Low profile makineler ile baitcasting tekniği. Kullanım pratikleri ve ekipmanları...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında modena tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Snoek

Snoek Gurbuz

Favori Kamış:
    Ultimate Team (Thypoon)
    Favori Makine:
    Rozemijer Precicion
    En İyi Avı:
    Sudak 94 santim 7,5 kilo
    Uzun zamandir pek siteye ugrayamiyorum mahsur gor Turgay kardesim.
    Ama senin bu konu basligini gorunce yazmadan es gecersem ayip olur dedim.

Fazla yazmama aslinda gerek yok sen bu isi asmissin kardesim.
    Turkiye sinirlarinda ilke adim atmissin umarim bu yolda daha buyuk adimlar atarsinda seni daha ust duzeylerde gormek nasip olur.

Vermis oldugun bilgiler anlatim tek kelime ile muhtesem.

2. modena

modena

vallahi dünya mail attım sana ağabey...neredesin sen...özletme kendini bu kadar...:)

neyse böyle bile olsa sesini duymak güzel oldu...:)...katılımın için sağol ağabey...:)

3. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Merhaba Turgay Bey.
    Şimdiye kadar yazılanları baştan sona iki defa okudum. Bahadır Sarıca'nın anlatımıyla (sayfa 9'da) sizinki arasında bir fark/çelişki fark ettim: Atış esnasında baş parmak butonunu açık tutup makaranın boşalmaması için misinayı baş parmağımızla bastırıp tam atış esnasında parmağımızı kaldırarak mı atış yapmalıyız? Yoksa baş parmak butonunu kapalı tutup tam atış esnasında (kamış ucu atış yönüne doğru yönlendiği esnada) bu butona basıp makarayı serbest bırakarak mı atış yapmalıyız?
    Biraz karışık anlattım, kusura bakmayın. Acaba ben mi yanlış anladım, yoksa uygulamalarınızda bir farklılık mı var?

Bilgi verirseniz memnun olurum. Peşinen teşekkürler.

4. modena

modena

buton atıştan önce açılır...baş parmak makaranın üzerine gelecek şekilde bastırılır...atış esnasında baş parmak geri çekilerek makara serbest bırakılır...sonrasında baş parmakla frenleme yapılır yada yapılmaz....

bahadır ağabeyin bahsettiği spincasting makineleri için geçerli...

5. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Cevap için teşekkürler. İyi akşamlar.

6. fireball

fireball barış aygören

Favori Kamış:
    okuma v-system 2.70mt 10-30gr Tolee Funeden 210cm 15-45gr
    Favori Makine:
    Shimano Sienna 4000FD alba shark 10 spin
    abi merhaba önceki mesajlarında belirttiğin şafta misina sarımı senin makinanın o şaft kalamasını çok gevşeltmenden kaynaklanıyor. dikkat edersen misinanın sarılı olduğu makarayı salladığında sağa sola oynadığını gevşek olduğunu göreceksin. en iyi ayar tam sıkılıyken ve takım kurulu atışa hazırken butona basman ve yavaş yavaş misinadaki yem rahatca inene kadar gevşeltmen kalamayı. manyetik ise ilk başlarda yüksekte alıştıkca düşürmen.
    Saygıyla....

7. modena

modena

ya bu şafta misina karışması işinde bir tuhaflık var...genel olarak böyle bir sorundan hiç bahsedilmiyor...

cast knob (makara ayar düğmesi) olmadan atış yaptım böyle bir şey olmadı...yani olsa olsa bu sorun üretimden kaynaklı bir sorundur...başka bir şey olamaz...

8. fireball

fireball barış aygören

Favori Kamış:
    okuma v-system 2.70mt 10-30gr Tolee Funeden 210cm 15-45gr
    Favori Makine:
    Shimano Sienna 4000FD alba shark 10 spin
    turgay abi aynı makineden bende var makaranın frenini gevşettikce çıkacakmış gibi olmaya başlıyor sağa sola oynuyor ve kenarından misinanın girebilmesini sağlayan bir aralık oluşuyor. bu ürüne ait bir sorun.

9. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim kardeşim,
    Dün makineyi denemek için dereye gittim. Her üç atışta bir sardırarak sonuçta olayı çözemeden günü bitirdim:mad: Yalnız bira ara ayarı tam tutturmuşdum galiba. Atışı yaptıktan sonra baş parmakla fren yapmasam bile (Bazen unutuyorum:D ) misina geri sarmıyordu. Sonra daha uzun mesafe atmak için ayarlarla biraz oynadım ve bir daha tutturamadım. Bir de şöyle bir sorunla karşılaştım. Atış esnasında makara bazen çok sessiz ancak bazen "gıjjjjj" diye bir ses çıkararak boşalıyor. Bunun sebebi nedir? (Bu sesi duyan balık ortadan kaybolur bence.)
    Makineye şu misinayı sarmıştım: http://www.avmarketi.com/asp/product/12533/0-25-MM-TRABUCCO-S-FORCE-LAKE-TROUT-150-MT
    Acaba misinamda mı bir problem var? (Nuri Abi/Balli dün yanımdaydı. Misinanın gam yapan bir tür olduğunu söyledi.) Siz hangi misinayı kullanıyorsunuz ve dereler, göller için bana alabalık avında hangi misinayı önerirsiniz?
    Ben bu makineyle dere ve göllerde 3 veya 4 numara döner kaşık ya da yolum denize düşerse (Belki gölde de olur.) sahte balık atmayı düşünüyorum.
    Siz makinenizden memnun musunuz? Benim şikêyet ettiğim hususları çözdünüz mü? Şu anda makineyi rahat kullanıyor musunuz? Böyle giderse ben yakında makine katili olacağım:D
    Cevaplarınız için peşinen teşekkürler.

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili hocam bu gidişle misinaya öneri alamadan haftayı bitireceksiniz. Cumartesi hızla yaklaşıyor.:D

11. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Saygideger kardesim ,

Kullandiginiz makinenin markasi ve tipi nedir ? Hangi kamis üzerine monte ettiniz ?
    Manyetik yani merkezkac freni + mücadele freni (Klâsik) vede bobinin mekanik frenlerini iyi taniyormusunuz ?
    Makinenizin kenarinda yazan degerlere göre hangi kalinlikta ve uzunlukta misinalar sarabiliyorsunuz ?
    Halihazir üzerindeki misina capi nedir ? O’nu sararken , tek basinizami sardiniz ? Sararken , bosalan misina makarasi hangi pozisyonda ve neredeydi ?
    Misina sarimi , makaranin neresine kadar gelmektedir ? Yani bobin dudaklarina ne kadar mesafededir ? (1-2-3 mm yahut 0,5 cm veya daha fazla )
    Calistiginiz agirlik nedir ve kac gramdir ? ( Yumusak , sert sahte , kursun … )
    Backing misina var mi ? Varsa o’nun capi ve uzunlugu nedir ?

Yasadiklariniza cözüm yolu bulabilmek ümidiyle ,

12. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Muhterem Ağabeyim,
    Makinamın ve kamışımın ne olduğunu daha önce yazmıştım, ama sizin için bir daha yazayım (Ne de olsa yardım arayan benim:D ):
    Makina Alba Star Shark 1o.
    LINK: http://www.avmarketi.com/asp/product/13373/ALBA-STAR-SHARK-10-SPIN-MAKINE
    Kamış Tolee Funeden 210 cm.
    LINK: http://www.avmarketi.com/asp/product/5613/TOLEE-FUNEDEN-702-210-CM
    Manyetik yani merkezkac freni + mücadele freni (bundan kalama ayarını anlıyorum:confused: ) ve bobinin mekanik frenlerini artık tanıdığımı sanıyorum.
    Makinanın üzerinde misina kalınlığı ve uzunluğu konusunda bir şey yazmıyor. Ama yukarıda verdiğim linkte "0,25mm/185m - 0,30mm/130m misina kapasitesi" yazıyor. Ben 0.25 Trabucco göl alası (http://www.avmarketi.com/asp/product/12533/0-25-MM-TRABUCCO-S-FORCE-LAKE-TROUT-150-MT) misinası sardım. Yalnız, bırakın 185 m. sarmayı, çok uğraşmama rağmen 150 m. bile saramadım. Bu misinayı da dolaştıkça kestim. Şu anda her hâlde üzerinde 60-70 m. misina kalmıştır. Makinanın kafası çok küçük olduğu için yine de sarılı misina makara kenarına 0,5 cm'den fazla uzaklıkta değildir. Misinayı sararken tek başıma ama mümkün mertebe sıkı sardım.
    "Sararken , bosalan misina makarasi hangi pozisyonda ve neredeydi ?" Sararken boşalan misina makarasının üzerinde azıcık misina (10-15 m.) kalmıştı.
    Çalıştığım ağırlık döner kaşık (Mepps) 3 numara idi. Kamışın atarı 10-45. "Backing misina"nın ne olduğunu bilmiyorum :)o ) ama kastettiğiniz "dibe sarılan ana beden" ise bahsettiğimin dışında bir misina kullanmadım. Yani her hangi bir ek falan yok.
    Umarım aradığınız cevapları vermişimdir ve umarım siz de benim aradığım cevapları verirsiniz. Peşinen teşekkür ederim. Hoşça kalın!

13. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Merak etme Nuri Abi, malzeme bol, tedarikliyim:D Bu hafta alabalık olan bir yere gidersem/gidersek o oltayla uğraşmayacağım eski fıstığımı (DAm 215 cm. 3-12 atarlı kamış; Alba Star Admiral makina) kamçılayacağım. Ama balık gelmezse yine baitcasting atış denemesi yapabilirim:)

14. modena

modena

muharrem ağabey backing misina bu tip makinelere sarılmaz...gerekte yoktur...

diğer bir konu 3 gramlık meps için kamış atarı çok sert...;)

en diğer konu özelden mesaj yazıyorum şimdi...ve mutlaka istediğim cevabı bekliyorum...

15. olmeca

olmeca Yener Güngör

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CXSPINNING2.10M10-30GR-BXTELESPIN2.40ML5-20GR DAIWAPROCASTER1.98M 7-28GR CASTING
    Favori Makine:
    SHIMANO STRADIC 4000FI SHIMANO CAENAN 100 BAITCASTING SHIMANO SPHEROS 18000FB
    Abi merhaba salı gün akşamüstü 19:30 suları nihayet 1 kg'lık bir levrek atladı, o kadar keyifliydi ki anlatamam, balık sanki ellerimin arasında çırpınıyormuş gibi titretti kollarımı. 0,30 mm trabucco sarılıydı, yavaş yavaş misinayı inceltiyorum 0,26 lık bir misina sarmayı düşünüyorum. Veee 2-3 kg'lık bir levrek yapışsa mücadele anında vereceği keyfi düşünemiyorum bile... Fotograf cekemedim daha doğrusu sevinçten aklıma bile gelmedi... Kayda değer bir şey olursa raporlar kısmında paylaşırım... Görüşmek üzere!!!

16. modena

modena

bu gün düğün günümüzdür...vurun davula...:)

kardeşim tebrikler...çok mutlu oldum...ama özellikle rica ediyorum lütfen bunları raporlar ile destekleyelim...mutlaka bilgilenmek isteyenler olacaktır...

tekrardan yürekten tebrikler...:)

bu arada bir teklifim var...bakalım en büyük balığı kim yakalayacak...;)

17. 29519

29519

Ben yakalayacam ama baitcastingsiz. :D

18. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Dün Alba Star Shark10 makinemle ve yardımsever bir arkadaşın hediye ettiği düşük atarlı Daiwa kamışımla :)) ) baraja gittim. 2 ve 3 numara döner kaşıkla yaklaşık iki saat başarılı atışlar yaptım. Sanırım, bu baitcasting olayını çözdüm: sadece bir defa misinayı karıştırdım. Misinanın yarısını kesip atınca (sanırım makinada 50 m. civarında misina kaldı.) artık karışma olmadı. Yaklaşık 15-20 m.lik atışlar yaptım. Sanırım 0,25 mm.lik misina çapını 0,20'nin altına düşürürsem (elimde Berkley Trilene 0,18 misina var, onu sarmayı düşünüyorum.) daha başarılı atışlar yapabilirim.
    Hiç balık yakalayamadım, vuruş da almadım. Ya henüz balık kaşığa rağbet etmiyor ya da hava durumu -o esnada kesik kesik yağmur çiseliyordu-, su sicaklığı, kaşık seçimi uygun değildi. Ama olsun problemimi çözdüğüm inancıyla gayet huzurlu vakit geçirdim. Yalnız sağ kolum çok ağrıdı. Sürekli uzağa atmaya çalışmak için var gücümle kamış savurmamdan mı, uzun süredir at çek yapmamış olmaktan mı, yoksa hem kamışı savururken hem makineyi çevirirken sağ elimi kullanmaktan mı, bilemiyorum. İnşallah, hamlıktandır, sonrakilerde olmaz.
    Başta Turgay Bey olmak üzere, yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler...

Son düzenleme: 2 Mayıs 2011
  19. modena

modena

sayın hocam hiç canınızı sıkmayın...atışlarınız mutlaka çok daha iyiye doğru gidecek...benden size haddim olmayarak ufak bir tavsiye...eğer kendinize daha iyi bir makine alırsanız inanın bu durum tamamen çözülür...;)

güzel ala haberlerinizi bekliyorum...

20. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    Turgay Bey, şimdilik elimdeki makinelerle atışımı geliştireyim biraz. Eğer işi tam kavradığıma inanırsam makineyi yenilerim. (Elimde o kadar makine ve kamış birikti ki aralarında daha hiç kullanmadığım 2-3 makine ve kamış var. Bunlar dururken yeni bir makine daha almak mantıksız geliyor.) İlk balıkta size haber vereceğim. Sevgiyle kalın.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.