Kamiş ve makina seçimi için yardım konusu...

Konu, 'Kamışlar' kısmında MESUT_GULAN tarafından paylaşıldı.

1. Merhaba .konu malzeme olunca fikir yazmadan olmuyor.Öncelikle sizde 4,20 surf kamış var olduğuna göre bana göre aradığınız surf makinada:
    makına longcast tıp olmal yani makara büyük ve tercihen uzun olmalı,bana göre surf avcılığında devirden ziyade tork (güç)önemlidir.Bu nedenle düşük devirli makinalar tercih edilmeli.50-60-70 farkına gelince bunlar makaranın mısına kapasitesi ile alakalı.Makara ne kadar büyük olursa misnına nın sürtünmesi azalacağından atış mesafesi artacaktır.buna birazda atış tekniği,deneyim,ilave edersek 100 metreyi çok rahat atabilirsin.makina olarak sana daıwa bg90 öneririm 20 yılda 2.bg90 aldım shımano kamışla kullanıyorum ve çok şükür eyvah dedirtmedi.ancak shımano poweraero serisi bir makına alırsan(biraz pahalı)4+4 lük bir surf takımın olur.torunlarında faydalanır
    .............eğer denizlerde balık kalırsa...........................

2. Matchbox

Matchbox

Ben kışın aldım, sorunsuz çalışıyorlar...Ancak ürünleri Amerikada bir adrese yollattım. Oradan arkadaş getirdi. Türkiyeye gelir tabiki, ancak gümrüğe takılırmı bilemiyorum....:confused:

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Niye? Surf ile kıraça tutacaksanız, torkla işiniz olmaz sanıyorum.. Düşük devirli bir makina ile, atarsınız belki ama nasıl çekersiniz? Büyük balık gelirse, illallah dedirtir, doğru. Ama rapala, silikon vs. çekiyorsanız, hızlı çekmeniz gerekebilir. O zaman da düşük devirli makina el aman dedirtir..

Kısaca, makine seçimi, surf / casting / drop vs. gibi duruma bağlıdır ama, bu hususlarda değil. Surf, daha doğrusu surf casting kamışı alırken asıl niyet uzak atış olduğuna göre, bunu akılda tutmada fayda vardır. Fakat?

Uzak atış için, kurşunu, kamışı, makinesi vs. kolaydır, bir şekilde alınır. Ama takımlarınız, misinanız vs. de buna uygun olmalıdır. Atışınızı limitleyen genellikle makinadan vs. ziyade takımınız olacaktır. Belki çapari 200m öteye atılacak şekilde yapılabilir. Ama bir yemli takımla 100m'ye atış yapmak için, bildiğimiz yemli takımlar yetersiz olur..

Basitçe şunu söyleyebilirim. Benim bildiğim avlaklarda genelde çok uzun atış ihtiyacı yok. Çoğu zaman kullanılan takım, yem vs. zaten çok uzağa atılamayacak türde. Bu nedenle ortalama bir makina yeterli olur. Yani, diğer özelliklere bakmak, güç mü, seri sarma mı, ucuz olsun mu vs. ne isteniyorsa ona odaklanmak daha makul olur sanıyorum...

4. burakreis

burakreis

Favori Kamış:
    LINEAEFFE Atlantica 4.20 Kamış ,DAİWA EMCAST ADVANCED 5500
    En İyi Avı:
    Palamut Oldukça büyük tartmadım
    Okuma Ez modelini bir arkadaşım aldı çok güzel ve memnun
    Tavsiye ederim...
    80 YTL civarında

5. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    arkadaşlar benim kamış için tavsiyem linaeffe exteme 4,40 fyat biraz pahalı ama kullanımı gerçekten keyif verici. uygun bir makine ve dynema ile cok iyi atışlar yapacağınızın garantisini veririm. dynema kalınlığına dikkat etmek gerekir 0,12 kullanıyorum cokta mennunum.80 ytl yi ödemeyi göze alıyorsanız biraz daha rakkamı arttırın ve bu kamışı alın derim.;)

6. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Bende yeni bir takım yapıcam eski kamışım alba leader gayet memnunum ama 3 metre yetmiyor belki aynı kamışım 4 metreliğini alırım. Ama yinede bende dam yada lineaffe bakıyorum, makine olarakta atış içi kafası uygun sığ kafalı bi şey arıyorum.
    Kamış

Dam Steelpower telesurf 3.90 117YTL
    Dam Allround tele 400 53 YTL

Lineaffe Unicast 3.90 149 YTL
    Lineaffe Freestyle 3.90 69 YTL

MAkina

Dam Quick ATP 840 veya 850 RD 110 YTL
    Dam Quick Finessa 450 RD 86 YTL
    Dam ATP 550 RD 87 YTL

