fakat ben kendime 3,50 - 4 metre boyunda yeni bir kamis ve yeni bir makine almak istiyorum benim avim bogazda oluyor ve sadece istavrit cinekop lufer gibi avlar yani cok buyukte gozum yok ...bana onereceginiz bir takim varmi ???
Tabi ki iş yapar ama nerde, ne amaçla kullanacağınız ve size uygunluğu çok önemli, sanıyorum skoylu"nun yazısını okudunuz orda daha iyi anlaşılıyor.
Alba Alfa 60 Alba KK 70 Alba Admiral sizce bunların fiyatına daha uygun bir okuma dam balzer gibi bir makina olabilir mi? yada bunların fiyat seviyesinde daha başka makina yok bunlar iyi mi? kamış konusunda kararsızım 30 ytl ye makina alıp 70 ytl kamışa vermek istemiyorum önerisi olan varmı? tşk. makina ve kamış için yaklaşık 200 ytl bütçe amaç uzağa atmak ve kuvvetli ve rahat bir çekiş sağlamak tşk. rastgeleee
Bütçe sorunu zaten hepimizin başında. ALFA 60 kullandım, kullanıyorum da hala. Gayet iyi makina. Bir hayli seri. Büyük balık çekerken kasmıyor. Bu fiyat segmentinde bunlardan daha iyisini zor bulursun. Doğrusu kullanımda bunlardan iyisi olsun istersen fiyatlar 250 YTL'den filan başlıyorlar. Yani, 250 YTL'den düşük makineler içinde, bu modeller son derece uygun duruyor. ALFA 60 için söyleyeyim. Saat gibi makina. Titreşim yapmaz. Bıraktığınız anda durur. Son derece seri ve düzgün sarar. Kötü tarafı, arada misina bilyasını filan greslemeniz gerekir. Yoksa paslanır. Birde biraz dikkat edin, düşürmemeye filan özen gösterin..
Yanına birde Alba 3234 Karbon kamış aldınmı tamamdır işlem. Yok illa surf kamış dersen benim kullandığım Alba 2728 miydi neydi modeli 55 YTL civarında Karbon - surf kamışı al mis gibi. Uzak atmak için kamış-makinadan daha önemlisi atıcının tecrübesidir. Bende her ikiside var ama atış tekniği/tecrübesi yok.Bu yüzden normal kamışla bile millet benden daha uzağa atıyor. Bu varyasyonla iyice piş,sonra 200-250 YTLlik bütceyle takım yaparsın.Bu eski takımıda yemli balık için kullanırsın (istavrit-izmarit- ispari vs...)
turnafresh 4.20 alba alfa 60 dam spezipower 2.70 okuma beachester 65 pro bunları aldım alba leader 3234 kamış ve dam atp 160fd makinamda var bakıcam artık bir eskiteyim bunları 1 sene sonra yeni birşeyler alıcam nasipse herkese rastgele....
En iyisini yapmışsın. Biraz uğraş, tecrübe kazan. Hangi kamışı elinde tutan daha ileri atıyor, hangi makinası olan çekerken daha az uflayıp pufluyor, bunları görür, birinde karar kılarsın.. Biraz paran artıyorsa, öncelikle takım yapmak için iyisinden iğne ve florokarbon misinaya, artarsa daha dyneema misinaya yatırım yap derim.. Yeni başlayana, makineye dyneema tavsiye etmek pek doğru olmaz, sert bir atış yaparsın makine kapalı olur, kurşun kısar vs. kamış vs. elinde aklıverir.