125+ kurşun, iyi atmak, gölde balık filan... Hemen aklıma bir takım geldi de, sanırım 2.5 Milyara filan çıkacak.. Ben olsam bunun yerine, 30-60 YTL arasında değişen kamışlardan boy boy, tür tür bir kaç tane, sıradan makinelerden ki 20-150 YTL arası değişir, 2-3 tane alırdım. Hepsi 500 YTL tutardı en fazla, ve bin kere iyi olurdu... Siz hangini tercih ederdiniz? Paraysa para, en şöyle vede böyle takım benim olsun mu istiyorsunuz? Yoksa, diğeri gibi bir şey daha mı uyar? Mesela, çok iyi bir sazan takımı, turna için pek bir kötü takım olacaktır..
Mesela, çok iyi bir sazan takımı, turna için pek bir kötü takım olacaktır..[/QUOTE] Serdar iki balığıda tek bir kamış ve makina ile avlamak mümkün,yeterki malzemeler çok iyi değilse bile kötüsü olmasın orta halli bir kamış ve makina ile bu iki balığıda avlamak mümkün,bu iki balığıda avlayabilmek için benim fovori kamışım 3 veya 3.30m uzun ve 30-60gr/40-80 gr atarlı kamış,makina ise 200m -0,30mm misina sarar bir makina yani orta boy bir makina bu malzemelerle iki balığıda rahatlıkla avlayabiliriz,sevgiler.
sazan turna kamışları 40-80 gr 30-60 gr kamışlarla spinng yada casting metodları ile turna avlanmaz gidip tutabilirsiniz belki ama o av eziyet olur. bu yüzden sazan ve turna için ayrı takımlar yapmak gerekir kamış ve makine seçerken çok sıkça her derde deva öneriler bekleniyor. her avı en zahmetsiz en zevkli ve en az yorgunlukla yapabilmek için uygun agırlık aksiyon ve atarlı kamış seçmek lazımdır. turna için kıyıdan şu ana kadar kullandığım kamışlar içinde en iyisi fiyat kalite performans açısından önerim pelistick london serisidir. 210 240 cok uygun boylarıdır. tekne için 160 boyu var. sazan için dam allround carp var fiyatıda uygun. turnada 5-25 gr atarlı kamışları tercih ediyorum sazanda 50-150 gr atarlı kamışlar kullanıyorum. turna da uç hassasiyeti ve b aksiyon kamışlar bana zevk veriyor. elbette çok daha pahalı ve profesyonel takımları yapmak mümkün ama ne kadar para ayırabileceğinize bağlı MESELA ; http://www.oltatakimi.com/productDetail.php?PRODUCTID=92520395&TAPED=A&INTYPED=specs_3 335 YTL bir o kadar da makina koyarsak 700 ytl ye yakın bi takım çıkar ki orta halli bi takım diyenler çok olacaktır. ucuz kaliteli iş gören çoklu takıma gitmek en iyi hal çaresi
Bütün iyi markaların turna için önerdikleri atış ağırlığı 40-80 gr dır,tabiki bu ağırlığın üstünde veya az altında olan kamışlarlada turna ve sazan avlanabilir,kıyıdan av için ise en verimli kamış boyu 3 m dir bu 2,70 de olur 3,30 da,benim karadan avladığım balıklarda kulandığım bu tür kamışlar hiçde zorluk çekmiyorum,sevgiler.
Ayrıca spin avı için önerilen en iyi kamış uzunluğu 2,70 m uzun ve 10,35 gr atarlı olmasıdır,40-80 gr lı atarı olan bir kamışla spin yapılmaz demiyeceğim ama verimi az olur,sevgiler.