BAlzer

Distance 750 103 YTL

Mitchell

Armada pro 7000 200 YTL

Şimdi diyeceksinizki bunları bizde biliyoruz hepsi pahalı markalar. Evet bende Türkiyedeki satıcılardn bunları almam. Ama nisan 12 de Almanyaya gidiyorum ve 4-5 kalıcam. E-bayde bu markaları türkiyedeki fiyatlarının yaklaşık 3veya 4 te birine bulabiliyorsunuz. Ben gidip bu yazdıklarımı almanyada araştırıp sanırım bir kamış ve bir makine alıcam. Ayrıca makineme dyneema sarıcam atış için daha ince olması ve daha sağlam olması çok önemli, aslında kafa boyu 50 düşünüyorum ama 40 ta olabilir sonuçta dyneema çok ince bir malzeme ve en ufak kafaya bile 200 metre rahatlıkla sarılabilir. Zaten istanbul ve çevresinde avlanma tarzımız belli derinlik en fazla 50-60 metre hadi olsun 70 metre. Kıyıdan atarkende attışımız en baba mesafe 70-80-90-100 metre ben de sararım 150 metre rahat rahat yeterde artar hadi 200 olsun.

Dediğim gibi bu marka ve modelde makineleri çok ucuza bulabileceğimi düşünüyorum Almanyada özellikle Damın alman markası olması avantaj sanırım bu konuda. Gidip bakıcam işte.
    Ha bu arada söylenen göre albanın da bazı makineleri çok iyi. Özellikle sığ kafası olması bakımından, alfa, fiesta ve sirius modellerini tavsiye edebilirim. Ama sadece kafa bakımından yani geri kalan özelliklerini bilemiyorum gidip bakmak gerekiyor ele alıp kurcalamak gerekiyor. Ben sadece resimlerinden baktım.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Leader yerine, Premier (2026) al derim. Biraz daha kaliteli, paslanma filan derdi olmayan kılavuzlar vs. teferruatı vardır, üç beş kuruş daha pahalıdır..

Fiesta geçen aldım, BANAX SX2000 dişliyi kırdı.. Alelacele bir şey alayım derken aldım çıktım.. Aslında güzel makine. Surf'e uygun.. Ama büyük balık çekmeye uygun değil. Şöyle ki, kasası plastik. Yüke binince esniyor ve dışa bombe yapıyor (sanıyorum), dişli kaçırıyor ki, sıyırması an meselesi oluyor.. Bu biraz uğraşıp düzeltilebilir, içerden/dışarıdan sağlam iki çelik mil, çubuk vs. takviyesi yapılır, tank gibi makine olur.. Ama kim uğraşacak?

8. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Selam arkadaşlar. Bu tür konuları olta malzemelerine açsak daha iyi olur. Bunun kıyıdan balık avı ile ilgili bir paylaşım değilde malzeme ile ilgili bir paylaşım olduğu açık.

9. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Premiere baktım abi,
    evet leaderimi çok seviyorum çok alıştım yumuşaklığına falan hafifliğne çok alıştım, ama evet paslanma deri var 1 sene yada 1.5 sene eşittir oksit ve pas demek oluyor. Premierde bu sorun daha az anladığım kadarıyla. İleri mesafeli atış için uygun kamışsa eyvallah bunuda değerlendiririm. Fiyatı 35 ytl. Ama dediğim gibi almanyaya gidip gelmeden bir şey almam belki Dam kamış bulurum o fiyata almanyada. Belli olmaz hem bu sürede de ararştırırım.

10. Niye? Surf ile kıraça tutacaksanız, torkla işiniz olmaz sanıyorum.. Düşük devirli bir makina ile, atarsınız belki ama nasıl çekersiniz? Büyük balık gelirse, illallah dedirtir, doğru. Ama rapala, silikon vs. çekiyorsanız, hızlı çekmeniz gerekebilir. O zaman da düşük devirli makina el aman dedirtir..

surf:çatlayan dalga demektir adındanda anlaşılacağı üzere surffishing dalgalı hırçın denizlerde vede özellikle düz meralardan (sahil) yapılan yemli av şeklidir.
    devir olayına gelince düsük devir dişli sistemlerinde güç elde etmenin yoludur.(Bisikletin büyük vites dişlisinde tekerleğin az dönüp uygulanan gücün azalması gibi) buda demek olurki düşük devirli bir makına aynı ebattaki yüksek devirli bir makinadan daha güçlüdür.Benim tecrübe ve gördüğüm kadarı ile 980 gramlık bir surf makinayi rapala(lure),kaşık yani at-çek te kullanan balıkçı çok azdır yada edelelidir diye düşünüyorum.surf kamışta bu meralardan uzağa atış için yapılmış kamışlardır.980 gr lıksurf makına at-çek için uygun olmadığı gibi 4,20 lik 150-300 gram atarlı bir kamışta 7-8 gramlık rapala için uygun değildir.bu nedenle yazdığım metin 4.20 surf kamışa sahip arkadaşımın ihtiyacına yönelik.
    ...YANİ ava uygun malzemeler ve malzemeler arasındakı uyumluluk diyebiliriz....

