burman arkadaş kıyıdan çalışacaksan 2,70-300 (İkisine de bak hangisi eline yakışırsa artık) düşük atarlı karbon kamış al. makinan 40-50-60 lık olabilir misinan 0,35 den kalın olmasın Bu özellikleri ve bütçeni gözeterek son kararı sen ver Bu arada parçalı kamışlar atış mesafesi konusunda teleskopik kamışlardan daha performanslıdır ancak taşıma problemi olabilir.
Öncelikle Teşşekürler Zahmetinzi için. Dediğim gibi pek anlamıyorum bu konudan ama şunu merak ediyorum Uzaga atmak için 400 metre civarı olsa daha iyi olmazmı? Birde atarı dıyelım 50 80 gr olsa ozman dayanıklılığı azalmıyormu?10 kilo 15 kilo kaldırabilirimi? bu linktekiler bana uyar sanırım? http://www.albashop.com.tr/asp/listgroup.asp?group=02080000
Arkadaşlar atladığınız bir nokta var. 2.70 - 2.40 -3.00 gibi kamışlarla hafif ağırlıkları uzağa atamazsınız. Burak arkadaşımız uzak atış yapmak istiyor. Spin kamış en fazla 20-30 metre atış yapabilir diye biliyorum. Bence uzak atış için 3.90-4.00 gibi bir kamış olmalı. Surf kamış olmalı.
Evet burak bahsettiğim bunlardı. Hafif atarlılarını tercih etmen gerek sanırım. Bende pek bilgi sahibi değilim buradan okuduklarımla yorum yapıyorum bunuda belirtmem gerek. Ama bende bu aralar bir surf kamış alıcam onun için çokça okudum ilgilendim.
Kıyıdan at -çek için kullanacağınız kamış ve makinede amacınız önemli.daha evvel de bu konu tartışılmıştı.Göl ve akarsularda kullanacağınız veya kıyıdan levrek gibi balıklar için en fazla 30 mt gibi atmanız yeterlidir zaten balık o mt.lerde-yok boğazdan lüfere,çinekop,palamut alacağım derseniz farklı takım yapmanız lazım Suni yem-kaşık için kıyıdan kullanım 2.40-2.70 cm 10-40 gr.en fazla kamış ve 35 lik hafif bir makine Boğaz gibi yerlerde 3.30-4.20 cm kamış ve 60 lık makine gibi
Meseala şöle örnek veriyim.Gecende turnaya başladım.Rapala kulanıyorum en zevk aldığım o.Ama kamışlarım uzak atışlarda yetersiz kaldı. Aslında asıl derdim cok hafif atarlı bir kamış agır bir avı çekermi kıırlmadan?
Tabiiki turna için 10-30gr 2.40 bir kamış yeterlidir ama ağır kaşık kullanacaksanız 30-60 gr olması lazım,siz suni yemleri ve kaşık için 10-40 gr bir kamış alın fakat parçalı olması tercih sebebi olmalıdır.Ben de devamlı turnaya gidiyorum kamışım 10-30 gr. , 2.70 cormoran bullfighter,makina içinde 35-40 kalibre yeter.At çek yormaması için hafif malzemeler seçin,kaliteli bir kamışla atarınız hafifte olsa istediğiniz balığı çekersiniz
Yemleri uzağa atamamanızı sebebi kamış atarının çok olmasıdır.Atarı düşük diye büyük balık çekmez diye düşünmeyin.
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=9848 bak burdaki balık 10-30 atarlı 2.10 kamış ve 40 lık makineyle çektim. Yani atarın rüşük olması bir dayanıklılılk göstergesi değil. Önemli olan optimizasyon. Ben şahsen kıyıdan 2,90 lık kamışla 3,50 lik kamıştan daha uzağa atıyorum. Heleki düşük ağırlıklarda bu iyice belli olur. Birde kullanım kolaylığı var tabiiki
Suni yemleri aldığınız zaman üzerindeki ağırlıklar size fikir verecektir.Bu tip kamışlar kullandıkça keyif alacak ,gramajı dahada düşüreceksiniz 5-25 gr.gibi.İstediğiniz yere gittiğini göreceksiniz.2 parçalı olmasında ısrarcı olun nokta atış için.