İki balığa tek kamış.. Yani sazan ve turna.. Bu, her ikisi içinde çok iyi olmayan kamış, makina vs. olacaktır, maalesef. Diğer yandan, 125gr kurşun atacak kamış isteniyor mesela.. Zamanında, söğüt dalından başka kamışımız yoktu. turna için koldan kamış kullanırdık.. tutarsın kaşığı, çevirir, çevirir sallarsın gittiği yere.. Kamış filan bozar delikanlıyı dersin ve kendini avutursun. Para yoktuda, olsa bile kamış yoktu ortalıkta alacak.. Kırkta bir filmlerde filan görürdük kamışmış, makineymiş, S/B filmlerde.. Demekki, istenince oluyor, olacak.. Ama bu fikre düşmek hiç tatminkar olmaz. Maalesef, her kamış ile he makine olmaz, her doğru kombinasyonda her zaman her yerde iyi olmaz.. Nassı yani diyen, bendeki kamış ve makinalara bakabilir. 4.20 pack kamış ve uyuz bir spin makine kombinasyonu iile at-çek yaparım netekim... Ama ben maceraperest adamım, sazan yayını vs. bozup edip, geçen hafta kefal tutmaya çalışmış olanda benim.. Benim ahada atacağım 100m derdim yok. Amanin, kıraçalar kaçıyor, dolduracağım kovaları derdim de yok.. Elimdeki en uyuz makine ve kamışlar belki.. İş yapmıyor mu, yapıyor.. Ama işte o kadar yapıyor.. Ha, birde gölse olsak iyice keyfe keder verirdi bunlar.. Denizde, allahtan pek bir şey yokta, öyle kalkan takımı, lüfer takımı vs. düzmek gerekmiyor.. http://www.stcroixrods.com/rodselector/default.asp Buraya gidin ve bakın.. Sanırım, nerde, hangi tür balık için nasıl bir kamış kullanılmalı, iyi bir fikriniz olur...
Serdar kardeşim ben tam ideal olur demedim ama bir tek kamışla her iki balıkta avlanır,şimdi kamış çeşitlerine bakacak olursak o zaman sadece sazan için üç dört kamışa ihtiyacımız olacak ve aynı miktarda turna içinde gerekecek,mesela sazanı şamandıra ile avlamak istersek en verimlisi match kamışı,yada boile ile boile kamışı ama avlandığım yer boile kamışına uygun değilse yani dar alansa bu sefer gene değişiklik gerek kısa bir kamış vs vs,turna içinde şamandıra ile avlanıyorsam 20-70 gr atarlı,dip atıyorsam bu sefer 40-80 gr atarlı,yok hayır spın yapıyorsam 2,70 m uzun ve 10-35 gr atarlı olmalı ama gerçek şu ki bir tek kamışlada bu saydıklarım av türlerini yapmak mümkün,tabiki tam ideal olmayacaktır ama mümkündür,sevgiler
bilgi kaşık türü yemlerde turnaya önerilen modellerde agırlık 1/2 oz dan başlar.lure tipi yemlerde başlangıç 5 gr dır. sassy,spinner( 4-5) no acme tackle spoon castmaster hangi yeme bakarsan bak 7gr -60 gr arası agırlıklar görürsünüz. 1/2 1 1/2 oz agırlık bi çok üreticinin tercih ettiği aralıktır.bu yüzden kamış atarı açısından en optimum seçim 5-25 gr ile 10-40 gr arası olacaktır. ki bende turna için mevcut 9 takımın atar aralığı bu civarda olup en uzun boy 300 dir.bu 3 lüğü canlı yemle gittiğimde çok nadir yanıma alırım.hamallıktan başka bir sey değil. bunların arasında en sorunsuz taşıdığım en az yorulduğum pelistick london olmuştur.iki parçalı olmasına ragmen arabaya kolay sıgıyor.teleskobik olanları esneklik ve atma kolaylıkları olmadıgı için kıyıdan kullanmıyorum.sadece teknemde oldugumda 195 lik bir dam teleskobik kamış var onu yedek alırım. sonucta ben turnayı toplam agırlığı 500-600 gr mı aşmayan takımla yapıyorum. en favori takımım pelistick london