Son düzenleme: 26 Mart 2007
  11. ist balıkcısı

ist balıkcısı

Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    valla ben dam distance 870 modeli kullanıyorum. oldukça memnunum boğaza gittiğimde çapari için çok yorucu olsada zevkli oluyor. iri balık zaten açıkta 125 gr kurşun rahat rahat 80-100 metre gidiyor açıkta bir iki olyalanıp hemen sarıma geçiyorum,biraz yorucu oluyor ama iri istavrit için değer. asıl amac kıyıdan o mesafeye atıp yemli için beklemek olmalıdır. at çek için oldukça yorucu.

12. fedon

fedon

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kaçan balık büyük olur derler :)
    ben banax 2000 kullanıyorum ama size önerim banax 4000 babam kullanıyo cok memnun benim favorim banax4000:D:D

13. fedon

fedon

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kaçan balık büyük olur derler :)
    namık abi banax2000c ile çinekop zamanında bile 100 gram kurşunla çinekopu zorlanmadan çekiyorum 7000c çok değilmi:D tamam 2000c benim oltam dolayısıyla öyle kullanıyorum ama 4000c veya 5000c yeterli değil mi namık abi yardımcı olursan cok sevinirim...

14. orcunhoca

orcunhoca

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    şansa bir ahtapot 1 kg. babakalede 400 gr. karagöz,80-90 cm pala.
    emre yolun düşerse üsküdar tarafına bir uğra. cengiz balıkçılık lineafenin genel satıcısı. freestyle nin fiyatı 54 lira. haberin olsun.

15. maner

maner

Favori Kamış:
    banax st4000.3 m 3.5 m,shimano alivo6000
    En İyi Avı:
    levrek 4.560 gr
    en sonunda makineyi aldım amacım banax sx5000 c almakdı. satıcının birine gittim ve tam 125 ytl 100 den aşagı veren yok ürün temini sıkıntısı var sx serisinde sanırım.bende tamamen vaz geçip hiç incelememe rağmen shimano alivio 6000 aldım(pazarlıkla 100 ytl).ismine verdik parayı hayırlısı olsun

http://fish.shimano-eu.com/catalog/...<>ast_id=1408474395181626&bmUID=1174959722583

shimano yukarıda umarım iyi çıkar..

16. arm59

arm59

Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Hayırlı olsun yeni makinan inşallah sana şans getirir.

17. carphunters

carphunters sebahtin

Favori Kamış:
    shimano, fox, kryston, jrc, korda, esp, garmin, nutrabaits, pelzer, chub
    serdar bey ilginiz için tesekur ederim
    daiwa basia yı daha once inceleme fırsatı bulmustum:D yukarıda da bahsettiğim gibi baitrunner yok benim için olmazsa olmaz bır ozelliktir
    yurt dısından yeni geldim daiwa infiniti ıf-x bra 5500 ile shımano big baitrunner lc arasında baya bır bocaladım ve shımano almaya karar verdim
    bu makinaların hakkını verecek gol var mı? ben buluyorum 15/20 kg sazanlarda ucuz kalitesiz makinalar ile sorun yaşamak istemıyorum
    saygılar abıcım

Son düzenleme: 28 Mart 2007
  18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Leader'in aynısı, biraz kaliteli malzeme kullanılmış, sap, kılavuzlar vs. için o kadar.. İleri mesafe kamışı değil, tıpkı Leader gibi.. Malum ileri mesafeye atılacak kamışta az sayıda halka olması vs. istenir.. Genede atışınızı iyice bozacak kadarda kötü değil..

19. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Saolasın orçun abi.

Cengiz balıkçılık okumanın da genel satıcısı olması lazım.

20. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Serdar hocam, hazır buradayken bana da bir akıl ver.

Kamıştan, makineden hiç anlamam.

Tekneden, derin suda kullanmak için, dyneema sarılacak ve çabuk aşınmayacak,
    fazla büyük balık hedeflemiyorum, en fazla lüfer, şansa gelirse levrek çekebilecek
    bir makine ve kamış ile bunlarla kullanılacak örgülü tavsiye edebilir misin?

Amerika pazarında da olsa olur.
    Türkiye'de olması şart değil.

Şart olan , pahalı olmaması.:p

Teşekkürler.