İstedikten sonra her kamışı kırarsın kırılmayacak kamış yok,ama şu var iyi bir kamış alırsanız ve iyide bakarsanız kamışınıza 2,70-3 metre olan ve 10-50 gr atarlı bir spin kamış turnada size yeterli olacaktır,tabiki turna avlarken şöyle 10-20 kg lık yayın atlamazsa yeminize o zaman zor durumda kaldınız demektir ama hemen korkuyada gerek yok tabiki,iyi bir kamışla ve iyi bir makina ilede malzemeleri parçalamadan balığı almanız gerçekleşebilir,bu tamamen malzemenin kalitesine ve sizin o malzemeleri iyi kulanmanızda bağlıdır,diyelimki iyi bir kamış ve iyi bir makinaya sahipsiniz ama kamışınıza hiç bakmamışsınız iki parçalı kamışınızın takılma yerlerine kum gibi kamışa zarar veren maddeler içine girmiş umursamamışsınız,yada makinanın bakımını hiç yapmamışsınız o zaman büyük balığada gerek kalmaz 2-3 kg lık balıkta bile zarar görür malzemeler,ikinci olarak spin yani at çek yapmak isterseniz yeminizin ağırlığına göre kamış seçin derim,diyelimki rapala 20 gr sizde mevcut olan kamış 50-80 gr atarlı belki bu kamışla 30 metre atabilirsin şu varki şayet elinizde 10-50 gr atarlı bir kamış olsa o zaman atış mesafesini dahada yukarlara çekmeniz mümkün,tabiki atış tekniği çok önemli ve kulanacağınız misinanın küçüklüğü.
Dostlar bu bahsettiğiniz spin kamışlarla, iyi bir kamış makina ve sahte yem kombinasyonu sağlanırsa atılabilecek maksimum mefase ne kadardır acaba ?
Selim abi ,merhaba,askari nin sitesinde kogha,silverman,riverman ve yad marka kamışlar görüyorum. sen oralardasın bu markalar hakkında görüşlerin nedir?
At-çek te yakalanacak balık zaten çok uzaklarda değil ,kıyıdan atçekte tatlı ve tuzlu sularda 10-50 mt içerisinde.levrek,turna,sudak,tatlısu levreği gibi.Boyunuza uygun sağlam bir kombinasyon ile bu metrelerde istediğiniz atışlar yapabilirsiniz.Boğaz için yine hatırlatırım farklı bir takım.
Bu soru sahte yemden tutunda av şeklinize göre çok açılım isteyen bir soru,mesela kaşık,bir kaşık atarken mesafe değişir,rapalanın modeline ve ağırlığına göre değişir,silikon balığın ağırlığına göre değişir,ben şunu eklemek isterim ,diyelimki iki tane aynı markadan ve atardan kamışınız var ve sizin atış tekniğiniz hep aynı ama biri 2,7 metre diğeri 3 metre burada doğal olarak 3 metre olan kamışla daha uzağa atabilirsiniz,geçen gün turnada at çek yaparken silikon balıktan kaşığa çevirdim avımı,rüzgar arkadan esiyordu ilk atışı normal yaptım ikinci atışta kaşığı daha uzağa atmak için biraz abandım inanın makinada misinanın bitmesine 7-8 metre kaldı yada kalmadı,makaranın dibi gözüktü ilk defa böyle birşeyle karşılaştım,maksimum mesafeye gelince,rapalada 30 metrenin altına düşmezsin,silikon balık 50 metreye kadar çıkar,kaşığı 60-70 metre atmanız mümkün,bir örnekle yazımı bitireyim kafanızı daha çok karıştırmadan,at çekte genelde 2,70 lik kamış kulanırım bu kamışlardan biri olan ultimata marka olanı 20-40 gr atarlı silikon balıkla av yapıyorum orta boy olanı 12 cm ucundaki kuşunla beraber 25-30 gr eder belki bu sahte yemi 50 metre atabiliyorum ama yemin ağırlığını yükseltiğim yani silikon balığı büyük seçtiğim an mesafe düşüyor yani kamışın atarını geçiyorum yada maksimuma çıkyorum bu yanlış,kaldıki bu sefer kamışa zarar vermem mümkün.
Askari sitesindeki tanınmamış markaları hiç tavsiye etmem,senin örneğini vermiş olduğun kamışlar yad haricinde olanlar tanınmamış markalar,ben silverman kulandım hiç tavsiye etmem,ne makinasını nede kamışını,zaten askariyi önermem.
http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=23-23-06300&view=2 http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=23-22-04300&view=2 bu iki kamış uygun gibi geldi ama nie bukadar farklı fıyatlar?
suni yeminiz 10 gr ise öncesine spirolino bağlarsınız 20 gr.lık ve böylece 10-40 gr atarlı kamış ile bunu 40-50 mt atabilirsiniz..... Bende 210 Dam var.İlk aldığımda daha önce hiç spin kamış kullanmamara rağmen 30 mt civarı attım
Değerli değil çok eksik aslında,bu konuya eklenmesi gereken bir çok bilgi daha mevcut ama bilgisayar başında bunları yazmaya kalksam bir günümü alır,ben sadece üstten anlattım,konu derinleşirse başlı başına bir konu olur,mesela rapala,rapalayı delerek ağırlığını yükseltiyorlar,aksionundan hiç birşey kaybetmiyor tabiki ufak bir rapalanın ağırlığı yükselince atış mesafeniz daha ileri olur,ama denemeyin sakın rapalanın aksionunu bozabilirsiniz,bunun nasıl yapıldığını görmemişseniz,üstten bakarsak konuya sahtenin ağırlığı ve kamışın atarı uyarlı olmalı diyebiliriz kısaca.