ve abu garcia 302. kullanmadığımız malzemeye tavsiye yazmamaya gayret ediyoruz. sonuçta arkadaşımızda bir süre sonra ihtiyaca göre daha farklı malzeme almaya da yönelecektir.gördüğüm kadarıyla herderde deva kamış makina aramakla başlayan malzeme macerası bu şekilde devam ediyor. benim inandığım şey şu tatlı su spinde hafif malzeme kullanmak lazım. turna cok uzakta aranması gerekmeyen bir balık genelde kıyıdan 3- 5 metre açıkta vurur. sazlık diplerinde bulunur. çok uzaga atışlar yapmaya gerek yoktur. maximum 25-30 metreye yapılacak atışlar ile kıyıyı saat yönlerine göre taramak balık yoksa bir sonraki yere kaymak gerekir. kıyıya paralel atışlar her zaman daha avantajlıdır.bu atışı yapmak için 3 metrelik kamışlara gerek yok yorar. sudak ona keza yemi dipte zıplata zıplata çekeceğiniz bir balık görüşü sınırlı ilk gördüğünde değil 8 çizerek yaptıgı 2nci dönüşte vuran bir balık. oda genelde kıyıya cok yakın sayılacak mesafelerde vurur yorulmadan keyfle av için 210 -240 5-25 10- 40 arası atarı olan b aksiyon kamışlar gerektiğini düşünüyorum. neden b mi balık vurunca ve sonrasında balık pulunu oynatsa hissediyorsun.ayrıca bide 0.10 luk unifilament ip kullanıyorsan balığın her hareketini elinde hissetmek mümkün. bizi mutlu kılanda bu olmuştur. dolayısı ile tavsiyemizde bu yönde olmuştur. bu vasıflarından dolayıdır ki sazan takımları ile turna takımlarım ayrıdır. sazanda orta mesafe atışların yeterli oldugunu atış bölgelerinin önceden yemlenmesi gerektiğini akıntıya göre max 150 gr kurşun kullandığımı belirtmek isterim feeder küspe yem torbası vb atışı gerekiyorsa da bu atara yeterli oluyor. yine belirtmek isterim.sakaryada kızılırmakta akıntı nedeniyle bu agırlıklar arasında olmak gerektiğini gördüm.30 gr kurşun ilede olta attığım yer oldu elbet ama sazana bi kere atıyosun.alarmını zilini bağlayıp çay demlemeye başlıyorsun yeni yemleme yapmak istersen 2 saat sonra bi kez daha atıyorsun. yormuyor. benim tüm balık avı diliminde en keyif aldığım bölümler balığı kandıracak yem seçimi ile balık vurduktan kıyıya alana kadarki mücadele kısmıdır. bu yüzden hassas kamış esnemeyen ip mümkün olduğunca az iğne kullanırım. bu bir yolculuk elbette aradan gecen 20 yılın beni getirdiği nokta burası geldiğimiz yeri anlatmak maksadıyla bir iki satır karaladık. sürçü lisan ettiysek affola
önder abi ben foruma daha yeni katıldım daha pek fazla bilgim yok ama bi sorum olacak ben yalova da oturuyorum burdaki avmarketinde malezya malı shimanolar war bunların kalitesi çok düşük müdür? bide benim gözüme kestirdiğim bi surf makinesi war yine malezya malı 230 ytl http://www.poingdestres.co.uk/ProductDetails/mcs/productID/590/groupID/1/categoryID/3/v/ burda 63 avro bu makine nasıldır sandaldan ve kıyı için ve pahalımıdır* çok soru sorduğum için özür .. ama shimanonun ne zamandar beri dış görünüşüne hastayımdırda sonunda hüsrana uğramayım diye soruyorum
shimano navi(surf) makina??? http://www.poingdestres.co.uk/ProductDetails/mcs/productID/590/groupID/1/categoryID/3/v/ bu makina kıyıdan uzağa atış için ve teknede 5 6 kiloluk balık için nasıldır bide yalovada 230 lira malezya malı ii midir?? dışarda 64avro yorumlarınızı bekliyorum...
..arkadaşım öncelikle hoşgeldin.. ama imza ayarlarını yapman gerekiyor... ..imza ayarlarını yap ki herkes sana nasıl hitap edeceğini bilsin değil mi?
bencede önce imz ayrlrnı yap abimi yoksa kardeşmi diyeceğimizi bilelim bu arada makina güzel ama 56 kg lik balık çekebilmen için: BENCE BU 5-6 KG LİK BALIK İÇİN ÇÇOK BÜYÜK BİR SİSTEM BENSENİN YERİNDE OLSAM 70 YTLLİ K İDEHAL MAKİNA ALIRDIM HA KENDİN BİLİRSİN BEN PRAFESYONELİM DİOSAN ERDEM ABİ VE ARK LARI GİBİ KARAR SENİN RASGELE
Hepinize çok teşekkür ediyorum. Tüm bu yazdıklarınızdan şunu anladım ki bu benim ne ilk oltam olacak ne de son! Ben balıkçılığa devam ettikçe daha çok takım yaparım. Ama itiraf etmeliyim ki şimdi kafam karışık. Ben şimdi ne almamlıyım soruma cevap bulabilmiş, karar verebilmiş değilim. Ben bir amatör adayıyım. Yıllarca da böyle kalacak. Şimdilik bana tek takım yeter. Bu arad bir konuyu düzeltmeliyim. Yılda bir kaç defa sazan avına ama daha sıkça İstanbul'da boğazda balığa çıkıyorum. Sanırım 3,30 metre ve 150 gr'a kadar kurşun atabileceğim bir kamış ile, Alba Star bir makine alacağım Olmaz mı?
"Boğaz" diyorsan, 3.30 kısa.. Biraz daha uzun, 3.90 filan al derim.. Almışken bir kere al, surf tipi olsun.. Sazana gidecek olursan, gene iş yapar, çok değilse de.. Turna için biraz karamsarım ama, sazan için idare eder, 3.90 ... 4.20 kamış.. Boğazda ise, genelde ileri atman gerekir, kalabalığın hizası ve ötesine. Ağır kurşunla abanman gerekir çoğu yerde.. Bu yüzden surf tipi bir şey uygun olur..
Makine alacaksan Sevgili Yusuf kardeşim. Makine alacaksan BANAKS SX 5000 al. Çünkü çin malları piyasayı istila etti. Çok ucuzlar ama çok da dayanıksızlar. Eskiden D.A.M. (Alman), PEN (U.S.A), gerçek AlbaStar vs. kaliteli markalar piyasadan silindi. Dediğim makine güney Kore yapımı, piyasada bulunan makinelerin en iyisi. Fiyatı geçen sene 50-60Ytl. idi. Tatlısuda makine kullanmanı tavsiye etmem. İri balık gelirse makineyi dağıtabilir. Böyle durum olursa makineyi bırak misineyi elle asıl. Selamlar. Bol avlar.
Arkadaşım,makina baba makina ama o kadar para verilirmi bilmem,ben at-çek için shımano kullanıyorum,varlığıyla yokluğunun nerdeyse farkında değilim sanki bir parçam,yined bulunduğun yerin dışında yerlerde de araştır,ayrıca yanlış bilmiyorsam shımano dünyada 6 ülke ile patent anlaşması var. bunlardan biriside malezya selamlar
Surf tipi makinalar sığ kafalı olup, genellikle kıyıdan uzağa atışlar için kullanılır ve diğer türler kadar güçlü değildir, ayrıca uygun misinayı uygun şekilde sarmazsanız misinanın kafadan boşalması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz, sonuçta tekneden kullanmak için pek uygun makina değillerdir normal tiplerden öneririm, tercih yine de sizin. Ayrıca Malezya da olsa Japon da olsa kalitede çok büyük farklılıklar yok ancak ben yine de Japon olanı tercih ederdim her 2 ülkenin ürettiği makina bende mevcut aman aman bir fark yok aralarında. Modeller arasında ise büyük farklılıklar olabiliyor.
Yaklaşık 3 yıldır shımano kullanıyorum ve malezya malı.Hiçbir sorun yaşamadım ve makina o kadar güzel çalışıyorki sesi bile çıkmıyor.Bence çok kaliteli makinalar.
yardım Tommy77 Ben Ilinize Tatile Geldim Balik Tutma Merağim Var.yalova Da şuan Ne Tutabilirim.bilgilendirsen Mutlu O Lurum.